Am mai dat gata inca un sondaj de opinie, caci pe cel de fata nu are rost sa-l mai mentin. Deja rezultatele sunt foarte clare si nu cred ca se pot schimba in mod semnificativ.
Aceasta reteta se incadreaza in randul deserturilor tipic asiatice, foarte simple, dar gustoase si bogat aromate, preparate in special cu fructe. Desi include lapte de cocos si zahar, acest desert este usor si mult mai sanatos decat deserturile de tip european, cu creme pe baza de unt, aluaturi, oua, untura etc.
Cu ceva timp in urma, am fost cu un amic sa mancam la un restaurant chinezesc. Insotitorul meu era un novice total in ale bucatariei chinezesti, astfel ca citirea meniului a fost pentru el o adevarata surpriza. A dat peste o multime de lucruri noi, iar, cum chinezii stiu ca nimeni altii sa creeze povesti […]
Primele placinte, numite “sicrie”, erau preparate din carne condimentata, invelita intr-o crusta de aluat, atat pe partile laterale, cat si deasupra si dedesupt. Placintele deschise (fara capac de aluat) erau denumite “capcane”. Aceste tipuri de placinte contineau diferite feluri de carne, asezonata cu diverse condimente si sosuri, si erau gatite ca niste tocane moderne, in […]
Este cea mai sanatoasa metoda de a gati caci nu foloseste nici un fel de grasime (ulei, margarina, unt, untura, osanza, ghee etc.). Este si cea mai hranitoare, caci nutrientii nu se pierd prin dizolvare in apa, sau grasime. De asemenea, este mai curata, evitandu-se mult mai usor arderea mancarii, sau lipirea ei pe peretii […]
Am dat acum cateva zile, la Carrefour, peste acest produs: sos de branza Roquefort, cremos si gustos. Sunt un mare amator de branzeturi fine, asa ca l-am cumparat imediat. Costa doar vreo 7 lei, ceea ce nu mi-a facut vreo gaura in buget; aveam deja o idee cum sa-l folosesc si, in final, s-a dovedit […]
Curry-ul din borcan este aromat si are o culoare aurie, frumoasa. Nu este picant, asa ca, potrivindu-l dupa gustul meu, am adaugat putin ardei iute. Nu este obligatoriu sa faceti la fel, dar luati-va precautiunea de a gusta mai intai sosul si de al adapta gustului dvs.
Tunisia de astazi (al Jumhuriyah at-Tunisiyah) are o populatie de circa 10 milioane de locuitori, majoritatea arabi-berberi. Limba vorbita este araba, iar religia este cea musulmana. Teritoriul ei este de 164.000 kmp si se invecineaza cu Libia la sud-est, Algeria la vest si Marea Mediterana la nord si est. Clima este moderata in nord si […]
Tahini („tehina” in araba, „thina” in ebraica, „tahin” in turca, franceza, olandeza si daneza) este o pasta preparata din seminte de susan macinate. Este un ingredient extrem de important in prepararea hummus-ului si a altor mancaruri din Orientul Mijlociu.
Este posibil ca bucatarii chinezi sa nu fi fost cei care au inventat pastele – Marco Polo cunostea pastele înainte de a pleca în Orient – dar, în mod sigur, au raspandit în Orientul Îndepartat obiceiul sanatos al consumului de paste. Pastele umplute sunt si ele prezente, cu pachetelele de primavata si micile cornulete, numite […]
Bucataria Orientului Mijlociu este cunoscuta in lumea intreaga si apreciata pentru bogatia si rafinamentul ei. Bucataria libaneza este, poate, cea mai interesanta dintre toate… se spune chiar ca singurul lucru care ii uneste pe libanezi este mancarea, toate celelalte dezbinandu-i. Tragandu-si radacinile din bucatariile araba, franceza si italiana si influentata in ultimul timp de cea […]
Tortilla, cea mai faimoasa dintre tapas, gustarile Spaniei, este preparata din ingrediente simple – oua, ceapa si cartofi – gatite ca o omleta si servita fie calda, fie rece, taiata felii. Se pot folosi si alte legume in loc de dovlecei: broccoli, conopida, cartofi (toate fierte in prealabil), morcovi, ardei grasi etc.
Exista nenumarate feluri de salate de castraveti cu iaurt, sau smantana, si diverse condimente. Aceasta este o varianta scandinava, foarte populara, in special in Suedia. Desi provine dintr-un climat rece, reteta este racoroasa, buna pe timp de vara. Cei care isi pazesc silueta cu grija, pot inlocui smantana cu un iaurt, mai sarac in grasimi.
Este o reteta nord africana, tipic mediteraneana. Foloseste ingrediente proaspete si este plina de culoare. Are gust delicat si merge excelent cu piept de pui la gratar.
