Este unul dintre acele preparate culinare care te incanta prin delicatetea sosului si prin finetea aromelor, prin lejeritatea lor, dar care se dovedesc a fi in final satioase si hranitoare. Pieptul de pui este gatit delicat si alaturat unui sos de smantana cu tarhon si unui piure fin si matasos, preparat cu unt de buna […]
Negre si misterioase, cu un cap de spuma fina de culoare bej, berile stout sunt impresionante. Ele sunt descendente directe ale berii stil porter. Berarii producatori de porter au început sa produca si o versiune mai tare, mai „prajita” si mai „afumata”, pe care au numit-o „stout porter”. Termenul „stout” înseamna în limba engleza „robust”, […]
Daca doriti ceva delicios, chiar memorabil, hranitor, usor de gatit, de mancat si de digerat, puteti apela cu incredere la acest preparat. Foarte potrivite pentru o cina lejera, sau ca parte a mesei de pranz, pastele proaspete cu sos de smantana, trufe si Parmesan sunt la indemana dumneavoastra.
Daca mi-ar fi spus cineva, in urma cu doar cateva luni, ca exista beri de desert, as fi crezut ca ma ia la misto. Ma rog, daca este sa fiu complet onest, in urma cu cateva luni eu stiam despre bere doar ca este o chestie apoasa, amaruie, care se bea rece, si numai atunci […]
Romul este pentru multi o mare necunoscuta. Bautura misterioasa si exotica, înconjurata de legende în care abunda pirati si insule ale comorilor, romul suscita în ultimii ani un interes din ce în ce mai mare. Am cazut si eu prada acestui trend, silit, ca sa spun asa, de nevoia de a organiza la Bistro GUXT […]
Iepure la cuptor – reteta de pulpe cu sos de vin si masline Acest preparat, prezent in meniul de la Bistro GUXT, este dedicat iubitorilor de carne gatita in sosuri bogate, corpolente, pline de gust si de aroma. Desi este un preparat satios, nu este si unul greu. Este gatit echilibrat, fara prajeli si grasimi […]
Voi povesti la început despre un stil de bere tipic britanic, sau, mai corect, tipic englezesc. Daca as dori sa fiu si mai precis de atat, as spune tipic londonez. Porter este astazi un stil de bere traditional, clasic, care are deja o poveste seculara.
Supa de pui cu taitei de orez – reteta adaptata Supa de pui cu taitei de orez este o adaptare a celebrei Pho Bo, o supa cu carne vita si taitei de orez, considerata a fi unul dintre preparatele culinare nationale vietnameze. Varianta de mai jos a simplificat putin reteta si a inlocuit vita cu […]
Pastele sunt hranitoare, usor de gatit, foarte versatile, relativ ieftine, satioase si lejere in acelasi timp. La Bistro GUXT avem in meniu cateva preparate culinare pe baza de paste proaspete cu sosuri gatite cu ingrediente de buna calitate. Astazi va voi prezenta o reteta foarte simpla, in care orecchiette proaspete (mici paste cu forma de […]
Vreau sa va spun astazi cateva cuvinte despre una dintre berile pe care eu le consider exceptii de la regula. Ca sa fiu mai clar, este vorba despre o bere produsa de un consortiu puternic, in cantitati industriale, dar, contrar multor alte exemple, la o calitate de exceptie.
Pe o strada liniștita din București, denumita dupa un ziarist care s-a bucurat de o oarecare notorietate la sfarșitul secolului al XIX-lea, Dimitrie Racovita, la numarul 37, într-o casa veche – un loc intim, retras și prietenos – astazi, 25 mai 2015, la orele 17:00, își începe existenta Bistro GUXT.
