Este unul dintre acele preparate culinare care te incanta prin delicatetea sosului si prin finetea aromelor, prin lejeritatea lor, dar care se dovedesc a fi in final satioase si hranitoare. Pieptul de pui este gatit delicat si alaturat unui sos de smantana cu tarhon si unui piure fin si matasos, preparat cu unt de buna […]
Negre şi misterioase, cu un cap de spuma fina de culoare bej, berile stout sunt impresionante. Ele sunt descendente directe ale berii stil porter. Berarii producători de porter au început să producă şi o versiune mai tare, mai „prăjită” şi mai „afumată”, pe care au numit-o „stout porter”. Termenul „stout” înseamnă în limba engleză „robust”, […]
Daca doriti ceva delicios, chiar memorabil, hranitor, usor de gatit, de mancat si de digerat, puteti apela cu incredere la acest preparat. Foarte potrivite pentru o cina lejera, sau ca parte a mesei de pranz, pastele proaspete cu sos de smantana, trufe si Parmesan sunt la indemana dumneavoastra.
Daca mi-ar fi spus cineva, in urma cu doar cateva luni, ca exista beri de desert, as fi crezut ca ma ia la misto. Ma rog, daca este sa fiu complet onest, in urma cu cateva luni eu stiam despre bere doar ca este o chestie apoasa, amaruie, care se bea rece, si numai atunci […]
Romul este pentru mulţi o mare necunoscută. Băutură misterioasă şi exotică, înconjurată de legende în care abundă piraţi şi insule ale comorilor, romul suscită în ultimii ani un interes din ce în ce mai mare. Am căzut şi eu pradă acestui trend, silit, ca să spun aşa, de nevoia de a organiza la Bistro GUXT […]
Iepure la cuptor – reteta de pulpe cu sos de vin si masline Acest preparat, prezent in meniul de la Bistro GUXT, este dedicat iubitorilor de carne gatita in sosuri bogate, corpolente, pline de gust si de aroma. Desi este un preparat satios, nu este si unul greu. Este gatit echilibrat, fara prajeli si grasimi […]
Voi povesti la început despre un stil de bere tipic britanic, sau, mai corect, tipic englezesc. Dacă aş dori să fiu şi mai precis de atât, aş spune tipic londonez. Porter este astăzi un stil de bere tradiţional, clasic, care are deja o poveste seculară.
Supa de pui cu taitei de orez – reteta adaptata Supa de pui cu taitei de orez este o adaptare a celebrei Pho Bo, o supa cu carne vita si taitei de orez, considerata a fi unul dintre preparatele culinare nationale vietnameze. Varianta de mai jos a simplificat putin reteta si a inlocuit vita cu […]
Pastele sunt hranitoare, usor de gatit, foarte versatile, relativ ieftine, satioase si lejere in acelasi timp. La Bistro GUXT avem in meniu cateva preparate culinare pe baza de paste proaspete cu sosuri gatite cu ingrediente de buna calitate. Astazi va voi prezenta o reteta foarte simpla, in care orecchiette proaspete (mici paste cu forma de […]
Vreau sa va spun astazi cateva cuvinte despre una dintre berile pe care eu le consider exceptii de la regula. Ca sa fiu mai clar, este vorba despre o bere produsa de un consortiu puternic, in cantitati industriale, dar, contrar multor alte exemple, la o calitate de exceptie.
Pe o stradă liniștită din București, denumită după un ziarist care s-a bucurat de o oarecare notorietate la sfârșitul secolului al XIX-lea, Dimitrie Racoviță, la numărul 37, într-o casă veche – un loc intim, retras și prietenos – astăzi, 25 mai 2015, la orele 17:00, își începe existența Bistro GUXT.
