Foarte pe scurt despre mirin

Mirin-ul (vin dulce, preparat din orez) este un condiment important al bucatariei japoneze si contine 40-50% zahar. Se prepara din orez lipicios (mochigome) fiert în aburi, amestecat cu komekoji (drojdie de orez) si shochu (lichior) si lasat sa fermenteze. Mirinul este limpede, de culoare aurie si este ambalat, cel mai adesea, în sticle. Se spune […]

Cititorii si cautarile lor

Statisticile îmi ofera posibilitatea de a vedea ce cuvinte cheie tasteaza cititorii care ajung sa-mi viziteze blogul. Mi-am dat seama ca nu toti acestia gasesc ceea ce au cautat si ca, de fapt, ajung în pagini care nu-i intereseaza. Motoarele astea de cautare ne mai joaca unele feste… Voi încerca sa-i ajut pe cititori, foarte […]

Tagliatelle cu pui si sos aromat

Este o reteta usoara si foarte echilibrata ca nutrienti. Se prepara rapid si este foarte aromata si gustoasa. Ardeiul iute este optional, pentru cei carora le place un gust mai picant. mancarea se poate servi alaturi de o salata verde si un pahar de vin alb, rece si sec.

Cum se asezoneaza un wok

Wok-ul este un vas de gatit foarte versatil, cu fundul rotunjit, originar din China. Este folosit in special in bucatariile din sudul, estul si sud-estul Asiei. Am vorbit mult despre el aici. Cum wok-urile au început sa se gaseasca tot mai des pe piata, în diverse variante, si cum asiaticii folosesc, în special, wok-ul din […]

Fond alb de pui

Un prieten francez, mi-a spus odata ca folosirea apei la gatit este semn de saracie. Desigur, nu se referea la ocaziile în care se fierb cartofii pentru piure, sau ouale. El avea în vedere preparara sosurilor, tocanelor si chiar a supelor. Dupa cum cred ca ati vazut deja, în multe retete autorii procedeaza întocmai ca […]

Pui cu salvie si sos de lamaie

Este o reteta simpla, usoara si foarte aromata, ce respira din plin aerul proaspat si cald al sudului Europei. In loc de salvie se pot folosi si oregano, sau rozmarin.

Tonkatsu

Aceasta reteta are si varianta video. Tonkatsu inseamna cotlet de porc. Desi aceasta reteta a fost inventata tarziu, abia la sfarsitul sec. XIX, a devenit una dintre preferatele japonezilor. In mod traditional, aceasta reteta se gateste utilizand panko (un tip de pesmet japonez preparat din paine fara coaja, ceea ce da un pesmet de culoare […]

Uluitoarea Cambodgie – partea 3

Picnic langa Angkor Wat Raspandirea templelor de la Angkor Wat le face vizitabile doar calatorind între ele cu un mijloc de locomotie. Cel mai obisnuit este tuk-tuk-ul, o motocicleta care trage dupa ea un fel de sareta cu 4 locuri. Nu este extrem de comod, dar este excelent pentru distante scurte. Localnicii mai folosesc si […]

Despre ce bucatarie te-ar interesa sa afli lucruri noi? – rezultate finale

Este posibil ca unii dintre cititori sa nu fost chiar total de acord cu împartirea bucatariilor pe zone, asa cum am facut-o eu. Oricat am încercat, nu am reusit sa obtin o delimitare mai buna. Oricine mi-ar putea gasi noduri în papura argumentand ca unele tari intra în mai multe categorii: de pilda Maroc, Tunisia, […]

Sambal Oelek (Ulek)

Sambal este un condiment popular în sudul Indiei, Indonezia, Malaezia, Singapore, Filipine si Sri Lanka, Surinam dar si în Olanda, datorita influentei pe care bucataria indoneziana o exercita asupra celei olandeze. Exista multe variante de sambal, cel mai bine cunoscut fiind sambal oelek.

Bucataria chineza – traditie si varietate

Este de notorietate faptul ca marea majoritate a chinezilor nu numai ca adora sa manance, dar se si pricep la bucatarie. Acest lucru se datoreaza partial existentei unei vaste literaturi despre mancare, atat din punct de vedere al tehnicilor si ingredientelor culinare, cat si din punct de vedere religios si medical.