Statisticile îmi ofera posibilitatea de a vedea ce cuvinte cheie tasteaza cititorii care ajung sa-mi viziteze blogul. Mi-am dat seama ca nu toti acestia gasesc ceea ce au cautat si ca, de fapt, ajung în pagini care nu-i intereseaza. Motoarele astea de cautare ne mai joaca unele feste… Voi încerca sa-i ajut pe cititori, foarte […]
Uleiul de palmier Este, probabil, uleiul cel mai putin cunoscut la noi pe piata. Uleiul de palmier este originar din Africa de Vest, unde de peste 5.000 de ani se extrage din fructele palmierului tropical (diferit de cocotier!). Pana în secolul nostru, acest ulei era produs pe scara redusa în satele africane, si abia dupa […]
Uleiul de porumb Uleiul de porumb a castigat considerabil de mult teren în ultima vreme. Este un ulei convenabil ca pret, extras din germenii de porumb, iar punctul sau de ardere, extrem de ridicat, îl face un excelent pentru prajit. Datorita continutului ridicat de acizi polinesaturati, este unul din cele mai sanatoase uleiuri. Neavand un […]
Este o reteta plina de culoare, gust si arome deosebite. Daca nu aveti branza Feta, puteti folosi o branza telemea, cu conditia sa nu fie dulce, si nici prea uscata. Trebuie sa fie indeajuns de grasa ca sa se topeasc putin in tigaie si sa imbrace ingredientele in sosul ei. Salata se serveste calda.
Sub o forma sau alta, grasimile sunt o necesitate în dieta noastra si o parte importanta a traditiilor noastre culinare – dar pot fi, de asemenea, si un factor de risc pentru sanatate, daca sunt consumate în exces.
In aceasta reteta, la prepararea sosului pesto se folosesc migdale, in loc de seminte de pin, care dau o aroma mai puternica. Eu folosesc paste fabricate de Barilla; sunt un pic mai scumpe decat cele romanesti, dar diferenta de pret este justificata de o calitate net superioara. Acel nr.5, determina grosimea lor; 5 este dimensiunea […]
Este un desert usor, foarte aromat si extrem de gustos, tipic bucatariilor din sud-estul Asiei. Reteta se prepara rapid si place atat copiilor, cat si adultilor.
Pastele de curry sunt ingrediente definitorii pentru bucataria thailandeza, si pentru bucatariile etnice influentate de aceasta (paste similare de curry se folosesc si în Laos, Cambodgia, Vietnam, Myanmar, Indonezia). Exista foarte multe tipuri de paste de curry, cele mai populare fiind cele trei denumite dupa culoarea lor (rosie, verde si galbena), la care se adauga […]
Ciupercile negre uscate, numite “shiitake” de catre japonezi, sunt un ingredient tipic asiatic. Se cultiva in China de peste 800 de ani, iar in Japonia “doar” de 300 de ani. Au gust delicios si puternic si dau o culoare bruna supei. Daca folositi supa preparata din cubulete de concentrat in loc de fond, omiteti sarea […]
Divinul orez Originar din China si India, orezul a fost vedeta dietei acestor populatii timp de mii de ani, ca si a celor din alte parti ale Asiei, din Africa si America de Sud. Astazi, se estimeaza ca orezul este de departe cea mai consumata cereala. Într-adevar, orezul este venerat ca o divinitate în multe […]
Este o reteta foarte simpla, usoara si plina de gust. Daca nu gasiti spanac proaspat, il puteti inlocui cu ruccola. Gustul va fi diferit, dar reteta va ramane la fel de colorata si de delicioasa.
In loc de aluat de placinta, sau aluat fraged, aceasta reteta foloseste foi de lasagna. Desi terinele se consuma reci, aceasta varianta este mai buna la temperatura camerei, sau doar putin calduta.
Vreau sa va prezint astazi un ingredient de pe piata romaneasca: pasta de curry verde thailandez. Am cumparat-o de la Carrefour, magazinul din Piata Unirii (Bucuresti), de la sectiunea produselor exotice, aflata la etajul 1 al magazinului. Este o cutie ce contine ingredientele unui preparat foarte aromat si picant. Exista instructiuni de folosire pe spatele […]
Aceasta reteta are si varianta video. In mod traditional, in nordul Indiei si in Pakistan, aceasta reteta se gateste intr-un cuptor de pamant, cu carbuni, numit „tandoor”, provenit din Afghanistan, de unde a fost adus de mongoli. Ca alternativa, pentru a gati reteta in casa, se incinge grill-ul cuptorului la maxim, dupa care se micsoreaza […]
Pe langa o fascinanta diversitate, egalata poate doar de bucataria chinezeasca, bucataria indiana are o mare calitate: cea mai mare parte a felurilor de mancare se pot prepara în avans si se pot reîncalzi chiar înainte de a fi servite, fara ca gustul si aromele sa fie alterate în vreun fel; ba dimpotriva, caci aromele […]
Iata ca am mai încheiat un sondaj de opinie, cu o tema destul de interesanta. Mai bine zis, tema este obisnuita, dar dvs., cititorii acestui blog, ati facut-o interesanta prin alegerile facute. Se spune ca romanul este frate culinar cu… porcul, carnea acestuia fiind, se pare, preferata de cele mai multe persoane. Nu ma îndoiesc […]
Este o reteta apartinand bucatariei din regiunea Sichuan, una dintre marile scoli culinare chinezesti. Chengdu este capitala Sichuan-ului nu numai din punct de vedere administrativ, ci si culinar. Reteta foloseste piper de Sichuan, un condiment caracteristic bucatariei din zona. Gustul sau este mai putin iute decat cel al piperului negru, iar iuteala sa, lenta in […]
Ginger – Restaurant international Calea Grivitei nr. 194 Ehei, stimati blogomani, omul cat traieste tot învata! Şi asta-i bine, altfel viata n-ar avea farmec. Marturisesc ca am fost la Ginger de trei ori pana sa ma hotarasc ce si cum sa scriu despre el, si asta pentru simplul motiv ca acest local, deschis de mai […]
Este o reteta clasica italiana, destul de laborioasa si consumatoare de timp, dar rezultatul este atat de gustos incat merita orice efort. Termenul “lasagna” denumeste atat felul de mancare, cat si foaia de aluat de paste pe care o foloseste; pluralul este “lasagne”.
