Este unul dintre cele mai populare feluri de mancare indoneziene, carnea de vita fiind gatita in lapte de cocos si condimente. Mancarea are gust mai bun daca este lasata sa stea peste noapte, in frigider, si dupa aceea este incinsa la foc iute, cateva minute, inainte de a fi servita.


Bucatarie: indoneziana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 2 ore 20 minute

Ingrediente:
800 g pulpa de vitel, taiata bucatele
800 ml lapte de cocos (2 cutii)
4 foi de dafin
2 limete, coaja rasa si sucul de la
3-4 rulouri de scortisoara, circa 5 cm lungime
2 linguri de zahar brun
1 1/2 lingurita de sare, sau dupa preferinta
4 cepe rosii, feliate foarte subtire
150 ml ulei de alune, plus 2 linguri
1 lingurita de boabe de piper negru
8 cm bucata de radacina proaspata de ghimbir, tocata
3-4 ardei iuti rosii, mici, curatati de seminte
8 catei de usturoi, curatati si tocati
4 cepe, tocate
frunze de patrunjel, pentru ornat
1 ardei iute rosu, taiat rondele, pentru ornat
orez fiert, pentru servit

Instructiuni:
Se incing 150 ml de ulei intr-un wok, se adauga ceapa si se prajeste cateva minute, la foc mediu-iute, amestecand frecvent pana se rumeneste. Nu trebuie arsa, caci va avea gust amarui. Se scoate cu o spumiera si se lasa sa se raceasca, pe prosoape de hartie.

Cat timp se prajeste ceapa se piseaza intr-o piua (sau se proceseaza intr-un blender), piperul, ghimbirul, ardeii iuti, usturoiul si cepele tocate. Se adauga apoi sucul de la 1 limeta si 50 ml smantana de cocos (stratul care se aduna la suprafata cutiilor de lapte de cocos). Se obtine o pasta cu aspect cremos.

Se incing 2 linguri de ulei intr-un wok, la foc iute, si se prajeste pasta de condimente 2 minute. Se adauga bucatile de carne, restul de lapte de cocos, restul de suc de limeta, zaharul, scortisoara, ceapa rosie prajita si foile de dafin. Se da amestecul in clocot, amestecand constant. Se micsoreaza apoi flacara si se fierb ingredientele 1 ora, fara a acoperi wok-ul. Se face flacara mica si se mai fierb inca 45-50 de minute, amestecand ocazional, pana ce carnea este frageda si majoritatea lichidului s-a evaporat.

Se continua gatitul inca 15-20 de minute, sau pana cand carnea capata o culoare bruna, inchisa. Cu 2 minute inainte de expirarea timpului se adauga coaja rasa de limeta si se amesteca bine. Se ia apoi wok-ul de pe foc, iar mancarea se transfera pe farfurii individuale. Se orneaza cu frunze de patrunjel si rondele de ardei iute si se serveste cu orez fiert.