Rata este, dupa parerea mea, pasarea cea mai gustoasa. Pieptul este una dintre bucatile cele mai interesante. Un piept de rata este socotit, in acelasi timp, robust si rafinat. Are un gust specific, intens si placut, completat de pielea crocanta si caramelizata. Servit alaturi de un sos acrisor-sulceag, care sa mai “taie” din grasimea inerenta, […]
Din nou un preparat culinar pe care il veti putea gusta, incepand de luni 25 mai 2015, la Bistro GUXT. Este gatit in stil mediteranean, aromatizat cu usturoi, chimen, vin alb si ierburi aromate; totul se petrece foarte rapid, iar rezultatul final este delicios si decorativ. Cheia retetei este sa alegeti niste creveti de buna […]
Aceasta reteta frumos colorata, gustoasa si parfumata este inspirata dupa salatele sud-est asiatice. Ingrediente mai exotice, cum sunt taiteii de orez, fructele de mango, uleiul de susan, ghimbirul si sosul de peste sunt intovarasite cu pui, creveti si cateva vegetale, ceea ce are ca rezultat o interesanta combinatie de texturi, culori si arome. Puteti gusta […]
Vreau sa va prezint astazi un stil de bere foarte aparte, aș zice chiar ciudat, care are o îndelungata traditie și o poveste foarte interesanta. Dupa unii pasionati ai berii, lambic și gueuze sunt doua stiluri diferite de bere, dar cei mai multi sustin ca este vorba doar despre doua variante ale aceluiași stil. Printre […]
Va prezint astazi o noua salata din meniul de la Bistro GUXT. Ca si precedenta salata de la GUXT despre care am vorbit zilele trecute, si aceasta va propune o combinatie de ingrediente mai putin obisnuita, dar la fel de delicioasa. Oua de prepelita, bacon, rosii cherry, seminte de pin, mix de salata verde crocanta, […]
Metode de producere a vinurilor spumante Spre deosebire de vinurile linistite, vinurile spumante nu au nevoie de struguri cu continut mare de zahar natural, iar cei care sunt folositi sunt astfel îngrijiti încat sa poata da recolte mai mari. Se cere o mare grija pentru a evita ca taninurile si alti compusi fenolici sa ajunga […]
Incep cu aceasta reteta sa va prezint unele preparate care se vor afla in meniul de la Bistro GUXT. Cum spuneam intr-un articol anterior, acest meniu urmareste sa ofere preparate culinare gustoase si aromate, nu rareori propunand combinatii interesante de ingrediente, prezentate fara fasoane si fite, dar atragator. Am folosit ingrediente de calitate si am […]
Astazi, 1 mai, este ziua mea si implinesc o gramada de ani, lucru care nu este de natura sa ma binedispuna neaparat. Ma inveselesc insa prezentandu-va una dintre berile cele mai dragi mie. De fiecare data cand o gust ma simt special si am sentimentul ca urmeaza sa mi se intample ceva bun si deosebit.
“Inventatorul” sampaniei Pentru ca sampania sa fie “inventata” a trebuit sa intervina soarta, cu ironia sa caracteristica. Desi producatorii din Champagne ar fi dat orice ca sa scape de carbonatarea nedorita, iar clientii lor francezi ar fi dorit un vin linistit, britanicii aveau cu totul alta parere: pentru ei acest vin neasteptat si surprinzator, carbogazos, […]
Daca cineva mi-ar fi spus, macar cu un an în urma, ca voi dori sa am un restaurant, i-as fi zis ca bate campii. Nu aveam deloc de gand sa-mi otravesc zilele luptandu-ma cu legislatia, pe alocuri stupida în opinia mea, referitoare la unitatile de alimentatie publica si cu multele controale discretionare ale autoritatilor, adesea […]
Intr-un articol trecut v-am povestit cate ceva despre berile trapiste. Sunt socotite a fi printre cele mai bune beri din lume, iar popularitatea lor creste constant, cu atat mai mult cu cat oferta este limitata. Astazi vreau sa va prezint berea blonda de la Brouwerij der Sint-Benedictusabdij de Achelse Kluis, sau mai pe scurt, Achel. […]
Acest preparat culinar se poate gati duminica, la pranz, in familie. Pulpele de pui sunt frumos parfumate, aromale citrice de ghimbir si lamaie imbinandu-se cu cea dulce-picanta a usturoiului. Salata stropita cu o vinegreta usor acrisoara echilibreaza gustul dulce-picant al pulpelor.
