Brezarea pe intelesul tuturor

Termenul provine din limba franceza, „braiser„, si denumeste o combinatie de metode de a gati, uscata si umeda. Alimentele sunt mai intai prajite la temperatura ridicata, pana se rumenesc si isi potenteaza gustul. Sunt apoi desavarsite intr-un vas acoperit, impreuna cu o cantitate variabila de lichid (de obicei, nu atat cat sa fie acoperite de […]

Sos Nuoc Cham

Nuoc cham este, fara indoiala, cel mai popular si cel mai cunoscut sos vietnamez, nelipsit de la masa. Gustul sau poate varia intre anumite limite, schimband proportiile intre sucul de limeta si sosul de peste, sau variind cantitatile de zahar, usturoi si ardei iute. Uleiul de susan este facultativ. Practic, fiecare familie vietnameza prepara propria […]

Tofu – made in China

Tofu, numit si doufu, sau branza de fasole, este un aliment de origine chinezeasca, preparat prin coagularea laptelui de soia si prin presarea branzei rezultate in blocuri de diferite forme. Tofu este originar din China antica, dar nu se cunosc multe lucruri despre originea si metodele sale initiale de productie. Tofu a fost apoi introdus […]

Aromele istoriei (5)

Epoca moderna Succesul Portugaliei si punerea bazei propriului monopol a provocat celelalte puteri maritime ale Europei (Spania, Franta, Anglia si Olanda) sa atace pozitia sa privilegiata. Ignoranta Europei, ca si izolarea ei, luasera sfarsit. Cu navele, armele perfectionate si puterea de a le folosi, statele Europei erau pe cale sa colonizeze restul lumii. Pentru a […]

Creveti cu ananas

crevetiananas1 - Creveti cu ananas 2 - Retetele lui Radu

Este o reteta foarte simpla, rapida si extrem de interesanta prin combinatia de ingrediente. Gustul ei este dulce-acrisor, cu un usor accent picant. Reteta este malaeziana, iar ingredientele folosite, modul de asezonare si cel de a gati arata influentele indiena si thailandeza. Bucatarie: malaeziana Dificultate: usor Cantitate: 4 portii Timp de preparare: 20 minute Timp de […]

Yakitori

Termenul yakitori denumeste frigaruile japoneze preparate din carne de pui. Ele se prepara cu bucatele de carne, sau organe, fripte pe gratar. Exista varianta servirii lor cu sare si suc de lamaie, sau cu sos numit „tare” (preparat din sake, mirin sos de soia si zahar).

Creveti crocanti cu susan

Este o reteta extrem de simpla si de rapida, care ofera un antreu gustos si crocant. Crevetii se pot servi inmuiati intr-un castronel cu sos iute, pe piata gasindu-se atat sosuri de ardei iute picante, cat si dulci. Cel mai potrivit ar fi sosul thailandez pentru fructe de mare, care se gaseste in supermarketuri.  

Ole, Torito!

El Torito – Mexican Grill Str. Iancu Capitanu nr. 30 Azi (19 martie 2009) vremea este mohorata si, desi suntem in a doua jumatate a lunii martie, prognoza meteo este cenusie si bate in negru: in tara ninge si, se pare, nici Bucurestiul nu va fi ferit de o fulguiala. Este ora mesei de pranz […]

Toata lumea mananca!

Si daca tot o face, mai bine sa manance lucruri sanatoase, aromate, delicioase si interesante. Sau asa gandesc cei de la BravaTV care se recomanda ca „o televiziune de bun gust„. Este unul dintre rarele cazuri in care sloganul coincide cu realitatea.

Nasi Goreng

In indoneziana si malaeziana, nasi inseamna orez gatit, iar goreng inseamna prajit. Nasi Goreng este, probabil, cea mai cunoscuta reteta indoneziana. Exista in extrem de multe variante, dar toate au in comun folosirea orezului gatit anterior.

