Piept de pui cu sos de tarhon

Este unul dintre acele preparate culinare care te incanta prin delicatetea sosului si prin finetea aromelor, prin lejeritatea lor, dar care se dovedesc a fi in final satioase si hranitoare. Pieptul de pui este gatit delicat si alaturat unui sos de smantana cu tarhon si unui piure fin si matasos, preparat cu unt de buna […]

Berile stil Stout si Imperial Stout

Negre si misterioase, cu un cap de spuma fina de culoare bej, berile stout sunt impresionante. Ele sunt descendente directe ale berii stil porter. Berarii producatori de porter au început sa produca si o versiune mai tare, mai „prajita” si mai „afumata”, pe care au numit-o „stout porter”. Termenul „stout” înseamna în limba engleza „robust”, […]

Truccioli cu trufe si Parmesan

Daca doriti ceva delicios, chiar memorabil, hranitor, usor de gatit, de mancat si de digerat, puteti apela cu incredere la acest preparat. Foarte potrivite pentru o cina lejera, sau ca parte a mesei de pranz, pastele proaspete cu sos de smantana, trufe si Parmesan sunt la indemana dumneavoastra.

Pe scurt despre rom (1)

Romul este pentru multi o mare necunoscuta. Bautura misterioasa si exotica, înconjurata de legende în care abunda pirati si insule ale comorilor, romul suscita în ultimii ani un interes din ce în ce mai mare. Am cazut si eu prada acestui trend, silit, ca sa spun asa, de nevoia de a organiza la Bistro GUXT […]

Pulpe de iepure cu sos de vin si masline

Iepure la cuptor – reteta de pulpe cu sos de vin si masline Acest preparat, prezent in meniul de la Bistro GUXT, este dedicat iubitorilor de carne gatita in sosuri bogate, corpolente, pline de gust si de aroma. Desi este un preparat satios, nu este si unul greu. Este gatit echilibrat, fara prajeli si grasimi […]

Orecchiette cu pesto rosu si Parmesan

Pastele sunt hranitoare, usor de gatit, foarte versatile, relativ ieftine, satioase si lejere in acelasi timp. La Bistro GUXT avem in meniu cateva preparate culinare pe baza de paste proaspete cu sosuri gatite cu ingrediente de buna calitate. Astazi va voi prezenta o reteta foarte simpla, in care orecchiette proaspete (mici paste cu forma de […]

Duvel

Vreau sa va spun astazi cateva cuvinte despre una dintre berile pe care eu le consider exceptii de la regula. Ca sa fiu mai clar, este vorba despre o bere produsa de un consortiu puternic, in cantitati industriale, dar, contrar multor alte exemple, la o calitate de exceptie.

Prima zi de Bistro GUXT

Pe o strada liniștita din București, denumita dupa un ziarist care s-a bucurat de o oarecare notorietate la sfarșitul secolului al XIX-lea, Dimitrie Racovita, la numarul 37, într-o casa veche – un loc intim, retras și prietenos – astazi, 25 mai 2015, la orele 17:00, își începe existenta Bistro GUXT.

Piept de rata cu sos de visine

Rata este, dupa parerea mea, pasarea cea mai gustoasa. Pieptul este una dintre bucatile cele mai interesante. Un piept de rata este socotit, in acelasi timp, robust si rafinat. Are un gust specific, intens si placut, completat de pielea crocanta si caramelizata. Servit alaturi de un sos acrisor-sulceag, care sa mai “taie” din grasimea inerenta, […]

Creveti cu usturoi, in stil mediteranean

Din nou un preparat culinar pe care il veti putea gusta, incepand de luni 25 mai 2015, la Bistro GUXT. Este gatit in stil mediteranean, aromatizat cu usturoi, chimen, vin alb si ierburi aromate; totul se petrece foarte rapid, iar rezultatul final este delicios si decorativ. Cheia retetei este sa alegeti niste creveti de buna […]

Salata de pui si creveti, cu mango si taitei de orez

Aceasta reteta frumos colorata, gustoasa si parfumata este inspirata dupa salatele sud-est asiatice. Ingrediente mai exotice, cum sunt taiteii de orez, fructele de mango, uleiul de susan, ghimbirul si sosul de peste sunt intovarasite cu pui, creveti si cateva vegetale, ceea ce are ca rezultat o interesanta combinatie de texturi, culori si arome. Puteti gusta […]

Salata GUXT

Va prezint astazi o noua salata din meniul de la Bistro GUXT. Ca si precedenta salata de la GUXT despre care am vorbit zilele trecute, si aceasta va propune o combinatie de ingrediente mai putin obisnuita, dar la fel de delicioasa. Oua de prepelita, bacon, rosii cherry, seminte de pin, mix de salata verde crocanta, […]