Creveti in sos de migdale

Este o reteta relativ simpla, ale carei ingrediente se gasesc pe piata. Tortillas se pot cumpara din supermarket,ca si ardeiul iute uscat. Alegeti un ardei de dimensiune cat mai mare si cat mai carnos.  

Castraveciori murati de vara

In curand vine caldura cu adevarat si ne vom putea rasfata cu niste castraveciori murati de vara. Eu va dau reteta din timp, ca sa aveti vreme sa va pregatiti toate cele. Este o retea pe care o am de la mama. Nu am apucat pana acum sa vorbesc despre mama, vreau sa spun doar […]

Omleta chinezeasca

Este o mancare pe care o veti gasi oriunde înfloreste cultura chineza, indiferent de distanta fata de patria mama. Combina vegetale chinezesti proaspete cu bucati de carne de pui, proaspat si afumat, si este o cale excelenta de a „lungi” o cantitate modica de proteine.

Peneritong Manok

Aceasta reteta are si varianta video. Este un fel de mancare gatit de vanzatorii stradali din Filipine, in special in Manilla. Reteta este simpla si rapida, iar rezultatul este deosebit de gustos. Se poate folosi orice fel de carne de pui, cu sau fara piele, dezosata sau nu, la alegerea dvs.  

Uluitoarea Cambodgie – partea 2

Ton Le Sap   Ton Le Sap este una dintre modalitatile prin care natura ne arata cat suntem de mici. Cu o suprafata de 2500 de kmp în sezonul uscat, în timpul sezonului ploios ajunge 12.500 kmp, adica 7% din suprafata Cambodgiei. Nivelul apei creste cu cativa metri, acoperind padurile si silind pescarii sa-si cocoate […]

Sos pesto (pesto alla genovese)

Sos Pesto - pesto alla genovese

Sos pesto – reteta simpla si rapida de pesto cu busuioc (clasica) Sosul Pesto – un sos vechi, tipic Mediteranei (pesto alla genovese), ce exista inca de pe vremea romanilor – o reteta care se poate prepara in maxim 10 minute. Poetul Virgiliu il descrie ca fiind un amestec de verdeturi aromate pisate, ulei de […]

Salsa cu ceapa rosie

„Salsa” inseamna „sos” in limba spaniola. De cele mai multe ori insa, ca si in aceasta reteta, legumele si fructele se toaca marunt, formand un fel de salata, mai curand decat un sos. Aceasta salsa este foarte gustoasa si i se poate imprima gustul predominant dorit: sarat, dulce, acrisor, sau picant, variind cantitatile de sos […]

Uluitoarea Cambodgie – partea 1

Khmer and proud of it! La Bangkok, cand aduceam vorba despre bucataria Cambodgiei, mi se raspundea: “Cambodgia nu are bucatarie!” Raspunsul includea un pic de sarcasm si un evident aer de superioritate. Thailanda are o bucatarie senzationala, iar localnicii sunt extrem de mandri de acest lucru. Mai toata lumea de acolo stie sa gateasca, aceasta […]

Videoretete.ro

De cativa ani încoace, am ferma credinta ca în internetul culinar (dar nu numai), viitorul este al informatiei filmate. Nu am fost contrazis, caci, în toata lumea, cele mai importante site-uri culinare prezinta deja, de ceva timp, numeroase materiale filmate. De aceea, nasterea unui video-blog era doar o chestiune de timp. Sunt bucuros ca proiectul […]

Ras-El-Hanout – un surprinzator amestec de mirodenii

Ras-el-hanout este un amestec de mirodenii folosit în Orientul Mijlociu si nordul Africii. Numele sau înseamna „cel mai bun din magazin” si se refera la mixtura obtinuta din cele mai bune mirodenii pe care un vanzator le poate oferi. Nu exista o reteta standard, definitiva, pentru prepararea acestui amestec. Fiecare magazin, companie, persoana poate avea […]

Curry de pui cu cardamom

curryPuiCardamom1 - Curry de pui cu cardamom 6 - Retetele lui Radu

Cardamomul este socotit cel mai frumos mirositor condiment, si, dupa sofran si vanilie, este, poate, cel mai scump. Reteta de fata este originara din Mumbai, si a fost adusa acolo de emigrantii pakistanezi care s-au stabilit in zona, in secolul trecut. Acest curry este foarte aromat, cu gust picant. Mai multe despre cardamom puteti afla […]

