Acest tip de supa, preparata din creveti proaspeti, este o specialitate belgiana. Desi este populara mai ales in partea de nord a tarii, in Flandra protestant-luterana, unde se vorbeste olandeza, ca mod de lucru reteta pare inspirata dupa bucataria franceza. Supa este foarte gustoasa, robusta si rafinata in acelasi timp. Este buna mai ales primavara […]
Influente culinare in bucataria romaneasca – sondaj de opinie Ţara noastra are o bucatarie interesanta. Într-un alt articol o defineam ca un caleidoscop format din mii de fragmente preluate din numeroase culturi. Nu ne deosebim de altii în aceasta privinta, dar avem o nota caracteristica: cultura noastra culinara este o combinatie, pentru unii fermecatoare si […]
V-am prezentat de curand reteta de bumbu kacang, un fabulos sos de arahide, delicios si plin de aroma, picant cu nuante citrice, dulcegi si sarate. Odata ce aveti sosul bumbu preparat, reteta devine de o simplitate dezarmanta, iar rezultatul final este delicios: creveti fragezi-crocanti, inveliti intr-un sos exceptional de gustos.
Mancarea romaneasca Sunt adesea întrebat de cunoscuti: “Auzi, dar tu crezi ca exista vreo mancare cu adevarat romaneasca? Adica sa fie de-a noastra, inventata de noi?”. Cel mai adesea tonul celui care întreaba tradeaza frustrare si neîncredere, probabil fiindca în ultimii ani au început sa fie evidentiate legaturile bucatariei noastre cu cele ale vecinilor, sau […]
Bumbu kacang este un superb sos de arahide, picant, aromat si condimentat, conceput in special pentru a fi servit alaturi de frigaruile de tip satay. Satay, sau sate, este un termen care denumeste frigaruile preparate in Indonezia, Singapore, Malaezia, Thailanda etc. Acest tip de preparate se gateste mai ales pe strada si se serveste fierbinte, […]
Sufleurile sunt preparate pretentioase si fine. Sunt, de asemenea, delicioase. Exista o mare varietate de sufleuri, a caror compozitie poate include o sumedenie de ingrediente, care de care mai tentante. E am ales o varianta simpla, cu branzeturi de buna calitate si cepsoara.
Am ales aceasta reteta fiindca mi s-a parut interesanta. Nu am mai gatit asa ceva pana acum si, sincer sa fiu, nu stiu cate sanse sunt sa imi repet isprava. Reteta nu este deloc complicata, dar are cere timp si destula manopera. Serunding daging, sau “puf de carne”, ori “ate de carne”, este o specialitate […]
Stiti deja, sau daca nu stiti ma repet: sunt fascinat de sosurile si pastele pe baza de ardei iuti. Acesta este unul dintre motivele pentru care bucatariile din Asia de Sud-Est mi se par minunat de interesante. Scurta incursiune in bucatariile malaeziana si indoneziana facuta in aceste ultime saptamani a inceput sa ma introduca in […]
Acest tip de curry este gatit in Indonezia, in mod traditional, cu carne de oaie sau capra. Nu cred ca am vazut vreodata carne de capra… ori nu-mi aduc aminte; carnea de oaie de buna calitate nu se gaseste nici ea chiar pe toate drumurile. Mi-am permis sa folosesc vita, si fiindca imi place mai […]
Numit si “sambal trassi” sau “sambal trassie”, acest condiment este deosebit de important in bucataria indoneziana si este folosit pentru a da iuteala, complexitate si adancime gustului unei game largi de preparate. Ca toate sambalurile, ingredientul de baza al retetei este ardeiul iute. Sambal terasi foloseste ardei itui proaspeti, rosii si verzi. Multi il compara […]
