Vietnam subiectiv (4)

Piata din Bac Ha, Vietnam

Cred că a sosit momentul să vă povestesc câte ceva despre piețele de alimente pe care le-am vizitat. V-am menționat în primul episod că am petrecut ultimele zile ale sejurului în Vietnam într-o excursie în valea Sa Pa. Vorbesc despre o zonă în care locuiesc mai multe minorități etnice din Vietnam; este o zonă rurală, […]

Vietnam subiectiv (3)

Vietnam subiectiv – Mâncarea stradală Când mă gândeam la Vietnam acum câțiva ani, dorindu-mi intens să ajung acolo, în privința mâncării îmi făcusem planul să gust tot ce se poate gusta și s-o fac, pe cât posibil pe stradă sau în locuri unde mâncarea se gătește tradițional, ca pentru vietnamezi, nu pentru turiști. Numai că, […]

Cum se promovează berea la noi

Despre bere şi promovarea ei în România Când mi-am deschis restaurantul am fost fericit să am în meniu berile de la Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan. Nu numai fiindcă toate erau de calitate foarte bună, iar vreo două-trei dintre ele de-a dreptul excepționale, dar și fiindcă erau ușor de prezentat: proveneau, doar, din cea mai veche berărie […]

Vietnam subiectiv (2)

Oamenii Îmi amintesc primul contact cu Vietnamul. S-a petrecut la sosirea în Hanoi, pe aeroportul Noi Bai, la controlul pașapoartelor. Acesta era efectuat de militari în uniforme kaki-gălbui, cu epoleți roșii, pe care gradele sunt marcate cu steluțe aurii, în binecunoscutul, pentru mine, stil sovietic. Toți erau tunși scurt și priveau încruntați, de parcă exersaseră […]

Vietnam subiectiv (1)

Acest an a fost unul deosebit. Am avut cel mai lung concediu din viața mea. Să nu vă așteptați să spun că mi-am luat vreo trei luni concediu, căci veți fi departe de adevăr. A fost vorba de doar patru săptămâni; probabil că pentru mulți dintre dvs. acesta este un concediu normal, dar eu rareori […]

Farfuria suportă orice

Îmi dau tot mai mult seama că cea mai importantă miză a noastră este educaţia. Cred dacă am fi mai bine educați s-ar fura mai puțin și ar exista mai puțini incompetenți. Nivelul societății noastre este în primul rând rezultatul lipsei de educație. Este nivelul reflectat de o clasă politică putredă și incompetentă, de un […]

Despre prostituția culinară

În zilele lucrătoare timpul pentru masa de prânz este, aproape pentru toți, destul de limitat. Nu sunt numeroși cei care au la dispoziție mai mult de o oră. Mulți dau fuga la un “împinge tava“, la un fast-food sau la un restaurant cu ofertă specială, de tip “prânzul zilei“; alții își comandă pizza, șaorma, mâncare […]

Berile stil Saison și Grisette

Berile stil Saison Berile stil Saison sunt beri tradiționale, rustice, preparate de către fermierii și berăriile mici din provincia valonă Hainaut. Erau beri de zi cu zi, băute de sete și ca să acompanieze mâncarea de toate familiile din zonă. Erau ușoare, răcoritoare și hrănitoare și în acele timpuri ajunseseră la fel de importante ca […]

Berile stil British Brown Ale şi Mild Ale

British Brown Ale şi Mild Ale – Istoric Până spre 1700, aproape toate berile erau brune. Pur şi simplu pentru că o bere blondă era, pe atunci, aproape o imposibilitate tehnică. Malţurile erau uscate pe foc de lemne deschis, ceva aproape imposibil de controlat, şi sfârşeau prin a fi închise la culoare şi mirosind puternic […]

Cornet Oaked

Berea Cornet Oaked Am mentionat de foarte multe ori, atat pe blog cat si verbal, ca berea este o bautura extrem de versatila. Se pare ca exista in lume peste 70.000 de feluri de bere; diferentierea se face datorita prezentei in bere a peste 1000 de compusi care dau gust, aroma, culoare, carbonatare si corpolenta. […]

Berile stil Kellerbier, Zoiglbier, Zwickelbier

În traducere, “kellerbier” înseamnă “bere de pivniţă”, cu referire la perioada de maturare la rece, numita “lagering”, şi denumeşte un stil de bere nefiltrată, bineînţeles de tip lager; este de obicei o bere puternic aromatizată cu hamei. O kellerbier se poate prepara la diverse concentraţii alcoolice, dar cele mai multe au o tărie de tip […]

