Rendang Daging – Curry de vita

Este unul dintre cele mai populare feluri de mancare indoneziene, carnea de vita fiind gatita in lapte de cocos si condimente. Mancarea are gust mai bun daca este lasata sa stea peste noapte, in frigider, si dupa aceea este incinsa la foc iute, cateva minute, inainte de a fi servita.
Rendang DagingCurry de vita - Rendang Daging – Curry de vita 1 - Retetele lui Radu

Bucatarie: indoneziana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 2 ore 20 minute

Ingrediente:
800 g pulpa de vitel, taiata bucatele
800 ml lapte de cocos (2 cutii)
4 foi de dafin
2 limete, coaja rasa si sucul de la
3-4 rulouri de scortisoara, circa 5 cm lungime
2 linguri de zahar brun
1 1/2 lingurita de sare, sau dupa preferinta
4 cepe rosii, feliate foarte subtire
150 ml ulei de alune, plus 2 linguri
1 lingurita de boabe de piper negru
8 cm bucata de radacina proaspata de ghimbir, tocata
3-4 ardei iuti rosii, mici, curatati de seminte
8 catei de usturoi, curatati si tocati
4 cepe, tocate
frunze de patrunjel, pentru ornat
1 ardei iute rosu, taiat rondele, pentru ornat
orez fiert, pentru servit

Instructiuni:
Se incing 150 ml de ulei intr-un wok, se adauga ceapa si se prajeste cateva minute, la foc mediu-iute, amestecand frecvent pana se rumeneste. Nu trebuie arsa, caci va avea gust amarui. Se scoate cu o spumiera si se lasa sa se raceasca, pe prosoape de hartie.

Cat timp se prajeste ceapa se piseaza intr-o piua (sau se proceseaza intr-un blender), piperul, ghimbirul, ardeii iuti, usturoiul si cepele tocate. Se adauga apoi sucul de la 1 limeta si 50 ml smantana de cocos (stratul care se aduna la suprafata cutiilor de lapte de cocos). Se obtine o pasta cu aspect cremos.

Citeste si articolul →   Pastrav cu migdale si lapte de cocos

Se incing 2 linguri de ulei intr-un wok, la foc iute, si se prajeste pasta de condimente 2 minute. Se adauga bucatile de carne, restul de lapte de cocos, restul de suc de limeta, zaharul, scortisoara, ceapa rosie prajita si foile de dafin. Se da amestecul in clocot, amestecand constant. Se micsoreaza apoi flacara si se fierb ingredientele 1 ora, fara a acoperi wok-ul. Se face flacara mica si se mai fierb inca 45-50 de minute, amestecand ocazional, pana ce carnea este frageda si majoritatea lichidului s-a evaporat.

Se continua gatitul inca 15-20 de minute, sau pana cand carnea capata o culoare bruna, inchisa. Cu 2 minute inainte de expirarea timpului se adauga coaja rasa de limeta si se amesteca bine. Se ia apoi wok-ul de pe foc, iar mancarea se transfera pe farfurii individuale. Se orneaza cu frunze de patrunjel si rondele de ardei iute si se serveste cu orez fiert.

Un comentariu pe “Rendang Daging – Curry de vita

    • Radu Popovici spune:

      @pantea Mircea; Ha ha, corect! Culmea este ca dupa comentariul tau am verificat reteta si tot nu am vazut greseala. 🙂 Am corectat. Multumesc.

    • Radu Popovici spune:

      @Pantea Mircea: Depinde. 800 g in crud reprezinta cam 550 g gatit. Plus legume si sos o portie trebuie sa aiba cam 250 g. Ar fi nevoie deci de 1 kg de alimente la 4 portii. Daca mananca 4 copii sau 4 femei, portiile sunt cam maricele. Pentru 2 barbati si 2 femei sunt OK.

  1. cristi-j spune:

    hahaha , se poate sa ai dreptate . gusturile nu se discuta . sunt multe feluri de sambal si eu la un moment dat m-am obisnuit foarte bine cu el .

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Eu am luat si de la noi, si de la Bruxelles, dar numai sambal oelek. Este Ok, dar imi plac mai mult pastele de curry indiene si thailandeze, chiar negatite. Au un gust… mai rotund si sunt mai aromate.

  2. cristi-j spune:

    scuze , inca ceva . poate ma insel dar din cite am vazut eu culoarea nu e atit de inchisa ca in poza . si se serveste cu sambal , de fapt in indonezia aproape orice se serveste cu sambal .

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Mie asa mi-a iesit, nu cred ca poza este intunecata. Al meu era destul de aromat si de ajuns de picant, nu mi-a mai trebuit sambal. Intre noi fie vorba, sambalul este cam brutal ca gust, dupa opinia mea, si cam lipsit de finete.

  3. cristi-j spune:

    este unul dintre felurile mele favorite , e o aroma care te cheama cind treci pe linga standurile cu mincare din food-court-urile din tarile din zona . prima oara cind am mincat tot imi venea sa spun “uau” . e un curry uscat si trebuie sa fiarba mult la foc mic pentru ca aromele sa intre in carne si carnea sa fie frageda dar aproape fara sos . am citit undeva ca secretul pentru a iesi foarte aromata cu cocos este ca la inceput sa se adauge la prajit si miez ras de cocos dar se poate sa fie doar o parere personala .

  4. memphis spune:

    Reteta este excelenta, am mancat ceva asemanator in Malaezia, ceea ce, presupun, nu este nicio mirare, caci este vecina cu Indonezia. Sunt hotarat sa o incerc si eu.
    Felicitari, mai vino cu astfel de bijuterii!

    • Radu Popovici spune:

      @Ada: Scuze, prima oara ti-am raspuns pe fuga. Timpul de fierbere se regleaza nu doar dupa carne, ci si dupa laptele de cocos. Ca sa lase gustul si aroma la intensitatea dorita, acesta trebuie sa scada aproape complet.

  5. Ada spune:

    Care este motivul pt care trebuie fiarta mai mult de doua ore, pulpa de vitel fiind frageda, din cate stiu eu? Ma gandesc ca are un rost durata aceasta mare de fierbere.

    • Radu Popovici spune:

      @Ada: Din pacate, nu este atat de frageda. Cel putin a mea nu a fost. In orice caz, carnea de vita daca este fiarta la foc mic, chiar daca este fiarta prea mult, nu pateste nimic, cel mult se va rupe in furculita.

  6. Jacktel spune:

    Hallo Radu,
    Fantasticä este Rezeta asta. O multiplä Explozie de Aromen care nu se inucrä una pe alta si se pot deosebi.Asa ca si cum ai primi un Catalog de Arome in Gurä….
    Minunat. Respekt

    Salutäri JAcob

    • Radu Popovici spune:

      @Jacktel: Bucataria indoneziana este absolut minunata, ca toate cele din Asia de Sud-Est, de fapt. Influentele chinezesti, thailandeze, indiene si arabe se pare ca i-au priit din plin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.