Vietnam subiectiv (4)

Piata din Bac Ha, Vietnam

Cred ca a sosit momentul sa va povestesc cate ceva despre pietele de alimente pe care le-am vizitat. V-am mentionat în primul episod ca am petrecut ultimele zile ale sejurului în Vietnam într-o excursie în valea Sa Pa. Vorbesc despre o zona în care locuiesc mai multe minoritati etnice din Vietnam; este o zona rurala, […]

Vietnam subiectiv (3)

Vietnam subiectiv – Mancarea stradala Cand ma gandeam la Vietnam acum cativa ani, dorindu-mi intens sa ajung acolo, în privinta mancarii îmi facusem planul sa gust tot ce se poate gusta și s-o fac, pe cat posibil pe strada sau în locuri unde mancarea se gatește traditional, ca pentru vietnamezi, nu pentru turiști. Numai ca, […]

Cum se promoveaza berea la noi

Despre bere si promovarea ei în Romania Cand mi-am deschis restaurantul am fost fericit sa am în meniu berile de la Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan. Nu numai fiindca toate erau de calitate foarte buna, iar vreo doua-trei dintre ele de-a dreptul exceptionale, dar și fiindca erau ușor de prezentat: proveneau, doar, din cea mai veche berarie […]

Vietnam subiectiv (2)

Oamenii Îmi amintesc primul contact cu Vietnamul. S-a petrecut la sosirea în Hanoi, pe aeroportul Noi Bai, la controlul pașapoartelor. Acesta era efectuat de militari în uniforme kaki-galbui, cu epoleti roșii, pe care gradele sunt marcate cu stelute aurii, în binecunoscutul, pentru mine, stil sovietic. Toti erau tunși scurt și priveau încruntati, de parca exersasera […]

Farfuria suporta orice

Îmi dau tot mai mult seama ca cea mai importanta miza a noastra este educatia. Cred daca am fi mai bine educati s-ar fura mai putin și ar exista mai putini incompetenti. Nivelul societatii noastre este în primul rand rezultatul lipsei de educatie. Este nivelul reflectat de o clasa politica putreda și incompetenta, de un […]

Despre prostitutia culinara

În zilele lucratoare timpul pentru masa de pranz este, aproape pentru toti, destul de limitat. Nu sunt numeroși cei care au la dispozitie mai mult de o ora. Multi dau fuga la un “împinge tava“, la un fast-food sau la un restaurant cu oferta speciala, de tip “pranzul zilei“; altii își comanda pizza, șaorma, mancare […]

Berile stil Saison și Grisette

Berile stil Saison Berile stil Saison sunt beri traditionale, rustice, preparate de catre fermierii și berariile mici din provincia valona Hainaut. Erau beri de zi cu zi, baute de sete și ca sa acompanieze mancarea de toate familiile din zona. Erau ușoare, racoritoare și hranitoare și în acele timpuri ajunsesera la fel de importante ca […]

Berile stil British Brown Ale si Mild Ale

British Brown Ale si Mild Ale – Istoric Pana spre 1700, aproape toate berile erau brune. Pur si simplu pentru ca o bere blonda era, pe atunci, aproape o imposibilitate tehnica. Malturile erau uscate pe foc de lemne deschis, ceva aproape imposibil de controlat, si sfarseau prin a fi închise la culoare si mirosind puternic […]

Berile stil Kellerbier, Zoiglbier, Zwickelbier

În traducere, “kellerbier” înseamna “bere de pivnita”, cu referire la perioada de maturare la rece, numita “lagering”, si denumeste un stil de bere nefiltrata, bineînteles de tip lager; este de obicei o bere puternic aromatizata cu hamei. O kellerbier se poate prepara la diverse concentratii alcoolice, dar cele mai multe au o tarie de tip […]