Rata este, dupa parerea mea, pasarea cea mai gustoasa. Pieptul este una dintre bucatile cele mai interesante. Un piept de rata este socotit, in acelasi timp, robust si rafinat. Are un gust specific, intens si placut, completat de pielea crocanta si caramelizata. Servit alaturi de un sos acrisor-sulceag, care sa mai “taie” din grasimea inerenta, […]
Din nou un preparat culinar pe care il veti putea gusta, incepand de luni 25 mai 2015, la Bistro GUXT. Este gatit in stil mediteranean, aromatizat cu usturoi, chimen, vin alb si ierburi aromate; totul se petrece foarte rapid, iar rezultatul final este delicios si decorativ. Cheia retetei este sa alegeti niste creveti de buna […]
Aceasta reteta frumos colorata, gustoasa si parfumata este inspirata dupa salatele sud-est asiatice. Ingrediente mai exotice, cum sunt taiteii de orez, fructele de mango, uleiul de susan, ghimbirul si sosul de peste sunt intovarasite cu pui, creveti si cateva vegetale, ceea ce are ca rezultat o interesanta combinatie de texturi, culori si arome. Puteti gusta […]
Vreau să vă prezint astăzi un stil de bere foarte aparte, aș zice chiar ciudat, care are o îndelungată tradiție și o poveste foarte interesantă. După unii pasionați ai berii, lambic și gueuze sunt două stiluri diferite de bere, dar cei mai mulți susțin că este vorba doar despre două variante ale aceluiași stil. Printre […]
Va prezint astazi o noua salata din meniul de la Bistro GUXT. Ca si precedenta salata de la GUXT despre care am vorbit zilele trecute, si aceasta va propune o combinatie de ingrediente mai putin obisnuita, dar la fel de delicioasa. Oua de prepelita, bacon, rosii cherry, seminte de pin, mix de salata verde crocanta, […]
Metode de producere a vinurilor spumante Spre deosebire de vinurile liniştite, vinurile spumante nu au nevoie de struguri cu conţinut mare de zahăr natural, iar cei care sunt folosiţi sunt astfel îngrijiţi încât să poată da recolte mai mari. Se cere o mare grijă pentru a evita ca taninurile şi alţi compuşi fenolici să ajungă […]
Incep cu aceasta reteta sa va prezint unele preparate care se vor afla in meniul de la Bistro GUXT. Cum spuneam intr-un articol anterior, acest meniu urmareste sa ofere preparate culinare gustoase si aromate, nu rareori propunand combinatii interesante de ingrediente, prezentate fara fasoane si fite, dar atragator. Am folosit ingrediente de calitate si am […]
Astazi, 1 mai, este ziua mea si implinesc o gramada de ani, lucru care nu este de natura sa ma binedispuna neaparat. Ma inveselesc insa prezentandu-va una dintre berile cele mai dragi mie. De fiecare data cand o gust ma simt special si am sentimentul ca urmeaza sa mi se intample ceva bun si deosebit.
“Inventatorul” şampaniei Pentru ca şampania să fie “inventată” a trebuit să intervină soarta, cu ironia sa caracteristică. Deşi producătorii din Champagne ar fi dat orice ca să scape de carbonatarea nedorită, iar clienţii lor francezi ar fi dorit un vin liniştit, britanicii aveau cu totul altă părere: pentru ei acest vin neaşteptat şi surprinzător, carbogazos, […]
Dacă cineva mi-ar fi spus, măcar cu un an în urmă, că voi dori să am un restaurant, i-aş fi zis că bate câmpii. Nu aveam deloc de gând să-mi otrăvesc zilele luptându-mă cu legislaţia, pe alocuri stupidă în opinia mea, referitoare la unităţile de alimentaţie publică şi cu multele controale discreţionare ale autorităţilor, adesea […]
Intr-un articol trecut v-am povestit cate ceva despre berile trapiste. Sunt socotite a fi printre cele mai bune beri din lume, iar popularitatea lor creste constant, cu atat mai mult cu cat oferta este limitata. Astazi vreau sa va prezint berea blonda de la Brouwerij der Sint-Benedictusabdij de Achelse Kluis, sau mai pe scurt, Achel. […]
Acest preparat culinar se poate gati duminica, la pranz, in familie. Pulpele de pui sunt frumos parfumate, aromale citrice de ghimbir si lamaie imbinandu-se cu cea dulce-picanta a usturoiului. Salata stropita cu o vinegreta usor acrisoara echilibreaza gustul dulce-picant al pulpelor.