La Résèrve – boutique en ligne

Iata un site romanesc ce comercializeaza diferite produse culinare deosebite. Marturisesc ca nu am comandat inca nimic de la La Résèrve, dar nu voi avea nicio … rezerva sa o fac. Patronii sunt, mai mult ca sigur, francezi, lucru ce se reflecta si in lista produselor oferite spre vanzare. Contine destule lucruri pe care nu […]

Cha han – Orez prajit in stil japonez

Este o reteta delicioasa si rapida, care are avantajul de a refolosi orezul ramas de pe o zi pe alta. Reteta utilizeaza orez cu bob lung fiert, rece. Conform precizarii lui Marius, am corectat modul in care se foloseste oul in reteta.   Bucatarie: japoneza Grad de dificultate: usor Cantitate: 2 portii Timp de preparare: […]

Aromele istoriei (4)

Evul Mediu Condimentele au fost cele mai valoroase resurse in comertul lumii antice si medievale. S-a crezut ca motivul cererii mari a fost in principal nevoia deghizarii gustului mancarurilor alterate (lipsa refrigerarii si standardele scazute de igiena duceau adesea, in mod rapid, la stricarea hranei), dar nu exista nici o dovada in sprijinul acestei teorii, […]

Binevenit, bine servit, bine hranit!

Tulin – restaurant libanez Str. Pictor Stahi nr. 2, sector 1, Bucuresti Am mancat, impreuna cu prietenul meu, Sorin, la restaurantul situat in apropierea biroului unde trudesc zilnic. Tulin este un restaurant libanez unde am fost de cateva ori in ultimii doi ani. A fost mereu constant si egal cu el insusi. Face parte din […]

Biryani de pui

Biryani de pui1 - Biryani de pui 7 - Retetele lui Radu

Biryani, biriani, sau beriani, denumeste o categorie de feluri de mancare cu orez, inrudite cu mai cunoscutul pilaf, preparate cu carne, legume si mirodenii. Este foarte popular in India, Pakistan, Bangladesh, Iran etc.

Un Fat-Frumos culinar: Coriandrul (Coriandrum sativum)

Coriandru… un nume melodios, care emana in acelasi timp blandete si barbatie. Sufixul „andru” te duce cu gandul la „andros” (barbat in greaca veche), iar o titulatura precum „cavalerul Coriandru” nu suna de loc rau. Si este chiar indreptatita, caci coriandrul are in retete un comportament cavaleresc. Daca ar fi sa-l descriu folosind un singur […]

Bun Cha

Este unul dintre cele mai cunoscute feluri de mancare vietnameze, impreuna cu „Pho bo” fiind mandria bucatariei din Hanoi. Se serveste impreuna cu sosul „nuoc cham„, cel mai popular sos din Vietnam, folosit practic alaturi de orice fel de mancare. Bun Cha este preparata adesea de catre negustorii stradali, mai ales la timpul pranzului.

Aromele istoriei (3)

Piperul, regele condimentelor Ce parere ati avea despre un indraznet negustor din secolul XVI, care a initiat ceea ce este, poate, cel mai ciudat cod al imbracamintii: haine fara buzunare si fara maneci. Aceasta era „toaleta” docherilor venetieni. Se pare ca lucratorii isi indesau prin haine piperul, cea mai pretioasa mirodenie de la bordul navelor. […]

Halal sa ne fie!

Golden Falcon – Casa Kebap – restaurant turcesc Str Hristo Botev  nr. 18-20 Am pornit sambata ce abia a trecut, impreuna cu un grup de prieteni, sa luam masa in oras. Ne intalnisem pe langa Gradina Icoanei si ne-am gandit sa mergem undeva, in apropiere. Am incercat mai intai la „Chez Marie” si am intrat […]

Muguri de fasole

Fasolea mung (vigna radiata) este nativa din Pakistan si India. Fasolea sparta (despicata) este numita acolo moong dal, si este verde cand isi pastreaza coaja, si galbena cand este decorticata.