Va propun o varianta, cosmetizata putin dupa propriile mele preferinte, de curry vietnamez. Este unul dintre acele curry-uri care chiar folosesc ca aroma de baza amestecul de mirodenii numit curry. Reteta este simpla, iar lista de ingrediente nu pune foarte mari probleme, caci acolo unde acestea exista, por propune substituenti care functioneaza destul de bine. […]
Acusica vine luna decembrie. Am o veste rea, una buna si una si mai buna. Vestea rea este ca vine cu zapada si frig, ambele chestii fiind neplacute intr-un oras mare, in care circula sute de mii de masini si milioane de pietoni. Vestea buna este ca, pe langa zapada si frig, vin sarbatorile; mi-e […]
Am iubit întotdeauna cartile. Am avut, de mic, crescand într-o casa în care peretii erau „tapetati” cu rafturi de carti, o relatie deosebita cu ele. Sa nu ma întelegeti gresit. Nu am nimic împotriva sa citesc ecrane de monitor, nu am nimic contra unui Kindle sau a unui alt gadget asemanator, este grozav de comod […]
Va rog sa nu ma injurati. Va ofer iar o reteta asiatica; iar un sambal. Mai rau, o reteta pe care nu o puteti reproduce acasa, decat daca depistati pe undeva niste “petis udang”, adica o pasta de creveti indoneziano-malaeziana. Nu are rost sa incercati sa o inlocuiti cu o alta pasta de creveti, ca […]
Sambal este un sos/pasta specific bucatarilor indoneziana si malaeziana, care are ca ingredient principal ardeii iuti. Acestia sunt însotiti de alte ingrediente puternic aromate, ca pasta fermentata de creveti, sos de peste, usturoi, ghimbir, hasme (salote), ceapa verde, arahide, zahar, suc de citrice, oteturi, în special otet de orez, mirodenii diverse etc. Se spune ca […]
Chinezii, sau macar majoritatea lor, iubesc usturoiul. Sa nu va mirati de cantitateade usturoi mare, aparent, pe care o cere reteta. In final, ceea ce veti obtine sunt creveti crocanti, aromatizati fin si echilibrat cu usturoi. Genul acesta de retete, cu diverse variatiuni, este clasic pentru bucataria chinezeasca. Totul se prepara usor, rapid, cu un […]
Acest preparat este, intr-un fel, ruda thailandeza a mancarurilor europene denumite “alla cacciatore” si “chasseur”. Este un curry rustic, de padure, sau de jungla, ca sa fim mai precisi, si era preparat in mod traditional cu ceea ce se gasea usor intr-o gospodarie situata la liziera arborilor. Un astfel de curry provine din nordul Thailandei, […]
Curry-urile de jungla sunt preparate rustice, provenite mai ales din nordul Thailandei. Veti gasi maine, pe blog, o reteta simpla a unui astfel de curry. Rustic sau nu, si acest gaeng porneste tot de la o pasta de curry, una pe care inca nu am discutat-o pe blog. Profit de ocazie pentru a va oferi […]
In fosta Birmanie, actualul Myanmar (nu stiu de ce, dar mi se pare ciudat sa spun ca o reteta este… myanmareza; parca este mai firesc s-o numesc birmana, sau birmaneza), se mananca picant si iute. Reteta aceasta foloseste tomate verzi, cu alte cuvinte, gogonele. Acestea sunt la noi un ingredient destul de neglijat. Le bagam […]
Clatite malaeziene dantelate – Roti jala Roti jala sunt un preparat malaezian traditional, al carui nume, in traducere, inseamna “clatite-plasa” sau “clatite-dantela”. De ori cate ori le privesc, nu pot sa nu ma gandesc la milieurile crosetate, aflate la mare pret pe vremea bunicilor. Probabil ca cei mai maturi dintre dvs. si le aduc si […]
Ce preferinte culinare au romanii Vineri a expirat termenul pana la care cititorii puteau nominalizarea preparatele lor culinare provenind din bucataria romaneasca, sau din cea internationala. Ştiu ca ceea ce v-am cerut a fost dificil: este, practic, imposibil, sa alegi un singur preparat culinar ca fiind cel preferat. Preferintele noastre se schimba functie de sezon, […]
