Foarte pe scurt despre mirin

Mirin-ul (vin dulce, preparat din orez) este un condiment important al bucătăriei japoneze şi conţine 40-50% zahăr. Se prepară din orez lipicios (mochigome) fiert în aburi, amestecat cu komekoji (drojdie de orez) şi shochu (lichior) şi lăsat să fermenteze. Mirinul este limpede, de culoare aurie şi este ambalat, cel mai adesea, în sticle. Se spune […]

Cititorii şi căutările lor

Statisticile îmi oferă posibilitatea de a vedea ce cuvinte cheie tastează cititorii care ajung să-mi viziteze blogul. Mi-am dat seama că nu toţi aceştia găsesc ceea ce au căutat şi că, de fapt, ajung în pagini care nu-i interesează. Motoarele astea de căutare ne mai joacă unele feste… Voi încerca să-i ajut pe cititori, foarte […]

Tagliatelle cu pui si sos aromat

Este o reteta usoara si foarte echilibrata ca nutrienti. Se prepara rapid si este foarte aromata si gustoasa. Ardeiul iute este optional, pentru cei carora le place un gust mai picant. mancarea se poate servi alaturi de o salata verde si un pahar de vin alb, rece si sec.

Cum se asezonează un wok

Wok-ul este un vas de gatit foarte versatil, cu fundul rotunjit, originar din China. Este folosit in special in bucatariile din sudul, estul si sud-estul Asiei. Am vorbit mult despre el aici. Cum wok-urile au început să se găsească tot mai des pe piaţă, în diverse variante, şi cum asiaticii folosesc, în special, wok-ul din […]

Fond alb de pui

Un prieten francez, mi-a spus odată că folosirea apei la gătit este semn de sărăcie. Desigur, nu se referea la ocaziile în care se fierb cartofii pentru piure, sau ouăle. El avea în vedere preparara sosurilor, tocanelor şi chiar a supelor. După cum cred că aţi văzut deja, în multe reţete autorii procedează întocmai ca […]

Pui cu salvie si sos de lamaie

Este o reteta simpla, usoara si foarte aromata, ce respira din plin aerul proaspat si cald al sudului Europei. In loc de salvie se pot folosi si oregano, sau rozmarin.

Tonkatsu

Aceasta reteta are si varianta video. Tonkatsu inseamna cotlet de porc. Desi aceasta reteta a fost inventata tarziu, abia la sfarsitul sec. XIX, a devenit una dintre preferatele japonezilor. In mod traditional, aceasta reteta se gateste utilizand panko (un tip de pesmet japonez preparat din paine fara coaja, ceea ce da un pesmet de culoare […]

Uluitoarea Cambodgie – partea 3

Picnic lângă Angkor Wat Răspândirea templelor de la Angkor Wat le face vizitabile doar călătorind între ele cu un mijloc de locomoţie. Cel mai obişnuit este tuk-tuk-ul, o motocicleta care trage după ea un fel de şaretă cu 4 locuri. Nu este extrem de comod, dar este excelent pentru distanţe scurte. Localnicii mai folosesc şi […]

Despre ce bucatarie te-ar interesa sa afli lucruri noi? – rezultate finale

Este posibil ca unii dintre cititori să nu fost chiar total de acord cu împărţirea bucătăriilor pe zone, aşa cum am făcut-o eu. Oricât am încercat, nu am reuşit să obţin o delimitare mai bună. Oricine mi-ar putea găsi noduri în papură argumentând că unele ţări intră în mai multe categorii: de pildă Maroc, Tunisia, […]

Sambal Oelek (Ulek)

Sambal este un condiment popular în sudul Indiei, Indonezia, Malaezia, Singapore, Filipine şi Sri Lanka, Surinam dar şi în Olanda, datorită influenţei pe care bucătăria indoneziană o exercită asupra celei olandeze. Există multe variante de sambal, cel mai bine cunoscut fiind sambal oelek.

Bucătăria chineză – tradiţie şi varietate

Este de notorietate faptul că marea majoritate a chinezilor nu numai că adoră să mănânce, dar se şi pricep la bucătărie. Acest lucru se datorează parţial existentei unei vaste literaturi despre mâncare, atât din punct de vedere al tehnicilor şi ingredientelor culinare, cât şi din punct de vedere religios şi medical.

