Curry jamaican de pui cu cartofi

Aceasta reteta simpla dovedeste influenta indirecta a bucatariei indiene. Jamaica a fost mult timp colonie britanica, iar englezii au introdus in cultura culinara locala amestecul curry, creat pentru a imita aromele bucatariei indiene, o alta fosta colonie britanica. Mai tarziu, emigrantii indieni veniti in Caraibe au intarit influenta opulentei bucatarii indiene asupra celei locale.  

Corsarul din Mediterana – FENICULUL (Foeniculum vulgare)

  Corsar suna mai aventuros si mai romantic, de aceea l-am preferat in titlu, dar, de fapt, feniculul imi evoca mai mult acel gen de navigator antic, cel mai adesea grec sau fenician, combinatie de negustor, pirat si explorator, care a colonizat tarmurile Marii Mediterane. Pentru ca feniculul este, in esenta, un condiment mediteranean. S-a […]

Oua umplute – reteta de baza

  Ouale umplute erau preferatele mele pe vremea cand inca imi gatea mama, adica acum multi ani. Cand am „crescut”, am inceput sa gatesc si eu si nu am ocolit retetele copilariei si adolescentei mele. Probabil ca reteta este arhicunoscuta, dar aceasta varianta este un piculet picant-acrisoara, ceea ce o recomanda celor care iubesc mancarea […]

Templul aromelor

Templul Soarelui – restaurant chinezesc Bucureşti, Str. Dimitrie Onciul nr. 17 Cunosc restaurantul „Templul Soarelui”, cel de pe strada Dimitrie Onciul, încă dinainte de a se înfiinţa, dacă pot să zic aşa. Într-o perioadă, acum  4-5 ani, am avut biroul într-o clădire chiar pe aceeaşi stradă şi am fost martorul începutului. Am văzut când a […]

Farfalle cu creveti

  Farfalle sunt paste de dimensiuni mici, in forma de fluture (sau papion). Reteta se poate prepara cu orice fel de paste de dimensiuni mici, umplute sau nu (penne, ditalini, orechiette, tortellini, ravioli).

Naga Jolokia – cobra cu seminţe

  Iubesc ardeii iuţi şi gătesc adesea cu ei. Sunt sănătoşi şi, folosiţi cum şi cât trebuie, dau un gust senzaţional mâncării. Întotdeauna i-am încurajat pe cei reticenţi să încerce un pic de ardei iute. Cred că folosirea lui îţi dezvoltă înclinaţia de a experimenta în bucătărie, ca şi capacitatea de a simţi altfel celelalte […]

Sondaj de opinie – Ce bucătărie preferaţi?

După ce m-am chinuit o jumătate de zi să găsesc un plugin care să permită „organizarea” de sondaje de opinie, în sfârşit am dat de unul care funcţionează bine pe blogul meu. Vă rog să nu mă lăsaţi baltă după atâta chin. Umpleţi-mă de voturi! Acest lucru mă va ajuta să „produc” reţete care să […]

Cotlete de porc picante

Este o reteta extrem de simpla, dar foarte gustoasa si aromata. Marinada combina multe ingrediente tipic chinezesti, dar care se gasesc in supermarketuri (Cora, Carefour, MegaImage): sos de soia, sos hoisin, sos de stridii, ulei de susan, vin de orez (sau vin alb, sec), piper alb.  

Şpaga culinară

De ieri mă obsedează o enigmă. Vreau să vă supun analizei o fotografie ce reprezintă firma unei cârciumi (sau poate restaurant, nu sunt sigur, căci am apucat doar să văd prin uşa deschisă o tejghea de bar, scaune şi, parcă, vreo 2-3 mese undeva, în spate). Îmi cer scuze pentru poză, nu este prea bine […]

Marinadă pentru grătar

Cum zilele acestea multă lume trebăluieşte în jurul grătarelor, m-am gândit să vă ofer o reţetă interesantă. Veţi putea prepara o marinadă excelentă pentru carnea de pasăre, porc şi vită. Provenind din bucătăria asiatică, această marinadă foloseşte ingrediente uşor de găsit pe piaţa noastră şi dă gust şi aromă cu totul deosebite.