Sake (pronuntat saké) este o bautura japoneza preparata din orez. Aceasta bautura este numita sake în engleza si a fost preluata ca atare în toata lumea occidentala, dar, în japoneza, sake se refera la bauturile alcoolice în general. Termenul japonez specific pentru aceasta bautura este “nihonshu”, adica “sake japonez”.
Este o reteta extrem de simpla si rapida, originara din provincia chineza Sichuan, renumita pentru bucataria sa. Reteta foloseste ingrediente tipice (sos de soia, ceapa verde, piper alb), iar tehnica acoperirii carnii cu amidon, pentru a o proteja si a-i pastra suculenta, de asemenea, proprie bucatariei chinezesti.
Cardamomul este socotit cel mai frumos mirositor condiment. Pe piata noastra se gaseste in supermarketuri sub forma de pudra, iar la magazinele arabesti si cele specializate in condimente se pot gasi pastai intregi. Aflati aici mai multe amanunte despre cardamom.
Sosul Hoisin – un sos chinezesc Sosul Hoisin, sau Haixian (se pronunta haixianjiang) este un sos chinezesc folosit ca dip. Uneori este folosit si pe post de condiment în marinade, preparate stir-fry sau tocane. Cuvantul “hoisin” este o latinizare a cuvantului ce denumeste fructele de mare în limba cantoneza. Cu toate acestea, sosul Hoisin nu […]
Daca nu aveti la indemana cartofi dulci, puteti folosi fara nici o problema cartofi simpli, folosindu-i exact in modul descris de reteta, la care adaugati 2 lingurite de zahar. Ienibaharul poate fi inlocuit cu un amestec de piper, ghimbir macinat, scortisoara si cuisoare.
Panko este o varietate de pesmet caracteristica bucatariei japoneze si a celei franceze si este folosit pentru a obtine un „acoperamant” crocant pentru alimentele prajite, cum este, de pilda tonkatsu. Panko este preparat din paine de la care a fost îndepartata coaja si, de aceea, ofera o textura mai aerata decat cele mai multe tipuri […]
Statisticile îmi ofera posibilitatea de a vedea ce cuvinte cheie tasteaza cititorii care ajung sa-mi viziteze blogul. Mi-am dat seama ca nu toti acestia gasesc ceea ce au cautat si ca, de fapt, ajung în pagini care nu-i intereseaza. Motoarele astea de cautare ne mai joaca unele feste… Voi încerca sa-i ajut pe cititori, foarte […]
M-am gandit ca nu ar strica sa postez unele retete folosind sosuri si/sau paste gata preparate, care se gasesc in mod regulat in comert. In reteta de fata am folosit doua astfel de produse, ambele cumparate din Mega Image: sos de piper negru pentru stir-fry si sos de soia cu ardei iute copt.
Otetul de orez este obtinut prin fermentarea orezului, sau a vinului de orez. Este foarte popular în Asia centrala si de sud-est, în special în China, Coreea si Japonia. Fiecare dintre aceste trei tari sunt mari producatori de otet de orez, si fiecare propune pe piata diferite tipuri si calitati ale acestui produs.
Sambal oelek este o pasta aromata, de culoare rosie, cu gust picant, preparata din ardei iuti, sare si alte condimente. Daca nu aveti timp, sau chef, sa va preparati singuri pasta de sambal oelek, si daca nici nu o gasiti pe piata (se gaseste uneori la Mega Image si Carrefour) puteti folosi orice sos disponibil […]
Aceasta reteta are si varianta video. Nu va speriati de cantitatea mare de usturoi folosita in aceasta reteta; modul in care este prajit usturoiul in ulei fierbinte inlatura mirosul, producand in schimb o aroma minunata, care este absorbita de carne.
Desi necesita timp, prepararea aluatului de paste are avantajele ei. Întotdeauna, pastele de casa vor fi mai gustoase si cu o textura mai buna decat cele fabricate. În plus, timpii de gatit sunt foarte scurti.