De GUXTibus (5)

Clientul stie mai bine Bistro GUXT functioneaza de doar trei luni si jumatate. Înca nu putem spune ca avem o clientela fidela si numeroasa, lucru normal pentru un restaurant nou. Cu toate acestea ne-au trecut pragul o sumedenie de clienti, destui ca sa-mi ofere niste experiente inedite, atat placute cat si invers.

Caracatita cu cartofi rumeniti

Caracatita este, dupa multi, cea mai gustoasa “fructa de mare” dupa homar. Putini se incumeta, insa, sa o gateasca, fiindca are o carne densa si tare, care trebuie gatita ca la carte. Cum acasa nu prea ai posibilitatea sa fezandezi carnea prin lovire, ea trebuie fiarta la foc molcom, indelung. Preparatul prezentat in aceasta reteta […]

La München, Ana are bere (5)

În vizita la cea mai veche berarie din lume Am pomenit adesea despre Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan, care produce excelentele beri Weihenstephaner (adica ale Sfantului Ştefan). Beraria initiala se afla langa o veche biserica, înfiintata pe la anul 720 de Sfantul Korbinian, si dedicata la început Sfantului Vitus. Biserica era situata în districtul Freising, în Bavaria, […]

Vreau sa ma dau mare

Într-un domeniu atat de competitiv ca cel al ospitalitatii (hoteluri, pensiuni, restaurante, baruri etc.) realizarile profesionale sunt rare si pretioase. Ieri, site-ul tripadvisor.com a situat restaurantul meu, Bistro GUXT, pe primul loc dintre cele aproape 1200 de restaurante bucurestene înregistrate pe acest site. Orice clipa de glorie este scurta, asa ca vreau sa ma laud […]

De GUXTibus (4)

Vara la terasa Ştiu de mult timp ca atunci cand deschizi un restaurant este practic imposibil sa gasesti locul perfect, care sa fie excelent situat, sa aiba parcare, terasa, o bucatarie amenajata perfect pentru fluxuri, sa fie renovat într-un anumit fel, adicatelea nu ca o locuinta sau ca un birou, ci cu o anumita personalitate, […]

La München, Ana are bere (4)

Despre Tap-House Acest bar, situat pe Rosenheimerstrasse la numarul 108, central, la doar doua statii de metrou de centrul vechi al orasului, este destinat berilor, desi ofera o gama destul de larga si din alte bauturi. Pot sa afirm cu toata siguranta ca a fost cel mai placut si mai interesant local în care am […]

Sobrassada

Sobrassada – Carnati cruzi-uscati Sobrassada este un termen ce denumeste carnatii cruzi-uscati originari din Insulele Baleare. Ei sunt preparati din carne de porc si slanina tocate, asezonata cu sare, piper, boia si, uneori, cu alte mirodenii sau ierburi aromate. Sobrassada rezista foarte bine datorita deshidratarii carnii in anumite conditii climaterice, cu umiditate ridicata si temperatura […]

La München, Ana are bere (3)

Despre Hofbräuhaus Cred ca orice ghid turistic poate confirma ca Hofbräuhaus este cea mai celebra berarie din München. Are o istorie care se întinde pe mai multe secole, caci a fost înfiintata în 1589, de ducele Wilhelm al V-lea cu scopul declarat de a satisface setea, a sa si a apropiatilor sai. De mentionat ca […]

Kasteel Donker

Am placerea de a va prezenta astazi una dintre noile beri intrate in meniul de bauturi de la Bistro GUXT. Este vorba despre o bere care face parte din categoria asa-numita a berilor „de abatie”, sau „de manastire”, cele care produc beri in stilul manastirilor trapiste. Este vorba despre o bere stil quadrupel, produsa de […]

La München, Ana are bere (2)

Despre Weisses Bräuhaus Va spuneam în episodul trecut ca München poate fi numit oras al berii, si nu ar fi deloc o exagerare. În oras se consuma cantitati impresionante de bere, desi oferta este destul de monotona. Cam peste tot se beau aceleasi beri, provenind doar de la producatori diferiti. Cum berea are în Bavaria […]

Keftedakia

Ca sa vedeti cat de mica este lumea si cat de mult este influentata fiecare cultura culinara de cele cu care vine in contact, va voi prezenta astazi o reteta foarte simpla si care va este familiara. Este vorba despre “keftedakia”, adicatelea chiftelute grecesti traditionale, ruda mai mica a chiftelelor ceva mai maricele ca dimensiune, […]

La München, Ana are bere (1)

Conform ultimelor statistici la care am avut acces, Romania este doar al 26-lea producator de mere din lume. Este însa, de exemplu, pe locul al treisprezecelea ca producator de gutui, al optulea ca producator de cirese si al patrulea ca producator de prune, ceea ce nu este de colo. De ce ne învata abecedarele (cel […]

Psari spetsiotiko

Reteta de fata se refera la un preparat culinar rustic, care se gateste de obicei in satele de pescari. Ea provine din insula Spetses, situata la sud-vest de Atena. Fileurile de peste sunt coapte intr-un sos de rosii asezonat in stil mediteranean si amestecat cu pesmet, ca sa se obtina peste fileuri o crusta delicioasa […]