Satay Gai – Frigarui de pui cu sos de alune

satayGai2 - Satay Gai – Frigarui de pui cu sos de alune 12 - Retetele lui Radu

Aceasta reteta are si varianta video. Una dintre retelele cele mai populare in Thailanda. Se gateste deseori pe strada, de catre bucatari ambulanti. Frigaruile au un gust foarte bun preparate sub grill-ul cuptorului, sau pe un gratar de casa, dar gratarul cu lemne le da un plus de gust si aroma de afumat. Se servesc […]

Bissara

bissara1 - Bissara 15 - Retetele lui Radu

Bissara este una dintre mancarurile extrem de populare in Tunisia. Este satioasa, rustica si se serveste fie ca gustare, fie ca fel principal. Aceasta varianta foloseste ouale ca adaus nutritiv si ornamental. Bucatarie: tunisiana Grad de dificultate: usor Cantitate: 4 portii Timp de pregatire: 10 minute Timp de gatit: 25 minute Ingrediente: 1 ceapa, tocata […]

Prejudecati culinare si business

prejudecati11 - Prejudecati culinare si business 17 - Retetele lui Radu

Oamenii nu vor inceta niciodata sa se uimeasca unii pe altii. De pilda, domeniul culinar este, pentru mine, o continua surpriza. De cand am inceput sa gatesc si sa folosesc ingrediente mai putin, sau de loc, obisnuite in bucataria romaneasca, ma izbesc de tot felul de opinii provenite de la membrii familiei (nu am una […]

Curry – nestemata bucatariei indiene

curry1 - Curry – nestemata bucatariei indiene 19 - Retetele lui Radu

Am remarcat in numeroase ocazii ca, desi multi au auzit de termenul „curry”, totusi nu stiu prea bine ce denumeste el. Nici nu este atat de usor de definit, caci denumeste mai multe lucruri foarte diferite, iar unul dintre ele are o acceptiune extrem de vasta. Curry este numele unui arbore, ale carui frunze sunt […]

Vinete prajite cu iaurt

vineteprajiteiaurt1 - Vinete prajite cu iaurt 21 - Retetele lui Radu

Este o reteta condimentata si racoritoare, un fel de alternativa la celebra salata raita (preparata din iaurt si castraveti), asezonata cu un ulei aromat, numit baghaar. Bucatarie: indiana Grad de dificultate: usor Cantitate: 4 portii Timp de preparare: 5 minute Timp de gatit:15 minute Ingrediente: 1 cana cu iaurt 1 lingurita de sare 1 vanata […]

Aromele istoriei (2)

iosif1 - Aromele istoriei (2) 23 - Retetele lui Radu

Antichitatea Exista multe documente si insemnari diferite care arata ca pe la 2600 i.CH., egiptenii hraneau cu condimentele obtinute din Asia sclavii ce trudeau la marea piramida a lui Keops, pentru a le da tarie si rezistenta. Faraonul nu-si permitea sa hraneasca sclavii cu condimente scumpe;  acestea erau rezervate ritualurilor religioase si banchetelor celor bogati. […]

Sotarea pe intelesul tuturor

sotare11 - Sotarea pe intelesul tuturor 25 - Retetele lui Radu

Sotarea foloseste o cantitate mica de grasime, incinsa la o temperatura relativ ridicata, intr-o tigaie nu foarte adanca. Spre deosebire de prajirea obisnuita, sotarea este cel mai adesea finalizata cu un sos preparat din reziduurile ce raman in tigaie. Alimentele sotate sunt de obicei gatite o perioada relativ scurta, la foc iute, in scopul de […]