Ceviche de sepie in stil asiatic

Ceviche de sepie – preparat in stil asiatic Ceviche este preparat din peste sau fructe de mare crude, marinate in sucuri de citrice si asezonate in principal cu ardei iuti, la care se pot adauga ceapa verde, sare, coriandru. Ceviche se poate servi alaturi de paine, cartofi dulci, salata verde, porumb, avocado, orez, banane plantain […]

Korma de berbecut cu migdale

Korma de berbecut cu migdale La Bistro GUXT ne-a fost mare dor de o korma. Necazul cu un meniu a la carte este ca, la un moment dat, incep sa-ti lipseasca anumite gusturi sau preparate. Pur si simplu aveam pofta de ceva aromat si picant, la care sa folosim eficient si niste bucati de muschiulet […]

Tartar de ton cu avocado

Tartar de ton cu avocado - reteta simpla, fara gatire

Tartar de ton cu avocado – reteta simpla, fara gatire Tartarul de ton cu avocado – iata o reteta foarte simpla de tartar de ton, gandita sa pastreze cat mai bine gustul natural al pestelui. Alegeti cu grija tonul, caci trebuie sa fie foarte proaspat. Bazati-va in special pe mirosul fileului (trebuie sa miroasa mai […]

Berile stil “malt wine” şi ”old ale”

Berile stil “malt wine” „Malt wine” s-ar putea traduce ca „vin de malţ”, deşi acest stil de bere nu are mai nimic de-a face cu vinul. Shakespeare afirma că „un quart de ale este o masă demnă de un rege”, afirmaţie contrazisă însă de faptul că începând cu anul 1066, cel al cuceririi normande, regii […]

Din secretele vinului (8)

Vin bun, vin prost Toată lumea ştie că vinurile sunt de calităţi variabile. Unele sunt excepţionale, altele groaznice; unele sunt decente, mergând bine cu mâncarea, altele sunt mai mult de atât, meritând să fie degustate separat, pe îndelete. Probabil că niciun alt produs alimentar (cel puţin nu îmi vine mie în minte vreunul) nu este […]

Berile stil „Belgian Pale Ale”

Cel mai vândut stil de bere în întreaga lume este pilsner. Este accesibil ca preţ şi, cel mai adesea, uşor de înţeles. După mine, aparent nu are o profunzime şi o complexitate care să pună în dificultate consumatorul mediu. Pare o bere uşoară, care se bea rapid, rece, răcoritoare şi plăcută atunci când vremea este […]

Weihenstephaner Pils

Am mai spus-o de cateva ori si, cel putin pana acum, gustul meu nu s-a schimbat. Nu ma dau in vant dupa berile stil Pilsner, posibil si fiindca piata este invadata de atatea beri pilsner de calitate proasta. Nu cred ca cineva se poate indragosti, de pilda, de bericioaicele de pe piata noastra, cele lipsite […]

Din secretele vinului (7)

Despre taninuri Taninurile sunt un component esenţial al vinului, în special al celui roşu. Ele sunt responsabile pentru acea senzaţie astringentă, de gură uscată, întâlnită în cazul vinurilor roşii, care pune probleme atunci când acestea sunt băute alături de anumite tipuri de preparate culinare.

De GUXTibus (9)

La bistroul cu fine dining Brillat-Savarin avea o vorbă care suna cam aşa: o masă bună este aceea la care vii într-o companie plăcută, la care primeşti o mâncare pasabilă şi un vin bun, şi căreia îi acorzi suficient timp pentru a te bucura de ea. În concepţia acestui gastronom clientul aduce cu el două […]

Berile stil Berliner Weisse

Se spune – şi zău că mi-ar plăcea ca ceea ce se spune să fie adevărat, căci îmi plac poveştile frumoase – că, la intrarea în Berlin, în timpul războiului napoleonian franco-prusian, trupele franceze au fost plăcut surprinse să găsească un înlocuitor, chiar dacă mai slab alcoolizat, al iubitei lor şampanii. Probabil această poveste se […]

Istoria un pic altfel (3)

Despre lemnul-dulce Lemnul-dulce este una dintre mirodeniile care au fost folosite de om din cele mai vechi timpuri. Exista dovezi că lemnul-dulce era apreciat, de exemplu, de Alexandru cel Mare şi de Cezar şi a fost găsit în cantităţi mari în mormântul faraonului Tut, alături de bijuterii şi obiecte de artă. Cea mai veche menţiune […]

Berile stil „altbier”