Somon cu sos caramel si susan

Aceasta reteta are si varianta video. Laos este o tara fara iesire la mare, dar strabatuta de multe cursuri de apa dulce, iar pestele este un aliment de baza. Ingredientele acestei reteta ilustreaza influentele principale asupra bucatariei locale: cea chinezeasca (susanul si ceapa verde) si thailandeza (sosul de peste).  

Tripoli din Liban

Restaurant Tripoli – specific libanez Str. Calea Călăraşi 90 Mărturisesc că, la început, nu am înţeles de ce un restaurant libanez se numeşte Tripoli. Ştiam doar că Tripoli este capitala Libiei şi că fusese înfiinţat de fenicieni, strămoşii de azi ai libanezilor. Mă şi gândeam că legătura între Tripoli şi Liban este cam prea complicată […]

Orez cu mango

  Este unul dintre deserturile extrem de pretuite in Asia de Sud-Est, mai ales in Cambodgia si Thailanda. Se foloseste asa-numitul orez lipicios (sticky rice), care asigura consistenta si textura optima. Nu se scutura cutia cu lapte de cocos inainte de a o deschide; se ia cu o lingura partea de smantana groasa de deasupra […]

Zana cea buna din povesti – MENTA (Mentha spicata)

  Copil fiind, personajele mele preferate din povesti nu erau fetii-frumosi si nici la fel de frumoasele cosanzene. Nu ma atrageau nici zmeii sau balaurii cu multe capete. Ma fascinau in schimb zanele, cele bune bineinteles. Mi le inchipuiam zvelte, proaspete, frumos mirositoare, umband usor, ca o adiere racoroasa. Cand am simtit prima oara, cu […]

Lamai murate in stil marocan

Tot sapand eu printre retetele bucatariilor nord-africane, am dat peste un ingredient interesant, pe care, pana acum, nu l-am vazut vreodata. Se prepara insa usor si este, se pare, extrem de deosebit ca gust si aroma, asa ca merita, cu siguranta, incercat. Lamaile murate sunt un ingredient comun mai ales in bucataria marocana, dar si […]

Pui cu ienibahar

Carnea este marinata intr-un amestec tipic Caraibelor, numit jerk. Acesta contine, in mod traditional, ienibahar, un condiment extrem de popular in aceasta zona, unde este nativ; ienibaharul mai este numit si piper de Jamaica.

Jeui Ha – Creveti betivi

Jeui Ha – Creveti betivi Aceasta reteta are si varianta video. Reteta, foarte populara in mai toate restaurantele chinezesti, isi trage numele de la generoasa cantitate de alcool folosita la gatit. Bucatarie: chinezeasca Grad de dificultate: usor Cantitate: 3-4 portii Timp de preparare: 1 ora 5 minute Timp de gatit: 5 minute Ingrediente: 20 creveti […]

Nucile murate – un ingredient surprinzator

Nuci murate – cum se pregatesc Aruncand o privire pe niste retete englezesti (ce sa fac, m-a manat curiozitatea, vreau sa ma lamuresc ce este cu bucatarie britanica) preparate din vanat cu pene, am dat peste un ingredient surprinzator. Marturisesc ca nu am mai auzit pana acum de…  nuci murate. Nici nu-mi inchipuiam ca nucile […]

¡Hola, Barcelona! – partea 4

“Sailor” – un mic paradis al fructelor de mare Când coborâţi pe Rambla, până la statuia lui Cristobal Colon, drept înainte daţi de Rambla de Mar, o promenada foarte frumoasă, pe un pod de o formă interesantă, pavat cu scânduri. Dacă vă este foame, puteţi s-o cotiţi la stânga. Şi să lăsaţi Rambla de Mar […]

Salata de pui cu fenicul

Dressing-ul poate fi preparat in avans (chiar cu 3 zile inainte) si adaugat la salata chiar inainte de a o servi. Aici, feniculul joaca rol atat de leguma (bulbul), cat si de condiment (frunzele, semintele intregi si semintele macinate).  

