„Reteta anului 2011”

Reteta anului 2011 – Concurs culinar

Iata, asadar, un nou concurs culinar online, caci din titlu v-ati dat deja seama despre ce este vorba. Îmi plac concursurile culinare, gasesc ca stimuleaza spiritul de competitie si creativitatea, dar nu agreez, dupa cum stiti deja, concursurile care se bazeaza exclusiv pe votul publicului; aceasta din motive care pot fi lesne banuite si pe care le-am expus cu alte ocazii.
Concursul „Reteta anului”, organizat de bucataras.ro, site cu care colaborez excelent de o buna perioada de timp, se bazeaza doar partial pe acest sistem. Retetele se selecteaza pana în „finala” pe baza votului publicului, dupa care castigatorii pe categorii si cel ce va primi Marele Premiu vor fi alesi de un juriu din care, ca si anul trecut, am cinstea de a face parte.
Sistemul cu votul publicului este greu de eliminat total, mai ales daca organizatorul concursului este un site culinar, care se bazeaza tocmai pe traficul sau în atragerea sponsorilor. Cred ca, în situatia data, bucataras.ro a gasit cel mai bun compromis pe care si-l putea permite. Asigurare de trafic prin voturile publicului si un vot final cat mai obiectiv, bazat pe criterii clare de apreciere, facute de persoane care activeaza ca profesionisti în domeniu.
Premiile oferite de Electrolux sunt foarte consistente, si le puteti vedea, în detaliu, aici. Dupa mine sunt extrem de tentante pentru cei care gatesc acasa, asa ca sunt convins ca vor exista foarte multe retete înscrise în concurs. Nu stiu cine sunt ceilalti membri ai juriului, dar am încredere în alegerile echipei de la bucataras.ro.
În ce ma priveste pe mine personal, va promit obiectivitate deplina si va pot asigura ca voi judeca retetele dupa criterii clare, legate de modul în care sunt asociate ingredientele, de tehnica de gatit, de modul în care sunt explicate retetele si de modul de montare a preparatelor finale.
Urez participantilor mult succes si sper sa am de jurizat retete interesante, gatite corect si decent prezentate.

Un comentariu pe “„Reteta anului 2011”

  1. mimi scarlat spune:

    Intamplator am intrat si am citit comentariile, asa ca fiind o fosta membra de pe buc…ro imi pot spune pasul!
    domnule Gusti, vorbesti de caracter tocmai dumneata?!
    Biancas are dreptate spunand “Cele de pe bucataras se periaza zilnic cu gusti” si deci clar o persoana venita din afara care nu e zilnic acolo sa comenteze una alta … toate prostiile din lume, nu are nici o sansa de castig in fata celor care sunt zilnic acolo”.

    1. eu n-am participat la niciun concurs ca sa ma prinzi “furand”
    2. eu mi-am spus o opinie cu privire la o reteta si mi-ai blocat contul pe motiv ca nu am un vocabular adecvat cerintelor siteului!
    n-am injurat, doar am cerut raspunsul autoarei retetei cu privire la poza retetei care nu era in concordanta cu ingredientele si prepararea ei! acceptati numai linguseli gen: mmmvai, o minunatie, o fac si eu, fantastica, etc! pai cum sa fie fantastica prajitura daca la ingrediente scrie si cacao si in imagini este alba-alba?
    3. e normal pe un forum culinar sa-ti spui parerea pro si contra, dar pe siteul dvs se accepta doar “periatul”, vorba lui Biancas !

    orice forum are niste reguli,iar daca sunt incalcate se aplica intai niste avertismente, apoi in cazul in care limita bunului simt este depasita,abia atunci membrul respectiv este eliminat! dar din cauza traficului si ca sa nu fie citite comentarii negative la retete aplicam eliminarea autorului comentariului negativ din prima, el si asa nu mai poate sa se apere pentru ca are contul blocat!

    Domnule Radu, scuzati-ma daca am fost cam repezita, dar din pdv al pieteniei dvs cu “domnul” Gusti nu puteti fi obiectiv, incercati (daca aveti timp) sa va faceti un cont “incognito” nu dupa acelasi IP cu al calc dvs (il recunoaste Gusti) si intrati pe forum sub alt nume si incercati sa criticati vreo reteta( daca e cazul)!
    daca n-or sa va sara in cap 20 de membre “fidele” si urmeaza blocarea contului cu explicatiile de rigoare pe email: vocabular neadecvat, sa-mi ziceti… CUTU !