Pui cu paste si pesto

Este o reteta foarte simpla, dar este si sanatoasa, usoara si satioasa. Se poate folosi orice fel de pesto verde (busuioc, menta, coriandru, ruccola, patrunjel), sau rosu (cu rosii uscate la soare si busuioc); in acest ultim caz, in loc de rosii cherry serviti carnea si pastele alaturi de rondele de castravete si fasiute de […]

Pui cu rosii si miere

Este o reteta mediteraneana foarte aromata si cu un gust interesant si complex, dulce-picant-acrisor. Daca nu gasiti pasta harissa, o puteti inlocui cu o pasta de ardei iute.

Va place mancarea condimentata? – rezultate finale

Mai înainte de orice, as vrea sa fac o precizare. Poate ar fi trebuit sa fac asta la început, iar acest lucru nu face decat sa arate slabele mele calitati de sociolog. Încep sa cred ca sondajul meu nu este foarte relevant, caci am avut socul sa constat, chiar printre apropiatii mei, ca nu se […]

Foarte pe scurt despre betisoare

Istoric Termenul betisoare, din punct de vedere culinar, se refera la o pereche de bete mici, identice, cu varf ascutit, utilizate pentru a manui bucatile de alimente si pentru a manca. Ele se folosesc în China, Japonia, Coreea, Taiwan si Vietnam. Se crede ca originea lor este chinezeasca si au fost gasite dovezi ale folosirii […]

Pui cu rozmarin, la cuptor

Reteta este foarte simpla, iar rezultatul este foarte aromat. Ingredientele folosite sunt tipic mediteraneene: ulei de masline, rozmarin, usturoi, coriandru, lamaie, rosii uscate la soare. Toate acestea se gasesc, in mod regulat, si pe piata noastra.

Unde nu te astepti…

Naser, restaurant sirian Str. Dumitru Zosima nr. 86, Bucuresti  Prietenul si tovarasul meu de filmari, Jerome, a fost cel care mi-a povestit de Naser. M-a avertizat ca acest restaurant sirian nu este în sine cine stie ce, dar ca mancarea este foarte buna. Cum ma facuse curios, iar bucataria siriana mai are destule secrete fata […]

Bucataria greaca – mitologie si realitate

Se spune ca gastronomia este parte importanta a culturii unui popor. Bucataria greaca este mai mult de atat. Începuturile ei se pierd în vremurile mitologice, cand zeii din Olimp coborau printre muritori. Este o bucatarie tipic mediteraneana, cu elemente comune bucatariilor italiana, balcanice, si orientale.

Pui prajit cu condimente

Secretul reusitei acestei retete este sa se gateasca rapid, la foc puternic. Nu aglomerati tigaia, caci carnea are contact mai bun cu suprafata fierbinte si se prajeste corect. O tigaie aglomerata mai curand va fierbe carnea decat sa o prajeasca. Daca este nevoie, prajiti carnea in transe.

Pad Thai

Aceasta reteta are si varianta video. Este probabil cel mai cunoscut fel de mancare thailandez, gatit in intreaga Thailanda si cunoscut de intreaga lume. Gustul trebuie sa fie dulce-acrisor-picant. Iuteala se regleaza din cantitatea de seminte de ardei iute indepartata.

Gino’s reloaded!

Gino’s – italian bistro Bulevardul Dacia nr.19 (P-ta Romana) Sector 1, Bucuresti Ce sa zic?  Preferam de departe vechiul Gino’s, cel situat în apropierea Gradinii Botanice. Era mult mai intim, mult mai mediteranean ca aspect, mult mai prietenos, frematand de clienti multumiti; semana a Gino’s, adica a restaurant italienesc mediteranean de buna calitate, fara fite […]

Croque Monsieur

Croque Monsieur este o gustare celebra, tipic franceza. Legenda spune ca ar fi fost descoperita din intamplare, intr-o iarna, de un muncitor care si-a preparat un sandvici cu sunca si cascaval si l-a lasat sa se incalzeasca pe calorifer. A uitat de el, iar cascavalul s-a topit. A mancat totusi sandviciul, care s-a dovedit foarte […]

