Am avut ceva timp zilele trecute si am incropit o reteta in stil chinezesc, cu ceea ce aveam in camare si in frigider. De aceea, nu trebuie sa va mire absenta cepei verzi si a coriandrului; lipseau si, pur si simplu, mi-a fost lene sa ma duc la supermarket. Lene si urat… in ultimul timp […]
Aceasta reteta provine din arsenalul prietenului Costel Clipescu si a fost gatita la GUXT, cu ocazia unui eveniment corporate. Supa este nu gustoasa, ci deosebit de delicioasa. Este, in acelasi timp, si robusta si delicata, si simpla si rafinata. Succesul evenimentului mai sus amintit este datorat, macar partial, si acestei supe, care a intrecut asteptarile […]
Gravlax este un preparat scandinav care propune fileuri de somon marinate cu sare grunjoasa, zahar si marar. Este servit, de obicei, ca gustare, alaturi de paine sau cartofi fierti, cel mai adesea insotit de un sos pe baza de mustar, numit “gravlaxsås” sau “hovmästarsås”. Gravlaxul este nu doar un preparat culinar, ci si o metoda […]
Acum cativa ani, ma documentam despre sosurile asiatice iuti si picante, preparate pe baza de ardei iuti. Materialul gasit a fost destul de bogat si de variat. Am dat întamplator si peste un singur mic articol despre guai wei; acesta mi s-a parut insuficient ca documentare si, sincer sa fiu, destul de neclar, asa ca […]
Aceasta reteta a fost gatita la GUXT, cu ocazia unui eveniment corporate. Este o reteta de inspiratie franceza, dar care se gateste asemanator, sau doar cu mici deosebiri, in multe alte locuri din lumea occidentala. Preparatul este unul plin de gust. Iepurele are gustul sau caracteristic, iar rosiile si maslinele, ajutate putin de ierburile aromate, […]
Acum cateva zile am avut ocazia sa revad filmuletele pe care le-am facut in Bangkok, in 2008. Am filmat atunci tot ceea ce am gasit legat de mancare: scene din piete, magazine, gatit stradal etc.. Scena despre care vreau sa vorbesc acum s-a desfasurat seara, atunci cand am mancat in Yaowarat, cartierul chinezesc, ceea ce […]
Samosa este un fel de coltunas prajit sau copt, continand o umplutura, de obicei sarata, compusa din legume, leguminoase, ceapa, mirodenii si, uneori, carne tocata de miel sau pui. Dal, dahl, dhal sau daal este un termen generic pentru leguminoase uscate si sparte in jumatate. Titlul ar indica, deci, un fel de coltunasi cu o […]
Exista mai multe variante ale acestei retete. Unele folosesc o carne de porc foarte slaba, muschiulet sau file, ceea ce mi se pare o greseala, caci chiftelele fara un pic de grasime, ma iertati, dar nu au gust si se usuca la gatit. Alte variante propun amestecarea carnii de porc (slaba sau nu) cu carne […]
Cum povesteam intr-un material anterior, “gaeng” denumeste o gama variata de preparate culinare thailandeze, cu mai mult sau mai putin sos, denumite generic, de catre occidentali, curry. Reteta de fata va ofera un preparat acrisor-picant, si este folosita preponderent pentru peste si fructe de mare, sau legume. Este un curry foarte deosebit de cele pe […]
Yu xiang este unul dintre amestecurile de asezonatori clasice ale bucatariei din Szechuan (sau Sichuan), una dintre bucatariile regionale importante ale Chinei. Este, cu alte cuvinte, o combinatie de ingrediente folosita la asezonarea mancarii.
Aceasta reteta reflecta influenta araba asupra bucatariei siciliene. Carnea este marinata cu mirodenii si ierburi, brezata apoi in suc de portocale cu ceapa, usturoi si masline si, in final, servita cu cuscus, o garnitura destul de populara in Sicilia. Preparatul este delicios, cu un sos complex, cu accente dulci, acrisoare, picante si sarate, destul de […]
Caponata este un fel de ghiveci sicilian, pe baza de vinete, telina si rosii, asezonata cu masline, zahar, capere, seminte de pin, busuioc si otet; unii o considera ca fiind o salata gatita. Exista mai multe variante de reteta: cu adaus de cartofi, morcovi, ardei grasi sau chiar stafide. Caponata de vinete este cea mai […]
Ghiotta este un sos folosit ca baza pentru multe preparate siciliene. Ingredientele de baza care il compun sunt ceapa, tulpini de telina, rosii, capere si masline verzi. Traditional sicilienii folosesc pentru acest preparat fie pesti intregi fie, mai adesea, bucati mari de peste spada sau cod.