    • Radu Popovici spune:

      @mimi: Sunt convins ca Gusti, ca orice om, mai greseste; poate are si orgolii, poate are si preferinte, ca noi toti, asa ca mi se pare firesc ca unii sa nu-l placa. Cum spunea cineva la un moment dat, pana si Isus a fost contestat. Tot ce pot sa va spun este ca eu sunt obiectiv, atat cat este omeneste posibil, in aprecierea retetelor la care fac jurizare. Gusti nu a incercat niciodata sa ma influenteze, iar colaborarea mea cu el a fost intotdeauna perfecta. Nu am nimic sa-i reprosez.

      Imi respect cititorii, deci si pe dvs. si va respect si opiniile. Ati vazut ca las libere comentariile tuturor, daca limbajul folosit este unul decent, dar acest gen de reprosuri mi se par inutile aici. Eu imi doresc discutii despre gastronomie. Sper sa ma intelegeti si sa-mi respectati si dvs. opinia.

  2. Ina spune:

    Daca nu erau aceste comentarii si intepaturi de aici , nu intram in concurs 🙂
    Totusi, nu cred ca m-am subestimat. Am avut doar norocul ca retete foarte bune sa nu faca baremul de 200 voturi sau sa nu fie inscrise in concurs.
    Multumesc pentru impunsaturi :)) Daca nu ma calcai pe nervi, cu “nivelul” ala, nu ma bagam =)) :”> .
    Multumesc ! 😉

  3. Brindusa @ Cooking with my soul spune:

    Radu, imi pare rau ca trebuie sa scriu aici, dar nu stiu unde sa-i raspund d-nei Biancas referitor la concursul Electrolux
    Ceea ce a afirmat ma deranjeaza. Daca ti se pare neadecvat, te rog sa nu publici comentariul.

    Ca sa stie mai bine, 99% din cei care au participat la acel concurs cu premii excursii la MIlano au fost si la Cooking cu Electrolux, nu doar 3. Si, ca sa stie si mai bine EU am avut cele mai multe voturi de la public, nu ea (cum se lauda in stanga si in drepta). Mi-am rugat aproape toti prietenii din lista facebook, personal, sa ma voteze. Si stii de ce? Pentru ca am vazut ca participa si ea. Si mai stiam ca anul trecut la concursul Bucataras a fost eliminata tocmai din cauza ca a fraudat. Cu alte cuvinte am suflat si in iaurt. Si ar mai trebui sa inteleaga ca reteta cu care a participat nu ajunge nici la degetul cel mic celor care au castigat. Data viitoare sa vina cu o reteta revolutionara, prezentata artistic, cu fotografii de calitate si va castiga negresit.

    Cat despre concursul de pe bucataras, ii fac aceeasi recomandare. In mod sigur calitatea retetelor va alege castigatorul, nu perierea lui Gusti.

    • Radu Popovici spune:

      @Brindusa: Inca o data, cei ce comenteaza pe un ton decent au libertate de exprimare. Singurul lucru de care imi pare rau este ca avem aceasta tema ca discutie. As fi preferat alta, legata de bucuria de a gati, nu de fraude la concursuri. 🙁

    • Radu Popovici spune:

      @Ina: He, he… Trebuie sa facem cate ceva si cu sufletul… sau doar pentru suflet. De fapt, in viziunea mea, Internetul culinar romanesc este, metaforic vorbind, un cuptor unde se coace bucataria casnica moderna, cea de oras si globalizata, ca sa zic asa. Din toate eforturil noastre ceva se va cerne si va ramane generatiilor viitoare.

  4. Ina spune:

    Da, ai dreptate, dar sunt si alte metode de … sprijin, ca sa zic asa 😀 ( Si uite, nu-l voi peria pe Gusti si in felul asta =)) )
    Sincer, eu sunt omul “totul sau nimic” , adica nu ma bag daca stiu ca nu-s in stare de un lucru. Stiu ca gandesc gresit, dar pentru mine e mai ok asa . Sunt atat de “proasta” ca ma consum din orice si oricat de mult mi-as impune eu sa nu ma implic sufleteste, tot ma oftic daca vad ca muncesc degeaba sau mi se pare mie ca nu-s apreciata la adevarata valoare. Am sa sustin fetele votandu-le si chiar imi doresc sa castige cea mai buna reteta!
    O seara frumoasa! 😉

