De GUXTibus (5)

Clientul ştie mai bine Bistro GUXT funcţionează de doar trei luni şi jumătate. Încă nu putem spune că avem o clientelă fidelă şi numeroasă, lucru normal pentru un restaurant nou. Cu toate acestea ne-au trecut pragul o sumedenie de clienţi, destui ca să-mi ofere nişte experienţe inedite, atât plăcute cât şi invers.

Caracatita cu cartofi rumeniti

Caracatita cu cartofi rumeniti - Caracatita cu cartofi rumeniti 1 - Retetele lui Radu

Caracatita este, dupa multi, cea mai gustoasa “fructa de mare” dupa homar. Putini se incumeta, insa, sa o gateasca, fiindca are o carne densa si tare, care trebuie gatita ca la carte. Cum acasa nu prea ai posibilitatea sa fezandezi carnea prin lovire, ea trebuie fiarta la foc molcom, indelung. Preparatul prezentat in aceasta reteta […]

La München, Ana are bere (5)

Weihen00 - La München, Ana are bere (5) 4 - Retetele lui Radu

În vizită la cea mai veche berărie din lume Am pomenit adesea despre Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan, care produce excelentele beri Weihenstephaner (adică ale Sfântului Ştefan). Berăria iniţială se afla lângă o veche biserică, înfiinţată pe la anul 720 de Sfântul Korbinian, şi dedicată la început Sfântului Vitus. Biserica era situată în districtul Freising, în Bavaria, […]

Vreau să mă dau mare

clasamentTripadvisor - Vreau să mă dau mare 7 - Retetele lui Radu

Într-un domeniu atât de competitiv ca cel al ospitalităţii (hoteluri, pensiuni, restaurante, baruri etc.) realizările profesionale sunt rare şi preţioase. Ieri, site-ul tripadvisor.com a situat restaurantul meu, Bistro GUXT, pe primul loc dintre cele aproape 1200 de restaurante bucureştene înregistrate pe acest site. Orice clipă de glorie este scurtă, aşa că vreau să mă laud […]

De GUXTibus (4)

Vara la terasa Ştiu de mult timp că atunci când deschizi un restaurant este practic imposibil să găseşti locul perfect, care să fie excelent situat, să aibă parcare, terasă, o bucătărie amenajată perfect pentru fluxuri, să fie renovat într-un anumit fel, adicătelea nu ca o locuinţă sau ca un birou, ci cu o anumită personalitate, […]

La München, Ana are bere (4)

TapHouse01 - La München, Ana are bere (4) 10 - Retetele lui Radu

Despre Tap-House Acest bar, situat pe Rosenheimerstrasse la numărul 108, central, la doar două staţii de metrou de centrul vechi al oraşului, este destinat berilor, deşi oferă o gamă destul de largă şi din alte băuturi. Pot să afirm cu toată siguranţa că a fost cel mai plăcut şi mai interesant local în care am […]

Sobrassada

Sobrassada - Sobrassada 13 - Retetele lui Radu

Sobrassada – Carnati cruzi-uscati Sobrassada este un termen ce denumeste carnatii cruzi-uscati originari din Insulele Baleare. Ei sunt preparati din carne de porc si slanina tocate, asezonata cu sare, piper, boia si, uneori, cu alte mirodenii sau ierburi aromate. Sobrassada rezista foarte bine datorita deshidratarii carnii in anumite conditii climaterice, cu umiditate ridicata si temperatura […]

La München, Ana are bere (3)

Hofbrauhaus01 - La München, Ana are bere (3) 16 - Retetele lui Radu

Despre Hofbräuhaus Cred că orice ghid turistic poate confirma că Hofbräuhaus este cea mai celebră berărie din München. Are o istorie care se întinde pe mai multe secole, căci a fost înfiinţată în 1589, de ducele Wilhelm al V-lea cu scopul declarat de a satisface setea, a sa şi a apropiaţilor săi. De menţionat că […]

Kasteel Donker

Kasteel Donker - Kasteel Donker 19 - Retetele lui Radu

Am placerea de a va prezenta astazi una dintre noile beri intrate in meniul de bauturi de la Bistro GUXT. Este vorba despre o bere care face parte din categoria asa-numita a berilor „de abatie”, sau „de manastire”, cele care produc beri in stilul manastirilor trapiste. Este vorba despre o bere stil quadrupel, produsa de […]

La München, Ana are bere (2)

Schneider01 - La München, Ana are bere (2) 22 - Retetele lui Radu

Despre Weisses Bräuhaus Vă spuneam în episodul trecut că München poate fi numit oraş al berii, şi nu ar fi deloc o exagerare. În oraş se consumă cantităţi impresionante de bere, deşi oferta este destul de monotonă. Cam peste tot se beau aceleaşi beri, provenind doar de la producători diferiţi. Cum berea are în Bavaria […]