Altbier – Beri tradiţionale germane Altbier este una dintre berile tradiţionale germane; are culoarea cuprului, este o bere de tip ale, răcoritoare, cu aromă preponderentă de hamei, cu un cap de spumă cremos şi ferm, corpolenţă medie, carbonatare moderată şi postgust sec. Această bere este originară din Rheinland, în nord-vestul Germaniei, lângă graniţa cu Olanda. […]

Băuturile lui Radu

Dragii mei, ştiu că v-aţi dat seama că se întâmplă ceva. Blogul meu tinde să se transforme din “reţetele lui Radu” în „băuturile lui Radu”. Nu am planificat această transformare, ea s-a întâmplat pur şi simplu. Motivele sunt mai multe, unele obiective, altele nu.

Beri imperiale

Probabil că aţi întâlnit pe etichetele unor sticle de bere adjectivul “imperial”, adăugat denumirii unui stil tradiţional de bere. Personal am văzut nenumărate beri etichetate “Imperial IPA”, “Imperial Stout”, “Imperial Pilsner”, “Imperial Pale Ale”, “Imperial Bock” etc. Pe unele dintre ele le cunosc bine, căci le-am adunat cu mare plăcere şi în meniul de băuturi […]

Crăciun fericit 2015!

Dragi prieteni, anul acesta am cam tras chiulul cu postările; mai ales partea de reţete a avut de suferit, în detrimentul postărilor despre bere şi vin. Sper să nu vă fi supărat prea tare, trec printr-o fază mai… lichidă, probabil şi din cauza faptului că la Bistro GUXT nu sunt bucătar, ci manager, contabil şi […]

Berile stil Pilsner (2)

Unul dintre maeştrii berari cei mai cunoscuţi din ume, Gareth Oliver, remarcă plin de umor: ”Pilsner, cel mai popular stil de bere din lume, a fost inventat în Cehia, perfecţionat în Germania şi transformat într-o băutură slabă, gazoasă şi lipsită de gust în America”. Se pare că mai toată lumea este de acord că cele […]

De GUXTibus (8)

De-ale fumatului Nu sunt fumător. Nu am fost niciodată şi nici nu am fost vreodată tentat să mă apuc de fumat, deşi a existat în acest sens o anume presiune, să-i zic socială; am simţit-o în liceu, în armată, la facultate şi în grupul meu de cunoştinţe şi prieteni. Nu am cedat, însă, fiindcă nu […]

Din secretele vinului (6) – Despre corpolenţă

Corpolenţa vinului este una dintre cele mai importante caracteristici de care trebuie să ţinem seamă atunci când suntem implicaţi într-o degustare, sau într-o împerechere de vinuri cu mâncarea potrivită. Corpolenţa joacă, de asemenea, un important rol în definirea preferinţelor personale legate de vinuri.

Berile stil Pilsner (1)

De când am deschis micul meu restaurant, mi-am dat seama că publicul larg este mai mult sau mai puţin confuz în ce priveşte unii termeni legaţi de bere. Mulţi cred că „ale” este o altă băutură decât „bere” şi că termenul „lager” denumeşte exclusiv un stil de bere. Este adevărat că au apărut pe piaţă […]

La München, Ana are bere (9)

Despre Giesinger Bräu Voi descrie în acest episod una dintre cele mai proaste experienţe pe care le-am avut într-un restaurant şi, în mod sigur, cea mai neplăcută din întreaga săptămână petrecută la München. Vă spuneam în episoadele anterioare că berăriile germane par a fi clone ale unei singure şi unice berării. Toate sunt identice din […]

De GUXTibus (7)

Despre fudulia semidoctului Din punctul de vedere al cunoştinţelor dintr-un anumit domeniu, după părerea mea, oamenii se împart în trei mari categorii. Prima este formată din cei care ştiu şi care, în plus, ştiu că ştiu. A doua, cea mai redusă numeric, este formată din cei care nu ştiu şi chiar ştiu că nu ştiu. […]

Din secretele vinului (5) – Din nou despre aciditate

Aciditatea este o trăsătură definitorie a vinului. Acizii din vin dau acestuia un gust acrişor, care oferă o senzaţie gustativă asemănătoare celor date de merele Granny Smith sau de grapefruituri. Aciditatea are o importanţă vitală pentru vin, permiţându-i să îmbătrânească cu graţie şi oferindu-i posibilitatea de a se împerechea minunat cu mâncarea.