Un vin spumant este unul cu un continut semnificativ de bioxid de carbon, care îi confera carbonatarea caracteristica. Bioxidul de carbon poate rezulta în urma unei fermentatii naturale, desfasurata în sticla ori în vase mari, concepute astfel ca sa reziste presiunilor care se dezvolta, sau ca urmare a injectarii.
Eisbock combina doi termeni: „Eis”, care înseamna „gheata”, si „bock”, care denumeste o bere tare, robusta, care se bea mai ales pe vreme rece. Cei doi termeni contureaza un prezumtiv caracter al berii: robusta, tare, hranitoare, care încalzeste organismul.
Gustarile de mai jos sunt simple, aproape ca nu necesita tratament termic si se dovedesc a fi delicioase, cu conditia sa folositi ingrediente de buna calitate. Am servit aceasta gustare la GUXT, la un eveniment privat, alaturi de un pahar cu vin rose bine racit, si pot sa spun ca m-a ajutat sa-mi fac cativa […]
V-am povestit intr-un articol trecut despre India Pale Ale ca stil de bere. Desi pot afirma ca, cel putin in acest moment, IPA nu este chiar stilul meu favorit, nu pot sa nu recunosc ca ofera unele dintre cele mai interesante beri pe care le-am baut vreodata.
Pulpe de rata la cuptor Mai niciodata, de Pasti, nu ma concentrez doar pe miel. Rata este, pentru mine, cel putin la fel de importanta. Intre pulpe de miel la cuptor si pulpe de rata la cuptor, intre drob de miel si rillette de rata, de exemplu, voi alege cel mai adesea rata. Chestie de […]
Ştiu ca am cam neglijat blogul în ultimele zile; nu ca acest lucru ar putea constitui o scuza, dar am avut o perioada foarte aglomerata, cu multe evenimente la GUXT, încheiata abia ieri seara. Nu pot spune ca ceea ce ar urma saptamana viitoare, începand de marti, s-ar putea numi perioada linistita; ba chiar dimpotriva, […]
India Pale Ale nu este o bere fabricata în India, asa cum s-ar putea crede. India Pale Ale, sau IPA, este un stil de bere distinct: o bere britanica la origine, dar astazi produsa în mai toate tarile care au cat de cat o productie de bere însemnata. As putea spune, fara sa exagerez, ca […]
Pui in sos de bere (cu miere si mustar) – o reteta simpla si delicioasa Nu se poate sa nu fi observat ca in ultimele luni am dezvoltat o mare pasiune pentru bere, lucru ce s-a materializat in cateva articole dedicate acestei bauturi. Sigur, este mai simplu (si uneori chiar mai placut) sa degusti o […]
Va spuneam ca prima bere care mi-a placut intr-adevar a fost o bere germana din grau, nefiltrata. Provenea, dintr-o intamplare care mi-a placut, din cea mai veche berariue din lume aflata in stare continua de functionare: Weihenstephaner Hefe Weissbier. Tot cam din acea perioada am auzit ca mai exista astfel de beri de excelenta calitate, […]
A venit randul ultimului episod dedicat saptamanii petrecute în Sicilia, unul care va încerca sa descrie impresiile lasate de magazinele si unele dintre localurile (altele decat restaurante) care ofereau mancare si bautura.
Curmalele si smochinele sunt nelipsite din deserturile marocane. Umplutura acestor placintele, formata din fructe uscate, mirodenii si apa de trandafiri, poate fi folosita si la patiseria cu foi subtiri de placinta, si la clatite. Este dulce in mod natural, gustoasa si foarte aromata.