Keftedakia

keftedakia - Keftedakia 25 - Retetele lui Radu

Ca sa vedeti cat de mica este lumea si cat de mult este influentata fiecare cultura culinara de cele cu care vine in contact, va voi prezenta astazi o reteta foarte simpla si care va este familiara. Este vorba despre “keftedakia”, adicatelea chiftelute grecesti traditionale, ruda mai mica a chiftelelor ceva mai maricele ca dimensiune, […]

La München, Ana are bere (1)

Munchen00 - La München, Ana are bere (1) 28 - Retetele lui Radu

Conform ultimelor statistici la care am avut acces, România este doar al 26-lea producător de mere din lume. Este însă, de exemplu, pe locul al treisprezecelea ca producător de gutui, al optulea ca producător de cireşe şi al patrulea ca producător de prune, ceea ce nu este de colo. De ce ne învaţă abecedarele (cel […]

Psari spetsiotiko

Psari spetsiotiko - Psari spetsiotiko 34 - Retetele lui Radu

Reteta de fata se refera la un preparat culinar rustic, care se gateste de obicei in satele de pescari. Ea provine din insula Spetses, situata la sud-vest de Atena. Fileurile de peste sunt coapte intr-un sos de rosii asezonat in stil mediteranean si amestecat cu pesmet, ca sa se obtina peste fileuri o crusta delicioasa […]

Berile afumate

rauchbier - Berile afumate 37 - Retetele lui Radu

Cu ceva vreme în urmă, toate berile erau, de fapt, afumate. Metodele vechi de uscare a malţurilor foloseau focurile deschise, aşa că fiecare bob de cereala prindea o aromă afumată. Astăzi, malţurile “curate” predomină în măcinişurile destinate preparării mustului de bere, iar berile afumate au rămas doar o mică nişă pe piaţa berii. Le putem […]

Din secretele vinului (4) – Aciditatea

Acizii sunt un component important al vinului, alături de dulceaţă, tanini şi alcool. Dacă un vin are o aciditate scăzută, va avea un gust „plat” şi neinteresant. Dacă aciditatea este, însă, prea mare, va avea un gust prea acrişor si astringent. Oenologul este cel care trebuie să manipuleze aciditatea naturală a strugurelui astfel încât să […]

Melitzanokeftedes – Chiftele de vinete

Melitzanokeftedes - Melitzanokeftedes - Chiftele de vinete 40 - Retetele lui Radu

Grecii isi incep masa cu cateva meze, adica gustarele menite a starni pofta de mancare si a pregati meseanul pentru felurile principale care vor urma. Melitzanokeftedes se servesc de obicei la temperatura camerei si sunt delicioase alaturi de un tzatziki racoritor.

Rulouri cu creveti si sos nuoc cham

Rulouri cu creveti si sos nuoc cham - Rulouri cu creveti si sos nuoc cham 43 - Retetele lui Radu

Rulourile din hartie de orez – sau pachetelele, cum mai sunt numite – crude sau prajite in ulei sunt populare in intreaga Asie de Sud-Est. Vietnamul nu face exceptie, propunand o serie impresionanta rulouri cu diferite umpluturi, servite aproape obligatoriu cu celebrul sos nuoc cham, nelipsit de pe masele locuitorilor centrului si sudului tarii. Varianta […]

De GUXTibus (3)

paineCurcuma - De GUXTibus (3) 49 - Retetele lui Radu

Din partea casei Foarte mulţi români şi-au petrecut măcar o dată vacanţa de vară în Grecia. Printre aceştia mă număr şi eu. Cunosc mulţi români care iubesc mâncarea locală, ştiu şi câţiva care mănâncă pe malul mării doar ceafă de porc cu cartofi prăjiţi, ca acasă, la cârciuma de cartier, ba chiar cunosc români care […]

Orez cu linte si pui

orez cu linte si pui - Orez cu linte si pui 52 - Retetele lui Radu

Imi era dor sa mai gatesc ceva in stil indian, cu multe mirodenii. Pe de alta parte este atat de cald afara, incat imi doream si sa nu fiu silit sa petrec mai mult de o ora langa aragaz, cu apele curgand pe mine. Am profitat si de faptul ca aveam in frigider un pic […]

Omleta in stil asiatic

Omleta in stil asiatic - Omleta in stil asiatic 55 - Retetele lui Radu

Omletele sunt delicioase, se fac rapid si lasa loc creativitatii. Exista mai multe stiluri de omlete si fiecare persoana care se mai “joaca” prin bucatarie are, probabil, varianta sa preferata. Mie imi plac omletele rumenite la suprafata si suculente in interior. Imi plac omletele cu contrast de texturi si condimentate. Mi se par excelente dimineata, […]

