De cand am început sa gatesc mi-am pus problema provenientei retetelor. Ma fascineaza istoria, provenienta, etimologia si simbolistica lor. M-am întrebat cum anume au fost concepute retetele pe care astazi le socotim a fi traditionale romanesti. Mi-am dat seama ca multe sunt preluate si adaptate din culturile culinare cu care am venit în contact. Am realizat ca o bucatarie nationala este un lucru în continua schimbare, ca traditiile se urmeaza una pe alta, înlocuindu-se între ele, asa cum generatiile preiau stafeta, sau asa cum anotimpurile îsi continua nesfarsita succesiune.
Discutiile pe aceasta tema mi se par nu doar interesante, ci si necesare. Cunoscandu-ne traditiile ne cunoastem pe noi însine, de aceea salut proiectul conceput de Fairy, de a porni o dezbatere culinara la nivel national despre preparatul culinar traditional preferat al romanilor.
Fairy si Chef Florin Dumitrescu au lansat o provocare frumoasa prin care va invita sa va spuneti parerea în aceasta dezbatere, care va pune pe masa, sa speram, tot ce-i mai bun în bucataria noastra.
Accesati pagina Facebook Fairy si propuneti preparatul culinar traditional cu care Romania se poate mandri fara ezitare. Participati la dezbatere pana pe data de 10 noiembrie si Chef Florin Dumitrescu va alege o lista cu cele mai apreciate retete culinare romanesti. Puteti propune reteta dvs. si în widgetul aflat în partea dreapta a paginii.
Începand cu data de 11 noiembrie, votati apoi care este cea mai apreciata reteta din lista propusa de Chef Florin, iar în data de 11 decembrie aflati care este reteta castigatoare.
Punandu-ma în locul dumneavoastra marturisesc ca îmi este greu sa aleg: ezit între salata de vinete, oua umplute, sarmale, carne la garnita, piftie si atatea altele. Voi numi, totusi, sarmalele.
Asadar, voi care credeti ca este cea mai apreciata reteta traditionala romaneasca?
Cu tot respectul pentru gazda, nu ma pot abtine sa spun ca putin imi pasa de FB, Fairy si Florin Dumitrescu. In plus, inteleg destul de bine ce au de castigat fiecare dintre cei trei, nu inteleg ce am eu de castigat din asta. hahaha
Cat despre raspuns, si eu as zice tot sarmale, mi se pare cel mai raspandit, apreciat, puternic preparat pentru bucataria romaneasca. Preferatele mele insa ar fi drobul de miel si salata de vinete.
Pe mine au cam inceput sa ma oboseasca discutiile despre specificitatea bucatariei romanesti si parerile “cunoscatorilor” despre cum toate mancarurile romanesti pot fi intalnite in alte parti, plus tot felul de exemple pe aceasta tema. Cred ca as putea face acelasi lucru despre majoritatea tarilor si pentru o multime de preparate, inclusiv cele celebre precum pizza, paste italiene, hamburger sau mai stiu eu ce. Si poate ar fi bine daca s-ar intelege ca specific nu inseamna neaparat unic.
@cristi-j: Draga Cristi, . cred ca sentimentul este reciproc. 😀
Cu totul de acord cu ultimul pasaj. Cred ca la noi, dintr-un sentiment de frustrare sau dintr-un complex de inferioritate, ambele nejustificate, se despica prea mult firul in patru. De aceea decretez: nicio bucatarie si niciun fel de mancare nu sunt unice si nu apartin nimanui in exclusivitate. Daca nu ma credeti, petreceti vreo 5 ani citind despre asta si veti ajunge la aceeasi concluzie.
Sarmalele cred ca se afla pe primul loc.
Ar mai urma ciorba de burta…
Iar eu as mai adauga, in nume strict personal, salata de vinete, ardeii copti si drobul de miel …(asa sunt eu, darnica…?!)
@Stanescu Mirela: As mai avea si eu o lista. pana la urma, nu se mananca deloc rau pe la noi. 🙂
Buna seara. Din ce ati enumerat ca fiind specific romanesc pot spune:
– sarmale am gasit si in bucataria algeriana. E adevarat, cu carne de vita 1000% si nu in sos de rosii. Ei fac sosuri albe cu mult coriandru. Deci veti spune ca astea nu sunt sarmale. Cu toate astea cred totusi ca originea sarmaleler e turca sau araba.
Piftia o gasim si in bucataria traditionala franceza cu modificari ca de exemplu fromage de tete sau gélée de viande. La fel si pentru ouale umplute care se numesc oeufs mimosa. Despre salata de vinete cred ca o fac si libanezii cu unele modificari.
Ma gandesc ce mancau dacii inainte ca bucataria lor sa prinda influentele cotropitorilor :)) Poate carne la garnita??
@Cristina: Sunteti noua pe blog, asa ca nu stiti ca toate aceste lucruri au fost deja prezentate si dezbatute aici, pe blog. Exista si un articol extins despre bucataria dacilor, daca va intereseaza cu adevarat.