Doppelbock (adica “dublu bock”, stil de bere numit nu rareori si “fastenbier”, adica bere de post, sau “starkbier”, ceea ce înseamna “bere tare”) denumeste beri mai tari si, de obicei, mai închise la culoare decat berile bavareze de tip bock. Gustul de malt este predominant, iar cel amarui, dat de hamei, abia perceptibil. O bere […]
Îmi place mult mancarea mediteraneana. Alaturi de cea sud si sud-est asiatica este preferata mea. Ori de cate ori calatoresc într-o tara mediteraneana, ma astept sa mananc bine; rareori se întampla altfel, si cand se întampla este mai ales din cauza faptului ca aleg gresit restaurantele. Sicilia întruneste toate criteriile pentru a avea o bucatarie […]
Un amic, mare pasionat de bere, britanic (adica provenind dintr-o zona in care berea este un element definitoriu si o mandrie civica) mi-a spus, la un moment dat, despre Vitus: „It is as good as a beer can be”. Adicatelea, este o bere cum nu se poate mai buna. Si, zau, a avut mare dreptate. […]
În acest episod vreau din nou sa va prezint o piata. Mai mult în imagini decat în vorbe, caci, nu-i asa?, fiecare imagine face cat o mie de cuvinte. Am vazut cateva piete memorabile pe unde am calatorit, fiecare dintre ele frumoasa si interesanta în felul ei. Catania este doar al doilea oras al Siciliei, […]
Acestui stil de bere i se mai spune „Starkbier” (bere tare), „Winterbier”, „Weihnachtsbock” sau „Weihnachtsbier” („bere de iarna” sau „bere de Craciun”), dar cel mai adesea este numit “Bockbier”. În Bavaria, intervalul dintre decembrie si mai este sezonul pentru berile tari, acele bauturi de mare calitate, tipic bavareze, care hranesc trupul si sufletul. Berarii din […]
Pastele cu creveti de toate felurile si dimensiunile, asezonate cu diverse feluri de sosuri pesto (de busuioc si menta, mai ales, ingrosate cu migdale, fistic si seminte de pin) sunt una dintre specialitatile nelipsite din restaurantele care ofera mancare traditionala siciliana. Totul se gateste usor si rapid, iar preparatul este cu adevarat gustos.
Palermo, Catania si alte orase siciliene sunt vestite pentru pietele alimentare în aer liber. Toate au reputatia de a fi pline de culoare si sunet, aglomerate, avand un aer mediteranean cu influente arabesti, oferind produse de buna calitate, în special peste, fructe de mare, legume si fructe. Spre deosebire de alte mari piete europene, cum […]
Berile trapiste se numara printre preferatele mele. Prefer berile mai alcoolizate si mai complexe ca gust si aroma in dauna celor mai apoase si mai simple. Ca sa ma fac bine inteles, foarte des as alege un doppelbock, stout sau tripel in locul unei Pilsner sau Helles. Au si acestea din urma momentele lor de […]
De cativa ani Sicilia se afla constant pe lista destinatiilor europene pe care le socotesc a fi cele mai tentante. De ce? Din mai multe motive, toate subiective. Mi se parea, si mi se pare înca, una dintre cele mai exotice locuri din Europa. Insulele m-au fascinat întotdeauna, caci sunt, fiecare în sine, un mic […]
Concediile sunt mereu, prin definitie, prea scurte. Al meu nu a facut exceptie. Desi am fost întampinat cu o vreme burzuluita, ploaie, frig si vant – o combinatie „irezistibila” – am regretat despartirea de Sicilia. De fapt, ceea ce simteam era pe undeva pe la mijloc: îmi doream pe de-o parte sa mai stau cateva […]
La ora cand dvs. veti citi aceste randuri, eu voi fi deja în avion, cu destinatia Catania, Sicilia. Am nevoie de o mica vacanta, asa ca va anunt ca voi lipsi 8 zile din mediul online. Vreau sa stau departe de Internet si sa-mi clatesc ochii cu frumusetile pe care le au de oferit orasele […]