Creveti in sos de migdale

Este o reteta relativ simpla, ale carei ingrediente se gasesc pe piata. Tortillas se pot cumpara din supermarket,ca si ardeiul iute uscat. Alegeti un ardei de dimensiune cat mai mare si cat mai carnos.  

Castraveciori murati de vara

In curand vine caldura cu adevarat si ne vom putea rasfata cu niste castraveciori murati de vara. Eu va dau reteta din timp, ca sa aveti vreme sa va pregatiti toate cele. Este o retea pe care o am de la mama. Nu am apucat pana acum sa vorbesc despre mama, vreau sa spun doar […]

Omletă chinezeasca

Este o mâncare pe care o veţi găsi oriunde înfloreşte cultura chineză, indiferent de distanţa faţă de patria mamă. Combină vegetale chinezeşti proaspete cu bucăţi de carne de pui, proaspat si afumat, şi este o cale excelentă de a „lungi” o cantitate modică de proteine.

Peneritong Manok

Aceasta reteta are si varianta video. Este un fel de mancare gatit de vanzatorii stradali din Filipine, in special in Manilla. Reteta este simpla si rapida, iar rezultatul este deosebit de gustos. Se poate folosi orice fel de carne de pui, cu sau fara piele, dezosata sau nu, la alegerea dvs.  

Uluitoarea Cambodgie – partea 2

Ton Le Sap   Ton Le Sap este una dintre modalităţile prin care natura ne arată cât suntem de mici. Cu o suprafaţă de 2500 de kmp în sezonul uscat, în timpul sezonului ploios ajunge 12.500 kmp, adică 7% din suprafaţa Cambodgiei. Nivelul apei creşte cu câţiva metri, acoperind pădurile şi silind pescarii să-şi cocoaţe […]

Sos pesto (pesto alla genovese)

Sos Pesto - pesto alla genovese

Sos pesto – reteta simpla si rapida de pesto cu busuioc (clasica) Sosul Pesto – un sos vechi, tipic Mediteranei (pesto alla genovese), ce exista inca de pe vremea romanilor – o reteta care se poate prepara in maxim 10 minute. Poetul Virgiliu il descrie ca fiind un amestec de verdeturi aromate pisate, ulei de […]

Salsa cu ceapa rosie

„Salsa” inseamna „sos” in limba spaniola. De cele mai multe ori insa, ca si in aceasta reteta, legumele si fructele se toaca marunt, formand un fel de salata, mai curand decat un sos. Aceasta salsa este foarte gustoasa si i se poate imprima gustul predominant dorit: sarat, dulce, acrisor, sau picant, variind cantitatile de sos […]

Uluitoarea Cambodgie – partea 1

Khmer and proud of it! La Bangkok, cand aduceam vorba despre bucataria Cambodgiei, mi se raspundea: „Cambodgia nu are bucatarie!” Raspunsul includea un pic de sarcasm si un evident aer de superioritate. Thailanda are o bucatarie senzationala, iar localnicii sunt extrem de mandri de acest lucru. Mai toata lumea de acolo stie sa gateasca, aceasta […]

Videoretete.ro

De câţiva ani încoace, am ferma credinţă că în internetul culinar (dar nu numai), viitorul este al informaţiei filmate. Nu am fost contrazis, căci, în toată lumea, cele mai importante site-uri culinare prezintă deja, de ceva timp, numeroase materiale filmate. De aceea, naşterea unui video-blog era doar o chestiune de timp. Sunt bucuros ca proiectul […]

Ras-El-Hanout – un surprinzător amestec de mirodenii

Ras-el-hanout este un amestec de mirodenii folosit în Orientul Mijlociu şi nordul Africii. Numele său înseamnă „cel mai bun din magazin” şi se referă la mixtura obţinută din cele mai bune mirodenii pe care un vânzător le poate oferi. Nu există o reţetă standard, definitivă, pentru prepararea acestui amestec. Fiecare magazin, companie, persoană poate avea […]

Curry de pui cu cardamom

curryPuiCardamom1 - Curry de pui cu cardamom 6 - Retetele lui Radu

Cardamomul este socotit cel mai frumos mirositor condiment, si, dupa sofran si vanilie, este, poate, cel mai scump. Reteta de fata este originara din Mumbai, si a fost adusa acolo de emigrantii pakistanezi care s-au stabilit in zona, in secolul trecut. Acest curry este foarte aromat, cu gust picant. Mai multe despre cardamom puteti afla […]

