Serunding daging – Puf de carne
Am ales aceasta reteta fiindca mi s-a parut interesanta. Nu am mai gatit asa ceva...
17 Comentarii
Suan yong chor
Stiti deja, sau daca nu stiti ma repet: sunt fascinat de sosurile si pastele pe...
9 Comentarii
Curry de vita cu sambal terasi
Acest tip de curry este gatit in Indonezia, in mod traditional, cu carne de oaie...
14 Comentarii
Sambal terasi
Numit si “sambal trassi” sau “sambal trassie”, acest condiment este deosebit de important in bucataria...
10 Comentarii
Cà ri gà – Curry vietnamez de pui cu cartofi dulci
Va propun o varianta, cosmetizata putin dupa propriile mele preferinte, de curry vietnamez. Este unul...
10 Comentarii
Mancare de casa, pentru masa de Craciun
Acusica vine luna decembrie. Am o veste rea, una buna si una si mai buna....
8 Comentarii
O noua carte, noi emotii
Am iubit întotdeauna cartile. Am avut, de mic, crescand într-o casa în care peretii erau...
18 Comentarii
Sambal petis
Va rog sa nu ma injurati. Va ofer iar o reteta asiatica; iar un sambal....
2 Comentarii
Sambal tumis (Pasta de ardei iuti prajita)
Sambal este un sos/pasta specific bucatarilor indoneziana si malaeziana, care are ca ingredient principal ardeii...
19 Comentarii
Creveti cu usturoi, gatiti in aburi
Chinezii, sau macar majoritatea lor, iubesc usturoiul. Sa nu va mirati de cantitateade usturoi mare,...
4 Comentarii
Curry thailandez de jungla cu pui (Gaeng pa gai)
Acest preparat este, intr-un fel, ruda thailandeza a mancarurilor europene denumite “alla cacciatore” si “chasseur”....
2 Comentarii
Pasta de curry thailandez de jungla (gaeng pa)
Curry-urile de jungla sunt preparate rustice, provenite mai ales din nordul Thailandei. Veti gasi maine,...
10 Comentarii
Salata birmaneza de gogonele
In fosta Birmanie, actualul Myanmar (nu stiu de ce, dar mi se pare ciudat sa...
10 Comentarii
Roti jala – Clatite malaeziene dantelate
Clatite malaeziene dantelate – Roti jala Roti jala sunt un preparat malaezian traditional, al carui...
5 Comentarii
Romanii si sarmalele
Ce preferinte culinare au romanii Vineri a expirat termenul pana la care cititorii puteau nominalizarea...
12 Comentarii
Sambal Udang – Creveti cu sos de ardei iuti
De la bun inceput precizez ca exista multe variante ale acestei retete. Diferentele intre ele...
4 Comentarii
Cucur udang – “Prajele” de creveti
Desi in malaeziana acest preparat are un nume nu tocmai apetisant, este usor de facut,...
8 Comentarii
Sambal kecap
Sosurile “sambal” sunt, practic, sosurile mama ale bucatariei indoneziene. Ele mai sunt folosite, dar pe...
12 Comentarii
Creveti cu taitei de orez, usturoi si sos de soia
Nu mi-am ascuns niciodata preferinta pentru creveti. Imi plac mai mult decat pestele si decat...
2 Comentarii
Vita cu sos de stridii si legume
Combinatiile de sos de stridii cu carne de vita sunt clasice pentru bucataria chinezeasca. Cea...
6 Comentarii
Pui cu taitei de orez, ciuperci shiitake si alune
Una dintre surprizele extrem de placute pentru mine, a fost descoperirea, facuta acum vreo 9...
4 Comentarii
Salata picanta de castraveti cu susan
Desi nu as zice ca bucataria chinezeasca exceleaza in domeniul salatelor, reteta de fata, simpla...
7 Comentarii
Pui chow mein in stil Hong Kong
Aminteam, cu ocazia publicarii unei alte variante de pui chow mein, de faptul ca nenumaratele...
8 Comentarii
De la asure la coliva (3)
Simbolistica Dependenta de cereale, legata direct de notiunea de supravietuire fizica, a dezvoltat în timp...
2 Comentarii
Pui chow mein
Chow mein denumeste taiteii prajiti, termenul acesta fiind o corupere britanica a expresiei chāu-mèing, folosita...
6 Comentarii
De la asure la coliva (2)
Origine La prima vedere, s-ar putea avansa ipoteza ca toate colivele balcanico-ortodoxe se trag din...
Somon la cuptor, cu legume si capere
Somon la cuptor – reteta cu o savoare deosebita Somon cu legume si capere este...
2 Comentarii
De la asure la coliva (1)
Va spuneam într-un articol anterior ca am renuntat de ceva vreme sa privesc istoria ca...
9 Comentarii
Tort de ciocolata in trei culori
Tortul de fata nu este cu adevarat complicat, dar este relativ laborios; din pacate, nimic...
10 Comentarii
Pe scurt despre za’atar
Za’atar, sau za’tar, zaatar, zatar, zatr, zahatar, satar etc. este o denumire generica pentru o...
2 Comentarii
Biber salçası
Biber salçası – condiment turcesc Iata un condiment interesant, provenit din bucataria turca. O traducere...
Piept de rata cu doua piureuri si sos de visine
Sosul de visine este un insotitor de nadejde al pieptului de rata; bucataria franceza ofera...