Berile afumate

Cu ceva vreme în urma, toate berile erau, de fapt, afumate. Metodele vechi de uscare a malturilor foloseau focurile deschise, asa ca fiecare bob de cereala prindea o aroma afumata. Astazi, malturile “curate” predomina în macinisurile destinate prepararii mustului de bere, iar berile afumate au ramas doar o mica nisa pe piata berii. Le putem […]

Din secretele vinului (4) – Aciditatea

Acizii sunt un component important al vinului, alaturi de dulceata, tanini si alcool. Daca un vin are o aciditate scazuta, va avea un gust „plat” si neinteresant. Daca aciditatea este, însa, prea mare, va avea un gust prea acrisor si astringent. Oenologul este cel care trebuie sa manipuleze aciditatea naturala a strugurelui astfel încat sa […]

Melitzanokeftedes – Chiftele de vinete

Grecii isi incep masa cu cateva meze, adica gustarele menite a starni pofta de mancare si a pregati meseanul pentru felurile principale care vor urma. Melitzanokeftedes se servesc de obicei la temperatura camerei si sunt delicioase alaturi de un tzatziki racoritor.

Rulouri cu creveti si sos nuoc cham

Rulourile din hartie de orez – sau pachetelele, cum mai sunt numite – crude sau prajite in ulei sunt populare in intreaga Asie de Sud-Est. Vietnamul nu face exceptie, propunand o serie impresionanta rulouri cu diferite umpluturi, servite aproape obligatoriu cu celebrul sos nuoc cham, nelipsit de pe masele locuitorilor centrului si sudului tarii. Varianta […]

De GUXTibus (3)

Paine cu Curcuma - Radu Popovici

Din partea casei Foarte multi romani si-au petrecut macar o data vacanta de vara în Grecia. Printre acestia ma numar si eu. Cunosc multi romani care iubesc mancarea locala, stiu si cativa care mananca pe malul marii doar ceafa de porc cu cartofi prajiti, ca acasa, la carciuma de cartier, ba chiar cunosc romani care […]

Orez cu linte si pui

Imi era dor sa mai gatesc ceva in stil indian, cu multe mirodenii. Pe de alta parte este atat de cald afara, incat imi doream si sa nu fiu silit sa petrec mai mult de o ora langa aragaz, cu apele curgand pe mine. Am profitat si de faptul ca aveam in frigider un pic […]

Omleta in stil asiatic

Omletele sunt delicioase, se fac rapid si lasa loc creativitatii. Exista mai multe stiluri de omlete si fiecare persoana care se mai “joaca” prin bucatarie are, probabil, varianta sa preferata. Mie imi plac omletele rumenite la suprafata si suculente in interior. Imi plac omletele cu contrast de texturi si condimentate. Mi se par excelente dimineata, […]

Vita cu usturoi in stil chinezesc

Am mai publicat pe blog, acum cativa ani o reteta asemanatoare; aceea a iesit atat de gustoasa, incat nu m-am putut abtine sa nu revin cu o varianta a ei. Chinezii folosesc, in multe cazuri, destul de liberal usturoiul. Unele retete au in lista de ingrediente cantitati de usturoi care par absurde, dar care dau […]

Westmalle Tripel

Astazi va voi prezenta din nou o bere clasica, de top mondial. Este socotita de multi una dintre cele mai bune beri trapiste si este cunoscuta in lumea intreaga. Este una dintre berile traditionale care imi plac foarte mult. Unii socotesc berile de acest gen ca fiind demodate, lipsite de indrazneala si oarecum neinteresanta; posibil […]

Pui cu lotus

Aceasta reteta foloseste cateva ingrediente mai putin obisnuite la noi: radacini si seminte de lotus. Acestira li se adauga muguri de bambus, ciuperci shiitake si ciuperci albe chinezesti. Radacinile de lotus sunt decorative, au o textura crocanta si se pot gati prin diverse procedee fara a o pierde; sunt bogate in fibre, fosfor, potasiu, cupru, […]

Din secretele vinului (2) – Culoarea

Exista mii de tipuri de vinuri, care pot fi categorisite si ierarhizate în multiple feluri: dupa pret, dupa tipul de struguri, dupa tehnologia de fabricare, dupa dulceata, dupa culoare etc. Pentru mine, cea mai buna categorisire este urmatoarea: vinurile sunt de doua feluri, cele care îmi plac si cele care nu îmi plac. Cea mai […]

Jeleu de migdale cu sos de ghimbir

Iata un desert destul de neobisnuit pentru occidentali, din cauza sosului. Jeleul obtinut cu agar-agar are alta consistenta decat cel obtinut cu gelatina; este mai plcauta, mai putin apoasa. Gustul jeleului amestecat cu sos este, la inceput, oarecum socant: incepe prin a fi destul de picant, neasteptat pentru un desert, dar sfarseste dulce, placut si […]