Curry de legume

currylegume1 - Curry de legume 27 - Retetele lui Radu

Este o mancare plina de culoare, gatita intr-un sos condimentat, si merge excelent alaturi de orez pulao si de paine nan. Bucatarie: indiana Grad de dificultate: usor Cantitate: 4 portii Timp de preparare: 15 minute Timp de gatit: 45 minute Ingrediente: 1 vanata, taiata cubulete 500 g cartofi noi, curatati de coaja si taiati cubulete […]

„Evanghelia” dupa Lucas

rodos11 - "Evanghelia" dupa Lucas 29 - Retetele lui Radu

Sunt un mare admirator al insulelor grecesti. Nu stiu cum este in Grecia continentala, dar in insule am intalnit oameni amabili, muncitori si corecti, peisaje care-ti taie rasuflarea, o apa cristalina cum nu credeam ca poate exista, vestigii istorice, opere de arta si, nu in ultimul rand, o mancare deosebita. Da, ati citit bine, mancare. […]

Aromele istoriei (1)

condimente11 - Aromele istoriei (1) 31 - Retetele lui Radu

Cateva generalitati Marturisesc ca atractia mea pentru bucatarie este legata intrinsec de condimente. Acestea mi-au captat imediat atentia, in primul rand prin culori. La inceput prin intermediul catorva fotografii de pe internet, apoi am avut sansa sa le vad pe viu, prin pietele lumii. Intotdeauna m-a atras imaginea si meseria mea a fost mereu legata […]

Bon appétit pe Rue Mouffetard!

mouffetard11 - Bon appétit pe Rue Mouffetard! 33 - Retetele lui Radu

Va povesteam intr-un alt post ca Bangkok este un imens restarant unde se mananca excelent. Totusi, se mai mananca bine si prin alte parti, chiar mai aproape de noi: la Paris. Poate ca la Paris sunt mai putine restaurante si, in mod sigur, mult mai putini bucatari stradali decat la Bangkok, dar capitala Frantei se […]

Pui Gong Bao

puiGongBao1 - Pui Gong Bao 35 - Retetele lui Radu

Pui Gong Bao Cunoscuta si sub denumirea de Pui Kung Pao, aceasta mancare este originara din Sichuan si poarta numele unui guvernator al acestei provincii, din perioada dinastiei Qin. Din cauza originii sale, legate de perioada imperiala, in timpul revolutiei culturale gatitul ei a fost interzis; astazi insa a revenit puternic si este una dintre […]

„Deep-fry” pe intelesul tuturor

deep fry111 - "Deep-fry" pe intelesul tuturor 38 - Retetele lui Radu

Toata lumea a mancat cartofi prajiti in ceaun, sau friteuza. Am mancat si eu… uneori am nimerit cartofi inecati in ulei si lipsiti de calitatea pe care ar trebui s-o dea aceasta metoda de a gati: crocant la exterior, fraged in interior. Cartofii, si orice alt aliment mai poate fi gatit prin aceasta metoda, nu […]

Bangkok, mon amour – partea 5

chinatown1 - Bangkok, mon amour – partea 5 40 - Retetele lui Radu

Dragoste mare, fratilor! Pariez ca va spuneti deja: „Mai, frate, da’ mare amor intre asta si Bangkok, a ajuns deja la partea 5 si nu da semne ca s-ar opri”. Intr-adevar, Bangkok este pentru mine un oras de referinta, iar Thailanda este o tara pe care o admir cu cea mai mare sinceritate. Nu in […]

Porumbul e tanar, dar plin de caracter!

porumbtanar1 - Porumbul e tanar, dar plin de caracter! 42 - Retetele lui Radu

In camara mea, pe langa o mare varietate de condimente (si cand zic mare, nu exagerez de loc, ba chiar sunt modest), am mereu cateva cutii, sau borcane, cu ingrediente utile. Ma folosesc de ele cand ma apuca, din senin, pofta sa gatesc ceva, sau cand, la fel de des, mi-e lene sa ma duc […]

Hartia de orez – s-o mananci, nu alta!