  5. Ina spune:

    Am intrat aici, acum, din intamplare 🙂 si am citit si eu mesajul Biancai …
    E trist, daca voia buna de pe un site este privita ca si periere a celor ce administreaza site-ul. Sunt una din cele ce-l “perie” aproape zilnic pe Gusti :)) , pentru ca-mi place sa glumesc si pentru ca discutiile de acolo curg mereu pe un ton foarte vesel, relaxant. Deci daca ma inscriu la concurs am sa castig? Pai daca e asa, chiar ma bag =)))
    Dar nu… chiar nu ma inscriu, pentru ca eu sunt constienta ca si daca as aduna cele mai multe voturi, sunt atatea fete care-mi dau clasa, incat mi-e rusine sa ma alatur lor … Nu cred ca daca cineva ma simpatizeaza se va gasi un intreg juriu care sa ma simpatizeze 😛 ( banuiesc ca juriul nu e o singura persoana ) Si in plus, nu cred ca cineva si-ar strica reputatia pentru o simpatie sau o cunostinta. Eu, una, nu as face-o ! Prietena, daca mi-e prietena, ma va intelege 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @Ina: Nu pot decat sa fiu de acord cu tine in ce priveste jurizarea concursului. Pe de alta parte, chiar daca sunt “atatea fete care iti dau clasa”, nu vad de ce sa nu participi. Pe langa faptul ca sunt convins ca fiecare are sansa sa, prin participare sprijini bucataras.ro unde inteleg ca te simti bine. 🙂

  6. mariana dmt spune:

    @Gusti : 🙁 Multumesc, Gusti, data viitoare particip cu mare drag.Pana atunci poate reusesc sa ma pun cu burta pe un blog 😛

    Mult succes tuturor celor care participa! 🙂

  7. Gusti spune:

    Mariana, doar daca ai postat pe un site (poate fi blog sau site culinar gen bucataras.ro) reteta in anul 2011. Aceasta este tema: alegem reteta anului 2011.

  8. mariana dmt spune:

    My dear Watson…revin…
    M-am uitat acum pe bucataras.ro si….Este concursul doar pentru cei care au blog??

    O amarata fara blog dar nebuna de pasion, ca mine, nu poate paricipa?

  9. Gusti spune:

    Nu vreau sa intru in polemica, dar Biancas este una dintre persoanele eliminate pentru ca a trisat la concursurile bucataras.ro, iar dovezile impotriva gestului ei au fost foarte clare!

    Ei si celor ca ea le va fi interzisa participarea la concursurile siteului bucataras.ro pentru totdeauna.

    Ceea ce spune in comentariul de mai sus tine foarte mult si de caracterul ei. Iar aici pun punct discutiei.

  10. mimozutza spune:

    Solutia propusa de bucataras.ro nu este ideala dar este mai putin rea decat altele. Radu, am incredere totala ca vei fi obiectiv si sper ca toti cei din juriu sa se priceapa la gatit si sa fie obiectivi macar pe jumatatea ta. Eu voi tine pumnii participantilor si sper sa aveti de jurizat numai retete bune.

  11. Biancas spune:

    Pacat ca nu sunt jurizate aceste concursuri doar de juriu profesionist nu si de public. Cunosc persoane de acolo (am avut si eu experienta participarii pe situl sus amintit) care se votau singure de pe N IP si in acest fel au castigat premii frumoase. Persoana de care spun a si fost prinsa la un concurs culinar si ii s-au sters cele 300 voturi in plus date in 2 zile dar din pacate nu s-a putut verifica daca voturile erau reale si inainte de sesizarea primita si tot a castigat locul 1.
    A..si sa nu mai spun ca merge si pe cunostiinte…. pe relatii… la concursul Electolux care a fost acum ceva vreme cu premii a 5 excursii la Mialno…trei persoane au castigat si pentru ca au fost prezente la Cooking cu Electrolux… deci putea fi o pe baza de simpatie.
    Nu am nimic cu dvs sincer, imi pareti un om foarte corect, doar ca altii nu sunt asa.
    Cele de pe bucataras se periaza zilnic cu ” gusti” si deci clar o persoana venita din afara care nu e zilnic acolo sa comenteze una alta ..toate prostiile din lume nu are nici o sansa de castig in fata celor care sunt zilnic acolo.
    Asta e parerea mea …si imi pare sincer rau ca a trebuit sa mi-o spun si cu siguranta o vor citi si altele dar asta e adevarul pe care eu il vad…
    Nu m-as supara daca nu ati da comentariul meu, nu vreau sa creez discutii si polemici aici , vroiam sa va spun parerea mea.
    Multumesc

    • Radu Popovici spune:

      @Bianca: Blogul meu asigura libera exprimare pentru cei care o fac pe un ton civilizat, asa ca nu vad de ce sa nu las comentariul dvs. Sunt sigur ca Gusti nu se lasa “periat”, experientele mele cu el au fost intotdeauna cel putin OK; pentru el am acceptat, de altfel, sa fac parte din juriu.
      Sunt convins ca exista concursuri bazate pe votul publicului care sunt trisate, cu sau fara voia organizatorilor; pot sa va asigur ca eu sunt imun la “influente” si imi voi face treaba cu obiectivitate. Am criteriile mele bine definite de a judeca o reteta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.