Paupiettes de peste cu sos hollandaise si sparanghel
Paupiettes de peste – un preparat clasic francez (reteta adaptata) Paupiette este un cuvant francez...
Prepelite umplute, servite cu sos brun si cartofi Duchesse
Acest preparat provine din bucataria clasica franceza. Reteta nu este complicata in sine, dar necesita...
4 Comentarii
Mousse-mozaic din ficat de gasca, servit cu dulceata de ceapa si piper roz
Ficatul de gasca cu trufe a fost dintotdeauna un preparat rafinat si delicios. Este unul...
Nikon si cu mine
În februarie 2009, cand am început acest blog, foloseam un aparat foto compact digital Fuji...
20 Comentariu
Supa cu coltunasi wonton
Wonton este denumirea purtata de un tip de coltunasi chinezesti. Termenul se mai translitereaza si...
2 Comentarii
De-ale vinului bun
Prietenii de la WineRo au sarbatorit vineri, 26 septembrie 2014, pentru a sasea oara consecutiv,...
Rosii caramelizate, servite cu branzeturi
Am publicat cu ceva timp in urma o reteta cu rosii uscate si caramelizate in...
5 Comentarii
Pui catifelat cu legume si piper de Szechuan
Am avut ceva timp zilele trecute si am incropit o reteta in stil chinezesc, cu...
8 Comentarii
Supa de somon si creveti cu sofran
Aceasta reteta provine din arsenalul prietenului Costel Clipescu si a fost gatita la GUXT, cu...
13 Comentarii
Gravlax cu sos de mustar, unt si paine de secara
Gravlax este un preparat scandinav care propune fileuri de somon marinate cu sare grunjoasa, zahar...
Pe scurt despre sosul guai wei
Acum cativa ani, ma documentam despre sosurile asiatice iuti si picante, preparate pe baza de...
2 Comentarii
Pulpe de iepure cu sos de masline
Aceasta reteta a fost gatita la GUXT, cu ocazia unui eveniment corporate. Este o reteta...
1 Comentariu
Goong pad khing – Creveti cu ghimbir
Acum cateva zile am avut ocazia sa revad filmuletele pe care le-am facut in Bangkok,...
4 Comentarii
Dal samosa
Samosa este un fel de coltunas prajit sau copt, continand o umplutura, de obicei sarata,...
5 Comentarii
Moo pan kon thot – Chiftele thailandeze din carne de porc
Exista mai multe variante ale acestei retete. Unele folosesc o carne de porc foarte slaba,...
5 Comentarii
Gaeng som goong – Curry thailandez acrisor de creveti
Cum povesteam intr-un material anterior, “gaeng” denumeste o gama variata de preparate culinare thailandeze, cu...
4 Comentarii
Pe scurt despre Yu Xiang
Yu xiang este unul dintre amestecurile de asezonatori clasice ale bucatariei din Szechuan (sau Sichuan),...
16 Comentarii
Pollo all’arancia alla catanese
Aceasta reteta reflecta influenta araba asupra bucatariei siciliene. Carnea este marinata cu mirodenii si ierburi,...
4 Comentarii
Caponata di melanzane alla siciliana
Caponata este un fel de ghiveci sicilian, pe baza de vinete, telina si rosii, asezonata...
6 Comentarii
Pesce alla ghiotta
Ghiotta este un sos folosit ca baza pentru multe preparate siciliene. Ingredientele de baza care...
8 Comentarii
Kachumber – salata indiana
Kachumber – salata indiana traditionala Kachumber este o salata indiana, servita mai ales ca insotitor...
18 Comentarii
Pe scurt despre sosul ma-la
Acest sos este caracteristic bucatariei din Szechuan (sau Sichuan, cum mai este scris uneori). Are...
12 Comentarii
Besan Paare – Crackeri crocanti din faina de naut
Acesti crackeri au un gust deosebit, datorat fainii de naut si mirodeniilor. Sunt o gustare...
6 Comentarii
Cel mai bun preparat culinar
Cel mai bun preparat culinar – clasament În lume se fac diferite clasamente, folosind voturile...
76 Comentariu
Pyaz ke pakore
Pokora, pakoda sau bhajia sunt diversele denumiri sub care sunt cunoscute aceste gustari. La origine...
6 Comentarii
Cum se gatesc curry-urile thailandeze (2)
În aceasta a doua, si ultima, parte a articolului, vor fi analizate componentele unui curry...
14 Comentarii
Curry panang de creveti
Acest tip de curry (in thailandeza “gaeng panaeng goong”), numit si “penang” sau “panaeng”, este...
2 Comentarii
Cum se gatesc curry-urile thailandeze (1)
Asa-numitele curry-uri thailandeze sunt atat de diverse încat te descumpanesc, te fac sa devii confuz...
2 Comentarii
Creveti in stil Szechuan
In primul rand vreau sa va avertizez ca aceasta reteta nu este pentru oricine. Daca...
5 Comentarii
Salata picanta de cuscus cu fructe
Aceasta salata combina cuscusul cu citrice, fructe uscate si mirodenii, oferind un preparat sanatos, plin...
2 Comentarii
Curry massaman de pui
Massaman (scris si mussaman, sau matsaman) este un curry thailandez influentat puternic de curry-urile malaeziene,...
4 Comentarii