Curry – amestec de mirodenii

curry11 - Curry - amestec de mirodenii 14 - Retetele lui Radu

Curry nu este, asa cum v-ati fi putut inchipui, un amestec de mirodenii de origine indiana. Au ei destule altele, dar nu si pe acesta. Britanicii sunt cei care au inventat amestecul curry în încercarea de a avea la îndemana, gata preparat, un mix de mirodenii echivalent cu „kari podi” („podi” înseamna „pulbere”), familiara colonistilor […]

Salata siciliana

Reteta foloseste ingrediente tipice insulelor mediteraneene. Gustul acestei salate se imbunatateste daca este preparata cu 1-2 ore inainte de a se servi. Reteta originala foloseste fileuri de ansoa, dar eu am preferat sproturile afumate, pentru ca au gust mai fin si o minunata aroma de afumat care se potriveste cu cea a ardeilor copti.

Austria, o federatie a aromelor

Bucataria austriaca este reflectarea în plan culinar a acelui “imperiu al popoarelor“, cum era denumit fostul Imperiu Habsburgic. Aidoma unui urias creuzet, ea a absorbit fragmente din bucatariile altor tari: Elvetia, Franta, Spania, Germania, Italia, Ungaria, Polonia, Croatia, Serbia. La acestea s-au adaugat influentele regionale, datorate climei si resurselor agricole, Austria reusind sa-si faureasca o […]

Vinete umplute

Daca nu aveti la indemana vinete mici, ci doar mari, o jumatate de vanata va fi de ajuns pentru o persoana. Bucatarie: thailandeza Dificultate: usor Cantitate: 4 portii Timp de preparare: 10 minute Timp de gatit: 40 minute  

Sub semnul lui Ganesha

Haveli, restaurant indian Str. Episcopul Radu nr. 3, Bucuresti Restaurantele indiene sunt o incontestabila pata de culoare în peisajul restaurantelor bucurestene. Întampinate cu reticenta de localnici (comentarii de genul: “Saracii, astia mor de foame la ei acasa, ce sa mancam noi de la ei, ca n-au de niciunele?!” nu sunt nici acum rare), misterioase datorita […]

Ce bucatarie preferati? – rezultate finale

Iata ca am închis primul nostru sondaj de opinie. Va reamintesc ca tema sa a fost: Ce bucatarie preferati? Rezultatele sondajului de opinie sunt oarecum surprinzatoare, în opinia mea.

Ensalada campestre

Aceasta reteta are si varianta video.  In traducere “salata taraneasca”, aceasta reteta contine ingrediente specifice zonei mediteraneene, intr-o combinatie neobisnuita, dar extrem de gustoasa si de decorativa. Este o reteta usoara, de vara, extrem de rapida, tocmai buna sa te racoreasca dupa o zi calda.  

Campul de lupta

Waterloo, restaurant belgian Str. Traian nr. 188, Bucuresti Una dintre pasiunile mele din copilarie, adolescenta, tinerete si chiar maturitate, este istoria. Vorbesc aici de perioada de dinainte de a ma interesa de gastronomie. Chiar si acum citesc cu mare placere carti istorice. Nu este de mirare ca Waterloo, ca denumire, îmi face inima sa tresara. […]

Copane de pui cu coriandru si mustar

Este o reteta simpla si aromata, al carui secret este inglobarea jeleului de mere (se pot folosi si alte jeleuri dulci-acrisoare, preferabil nu de culoare inchisa) in sosul preparat pe baza de vin. Bucatarie: greceasca Dificultate: usor Cantitate: 4 portii Timp de preparare: 5 minute Timp de gatit: 45 minute  

Noua savoare a bucatariei irlandeze

Cu o generatie în urma, bucataria irlandeza era perceputa ca însemnand doar ceva mai mult decat o halba de Guiness si un castron cu tocana. De cativa ani încoace însa, cea mai dinamica tara a Europei a stiut ca, odata cu renasterea economica, sa renasca si culinar.

Orez Basmati cu curcuma

orez cu curcuma1 - Orez Basmati cu curcuma 19 - Retetele lui Radu

Orez Basmati cu curcuma – reteta din bucataria indiana Reteta de fata va da ocazia sa preparati o garnitura mai deosebita pentru tocate, carne, peste, sau fructe de mare. Garnitura este impropriu spus, caci, in India, ca si in toata Asia, orezul este felul principal, iar carnea si legumele doar il insotesc pentru un plus […]