Este o reteta simpla si foarte rapida, iar pestele va avea o aroma citrica, putin picanta si cu un accent de susan prajit. Reteta este putin netipica pentru bucataria chinezeasca, fiindca foloseste pesti intregi, si nu bucatele, asa cum se intampla in marea majoritate a retetelor.
Este o reteta destul de laborioasa, dar rezultatul final justifica desfasurarea de forte. Cu putina grija, poate fi prezentata indeajuns de spectaculos ca sa poate fi servita la o masa festiva cu familia, sau prietenii. Bucatarie: Retetele lui Radu Dificultate: medie Cantitate: 4 portii Timp de preparare: 15 minute Timp de gatit: 30 minute
Zaharul Brun – alta culoare, alt gust Atunci cand intalniti zahar brun in lista de ingrediente a unei retete, nu fiti tentati sa-l inlocuiti, pur si simplu, cu zahar obisnuit. Zaharul brun este mai gustos. Gustul sau este mai bogat, mai adanc si mai complex, cu o mica tenta de caramel. Are, de asemena, un […]
Marturisesc ca am fost oarecum reticent cand am folosit pentru prima oara laptele de cocos, pentru ca nu stiam cum se comporta la gatit. A trebuit sa rasfoiesc cateva carti de retete sud-est asiatice si am petrecut ore documentandu-ma pana mi-am luat inima in dinti si l-am incercat. De atunci mi-a devenit tovaras nedespartit si […]
“Salsa” este un termen spaniol care inseamna “sos”. Textura sa este de obicei neomogena, ingredientele fiind taiate cubulete, de aceea salsa este, pentru mine, mai curand o garnitura, sau un fel de salata, decat un sos. Bucatarie: spaniola Dificultate: usor Cantitate: 2 portii Timp de preparare: 10 minute plus marinare Timp de gatit: 5 minute […]
Orez cu bob lung – metoda de gatire Orezul cu bob lung – simplu sau greu de gatit? Multi dintre cei care au gustat “gatelile” mele, au fost placut surprinsi de cum mi-a iesit orezul: nelipicios, bob cu bob, nici prea uscat si nici prea umed. Este destul de simplu sa-l obtii, atat timp cat […]
Am avut acum 2 zile ideea sa comand, din nou, mancare de la Wuxing. Am facut-o deseori in ultimii ani, cu rezultate destul de confuze. In opinia mea, Wuxing si cu mine am trecut prin 2 faze distincte. In prima, mancarea era foarte buna, dar daca nu apucai sa o comanzi inainte de ora 10:30, […]
Incerc sa va prezint succint un alt sos-condiment, pe care l-am folosit adesea la gatit, in special in retetele preparate prin tehnica stir-fry. M-am gandit ca aceasta informare ar putea fi utila, dat fiind numarul de prieteni care m-au tot intrebat cum se foloseste.
De prin piete adunate In prima mea calatorie la Bangkok, in 2005, m-a uluit mancarea thailandeza. Extrem de proaspata, colorata si aromata. Nu stiu de ce, cand trec in revista, mental, mancarurile lor, imi vine in minte cuvantul “cristalin”. Nu stiu daca este corect ales, dar ca metafora merge. Este o mancare atat de stralucitoare, […]
Am spart, nu cu mult timp in urma, o sticluta cu sos de peste. Mi-a scapat dintre degetele alunecoase, s-a izbit de podeaua de gresie si s-a spart cu un zgomot sec, in timp ce de sub talpile papucilor mei se latea o balta de lichid brun. Am crezut ca bucataria imi va mirosi (citeste […]
Strada ca restaurant Bangkok… Un exemplu tipic de dezvoltare urbana, aberanta si ametitoare, avand ca rezultat o aglomerare de 15 milioane de oameni. Este cel mai ticsit, cel mai zgomotos, cel mai poluat si cel mai murdar oras pe care l-am vazut vreodata. Cu toate acestea, m-am indragostit de el pentru totdeauna. De ce? Pentru […]
Sarat, dar mult mai gustos si mai hranitor decat sarea, sosul de soia este un ingredient fara de care bucataria asiatica nu poate exista. Sosul de soia este obtinut prin fermentarea boabelor de fasole soia cu cereale, apa si sare. Originar din China, este folosit pe scara larga în bucataria asiatica, în China, Indonezia, Japonia, […]