Din secretele vinului (1) – Dulceata

Din secretele vinului - sursa foto: dreamstime.com

Vinul se produce pe teritoriul tarii noastre de mai bine de 2000 de ani; cu toate acestea, a ramas o mare necunoscuta pentru foarte multi dintre noi. Vinul este ceva special, capabil sa ofere placere, sanatate si relaxare. Este, de asemenea, si ceva care te intimideaza, te complexeaza si, adesea, te face sa te simti […]

San bei ji

San bei ji este una dintre retetele simple si gustoase, care se servesc fara fasoane inutile (in definitiv, dupa cum veti vedea mai jos, probabil ca a fost inventata de un simplu temnicer) si care se bazeaza complet pe gust si aroma, si nu pe prezentare. “San bei ji” inseamna “pui cu trei cani” si […]

Fusilli lungi cu sos de rosii si bacon

In italiana acest preparat s-ar numi „Fusilli lunghi con sugo di pomodoro”. Imi place mult cum suna, caci gura ti se umple de silabe cu multe vocale, facand ca totul sa para ceva foarte savuros. Si chiar asa si este, in final. Bucataria traditionala italiana se bazeaza mult pe ingrediente de buna calitate si pe […]

Limete uscate pe birou

Acum cateva luni am cumparat o cantitate mai mare de limete pentru un eveniment organizat la Bistro GUXT, legat de bucataria asiatica. La sfarsitul acestuia mi-au ramas neatinse cateva limete, pe care le-am asezat pe o farfurie mare, pe biroul meu. Le-am lasat acolo saptamani de zile, ca sa vad ce se întampla cu ele.

Pe scurt despre kochugaru

Kochugaru

Îmi plac mult ardeii iuti, în orice forma posibila. Îmi place iuteala; pentru mine a fost un „acquired taste” si, daca pana pe la 25 de ani nu mancam deloc iute, în a doua jumatate a vietii mele am început, treptat, sa am o mare toleranta la iuteala. Mai mult, îmi place enorm si aroma […]

Pui cu spaghete si sos Gorgonzola

Pui cu spaghete si sos Gorgonzola – o reteta delicioasa Imi place mult branza de calitate, varstata cu mucegai nobil albastru sau verde. Pentru mine are o savoare deosebita, iar sosurile preparate cu ea pot fi foarte versatile. Unul dintre sosurile care imi plac in mod deosebit, atat pentru gustul lui, cat si pentru usurinta […]

De GUXTibus (1)

Despre bere Cred ca ati observat dupa postarile din ultimele luni ca am facut o pasiune pentru bere. Pana de curand habar nu aveam ce este berea, dar a fost de ajuns sa deschid o carte si sa-mi schimb viata. Cartile sunt, în felul lor periculoase; îti pot deschide orizonturi noi si misterioase, în care […]

Pe scurt despre rom (3)

Regiunile romului Caraibele sunt, ca sa zic asa, “epicentrul” productiei de rom mondiale. Fiecare insula mare, sau grup de insule, produce stilul sau de rom, diferit de cel al vecinilor. Voi da cateva exemple, dar indicatiile de mai jos sunt doar generale, fiindca în cadrul fiecarei categorii exista diferite variatii, de la producator la producator.

Muschi de vita cu unt aromatizat

O reteta simpla, destul de usor de executat, foarte gustoasa. Muschiul de vita este fript pe gratar, servit pe un pat de legume gatite si ele tot pe gratar si asezonat cu un amestec de unt, coaja de lamaie, usturoi, sare, piper si patrunjel. Puteti degusta acest preparat, in fiecare seara, cu exceptia duminicii, la […]

Pentru imprecatori

Precizare: dupa cum se poate deduce din titlu, acest articolas nu este adresat tuturor cititorilor mei, ci doar acelor catorva persoane cu care, în mod accidental si nefericit, am avut un contact virtual extrem de neplacut în ultimele cateva zile. Articolul despre lucrurile care ma enerveaza în unele restaurante doar pe mine personal, a starnit […]

10 chestii care ma calca pe nervi în restaurante

Cu totii am calcat prin destule restaurante. Bune, rele, pasabile, execrabile, excelente… am avut cu totii portia noastra de dezamagiri si de revelatii, de confirmari si surprize. Cred ca am pus piciorul în vreo 4-500 de restaurante (folosesc aici termenul „restaurant” cu sens generic), risipite prin vreo 20 de tari, de la mici crasme, taverne […]

Pe scurt despre rom (2)

Romul și pirateria Cred ca sunt foarte putini cei care nu asociaza romul cu pirateria. Aceasta asociere, care adesea îmbina istoria reala cu legenda, a început odata cu comertul cu rom facut de englezi. Erau vremuri tulburi, în care linia de demarcatie între comert și piraterie era una extrem de difuza. Multi dintre comercianti actionau […]

Westmalle Dubbel

Dupa umila mea parere, de incepator intr-ale berii, Westmalle Dubbel este o capodopera. Eleganta si robusta in acelasi timp, complexa si rafinata, berificata la mare arta, aceasta bere atinge perfectiunea. Este una dintre berile mele preferate, motiv pentru care am si ales-o sa figureze in meniul de bauturi de la Bistro GUXT unde 18 beri […]