¡Hola, Barcelona! – partea 3

Piata Santa Caterina Este bine sa fii pasare in Barcelona, mai ales in centrul zonei numita Barri Gotic. Ai mancare la discretie, datorita generozitatii turistilor si localnicilor, dar si multumita apropierii de una dintre cele mai mari piete europene: Santa Caterina. In plus, daca ai simtul frumosului, vei fi rasplatita din belsug, caci pasarile sunt […]

Pastele – istorie si traditie

M-am tot gandit ce post ar fi potrivit in prima zi de Pasti. Postarea unei retete, unui articol despre vreun restaurant, sau despre cine stie ce ingredient culinar, mi s-ar fi parut neimportanta in aceasta zi a celei mai mari sarbatori a ortodoxiei. Am ales in cele din urma un material despre Pasti, care atinge […]

Fursecuri cu bomboane colorate

fursecuribomboanecolorate1 - Fursecuri cu bomboane colorate 8 - Retetele lui Radu

Fursecuri cu bomboane Reteta de fursecuri este o reteta simpla si rapida si arata indeajuns de nostim ca sa ajunga una dintre preferatele copiilor. Fursecurile se pot servi atat calde, cat si reci. Daca doriti si alte retete va invit sa incercati si retetele de fursecuri de la Laura Adamache Bucatarie: romaneasca Dificultate: usor Cantitate: 4-8 […]

Prajitura cu cirese confiate si martipan

Prajitura are un gust absolut delicios, datorat in buna masura martipanului. Daca nu gasiti martipan in magazine, aveti mai jos o reteta de preparare a lui. Bucatarie: franceza Dificultate: usor Cantitate: 4 portii Timp de preparare: 20 minute Timp de gatit: 40 minute

Cumparatori prosti si distribuitori destepti

Eram acum cateva zile in Cora, nu mai stiu ce cautam, dar ma invarteam pe langa rafturile cu orez. Erau nu stiu cate feluri: cu bob scurt, mediu, lung, alb, brun, salbatic, amestec, prefiert, thailandez, indian, pentru risotto etc. Langa mine, o mama cu fiica. Prima, pe la 40 de ani, cea mica nu avea […]

Ceafa la gratar si globalizarea

Am avut recent inca o dovada ca romanul (sau doar cel de o anumita „calitate”) se naste invatat si suficient. Greu il scoti din ale lui, mai ales in cele ale burtii. Am fost acum cateva zile, invitat de patron (care este si bucatar), in vizita la o carciumioara tipica de cartier, cu mancare simpla, […]

Atentie la pesti!

Xanadu, sau Shang-tu (astazi Shangdu, in Mongolia), era capitala de vara a urmasilor lui Kubilai, cuceritorul Chinei. Dinastia Yuan, intemeiata de acest nepot al lui Genghiz-han, si-a mutat apoi capitala la Beijing, dar Xanadu a ramas ca un simbol al opulentei, mai ales datorita insemnarilor lui Marco Polo, care l-a vizita in 1275. Cand un […]

Cum se gatesc corect pastele de orez

Paste de orez - gateste corect

Paste de orez – gateste corect Cum, in ultimul timp, multe persoane vor sa evite prezenta glutenului in dieta, pastele de orez incep sa devina din ce in ce mai populare. Pastele de orez sunt, pur si simplu, preparate din orez alb, sau brun, in loc de semolina, sau faina de grau. Gatitul pastelor cu […]

Salata picanta cu portocale

Este o reteta un pic laborioasa in pregatirea ingredientelor, insa care te rasplateste, in final, printr-o culoare incredibila, o aroma complexa si un gust delicios.

Porc cu coriandru

Iata o reteta care va bucura papilele iubitorilor de coriandru. Ea foloseste atat frunzele cat si semintele acestei minunate (pentru mine) plante. Stiu ca exista o categorie de gurmanzi care nu apreciaza aroma frunzelor coriandrului. Pe aceasta o rog sa nu refuze reteta, ci sa incerce sa inlocuiasca frunzele de coriandru cu cele de patrunjel. […]

Cum se gatesc corect pastele de grau

Imi plac pastele foarte mult, desi ani de zile au avut o „presa” proasta, acuzate fiind ca ingrasa. Nimic mai neadevarat! Nu contin nici pic de grasime, ceea ce ne ingrasa sunt sosurile cu care le servim. Cand gatesc paste, cumpar mereu paste produse de Barilla. Se gasesc in orice supermarket, instructiunile de pe ambalaj […]

Wok-ul, “tigaia” minune a Asiei

Wok-ul este un vas de gatit foarte versatil, cu fundul rotunjit, originar din China. Este folosit in special in bucatariile din estul si sud-estul Asiei. Cuvantul „wok” provine din cantoneza. In Indonezia, wok-ul este numit penggorengan, in Malaezia kuali iar in filipineza kawa, sau kawali.

