Serunding daging – Puf de carne

Am ales aceasta reteta fiindca mi s-a parut interesanta. Nu am mai gatit asa ceva...

17 Comentarii

Suan yong chor

Stiti deja, sau daca nu stiti ma repet: sunt fascinat de sosurile si pastele pe...

9 Comentarii

Curry de vita cu sambal terasi

Acest tip de curry este gatit in Indonezia, in mod traditional, cu carne de oaie...

14 Comentarii

Sambal terasi

Numit si “sambal trassi” sau “sambal trassie”, acest condiment este deosebit de important in bucataria...

10 Comentarii

Cà ri gà – Curry vietnamez de pui cu cartofi dulci

Va propun o varianta, cosmetizata putin dupa propriile mele preferinte, de curry vietnamez. Este unul...

10 Comentarii

Mancare de casa, pentru masa de Craciun

Acusica vine luna decembrie. Am o veste rea, una buna si una si mai buna....

8 Comentarii

O noua carte, noi emotii

Am iubit întotdeauna cartile. Am avut, de mic, crescand într-o casa în care peretii erau...

18 Comentarii

Sambal petis

Va rog sa nu ma injurati. Va ofer iar o reteta asiatica; iar un sambal....

2 Comentarii

Sambal tumis (Pasta de ardei iuti prajita)

Sambal este un sos/pasta specific bucatarilor indoneziana si malaeziana, care are ca ingredient principal ardeii...

19 Comentarii

Creveti cu usturoi, gatiti in aburi

Chinezii, sau macar majoritatea lor, iubesc usturoiul. Sa nu va mirati de cantitateade usturoi mare,...

4 Comentarii

Curry thailandez de jungla cu pui (Gaeng pa gai)

Acest preparat este, intr-un fel, ruda thailandeza a mancarurilor europene denumite “alla cacciatore” si “chasseur”....

2 Comentarii

Pasta de curry thailandez de jungla (gaeng pa)

Curry-urile de jungla sunt preparate rustice, provenite mai ales din nordul Thailandei. Veti gasi maine,...

10 Comentarii

Salata birmaneza de gogonele

In fosta Birmanie, actualul Myanmar (nu stiu de ce, dar mi se pare ciudat sa...

10 Comentarii

Roti jala – Clatite malaeziene dantelate

Clatite malaeziene dantelate – Roti jala Roti jala sunt un preparat malaezian traditional, al carui...

5 Comentarii

Romanii si sarmalele

Ce preferinte culinare au romanii Vineri a expirat termenul pana la care cititorii puteau nominalizarea...

12 Comentarii

Sambal Udang – Creveti cu sos de ardei iuti

De la bun inceput precizez ca exista multe variante ale acestei retete. Diferentele intre ele...

4 Comentarii

Cucur udang – “Prajele” de creveti

Desi in malaeziana acest preparat are un nume nu tocmai apetisant, este usor de facut,...

8 Comentarii

Sambal kecap

Sosurile “sambal” sunt, practic, sosurile mama ale bucatariei indoneziene. Ele mai sunt folosite, dar pe...

12 Comentarii

Creveti cu taitei de orez, usturoi si sos de soia

Nu mi-am ascuns niciodata preferinta pentru creveti. Imi plac mai mult decat pestele si decat...

2 Comentarii

Vita cu sos de stridii si legume

Combinatiile de sos de stridii cu carne de vita sunt clasice pentru bucataria chinezeasca. Cea...

6 Comentarii

Pui cu taitei de orez, ciuperci shiitake si alune

Una dintre surprizele extrem de placute pentru mine, a fost descoperirea, facuta acum vreo 9...

4 Comentarii

Salata picanta de castraveti cu susan

Desi nu as zice ca bucataria chinezeasca exceleaza in domeniul salatelor, reteta de fata, simpla...

7 Comentarii

Pui chow mein in stil Hong Kong

Aminteam, cu ocazia publicarii unei alte variante de pui chow mein, de faptul ca nenumaratele...

8 Comentarii

De la asure la coliva (3)

Simbolistica Dependenta de cereale, legata direct de notiunea de supravietuire fizica, a dezvoltat în timp...

2 Comentarii

Pui chow mein

Chow mein denumeste taiteii prajiti, termenul acesta fiind o corupere britanica a expresiei chāu-mèing, folosita...

6 Comentarii

De la asure la coliva (2)

Origine La prima vedere, s-ar putea avansa ipoteza ca toate colivele balcanico-ortodoxe se trag din...

Somon la cuptor, cu legume si capere

Somon la cuptor – reteta cu o savoare deosebita Somon cu legume si capere este...

2 Comentarii

De la asure la coliva (1)

Va spuneam într-un articol anterior ca am renuntat de ceva vreme sa privesc istoria ca...

9 Comentarii

Tort de ciocolata in trei culori

Tortul de fata nu este cu adevarat complicat, dar este relativ laborios; din pacate, nimic...

10 Comentarii

Pe scurt despre za’atar

Za’atar, sau za’tar, zaatar, zatar, zatr, zahatar, satar etc. este o denumire generica pentru o...

2 Comentarii

Biber salçası

Biber salçası – condiment turcesc Iata un condiment interesant, provenit din bucataria turca. O traducere...

Piept de rata cu doua piureuri si sos de visine

Sosul de visine este un insotitor de nadejde al pieptului de rata; bucataria franceza ofera...