De la bun inceput precizez ca exista multe variante ale acestei retete. Diferentele intre ele apar de la ingredientele continute de sambal ca si de la cele care formeaza sosul. Unele dintre ingredientele folosite de mine sunt, cu adevarat, exotice si, practic, aproape de negasit. Am sugerat insa substituiri, atat cat m-a dus pe mine […]
Desi in malaeziana acest preparat are un nume nu tocmai apetisant, este usor de facut, destul de rapid, aromat si chiar delicios. Merge minunat alaturi de o bere rece, sau insotit de un vin alb, parfumat si dulceag. Preparatul consta dintr-un aluat in care s-au amestecat creveti, vegetale, mirodenii si alte arome. Acesta este impartit […]
Sosurile “sambal” sunt, practic, sosurile mama ale bucatariei indoneziene. Ele mai sunt folosite, dar pe scara mai putin larga, in Malaezia, Singapore, Sri Lanka etc. Sambal este un cuvant imprumutat din malaeziana, dar avand, se pare, origini javaneze (sambel). Sambal este un sos cu consistenta variabila, de la cea a unei paste groase, la cea […]
Nu mi-am ascuns niciodata preferinta pentru creveti. Imi plac mai mult decat pestele si decat orice alte fructe de mare. Profit de orice ocazie pentru a-i gati; de fapt, cred ca am deja pe blog vreo 200 de retete cu creveti. Reteta de astazi este o reteta de inspiratie chinezeasca. Ea are patru componente importante: […]
Combinatiile de sos de stridii cu carne de vita sunt clasice pentru bucataria chinezeasca. Cea mai celebra dintre ele, marketata mult pe piata americana si pe cea britanica, contine broccoli, una dintre legumele folosite, de fapt, extrem de rar in bucataria chinezeasca autentica. Acest lucru este insa important doar pentru o minoritate; pentru majoritate conteaza […]
Una dintre surprizele extrem de placute pentru mine, a fost descoperirea, facuta acum vreo 9 ani, a prezentei alunelor si arahidelor in preparatele asiatice. Puiul sau porcul cu alune sunt, de atunci, printre preparatele mele preferate, ca si curry-ul panaeng, satay-ul cu sos de arahide si orice altceva care contine alune, arahide, unt de arahide […]
Desi nu as zice ca bucataria chinezeasca exceleaza in domeniul salatelor, reteta de fata, simpla si interesanta, tine sa ma contrazica, macar partial. Nu cred ca o pot lista printre cele mai bune salate gustate de mine, dar merita incercata. Se poate servi fierbinte, la temperatura camerei sau bine racita, de sine statatoare sau alaturata […]
Aminteam, cu ocazia publicarii unei alte variante de pui chow mein, de faptul ca nenumaratele modalitati de a gati aceasta reteta se impart in doua categorii principale: retete inabusite si retete crocante, diferenta facand-o textura taiteilor. “Chow mein” inseamna “taitei prajiti”, iar in aceasta reteta prajirea este, literalmente, lunga. Aceasta varianta de chow mein este […]
Simbolistica Dependenta de cereale, legata direct de notiunea de supravietuire fizica, a dezvoltat în timp credinte despre natura sacra a acestora, ca si despre nevoia unei interventii divine, care sa asigure recolta de anul viitor. Rituri similare celor asociate cu Tammuz, zeul babilonian al graului si al fertilitatii, s-au raspandit, probabil concomitent cu agricultura, în […]
Chow mein denumeste taiteii prajiti, termenul acesta fiind o corupere britanica a expresiei chāu-mèing, folosita in Taishan. Dialectul din Taishan era vorbit de unii dintre primii emigranti sositi in SUA. Acest preparat este popular in diaspora chinezeasca si apare in meniul tuturor restaurantelor. In chineza mandarina “chow” inseamna “prajit”, iar “mein” inseamna “taitei”.