Cerkez Tavugu – Pui cerchez cu nuci

Cerchezii sunt reprezentantii unui popor caucazian, locuind astazi in Rusia si Turcia. Sunt un popor vechi, unii istorici afirmand chiar ca sunt cea mai veche populatie din Caucaz, influentand dezvoltarea celorlalte culturi ulterioare din zona. Desi s-au facut incercari de a-i crestina pe la inceputul secolului al V-lea, cerchezii au preferat, in mare parte, sa […]

Istoria un pic altfel (2)

Cea mai veche supă din lume Am citit zilele trecute un articol în varianta online a publicaţiei “Daily Mail” despre arheologii chinezi, care au descoperit ceea ce pare a fi o supă veche de 2400 de ani. Aceasta era “sigilată” într-un vas de bronz cu trei picioare, găsit într-unul dintre mormintele aflate în apropierea vechii […]

Zeytinyagli Yaprak Sarma

Sub aceasta denumire ciudata si, parca, un pic amenintatoare, se “ascunde” de fapt o verianta a banalelor sarmale. Sarmalele turcesti prezentate in aceasta reteta sunt, probabil, stramosul si sursa de inspiratie a sarmalelor noastre. Acest preparat, prezentat si servit la Bistro GUXT cu ocazia evenimentului dedicat bucatariei turcesti, sunt mai usoare, se gatesc cu ulei […]

De GUXTibus (6)

Hai să te publicitez! Poate că ştiţi, sau poate că nu ştiţi, am deschis acum vreo 4 luni un mic restaurant. Are doar 38 de locuri, împărţite în două saloane, şi este situat pe o stradă liniştită, cam la 5 minute de mers pe jos distanţă de Piaţa Universităţii. Se numeşte Bistro GUXT şi încercăm […]

La München, Ana are bere (8)

Ordine, curăţenie şi disciplină Nu ştiu câţi dintre dvs. au făcut armata. Pe vremea mea, demult, era obligatorie şi pot să spun că am o sumedenie de amintiri de acolo, şi bune şi rele. Unul dintre lucrurile cu care noi, bieţii TR-işti, urâţi de trupeţi şi de subofiţeri, eram terorizaţi zilnic era deviza lătrată pe […]

Istoria un pic altfel (1)

Când a apărut gătitul? Am nevoie, în acest prim episod al seriei ce îşi doreşte să puncteze câteva momente importante din evoluţia omenirii privită dintr-un unghi mai puţin obişnuit, de o mică introducere. Asta ca să îmi lămuresc intenţiile, calităţile şi, mai ales, limitele legate de acest subiect. Fiecare civilizaţie a fost creativă. Cred că […]

Chec de iaurt

Nu ma dau deloc in vant dupa deserturile turcesti. Desi sunt foarte variate, majoritatea are un gust extrem de dulce, atat de dulce incat am senzatia ca mi se dizolva dintii. Cand eram copil le mai suportam, dar de ceva vreme le ocolesc cu mare grija. Cu toate acestea, majoritatea nu inseamna totalitatea, asa ca […]

La München, Ana are bere (7)

Despre Andechser am Dom Am ajuns la München pe data de 16 august, pe la şapte şi jumătate dimineaţa. Oraşul ne-a întâmpinat cu un cer noros, cu ploaie rece şi mocnită şi cu o temperatură de doar 14 °C. Adică exact ce ne trebuia după o noapte doar semi-dormită şi după călătoria cu avionul care, […]

Berile stil British Bitter

Berea în stil bitter este, după mulţi, berea naţională a englezilor. Fiecare berărie din Anglia produce cel puţin o bere bitter şi, foarte adesea, chiar mai multe. Adevărata bitter este cask-conditioned; când este filtrată şi îmbuteliată devine “pale ale” şi capătă un caracter diferit.

Mercimek köftesi – Crochete de linte si bulgur

Bucataria turceasca a avut o influenta imensa asupra culturii culinare romanesti. Timp de cateva sute de ani, ingrediente, tehnici culinare, retete au imbogatit bucataria noastra, fiind aduse pe filiera turceasca. Am adaptat retetele conform resurselor locale si gustului nostru, am adoptat unele ingrediente, ca si multe cuvinte care mai persista si astazi in limba noastra. […]

La München, Ana are bere (6)

Despre Wirtshaus Ayinger Vă povesteam într-unul dintre episoadele anterioare despre Hofbräuhaus, cea mai celebră berărie din München şi de experienţa asurzitoare pe care am avut-o acolo. La doar 20 de metri distanţă de cacofonia teribilă a orchestrei de la Hofbräuhaus şi de înghesuiala îngrozitoare din local, am dat peste un adevărat rai.