Ceviche de sepie in stil asiatic

Ceviche de sepie – preparat in stil asiatic Ceviche este preparat din peste sau fructe de mare crude, marinate in sucuri de citrice si asezonate in principal cu ardei iuti, la care se pot adauga ceapa verde, sare, coriandru. Ceviche se poate servi alaturi de paine, cartofi dulci, salata verde, porumb, avocado, orez, banane plantain […]

Korma de berbecut cu migdale

Korma de berbecut cu migdale La Bistro GUXT ne-a fost mare dor de o korma. Necazul cu un meniu a la carte este ca, la un moment dat, incep sa-ti lipseasca anumite gusturi sau preparate. Pur si simplu aveam pofta de ceva aromat si picant, la care sa folosim eficient si niste bucati de muschiulet […]

Tartar de ton cu avocado

Tartar de ton cu avocado - reteta simpla, fara gatire

Tartar de ton cu avocado – reteta simpla, fara gatire Tartarul de ton cu avocado – iata o reteta foarte simpla de tartar de ton, gandita sa pastreze cat mai bine gustul natural al pestelui. Alegeti cu grija tonul, caci trebuie sa fie foarte proaspat. Bazati-va in special pe mirosul fileului (trebuie sa miroasa mai […]

Berile stil “malt wine” si ”old ale”

Berile stil “malt wine” „Malt wine” s-ar putea traduce ca „vin de malt”, desi acest stil de bere nu are mai nimic de-a face cu vinul. Shakespeare afirma ca „un quart de ale este o masa demna de un rege”, afirmatie contrazisa însa de faptul ca începand cu anul 1066, cel al cuceririi normande, regii […]

Din secretele vinului (8)

Vin bun, vin prost Toata lumea stie ca vinurile sunt de calitati variabile. Unele sunt exceptionale, altele groaznice; unele sunt decente, mergand bine cu mancarea, altele sunt mai mult de atat, meritand sa fie degustate separat, pe îndelete. Probabil ca niciun alt produs alimentar (cel putin nu îmi vine mie în minte vreunul) nu este […]

Berile stil „Belgian Pale Ale”

Cel mai vandut stil de bere în întreaga lume este pilsner. Este accesibil ca pret si, cel mai adesea, usor de înteles. Dupa mine, aparent nu are o profunzime si o complexitate care sa puna în dificultate consumatorul mediu. Pare o bere usoara, care se bea rapid, rece, racoritoare si placuta atunci cand vremea este […]

Weihenstephaner Pils

Am mai spus-o de cateva ori si, cel putin pana acum, gustul meu nu s-a schimbat. Nu ma dau in vant dupa berile stil Pilsner, posibil si fiindca piata este invadata de atatea beri pilsner de calitate proasta. Nu cred ca cineva se poate indragosti, de pilda, de bericioaicele de pe piata noastra, cele lipsite […]

De GUXTibus (9)

La bistroul cu fine dining Brillat-Savarin avea o vorba care suna cam asa: o masa buna este aceea la care vii într-o companie placuta, la care primesti o mancare pasabila si un vin bun, si careia îi acorzi suficient timp pentru a te bucura de ea. În conceptia acestui gastronom clientul aduce cu el doua […]

Berile stil Berliner Weisse

Se spune – si zau ca mi-ar placea ca ceea ce se spune sa fie adevarat, caci îmi plac povestile frumoase – ca, la intrarea în Berlin, în timpul razboiului napoleonian franco-prusian, trupele franceze au fost placut surprinse sa gaseasca un înlocuitor, chiar daca mai slab alcoolizat, al iubitei lor sampanii. Probabil aceasta poveste se […]

Berile stil „altbier”

Altbier – Beri traditionale germane Altbier este una dintre berile traditionale germane; are culoarea cuprului, este o bere de tip ale, racoritoare, cu aroma preponderenta de hamei, cu un cap de spuma cremos si ferm, corpolenta medie, carbonatare moderata si postgust sec. Aceasta bere este originara din Rheinland, în nord-vestul Germaniei, langa granita cu Olanda. […]

Bauturile lui Radu

Dragii mei, stiu ca v-ati dat seama ca se întampla ceva. Blogul meu tinde sa se transforme din “retetele lui Radu” în „bauturile lui Radu”. Nu am planificat aceasta transformare, ea s-a întamplat pur si simplu. Motivele sunt mai multe, unele obiective, altele nu.