Pui cu paste si pesto

Este o reteta foarte simpla, dar este si sanatoasa, usoara si satioasa. Se poate folosi orice fel de pesto verde (busuioc, menta, coriandru, ruccola, patrunjel), sau rosu (cu rosii uscate la soare si busuioc); in acest ultim caz, in loc de rosii cherry serviti carnea si pastele alaturi de rondele de castravete si fasiute de […]

Pui cu rosii si miere

Este o reteta mediteraneana foarte aromata si cu un gust interesant si complex, dulce-picant-acrisor. Daca nu gasiti pasta harissa, o puteti inlocui cu o pasta de ardei iute.

Vă place mâncarea condimentată? – rezultate finale

Mai înainte de orice, aş vrea să fac o precizare. Poate ar fi trebuit să fac asta la început, iar acest lucru nu face decât să arate slabele mele calităţi de sociolog. Încep să cred că sondajul meu nu este foarte relevant, căci am avut şocul să constat, chiar printre apropiaţii mei, că nu se […]

Foarte pe scurt despre beţişoare

Istoric Termenul beţişoare, din punct de vedere culinar, se referă la o pereche de beţe mici, identice, cu vârf ascuţit, utilizate pentru a mânui bucăţile de alimente şi pentru a mânca. Ele se folosesc în China, Japonia, Coreea, Taiwan şi Vietnam. Se crede că originea lor este chinezească şi au fost găsite dovezi ale folosirii […]

Pui cu rozmarin, la cuptor

Reteta este foarte simpla, iar rezultatul este foarte aromat. Ingredientele folosite sunt tipic mediteraneene: ulei de masline, rozmarin, usturoi, coriandru, lamaie, rosii uscate la soare. Toate acestea se gasesc, in mod regulat, si pe piata noastra.

Unde nu te aştepţi…

Naser, restaurant sirian Str. Dumitru Zosima nr. 86, Bucureşti  Prietenul şi tovarăşul meu de filmări, Jerome, a fost cel care mi-a povestit de Naser. M-a avertizat că acest restaurant sirian nu este în sine cine ştie ce, dar că mâncarea este foarte bună. Cum mă făcuse curios, iar bucătăria siriană mai are destule secrete faţă […]

Bucătăria greacă – mitologie şi realitate

Se spune că gastronomia este parte importantă a culturii unui popor. Bucătăria greacă este mai mult de atât. Începuturile ei se pierd în vremurile mitologice, când zeii din Olimp coborau printre muritori. Este o bucătărie tipic mediteraneană, cu elemente comune bucătăriilor italiană, balcanice, şi orientale.

Pui prajit cu condimente

Secretul reusitei acestei retete este sa se gateasca rapid, la foc puternic. Nu aglomerati tigaia, caci carnea are contact mai bun cu suprafata fierbinte si se prajeste corect. O tigaie aglomerata mai curand va fierbe carnea decat sa o prajeasca. Daca este nevoie, prajiti carnea in transe.

Pad Thai

Aceasta reteta are si varianta video. Este probabil cel mai cunoscut fel de mancare thailandez, gatit in intreaga Thailanda si cunoscut de intreaga lume. Gustul trebuie sa fie dulce-acrisor-picant. Iuteala se regleaza din cantitatea de seminte de ardei iute indepartata.

Gino’s reloaded!

Gino’s – italian bistro Bulevardul Dacia nr.19 (P-ta Romana) Sector 1, Bucuresti Ce să zic?  Preferam de departe vechiul Gino’s, cel situat în apropierea Grădinii Botanice. Era mult mai intim, mult mai mediteranean ca aspect, mult mai prietenos, fremătând de clienţi mulţumiţi; semăna a Gino’s, adică a restaurant italienesc mediteranean de bună calitate, fără fiţe […]

Croque Monsieur

Croque Monsieur este o gustare celebra, tipic franceza. Legenda spune ca ar fi fost descoperita din intamplare, intr-o iarna, de un muncitor care si-a preparat un sandvici cu sunca si cascaval si l-a lasat sa se incalzeasca pe calorifer. A uitat de el, iar cascavalul s-a topit. A mancat totusi sandviciul, care s-a dovedit foarte […]