Origine La prima vedere, s-ar putea avansa ipoteza ca toate colivele balcanico-ortodoxe se trag din asure, lucru pe care l-am întalnit deja la unii autori turci, dar atunci cum se explica preparatele asemanatoare din cu totul alte tari, ale caror legaturi cu Turcia sunt mai recente si mai rare? Mai mult, în Balcani si în […]
Somon la cuptor – reteta cu o savoare deosebita Somon cu legume si capere este o reteta de peste la cuptor simpla si gustoasa, usor de facut, chiar daca nu este tocmai foarte rapida. Somonul la cuptor este potrivit pentru mesele in familie, aducerea platoului la masa, direct din cuptor, contribuind la crearea unei atmosfere […]
Va spuneam într-un articol anterior ca am renuntat de ceva vreme sa privesc istoria ca pe o succesiune de date importante, ca o serie de realizari ale unor conducatori, sau ca o succesiune de imperii care se nasc si mor. În ultimii ani, însa, am început sa o privesc ca pe o serie de transformari […]
Tortul de fata nu este cu adevarat complicat, dar este relativ laborios; din pacate, nimic din ceea ce este bun nu se obtine fara un pic de efort. Puteti fi siguri ca veti avea succes cu acest tort, ori de cate ori il veti prepara. Este delicios, fin si rafinat. Acest tort a fost preparat […]
Za’atar, sau za’tar, zaatar, zatar, zatr, zahatar, satar etc. este o denumire generica pentru o familie de ierburi aromate înrudite cu binecunoscutul oregano; se refera în principal, totusi, la o varietate de oregano salbatic (Majorana syriaca, sau Origanum syriacum). Cu toate acestea, cel mai adesea termenul za’atar denumește un amestec de plante aromatice și seminte. […]
Biber salçası – condiment turcesc Iata un condiment interesant, provenit din bucataria turca. O traducere a denumirii sale ar fi “pasta de ardei” (“biber” insemnand “ardei”, iar “salçası” insemnand… “salsa”, adica un sos gros, de consistenta unei paste). Data fiind culoarea rosie, adesea veti putea intalni si denumirea “kırmızı biber salçası”, adica “pasta rosie de […]
Sosul de visine este un insotitor de nadejde al pieptului de rata; bucataria franceza ofera cateva astfel de variante de sos. Reteta de fata este o adaptare a retetelor traditionale si a fost gatita la GUXT cu ocazia unui eveniment privat. In cazul de fata sosul a fost aromatizat in stil asiatic, cu ghimbir, fenicul, […]
Paupiettes de peste – un preparat clasic francez (reteta adaptata) Paupiette este un cuvant francez care denumeste o bucata de carne, batuta subtire, care inveleste legume, fructe sau diverse alte ingrediente. De asemenea, paupiette este denumirea unui preparat clasic francez, in care felii de ton, sola sau alti pesti, sunt umplute si rulate, securizate cu […]
Acest preparat provine din bucataria clasica franceza. Reteta nu este complicata in sine, dar necesita o munca migaloasa si un mare consum de timp. Ceea ce se obtine este insa destul de spectaculos si delicios; este un preparat culinar potrivit pentru ocazii deosebite, atunci cand vreti sa va surprindeti si incantati oaspetii.
Ficatul de gasca cu trufe a fost dintotdeauna un preparat rafinat si delicios. Este unul dintre lucrurile pe care le mananc ocazional, fara a abuza, dar mereu cu mare placere. Mai am retete asemanatoare pe blog, cu ficatei de pui, de exemplu, dar ficatul de gasca indopata ridica reteta la un cu totul alt nivel. […]
În februarie 2009, cand am început acest blog, foloseam un aparat foto compact digital Fuji Finepix. Avea 5 MP si era micut cat un pachet de carti de joc; foarte comod pentru calatorii. Îl aveam deja din 2005, dintr-o calatorie la Hong Kong, cumparat într-un magazin din Kowloon. Îl am si acum, pe undeva, prin […]
Wonton este denumirea purtata de un tip de coltunasi chinezesti. Termenul se mai translitereaza si sub formele wantan, wanton, wuntun si chiar huntun. Foile de aluat folosite la prepararea lor sunt patrate, iar formele sub care se prezinta coltunasii sunt diferite. Cel mai adesea coltunasii wonton se gatesc prin mijotare (fierbere molcoma), prajire in baie […]
Prietenii de la WineRo au sarbatorit vineri, 26 septembrie 2014, pentru a sasea oara consecutiv, începerea campaniei de recoltare a strugurilor. Evenimentul a avut loc în via de la Aliman, judetul Constanta.
Am publicat cu ceva timp in urma o reteta cu rosii uscate si caramelizate in cuptor. Au fost delicioase, dar, nu stiu cum, am cam uitat de ele pana de curand. Mi-am amintit apoi ca pot fi o gustare delicioasa, sau o garnitura excelenta pentru carnea rosie si cu gust pregnant, cum este cea de […]