Un vin spumant este unul cu un conţinut semnificativ de bioxid de carbon, care îi conferă carbonatarea caracteristică. Bioxidul de carbon poate rezulta în urma unei fermentaţii naturale, desfăşurată în sticlă ori în vase mari, concepute astfel ca să reziste presiunilor care se dezvoltă, sau ca urmare a injectării.
Eisbock combină doi termeni: „Eis”, care înseamnă „gheaţă”, şi „bock”, care denumeşte o bere tare, robustă, care se bea mai ales pe vreme rece. Cei doi termeni conturează un prezumtiv caracter al berii: robustă, tare, hrănitoare, care încălzeşte organismul.
Gustarile de mai jos sunt simple, aproape ca nu necesita tratament termic si se dovedesc a fi delicioase, cu conditia sa folositi ingrediente de buna calitate. Am servit aceasta gustare la GUXT, la un eveniment privat, alaturi de un pahar cu vin rose bine racit, si pot sa spun ca m-a ajutat sa-mi fac cativa […]
V-am povestit intr-un articol trecut despre India Pale Ale ca stil de bere. Desi pot afirma ca, cel putin in acest moment, IPA nu este chiar stilul meu favorit, nu pot sa nu recunosc ca ofera unele dintre cele mai interesante beri pe care le-am baut vreodata.
Pulpe de rata la cuptor Mai niciodata, de Pasti, nu ma concentrez doar pe miel. Rata este, pentru mine, cel putin la fel de importanta. Intre pulpe de miel la cuptor si pulpe de rata la cuptor, intre drob de miel si rillette de rata, de exemplu, voi alege cel mai adesea rata. Chestie de […]
Ştiu că am cam neglijat blogul în ultimele zile; nu că acest lucru ar putea constitui o scuză, dar am avut o perioadă foarte aglomerată, cu multe evenimente la GUXT, încheiată abia ieri seară. Nu pot spune că ceea ce ar urma săptămâna viitoare, începând de marţi, s-ar putea numi perioadă liniştită; ba chiar dimpotrivă, […]
India Pale Ale nu este o bere fabricată în India, aşa cum s-ar putea crede. India Pale Ale, sau IPA, este un stil de bere distinct: o bere britanică la origine, dar astăzi produsă în mai toate ţările care au cât de cât o producţie de bere însemnată. Aş putea spune, fără să exagerez, că […]
Pui in sos de bere (cu miere si mustar) – o reteta simpla si delicioasa Nu se poate sa nu fi observat ca in ultimele luni am dezvoltat o mare pasiune pentru bere, lucru ce s-a materializat in cateva articole dedicate acestei bauturi. Sigur, este mai simplu (si uneori chiar mai placut) sa degusti o […]
Va spuneam ca prima bere care mi-a placut intr-adevar a fost o bere germana din grau, nefiltrata. Provenea, dintr-o intamplare care mi-a placut, din cea mai veche berariue din lume aflata in stare continua de functionare: Weihenstephaner Hefe Weissbier. Tot cam din acea perioada am auzit ca mai exista astfel de beri de excelenta calitate, […]
A venit rândul ultimului episod dedicat săptămânii petrecute în Sicilia, unul care va încerca să descrie impresiile lăsate de magazinele şi unele dintre localurile (altele decât restaurante) care ofereau mâncare şi băutură.
Curmalele si smochinele sunt nelipsite din deserturile marocane. Umplutura acestor placintele, formata din fructe uscate, mirodenii si apa de trandafiri, poate fi folosita si la patiseria cu foi subtiri de placinta, si la clatite. Este dulce in mod natural, gustoasa si foarte aromata.