Vita cu usturoi in stil chinezesc

Vita cu usturoi in stil chinezesc - Vita cu usturoi in stil chinezesc 57 - Retetele lui Radu

Am mai publicat pe blog, acum cativa ani o reteta asemanatoare; aceea a iesit atat de gustoasa, incat nu m-am putut abtine sa nu revin cu o varianta a ei. Chinezii folosesc, in multe cazuri, destul de liberal usturoiul. Unele retete au in lista de ingrediente cantitati de usturoi care par absurde, dar care dau […]

To beer or not to beer

beriMulte - To beer or not to beer 60 - Retetele lui Radu

Habar nu am câte beri există în lume. Unii le-au numărat, cumva, şi au ajuns la cifra de 56.000. Posibil, căci există peste 15.000 de fabrici de bere, mari, medii, mici şi foarte mici. Pe de altă parte, dacă altcineva ne-ar servi alte cifre, de pildă 42.000 sau 77.000, nu am avea cum să-l contrazicem. […]

Westmalle Tripel

Westmalle Tripel - Westmalle Tripel 63 - Retetele lui Radu

Astazi va voi prezenta din nou o bere clasica, de top mondial. Este socotita de multi una dintre cele mai bune beri trapiste si este cunoscuta in lumea intreaga. Este una dintre berile traditionale care imi plac foarte mult. Unii socotesc berile de acest gen ca fiind demodate, lipsite de indrazneala si oarecum neinteresanta; posibil […]

Pui cu lotus

Pui cu lotus - Pui cu lotus 66 - Retetele lui Radu

Aceasta reteta foloseste cateva ingrediente mai putin obisnuite la noi: radacini si seminte de lotus. Acestira li se adauga muguri de bambus, ciuperci shiitake si ciuperci albe chinezesti. Radacinile de lotus sunt decorative, au o textura crocanta si se pot gati prin diverse procedee fara a o pierde; sunt bogate in fibre, fosfor, potasiu, cupru, […]

Din secretele vinului (2) – Culoarea

vin02 - Din secretele vinului (2) - Culoarea 69 - Retetele lui Radu

Există mii de tipuri de vinuri, care pot fi categorisite şi ierarhizate în multiple feluri: după preţ, după tipul de struguri, după tehnologia de fabricare, după dulceaţă, după culoare etc. Pentru mine, cea mai buna categorisire este urmatoarea: vinurile sunt de doua feluri, cele care îmi plac şi cele care nu îmi plac. Cea mai […]

Jeleu de migdale cu sos de ghimbir

Jeleu de migdale cu sos de ghimbir - Jeleu de migdale cu sos de ghimbir 72 - Retetele lui Radu

Iata un desert destul de neobisnuit pentru occidentali, din cauza sosului. Jeleul obtinut cu agar-agar are alta consistenta decat cel obtinut cu gelatina; este mai plcauta, mai putin apoasa. Gustul jeleului amestecat cu sos este, la inceput, oarecum socant: incepe prin a fi destul de picant, neasteptat pentru un desert, dar sfarseste dulce, placut si […]

De GUXTibus (2)

Chestii de comunicare Vreau să vă descriu două discuţii care m-au amuzat copios. Sper că la această oră mai toţi cititorii mei ştiu că mi-am deschis un mic restaurant, adică un bistro. Sau poate că nu ştiu; vor afla acum. Localul meu se numeşte Bistro GUXT şi este situat pe str. Dimitrie Racoviţă, la nr. […]

Din secretele vinului (1) – Dulceaţa

Din secretele vinului - sursa foto: dreamstime.com

Vinul se produce pe teritoriul ţării noastre de mai bine de 2000 de ani; cu toate acestea, a rămas o mare necunoscută pentru foarte mulţi dintre noi. Vinul este ceva special, capabil să ofere plăcere, sănătate şi relaxare. Este, de asemenea, şi ceva care te intimidează, te complexează şi, adesea, te face să te simţi […]

San bei ji

San bei ji - San bei ji 80 - Retetele lui Radu

San bei ji este una dintre retetele simple si gustoase, care se servesc fara fasoane inutile (in definitiv, dupa cum veti vedea mai jos, probabil ca a fost inventata de un simplu temnicer) si care se bazeaza complet pe gust si aroma, si nu pe prezentare. “San bei ji” inseamna “pui cu trei cani” si […]

Fusilli lungi cu sos de rosii si bacon

Fusilli lunghi con sugo di pomodoro - Fusilli lungi cu sos de rosii si bacon 83 - Retetele lui Radu

In italiana acest preparat s-ar numi „Fusilli lunghi con sugo di pomodoro”. Imi place mult cum suna, caci gura ti se umple de silabe cu multe vocale, facand ca totul sa para ceva foarte savuros. Si chiar asa si este, in final. Bucataria traditionala italiana se bazeaza mult pe ingrediente de buna calitate si pe […]

Limete uscate pe birou

Limete uscate - Limete uscate pe birou 86 - Retetele lui Radu

Acum cateva luni am cumpărat o cantitate mai mare de limete pentru un eveniment organizat la Bistro GUXT, legat de bucataria asiatica. La sfârşitul acestuia mi-au rămas neatinse câteva limete, pe care le-am aşezat pe o farfurie mare, pe biroul meu. Le-am lăsat acolo săptămâni de zile, ca să văd ce se întâmplă cu ele.