Curry galben de pui cu morcovi

Ca foarte multe dintre curry-urile thailandeze, si acesta are consistenta asemanatoare cu cea a unei supe. Cei carora le place ca mancarea sa fie picanta, pot adauga si ardei iuti, rosii, tocati (sau pasta de ardei iuti). Cei care sunt sensibili la iuteala, sunt rugati sa foloseasca doar 1 lingura de pasta de curry.

De ce am gati bucatarie asiatica?

Pentru ca este creativa Cheia succesului atunci cand gatim retete din bucataria asiatica sta mai curand in stiinta amestecarii condimentelor, decat in vreo tehnica de gatit sofisticata. Bucataria asiatica traditionala se bazeaza mai mult pe instinct decat pe retete precise in masurarea si folosirea ingredientelor. Ea lasa frau liber creativitatii, iar mancarurile, gatite conform preferintelor […]

Frigarui de pui cu sos picant

Profit de ocazia ca sa va prezint o reteta apartinand unei bucatarii foarte putin cunoscuta la noi, cea cambodgiana. Sosul picant-acrisor care o insoteste, numit in Cambodgia „tik marij„, este unul dintre sosurile  de baza ale bucatariei khmere. Aceste frigarui sunt pline de gust si de aroma si usor de preparat.

Creveti cu portocale

crevetiPortocale1 - Creveti cu portocale 15 - Retetele lui Radu

Creveti cu portocale – reteta vietnameza Eu am folosit creveti in aceasta reteta creveti gatiti. Puteti, bineinteles, sa folositi si creveti cruzi, caz in care va sfatuiesc sa alegeti creveti congelati; acestia trebuie decongelati lent, peste noapte, in frigider. Daca veti folosi creveti cruzi, mariti timpul de prajire cu 2 minute. Bucatarie: vietnameza Dificultate: usor […]

¡Hola, Barcelona! – partea 2

La Boqueria Daca in postul anterior am fost destul de critic, in acesta, in care va voi vorbi despre pietele Barcelonei, nu pot fi decat laudativ. M-au impresionat la fel de mult ca pietele din Bangkok, dar in alt fel… si este normal sa se intample astfel, din moment ce produsele sunt diferite, iar Comunitatea […]

Paella cu fructe de mare

Este o specialitate valenciana (probabil adoptata de la arabi), dar populara in intreaga Spanie. Se poate folosi si orez pentru risotto. Exista foarte multe variante de paella, vezi amanunte aici.

Paella – versatila si gustoasa

Reteta Paella In general nu am fost incantat de mancarea oferita de Barcelona, dar paella este o adevarata desfatare care merita studiata si incercata si acasa: chiar daca ar fi fost singurul lucru placut din acel oras (ceea ce nu a fost cazul), tot ar fi meritat sa bat drumul pana acolo. Paella (se pronunta […]

¡Hola, Barcelona! – partea 1

Barcelona, frumos oras… Iata ca am fost si la Barcelona. Frumos oras, si cand zic frumos, e chiar al naibii de frumos. Nicaieri nu am vazut cladiri cu atat de mult farmec si personalitate. Minunate, si nici macar nu le includ aici pe cele facute de „modernistas”, marii arhitecti catalani: Gaudi i Cornet, Domenech i […]

Sos Tik Marij

Sosul picant-acrisor, numit in Cambodgia „tik marij”, este unul dintre sosurile de baza ale bucatariei khmere. Cambodgienii il plac pentru gustul dulce-acrisor-iute si aroma proaspata, care il face foarte potrivit pentru peste, fructe de mare si pui.

Vita Stroganoff cu tarhon si nucsoara

Numit dupa un diplomat rus, contele Paul Stroganov (secolul al XIX-lea), acest fel de mancare consta in fasii subtiri de carne frageda de vita, ceapa si ciuperci feliate, toate sotate rapid in unt si combinate cu smantana. Bucatarie: franceza Grad de dificultate: usor Cantitate: 4 portii Timp de preparare: 10 minute Timp de gatit: 20 […]

Creveti cu piper si ardei grasi

Este o reteta extrem de simpla si de rapida, perfecta pentru un sfarsit de saptamana obositor, cand nu prea ai timp si chef sa gatesti ceva elaborat.