Doppelbock (adică „dublu bock”, stil de bere numit nu rareori şi “fastenbier”, adică bere de post, sau “starkbier”, ceea ce înseamnă “bere tare”) denumeşte beri mai tari şi, de obicei, mai închise la culoare decât berile bavareze de tip bock. Gustul de malţ este predominant, iar cel amărui, dat de hamei, abia perceptibil. O bere […]
Îmi place mult mâncarea mediteraneană. Alături de cea sud şi sud-est asiatică este preferata mea. Ori de câte ori călătoresc într-o ţară mediteraneană, mă aştept să mănânc bine; rareori se întâmplă altfel, şi când se întâmplă este mai ales din cauza faptului că aleg greşit restaurantele. Sicilia întruneşte toate criteriile pentru a avea o bucătărie […]
Un amic, mare pasionat de bere, britanic (adica provenind dintr-o zona in care berea este un element definitoriu si o mandrie civica) mi-a spus, la un moment dat, despre Vitus: „It is as good as a beer can be”. Adicatelea, este o bere cum nu se poate mai buna. Si, zau, a avut mare dreptate. […]
În acest episod vreau din nou să vă prezint o piaţă. Mai mult în imagini decât în vorbe, căci, nu-i aşa?, fiecare imagine face cât o mie de cuvinte. Am văzut câteva pieţe memorabile pe unde am călătorit, fiecare dintre ele frumoasă şi interesantă în felul ei. Catania este doar al doilea oraş al Siciliei, […]
Acestui stil de bere i se mai spune „Starkbier” (bere tare), „Winterbier”, „Weihnachtsbock” sau „Weihnachtsbier” („bere de iarnă” sau „bere de Crăciun”), dar cel mai adesea este numit „Bockbier”. În Bavaria, intervalul dintre decembrie şi mai este sezonul pentru berile tari, acele băuturi de mare calitate, tipic bavareze, care hrănesc trupul şi sufletul. Berarii din […]
Pastele cu creveti de toate felurile si dimensiunile, asezonate cu diverse feluri de sosuri pesto (de busuioc si menta, mai ales, ingrosate cu migdale, fistic si seminte de pin) sunt una dintre specialitatile nelipsite din restaurantele care ofera mancare traditionala siciliana. Totul se gateste usor si rapid, iar preparatul este cu adevarat gustos.
Palermo, Catania şi alte oraşe siciliene sunt vestite pentru pieţele alimentare în aer liber. Toate au reputaţia de a fi pline de culoare şi sunet, aglomerate, având un aer mediteranean cu influenţe arăbeşti, oferind produse de bună calitate, în special peşte, fructe de mare, legume şi fructe. Spre deosebire de alte mari pieţe europene, cum […]
Berile trapiste se numara printre preferatele mele. Prefer berile mai alcoolizate si mai complexe ca gust si aroma in dauna celor mai apoase si mai simple. Ca sa ma fac bine inteles, foarte des as alege un doppelbock, stout sau tripel in locul unei Pilsner sau Helles. Au si acestea din urma momentele lor de […]
De câţiva ani Sicilia se află constant pe lista destinaţiilor europene pe care le socotesc a fi cele mai tentante. De ce? Din mai multe motive, toate subiective. Mi se părea, şi mi se pare încă, una dintre cele mai exotice locuri din Europa. Insulele m-au fascinat întotdeauna, căci sunt, fiecare în sine, un mic […]
Concediile sunt mereu, prin definiţie, prea scurte. Al meu nu a făcut excepţie. Deşi am fost întâmpinat cu o vreme burzuluită, ploaie, frig şi vânt – o combinaţie „irezistibilă” – am regretat despărţirea de Sicilia. De fapt, ceea ce simţeam era pe undeva pe la mijloc: îmi doream pe de-o parte să mai stau câteva […]
La ora când dvs. veţi citi aceste rânduri, eu voi fi deja în avion, cu destinaţia Catania, Sicilia. Am nevoie de o mică vacanţă, aşa că vă anunţ că voi lipsi 8 zile din mediul online. Vreau să stau departe de Internet şi să-mi clătesc ochii cu frumuseţile pe care le au de oferit oraşele […]