Pe scurt despre vinurile spumante (3)

Metode de producere a vinurilor spumante Spre deosebire de vinurile linistite, vinurile spumante nu au nevoie de struguri cu continut mare de zahar natural, iar cei care sunt folositi sunt astfel îngrijiti încat sa poata da recolte mai mari. Se cere o mare grija pentru a evita ca taninurile si alti compusi fenolici sa ajunga […]

Salata de rucola cu branza albastra, nuci si capsuni

Incep cu aceasta reteta sa va prezint unele preparate care se vor afla in meniul de la Bistro GUXT. Cum spuneam intr-un articol anterior, acest meniu urmareste sa ofere preparate culinare gustoase si aromate, nu rareori propunand combinatii interesante de ingrediente, prezentate fara fasoane si fite, dar atragator. Am folosit ingrediente de calitate si am […]

Weihenstephaner Korbinian

Astazi, 1 mai, este ziua mea si implinesc o gramada de ani, lucru care nu este de natura sa ma binedispuna neaparat. Ma inveselesc insa prezentandu-va una dintre berile cele mai dragi mie. De fiecare data cand o gust ma simt special si am sentimentul ca urmeaza sa mi se intample ceva bun si deosebit.

Pe scurt despre vinurile spumante (2)

“Inventatorul” sampaniei Pentru ca sampania sa fie “inventata” a trebuit sa intervina soarta, cu ironia sa caracteristica. Desi producatorii din Champagne ar fi dat orice ca sa scape de carbonatarea nedorita, iar clientii lor francezi ar fi dorit un vin linistit, britanicii aveau cu totul alta parere: pentru ei acest vin neasteptat si surprinzator, carbogazos, […]

Omul si restaurantul sau

Daca cineva mi-ar fi spus, macar cu un an în urma, ca voi dori sa am un restaurant, i-as fi zis ca bate campii. Nu aveam deloc de gand sa-mi otravesc zilele luptandu-ma cu legislatia, pe alocuri stupida în opinia mea, referitoare la unitatile de alimentatie publica si cu multele controale discretionare ale autoritatilor, adesea […]

Trappist Achel Blond

Intr-un articol trecut v-am povestit cate ceva despre berile trapiste. Sunt socotite a fi printre cele mai bune beri din lume, iar popularitatea lor creste constant, cu atat mai mult cu cat oferta este limitata. Astazi vreau sa va prezint berea blonda de la Brouwerij der Sint-Benedictusabdij de Achelse Kluis, sau mai pe scurt, Achel. […]

Pulpe de pui la cuptor cu ghimbir

Acest preparat culinar se poate gati duminica, la pranz, in familie. Pulpele de pui sunt frumos parfumate, aromale citrice de ghimbir si lamaie imbinandu-se cu cea dulce-picanta a usturoiului. Salata stropita cu o vinegreta usor acrisoara echilibreaza gustul dulce-picant al pulpelor.

Pe scurt despre vinurile spumante (1)

Un vin spumant este unul cu un continut semnificativ de bioxid de carbon, care îi confera carbonatarea caracteristica. Bioxidul de carbon poate rezulta în urma unei fermentatii naturale, desfasurata în sticla ori în vase mari, concepute astfel ca sa reziste presiunilor care se dezvolta, sau ca urmare a injectarii.

Mici gustari mediteraneene

Gustarile de mai jos sunt simple, aproape ca nu necesita tratament termic si se dovedesc a fi delicioase, cu conditia sa folositi ingrediente de buna calitate. Am servit aceasta gustare la GUXT, la un eveniment privat, alaturi de un pahar cu vin rose bine racit, si pot sa spun ca m-a ajutat sa-mi fac cativa […]

Pulpe de rata la cuptor, cu mirodenii si portocale

Pulpe de rata la cuptor Mai niciodata, de Pasti, nu ma concentrez doar pe miel. Rata este, pentru mine, cel putin la fel de importanta. Intre pulpe de miel la cuptor si pulpe de rata la cuptor, intre drob de miel si rillette de rata, de exemplu, voi alege cel mai adesea rata. Chestie de […]

Berile stil India Pale Ale

India Pale Ale nu este o bere fabricata în India, asa cum s-ar putea crede. India Pale Ale, sau IPA, este un stil de bere distinct: o bere britanica la origine, dar astazi produsa în mai toate tarile care au cat de cat o productie de bere însemnata. As putea spune, fara sa exagerez, ca […]