Paupiettes de peste cu sos hollandaise si sparanghel

Paupiettes de peste – un preparat clasic francez (reteta adaptata) Paupiette este un cuvant francez...

Prepelite umplute, servite cu sos brun si cartofi Duchesse

Acest preparat provine din bucataria clasica franceza. Reteta nu este complicata in sine, dar necesita...

4 Comentarii

Mousse-mozaic din ficat de gasca, servit cu dulceata de ceapa si piper roz

Ficatul de gasca cu trufe a fost dintotdeauna un preparat rafinat si delicios. Este unul...

Nikon si cu mine

În februarie 2009, cand am început acest blog, foloseam un aparat foto compact digital Fuji...

20 Comentariu

Supa cu coltunasi wonton

Wonton este denumirea purtata de un tip de coltunasi chinezesti. Termenul se mai translitereaza si...

2 Comentarii

De-ale vinului bun

Prietenii de la WineRo au sarbatorit vineri, 26 septembrie 2014, pentru a sasea oara consecutiv,...

Rosii caramelizate, servite cu branzeturi

Am publicat cu ceva timp in urma o reteta cu rosii uscate si caramelizate in...

5 Comentarii

Pui catifelat cu legume si piper de Szechuan

Am avut ceva timp zilele trecute si am incropit o reteta in stil chinezesc, cu...

8 Comentarii

Supa de somon si creveti cu sofran

Aceasta reteta provine din arsenalul prietenului Costel Clipescu si a fost gatita la GUXT, cu...

13 Comentarii

Gravlax cu sos de mustar, unt si paine de secara

Gravlax este un preparat scandinav care propune fileuri de somon marinate cu sare grunjoasa, zahar...

Pe scurt despre sosul guai wei

Acum cativa ani, ma documentam despre sosurile asiatice iuti si picante, preparate pe baza de...

2 Comentarii

Pulpe de iepure cu sos de masline

Aceasta reteta a fost gatita la GUXT, cu ocazia unui eveniment corporate. Este o reteta...

1 Comentariu

Goong pad khing – Creveti cu ghimbir

Acum cateva zile am avut ocazia sa revad filmuletele pe care le-am facut in Bangkok,...

4 Comentarii

Dal samosa

Samosa este un fel de coltunas prajit sau copt, continand o umplutura, de obicei sarata,...

5 Comentarii

Moo pan kon thot – Chiftele thailandeze din carne de porc

Exista mai multe variante ale acestei retete. Unele folosesc o carne de porc foarte slaba,...

5 Comentarii

Gaeng som goong – Curry thailandez acrisor de creveti

Cum povesteam intr-un material anterior, “gaeng” denumeste o gama variata de preparate culinare thailandeze, cu...

4 Comentarii

Pe scurt despre Yu Xiang

Yu xiang este unul dintre amestecurile de asezonatori clasice ale bucatariei din Szechuan (sau Sichuan),...

16 Comentarii

Pollo all’arancia alla catanese

Aceasta reteta reflecta influenta araba asupra bucatariei siciliene. Carnea este marinata cu mirodenii si ierburi,...

4 Comentarii

Caponata di melanzane alla siciliana

Caponata este un fel de ghiveci sicilian, pe baza de vinete, telina si rosii, asezonata...

6 Comentarii

Pesce alla ghiotta

Ghiotta este un sos folosit ca baza pentru multe preparate siciliene. Ingredientele de baza care...

8 Comentarii

Kachumber – salata indiana

Kachumber – salata indiana traditionala Kachumber este o salata indiana, servita mai ales ca insotitor...

18 Comentarii

Pe scurt despre sosul ma-la

Acest sos este caracteristic bucatariei din Szechuan (sau Sichuan, cum mai este scris uneori). Are...

12 Comentarii

Besan Paare – Crackeri crocanti din faina de naut

Acesti crackeri au un gust deosebit, datorat fainii de naut si mirodeniilor. Sunt o gustare...

6 Comentarii

Cel mai bun preparat culinar

Cel mai bun preparat culinar – clasament În lume se fac diferite clasamente, folosind voturile...

76 Comentariu

Pyaz ke pakore

Pokora, pakoda sau bhajia sunt diversele denumiri sub care sunt cunoscute aceste gustari. La origine...

6 Comentarii

Cum se gatesc curry-urile thailandeze (2)

În aceasta a doua, si ultima, parte a articolului, vor fi analizate componentele unui curry...

14 Comentarii

Curry panang de creveti

Acest tip de curry (in thailandeza “gaeng panaeng goong”), numit si “penang” sau “panaeng”, este...

2 Comentarii

Cum se gatesc curry-urile thailandeze (1)

Asa-numitele curry-uri thailandeze sunt atat de diverse încat te descumpanesc, te fac sa devii confuz...

2 Comentarii

Creveti in stil Szechuan

In primul rand vreau sa va avertizez ca aceasta reteta nu este pentru oricine. Daca...

5 Comentarii

Salata picanta de cuscus cu fructe

Aceasta salata combina cuscusul cu citrice, fructe uscate si mirodenii, oferind un preparat sanatos, plin...

2 Comentarii

Curry massaman de pui

Massaman (scris si mussaman, sau matsaman) este un curry thailandez influentat puternic de curry-urile malaeziene,...

4 Comentarii