Curry – amestec de mirodenii

curry11 - Curry - amestec de mirodenii 14 - Retetele lui Radu

Curry nu este, asa cum v-ati fi putut inchipui, un amestec de mirodenii de origine indiana. Au ei destule altele, dar nu si pe acesta. Britanicii sunt cei care au inventat amestecul curry în încercarea de a avea la îndemână, gata preparat, un mix de mirodenii echivalent cu „kari podi” („podi” înseamnă „pulbere”), familiară coloniştilor […]

Salata siciliana

Reteta foloseste ingrediente tipice insulelor mediteraneene. Gustul acestei salate se imbunatateste daca este preparata cu 1-2 ore inainte de a se servi. Reteta originala foloseste fileuri de ansoa, dar eu am preferat sproturile afumate, pentru ca au gust mai fin si o minunata aroma de afumat care se potriveste cu cea a ardeilor copti.

Austria, o federaţie a aromelor

Bucătăria austriacă este reflectarea în plan culinar a acelui „imperiu al popoarelor„, cum era denumit fostul Imperiu Habsburgic. Aidoma unui uriaş creuzet, ea a absorbit fragmente din bucătăriile altor ţări: Elveţia, Franţa, Spania, Germania, Italia, Ungaria, Polonia, Croatia, Serbia. La acestea s-au adăugat influenţele regionale, datorate climei şi resurselor agricole, Austria reuşind să-şi făurească o […]

Vinete umplute

Daca nu aveti la indemana vinete mici, ci doar mari, o jumatate de vanata va fi de ajuns pentru o persoana. Bucatarie: thailandeza Dificultate: usor Cantitate: 4 portii Timp de preparare: 10 minute Timp de gatit: 40 minute  

Sub semnul lui Ganesha

Haveli, restaurant indian Str. Episcopul Radu nr. 3, Bucuresti Restaurantele indiene sunt o incontestabilă pată de culoare în peisajul restaurantelor bucureştene. Întâmpinate cu reticenţă de localnici (comentarii de genul: „Săracii, ăştia mor de foame la ei acasă, ce să mâncăm noi de la ei, că n-au de niciunele?!” nu sunt nici acum rare), misterioase datorită […]

Ce bucătărie preferaţi? – rezultate finale

Iată că am închis primul nostru sondaj de opinie. Vă reamintesc că tema sa a fost: Ce bucătărie preferaţi? Rezultatele sondajului de opinie sunt oarecum surprinzătoare, în opinia mea.

Ensalada campestre

Aceasta reteta are si varianta video.  In traducere „salata taraneasca”, aceasta reteta contine ingrediente specifice zonei mediteraneene, intr-o combinatie neobisnuita, dar extrem de gustoasa si de decorativa. Este o reteta usoara, de vara, extrem de rapida, tocmai buna sa te racoreasca dupa o zi calda.  

Câmpul de luptă

Waterloo, restaurant belgian Str. Traian nr. 188, Bucureşti Una dintre pasiunile mele din copilărie, adolescenţă, tinereţe si chiar maturitate, este istoria. Vorbesc aici de perioada de dinainte de a mă interesa de gastronomie. Chiar şi acum citesc cu mare plăcere carţi istorice. Nu este de mirare că Waterloo, ca denumire, îmi face inima să tresară. […]

Copane de pui cu coriandru si mustar

Este o reteta simpla si aromata, al carui secret este inglobarea jeleului de mere (se pot folosi si alte jeleuri dulci-acrisoare, preferabil nu de culoare inchisa) in sosul preparat pe baza de vin. Bucatarie: greceasca Dificultate: usor Cantitate: 4 portii Timp de preparare: 5 minute Timp de gatit: 45 minute  

Noua savoare a bucătăriei irlandeze

Cu o generaţie în urmă, bucătăria irlandeză era percepută ca însemnând doar ceva mai mult decât o halbă de Guiness şi un castron cu tocană. De câţiva ani încoace însă, cea mai dinamică ţară a Europei a ştiut ca, odată cu renaşterea economică, să renască şi culinar.

Orez Basmati cu curcuma

orez cu curcuma1 - Orez Basmati cu curcuma 19 - Retetele lui Radu

Orez Basmati cu curcuma – reteta din bucataria indiana Reteta de fata va da ocazia sa preparati o garnitura mai deosebita pentru tocate, carne, peste, sau fructe de mare. Garnitura este impropriu spus, caci, in India, ca si in toata Asia, orezul este felul principal, iar carnea si legumele doar il insotesc pentru un plus […]