Pui in sos de bere, cu miere si mustar

Pui in sos de bere (cu miere si mustar) – o reteta simpla si delicioasa Nu se poate sa nu fi observat ca in ultimele luni am dezvoltat o mare pasiune pentru bere, lucru ce s-a materializat in cateva articole dedicate acestei bauturi. Sigur, este mai simplu (si uneori chiar mai placut) sa degusti o […]

Paulaner Hefe Weissbier

Va spuneam ca prima bere care mi-a placut intr-adevar a fost o bere germana din grau, nefiltrata. Provenea, dintr-o intamplare care mi-a placut, din cea mai veche berariue din lume aflata in stare continua de functionare: Weihenstephaner Hefe Weissbier. Tot cam din acea perioada am auzit ca mai exista astfel de beri de excelenta calitate, […]

Placintele cu smochine si curmale

Curmalele si smochinele sunt nelipsite din deserturile marocane. Umplutura acestor placintele, formata din fructe uscate, mirodenii si apa de trandafiri, poate fi folosita si la patiseria cu foi subtiri de placinta, si la clatite. Este dulce in mod natural, gustoasa si foarte aromata.

Berile stil doppelbock

Doppelbock (adica „dublu bock”, stil de bere numit nu rareori si “fastenbier”, adica bere de post, sau “starkbier”, ceea ce înseamna “bere tare”) denumeste beri mai tari si, de obicei, mai închise la culoare decat berile bavareze de tip bock. Gustul de malt este predominant, iar cel amarui, dat de hamei, abia perceptibil. O bere […]

Mic concediu Sicilian (4)

Îmi place mult mancarea mediteraneana. Alaturi de cea sud si sud-est asiatica este preferata mea. Ori de cate ori calatoresc într-o tara mediteraneana, ma astept sa mananc bine; rareori se întampla altfel, si cand se întampla este mai ales din cauza faptului ca aleg gresit restaurantele. Sicilia întruneste toate criteriile pentru a avea o bucatarie […]

Weihenstephaner Vitus Weizenbock

Un amic, mare pasionat de bere, britanic (adica provenind dintr-o zona in care berea este un element definitoriu si o mandrie civica) mi-a spus, la un moment dat, despre Vitus: „It is as good as a beer can be”. Adicatelea, este o bere cum nu se poate mai buna. Si, zau, a avut mare dreptate. […]

Berile stil bock

Acestui stil de bere i se mai spune „Starkbier” (bere tare), „Winterbier”, „Weihnachtsbock” sau „Weihnachtsbier” („bere de iarna” sau „bere de Craciun”), dar cel mai adesea este numit „Bockbier”. În Bavaria, intervalul dintre decembrie si mai este sezonul pentru berile tari, acele bauturi de mare calitate, tipic bavareze, care hranesc trupul si sufletul. Berarii din […]

Farfalle cu creveti si pesto de menta

Pastele cu creveti de toate felurile si dimensiunile, asezonate cu diverse feluri de sosuri pesto (de busuioc si menta, mai ales, ingrosate cu migdale, fistic si seminte de pin) sunt una dintre specialitatile nelipsite din restaurantele care ofera mancare traditionala siciliana. Totul se gateste usor si rapid, iar preparatul este cu adevarat gustos.

Mic concediu Sicilian (2)

Palermo, Catania si alte orase siciliene sunt vestite pentru pietele alimentare în aer liber. Toate au reputatia de a fi pline de culoare si sunet, aglomerate, avand un aer mediteranean cu influente arabesti, oferind produse de buna calitate, în special peste, fructe de mare, legume si fructe. Spre deosebire de alte mari piete europene, cum […]

Chimay Bleue

Berile trapiste se numara printre preferatele mele. Prefer berile mai alcoolizate si mai complexe ca gust si aroma in dauna celor mai apoase si mai simple. Ca sa ma fac bine inteles, foarte des as alege un doppelbock, stout sau tripel in locul unei Pilsner sau Helles. Au si acestea din urma momentele lor de […]

Mic concediu sicilian (1)

De cativa ani Sicilia se afla constant pe lista destinatiilor europene pe care le socotesc a fi cele mai tentante. De ce? Din mai multe motive, toate subiective. Mi se parea, si mi se pare înca, una dintre cele mai exotice locuri din Europa. Insulele m-au fascinat întotdeauna, caci sunt, fiecare în sine, un mic […]

Din nou acasa

Concediile sunt mereu, prin definitie, prea scurte. Al meu nu a facut exceptie. Desi am fost întampinat cu o vreme burzuluita, ploaie, frig si vant – o combinatie „irezistibila” – am regretat despartirea de Sicilia. De fapt, ceea ce simteam era pe undeva pe la mijloc: îmi doream pe de-o parte sa mai stau cateva […]