Pe scurt despre kochugaru

Kochugaru

Îmi plac mult ardeii iuţi, în orice formă posibilă. Îmi place iuţeala; pentru mine a fost un „acquired taste” şi, dacă până pe la 25 de ani nu mâncam deloc iute, în a doua jumătate a vieţii mele am început, treptat, să am o mare toleranţă la iuţeală. Mai mult, îmi place enorm şi aroma […]

Pui cu spaghete si sos Gorgonzola

PuiGorgonzola - Pui cu spaghete si sos Gorgonzola 90 - Retetele lui Radu

Pui cu spaghete si sos Gorgonzola – o reteta delicioasa Imi place mult branza de calitate, varstata cu mucegai nobil albastru sau verde. Pentru mine are o savoare deosebita, iar sosurile preparate cu ea pot fi foarte versatile. Unul dintre sosurile care imi plac in mod deosebit, atat pentru gustul lui, cat si pentru usurinta […]

De GUXTibus (1)

deGUXTibus - De GUXTibus (1) 92 - Retetele lui Radu

Despre bere Cred că aţi observat după postările din ultimele luni că am făcut o pasiune pentru bere. Până de curând habar nu aveam ce este berea, dar a fost de ajuns să deschid o carte şi să-mi schimb viaţa. Cărţile sunt, în felul lor periculoase; îţi pot deschide orizonturi noi şi misterioase, în care […]

Pe scurt despre rom (3)

rom07a - Pe scurt despre rom (3) 98 - Retetele lui Radu

Regiunile romului Caraibele sunt, ca să zic aşa, “epicentrul” producţiei de rom mondiale. Fiecare insula mare, sau grup de insule, produce stilul său de rom, diferit de cel al vecinilor. Voi da câteva exemple, dar indicaţiile de mai jos sunt doar generale, fiindcă în cadrul fiecărei categorii există diferite variaţii, de la producător la producător.

Muschi de vita cu unt aromatizat

Muschi de vita cu unt aromatizat - Muschi de vita cu unt aromatizat 103 - Retetele lui Radu

O reteta simpla, destul de usor de executat, foarte gustoasa. Muschiul de vita este fript pe gratar, servit pe un pat de legume gatite si ele tot pe gratar si asezonat cu un amestec de unt, coaja de lamaie, usturoi, sare, piper si patrunjel. Puteti degusta acest preparat, in fiecare seara, cu exceptia duminicii, la […]

Pentru imprecatori

Precizare: după cum se poate deduce din titlu, acest articolaş nu este adresat tuturor cititorilor mei, ci doar acelor câtorva persoane cu care, în mod accidental şi nefericit, am avut un contact virtual extrem de neplăcut în ultimele câteva zile. Articolul despre lucrurile care mă enervează în unele restaurante doar pe mine personal, a stârnit […]

10 chestii care mă calcă pe nervi în restaurante

restaurante - 10 chestii care mă calcă pe nervi în restaurante 106 - Retetele lui Radu

Cu toţii am călcat prin destule restaurante. Bune, rele, pasabile, execrabile, excelente… am avut cu toţii porţia noastră de dezamăgiri şi de revelaţii, de confirmări şi surprize. Cred că am pus piciorul în vreo 4-500 de restaurante (folosesc aici termenul „restaurant” cu sens generic), risipite prin vreo 20 de ţări, de la mici crâşme, taverne […]

Pe scurt despre rom (2)

rom06 - Pe scurt despre rom (2) 109 - Retetele lui Radu

Romul și pirateria Cred ca sunt foarte puțini cei care nu asociază romul cu pirateria. Această asociere, care adesea îmbină istoria reală cu legenda, a început odată cu comerțul cu rom făcut de englezi. Erau vremuri tulburi, în care linia de demarcație între comerț și piraterie era una extrem de difuză. Mulți dintre comercianți acționau […]

Westmalle Dubbel

Westmalle Dubbel - Westmalle Dubbel 111 - Retetele lui Radu

Dupa umila mea parere, de incepator intr-ale berii, Westmalle Dubbel este o capodopera. Eleganta si robusta in acelasi timp, complexa si rafinata, berificata la mare arta, aceasta bere atinge perfectiunea. Este una dintre berile mele preferate, motiv pentru care am si ales-o sa figureze in meniul de bauturi de la Bistro GUXT unde 18 beri […]