hartieorez1 - Hartia de orez – s-o mananci, nu alta! 44 - Retetele lui Radu

Este 20 februarie, dar vremea este urata. Afara urmeaza sa ninga, dupa cum ne avertizeaza meteorologii, dar mie imi zboara mintea la primavara care urmeaza. Ce ati zice de niste pachetele de primavara? Pachetelele de primavara, acei mici si subtiri cilindri, asemanatori unor trabuce, m-au fascinat intotdeauna. Le socoteam o mostra pura a rabdarii si […]

Pachetele de primavara

pachetelePrimavara1 - Pachetele de primavara 46 - Retetele lui Radu

Pachetele de primavara – reteta asiatica Aceasta reteta, extrem de populara in Asia de sud-est, are nenumarate variatiuni, functie de umplutura aleasa. Rulourile se pot prepara ca in reteta de fata, sau crocante, prajite in baie-de-ulei pana ce se rumenesc. Bucatarie: thailandeza Dificultate: usor Cantitate: 4 portii Timp de preparare: 20 minute Timp de gatit: […]

Bangkok, mon amour – partea 4

Miam-miam! Nu-mi ascund dragostea si pasiunea pentru bucataria thailandeza. Am cunoscut-o si am indragit-o totusi doar de putin timp. Cand am calatorit prima oara la Bangkok (de fapt, prima oara si in Asia), in februarie 2005, imi amintesc ca eram cam speriat de perspectiva de a manca din bucataria locala. Hotelul unde stateam, avea 4 […]

„Stir-fry” pe intelesul tuturor

stir fry42 - "Stir-fry" pe intelesul tuturor 49 - Retetele lui Radu

Stir-fry este un termen folosit pentru a descrie doua tehnici rapide de a gati: „chao” si „bao”. Cele doua tehnici difera ca viteza de executie, temperatura si cantitate de lichid (utilizat ca mediu de gatit). In mod traditional, pentru acest procedeu se foloseste wok-ul, tigaia asiatica multifunctionala, dar se pot utiliza si tigai mari, cu […]

Bangkok, mon amour – partea 3

bangkokvederehotel1 - Bangkok, mon amour - partea 3 51 - Retetele lui Radu

O zi dulce Situat pe strada Yaowarat, in inima cartierului chinezesc, hotelul Grand China Princess isi merita toti banii. 4 stele pline, 25 de etaje, sali de masaj, piscina, restaurant rotativ, nu stiu cate magazine la parter si la primul etaj, curatenie impecabila, ziare gratuit, cate o orhidee pe perna dupa fiecare curatenie, plus un […]

Testul duzinii

Acum cateva zile, in (super)marketul de langa mine, mi s-a facut brusc pofta de niste crenvursti. Stiu, aveti dreptate, sunt o porcarie, dar, uneori, nu ma pot abtine. Incercarile mele de a ma abtine sunt zdruncinate si de faptul ca am mereu in frigider tot felul de paste si sosuri picante si condimentate; mai cad […]

Supa de pui cu lapte de cocos

Supa de pui (cu lapte de cocos) – o reteta picanta Aceasta reteta are si varianta video. Gustul acestei supe este complex, onctuos dar si racoritor in acelasi timp, si destul de picant. Daca se doreste un gust mai neutru, reduceti cantitatea de ardei iuti si cea de ghimbir.

Pestera lui Ali Baba este la Paris

izrael111 - Pestera lui Ali Baba este la Paris 54 - Retetele lui Radu

Daca sunteti pasionati de condimente, sau curiosi sa incercati ingrediente exotice, si aveti drum la Paris, nu ocoliti cartierul Marais, situat in centrul orasului, pe malul drept al Senei. Acolo, pe strada Francois Miron, la nr. 30, se afla pestera lui Ali Baba, cea plina de bogatii. Din fericire, aici nu-ti trebuie vreo parola speciala […]