Beri imperiale

Probabil ca ati întalnit pe etichetele unor sticle de bere adjectivul “imperial”, adaugat denumirii unui stil traditional de bere. Personal am vazut nenumarate beri etichetate “Imperial IPA”, “Imperial Stout”, “Imperial Pilsner”, “Imperial Pale Ale”, “Imperial Bock” etc. Pe unele dintre ele le cunosc bine, caci le-am adunat cu mare placere si în meniul de bauturi […]

Craciun fericit 2015!

Dragi prieteni, anul acesta am cam tras chiulul cu postarile; mai ales partea de retete a avut de suferit, în detrimentul postarilor despre bere si vin. Sper sa nu va fi suparat prea tare, trec printr-o faza mai… lichida, probabil si din cauza faptului ca la Bistro GUXT nu sunt bucatar, ci manager, contabil si […]

Berile stil Pilsner (2)

Unul dintre maestrii berari cei mai cunoscuti din ume, Gareth Oliver, remarca plin de umor: ”Pilsner, cel mai popular stil de bere din lume, a fost inventat în Cehia, perfectionat în Germania si transformat într-o bautura slaba, gazoasa si lipsita de gust în America”. Se pare ca mai toata lumea este de acord ca cele […]

Din secretele vinului (6) – Despre corpolenta

Corpolenta vinului este una dintre cele mai importante caracteristici de care trebuie sa tinem seama atunci cand suntem implicati într-o degustare, sau într-o împerechere de vinuri cu mancarea potrivita. Corpolenta joaca, de asemenea, un important rol în definirea preferintelor personale legate de vinuri.

Berile stil Pilsner (1)

De cand am deschis micul meu restaurant, mi-am dat seama ca publicul larg este mai mult sau mai putin confuz în ce priveste unii termeni legati de bere. Multi cred ca „ale” este o alta bautura decat „bere” si ca termenul „lager” denumeste exclusiv un stil de bere. Este adevarat ca au aparut pe piata […]

La München, Ana are bere (9)

Despre Giesinger Bräu Voi descrie în acest episod una dintre cele mai proaste experiente pe care le-am avut într-un restaurant si, în mod sigur, cea mai neplacuta din întreaga saptamana petrecuta la München. Va spuneam în episoadele anterioare ca berariile germane par a fi clone ale unei singure si unice berarii. Toate sunt identice din […]

De GUXTibus (7)

Despre fudulia semidoctului Din punctul de vedere al cunostintelor dintr-un anumit domeniu, dupa parerea mea, oamenii se împart în trei mari categorii. Prima este formata din cei care stiu si care, în plus, stiu ca stiu. A doua, cea mai redusa numeric, este formata din cei care nu stiu si chiar stiu ca nu stiu. […]

Din secretele vinului (5) – Din nou despre aciditate

Aciditatea este o trasatura definitorie a vinului. Acizii din vin dau acestuia un gust acrisor, care ofera o senzatie gustativa asemanatoare celor date de merele Granny Smith sau de grapefruituri. Aciditatea are o importanta vitala pentru vin, permitandu-i sa îmbatraneasca cu gratie si oferindu-i posibilitatea de a se împerechea minunat cu mancarea.