5 Arome – amestec chinezesc de condimente Desi originea exacta a amestecului „5 arome” se pierde în începuturile istoriei, exista numeroase însemnari despre încercarile chinezilor de a prepara „asezonatorul minune”, care sa includa toate cele 5 gusturi principale ale bucatariei chinezesti: acru, amar, dulce, iute si sarat. Toate acestea se regasesc în „5 arome”, amestecul […]
Este o reteta simpla si gustoasa, care foloseste ingrediente tipic mediteraneene. Nu este foarte rapida, dar compenseaza prin gust si aroma. Vegetarienii pot renunta la branza Parmesan. In loc de telina se pot folosi rondele de vinete prajite, iar carnivorii pot inlocui telina cu 8 felii subtiri de bacon (fara sorici), prajit si apoi tocat […]
Secrete de Chef – Ca la carte Riviera Media Group ISBN 978-973-0-06095-9 Amicul Jerome Duport, unul dintre proprietarii revistei Secrete de Chef si unul dintre partenerii mei de emisiuni TV, mi-a facut recent cadou acest volum editat de compania sa. Cartea cuprinde povestile a 25 de chefi importanti din Bucuresti si unele dintre retetele lor […]
O carte extrem de utila: Ana Maria Gal Alimente si preparate culinare din bucataria romaneasca si internationala Dictionar explicativ roman-englez-german-francez-italian Editura ALFA ISBN 978-973-724-075-0 De curand, printr-o intamplare, mi-a cazut in mana volumul alaturat. S-a dovedit a fi o lucrare excelenta, o sursa nemaipomenita de informatii utile. Citind-o, pentru ca am facut asta pagina cu […]
Este o reteta rapida si usor de preparat. Foloseste ingrediente tipice dietei mediteraneene: ulei de masline, capere, peste, otet balsamic, usturoi si vin. Bucatarie: Retetele lui Radu Dificultate: usor Cantitate: 2 portii Timp de preparare: 35 min Timp de gatit: 10 min Ingrediente: 2 cotlete de somon, circa 200 g fiecare, 2-3 cm grosime sare, […]
Karishma – Restaurant indian Str. Iancu Capitanu nr. 36 Ce sa fac, trebuie sa recunosc: imi place mancarea picanta si bine aromata, poate de aceea bucataria indiana, alaturi de cea thailandeza, este preferata mea. Am fost la Karishma de zeci de ori in ultimii 2-3 ani, inca de cand chelnerii erau romani… mai mult, l-am […]
Este o mancare extrem de populara in Brazilia, mai ales in zona orasului Bahia. Exista mai multe variante ale acestei retete; cea de fata foloseste, in plus fata de reteta originala, putin ghimbir si coaja rasa de lamaie, pentru un plus de aroma si de prospetime a gustului.
Cu ce pot sa inlocuiesc unele mirodenii, mai greu de gasit? Nu gasesti ingredientul necesar intr-o anumita reteta? Unele ingrediente sunt greu, sau practic imposibil de gasit pe piata romaneasca. Ele pot fi substituite cu ceea ce se gaseste in mod regulat. Bineinteles, substituentii nu pot avea gustul si aroma identice cu originalele, dar va […]
Denumirea “garam masala” este de origine persana si provine din “garm masaleh”, “garm” însemnand “fierbinte”, iar “masaleh” însemnand “ingredient”, sau “aliment”. „Garam masala” înseamna, deci, “mirodenii fierbinti”, cu trimitere la efectul pe care componentele sale îl au asupra organismului. Garam masala este un amestec de mirodenii specific bucatariilor din nordul Indiei, din Pakistan si Bangladesh. […]
Scurta descriere Tapas sunt mici gustari vandute (sau oferite gratuit) alaturi de bautura, in restaurantele din Spania. Pot fi servite simple, ca o gustare, sau combinate pentru a forma un meniu complet. In unele zone din Spania, mai ales in Leon si Granada, sunt adesea incluse in pretul bauturii (bere, vin, niciodata sucuri) servite in […]
Este o reteta extrem de simpla care o sa va bucure cu un sos somptuos, din lapte de cocos, si cu un interesant contrast de texturi, datorat in special migdalelor crocante. Nu trebuie sa va sperie lista lunga de igrediente si cred ca v-ati obisnuit deja ca retetele indiene sa foloseasca multe condimente. Cu toate […]