De când am început să gătesc mi-am pus problema provenienţei reţetelor. Mă fascinează istoria, provenienţa, etimologia şi simbolistica lor. M-am întrebat cum anume au fost concepute reţetele pe care astăzi le socotim a fi tradiţionale româneşti. Mi-am dat seama că multe sunt preluate şi adaptate din culturile culinare cu care am venit în contact. Am realizat că o bucătărie naţională este un lucru în continuă schimbare, că tradiţiile se urmează una pe alta, înlocuindu-se între ele, aşa cum generaţiile preiau ştafeta, sau aşa cum anotimpurile îşi continua nesfârşita succesiune.

Discuţiile pe această temă mi se par nu doar interesante, ci şi necesare. Cunoscându-ne tradiţiile ne cunoaştem pe noi înşine, de aceea salut proiectul conceput de Fairy, de a porni o dezbatere culinară la nivel naţional despre preparatul culinar tradiţional preferat al românilor.

Fairy şi Chef Florin Dumitrescu au lansat o provocare frumoasă prin care vă invită să vă spuneţi părerea în această dezbatere, care va pune pe masă, să sperăm, tot ce-i mai bun în bucătăria noastră.

Accesaţi pagina Facebook Fairy şi propuneţi preparatul culinar traditional cu care România se poate mândri fără ezitare. Participaţi la dezbatere până pe data de 10 noiembrie şi Chef Florin Dumitrescu va alege o listă cu cele mai apreciate reţete culinare româneşti. Puteţi propune reţeta dvs. şi în widgetul aflat în partea dreaptă a paginii.

Începand cu data de 11 noiembrie, votaţi apoi care este cea mai apreciata reţetă din lista propusă de Chef Florin, iar în data de 11 decembrie aflaţi care este reţeta câştigătoare.

Punându-mă în locul dumneavoastră mărturisesc că îmi este greu să aleg: ezit între salată de vinete, ouă umplute, sarmale, carne la garniţă, piftie şi atâtea altele. Voi numi, totuşi, sarmalele.

Asadar, voi care credeţi că este cea mai apreciată reţetă tradiţională românească?