Cerkez Tavugu – Pui cerchez cu nuci

Cerchezii sunt reprezentantii unui popor caucazian, locuind astazi in Rusia si Turcia. Sunt un popor vechi, unii istorici afirmand chiar ca sunt cea mai veche populatie din Caucaz, influentand dezvoltarea celorlalte culturi ulterioare din zona. Desi s-au facut incercari de a-i crestina pe la inceputul secolului al V-lea, cerchezii au preferat, in mare parte, sa […]

Istoria un pic altfel (2)

Cea mai veche supa din lume Am citit zilele trecute un articol în varianta online a publicatiei “Daily Mail” despre arheologii chinezi, care au descoperit ceea ce pare a fi o supa veche de 2400 de ani. Aceasta era “sigilata” într-un vas de bronz cu trei picioare, gasit într-unul dintre mormintele aflate în apropierea vechii […]

Zeytinyagli Yaprak Sarma

Sub aceasta denumire ciudata si, parca, un pic amenintatoare, se “ascunde” de fapt o verianta a banalelor sarmale. Sarmalele turcesti prezentate in aceasta reteta sunt, probabil, stramosul si sursa de inspiratie a sarmalelor noastre. Acest preparat, prezentat si servit la Bistro GUXT cu ocazia evenimentului dedicat bucatariei turcesti, sunt mai usoare, se gatesc cu ulei […]

La München, Ana are bere (8)

Ordine, curatenie si disciplina Nu stiu cati dintre dvs. au facut armata. Pe vremea mea, demult, era obligatorie si pot sa spun ca am o sumedenie de amintiri de acolo, si bune si rele. Unul dintre lucrurile cu care noi, bietii TR-isti, urati de trupeti si de subofiteri, eram terorizati zilnic era deviza latrata pe […]

Istoria un pic altfel (1)

Cand a aparut gatitul? Am nevoie, în acest prim episod al seriei ce îsi doreste sa puncteze cateva momente importante din evolutia omenirii privita dintr-un unghi mai putin obisnuit, de o mica introducere. Asta ca sa îmi lamuresc intentiile, calitatile si, mai ales, limitele legate de acest subiect. Fiecare civilizatie a fost creativa. Cred ca […]

Chec de iaurt

Nu ma dau deloc in vant dupa deserturile turcesti. Desi sunt foarte variate, majoritatea are un gust extrem de dulce, atat de dulce incat am senzatia ca mi se dizolva dintii. Cand eram copil le mai suportam, dar de ceva vreme le ocolesc cu mare grija. Cu toate acestea, majoritatea nu inseamna totalitatea, asa ca […]

La München, Ana are bere (7)

Despre Andechser am Dom Am ajuns la München pe data de 16 august, pe la sapte si jumatate dimineata. Orasul ne-a întampinat cu un cer noros, cu ploaie rece si mocnita si cu o temperatura de doar 14 °C. Adica exact ce ne trebuia dupa o noapte doar semi-dormita si dupa calatoria cu avionul care, […]

Berile stil British Bitter

Berea în stil bitter este, dupa multi, berea nationala a englezilor. Fiecare berarie din Anglia produce cel putin o bere bitter si, foarte adesea, chiar mai multe. Adevarata bitter este cask-conditioned; cand este filtrata si îmbuteliata devine “pale ale” si capata un caracter diferit.

Mercimek köftesi – Crochete de linte si bulgur

Bucataria turceasca a avut o influenta imensa asupra culturii culinare romanesti. Timp de cateva sute de ani, ingrediente, tehnici culinare, retete au imbogatit bucataria noastra, fiind aduse pe filiera turceasca. Am adaptat retetele conform resurselor locale si gustului nostru, am adoptat unele ingrediente, ca si multe cuvinte care mai persista si astazi in limba noastra. […]

La München, Ana are bere (6)

Despre Wirtshaus Ayinger Va povesteam într-unul dintre episoadele anterioare despre Hofbräuhaus, cea mai celebra berarie din München si de experienta asurzitoare pe care am avut-o acolo. La doar 20 de metri distanta de cacofonia teribila a orchestrei de la Hofbräuhaus si de înghesuiala îngrozitoare din local, am dat peste un adevarat rai.