Kachumber – salata indiana traditionala Kachumber este o salata indiana, servita mai ales ca insotitor al curry-urilor picante si aromate. Este gustoasa, racoritoare si usoara; are calitatea de a curata papilele gustative prea incarcate de aromele mirodeniilor unui curry indian si de a pregati cavitatea bucala pentru urmatoarea inghititura.
Acest sos este caracteristic bucatariei din Szechuan (sau Sichuan, cum mai este scris uneori). Are aspect uleios si contine piper de Szechuan, ardei iuti și diferite mirodenii, mijotate în grasime. Deși la începuturi a fost propriu doar acestei bucatarii regionale (popular mai ales în zona orașului Chongqing, sau Chong Qing), a devenit în ultimii douazeci […]
Acesti crackeri au un gust deosebit, datorat fainii de naut si mirodeniilor. Sunt o gustare excelenta la orice ora din zi, mai ales insotita de un chutney picant si de o bere rece.
Cel mai bun preparat culinar – clasament În lume se fac diferite clasamente, folosind voturile publicului, despre cele mai bune preparate culinare. Cele mai cunoscute sunt, probabil, cele facute de CNN Travel; sau, oricum, ele ies cel mai mult în fata la cautarile facute de mine pe Google. Am aruncat o privire pe doua astfel […]
Pokora, pakoda sau bhajia sunt diversele denumiri sub care sunt cunoscute aceste gustari. La origine indiene, ele s-au raspandit in intreaga Asie de sud. Denumirea “pakora” provine din sanscrita, “pakvavata”, un cuvant compus, in care “pakva” inseamna “gatit”, iar “vataka” denumeste un fel de crochete din linte, prajite in ghee (unt clarificat). Sunt convins ca […]
În aceasta a doua, si ultima, parte a articolului, vor fi analizate componentele unui curry thailandez (gaeng) si modul în care se gatesc cele doua mari categorii de gaeng-uri, cele mijotate si cele prajite.
Acest tip de curry (in thailandeza “gaeng panaeng goong”), numit si “penang” sau “panaeng”, este un preparat relativ uscat, foarte parfumat si cu iuteala redusa. Denumirea sa provine din cea a statului malaezian Penang, situat in sudul Thailandei. Originea acestui tip de curry este malaeziana, dar thailandezii l-au adaptat propriului gust. Reteta traditionala continea carne […]
Asa-numitele curry-uri thailandeze sunt atat de diverse încat te descumpanesc, te fac sa devii confuz si nu de putine ori devin obiectul controverselor. Varietatea lor se datoreaza, dupa mine, disponibilitatii unei game largi de ingrediente, sezonalitatii (caci thailandezii, în majoritatea lor, înca mai gatesc dupa sezon, folosind pe cat se poate doar ce se gaseste […]
In primul rand vreau sa va avertizez ca aceasta reteta nu este pentru oricine. Daca o gatiti fara sa schimbati o iota, veti avea gura in flacari si veti transpira din belsug. Probabil ca un italian (dar nu un creol, mexican, thailandez, indian etc.) s-ar lua cu mainile de cap vazand cantitatile de usturoi si […]
Aceasta salata combina cuscusul cu citrice, fructe uscate si mirodenii, oferind un preparat sanatos, plin de vitamine, antioxidanti si fibre. Are un gust picant-acrisor-dulce si o aroma mentolata-citrica, foarte racoritoare. Salata aceasta este potrivita ca mic dejun sau cina usoara, ori ca prim fel al unui pranz de vara.
Massaman (scris si mussaman, sau matsaman) este un curry thailandez influentat puternic de curry-urile malaeziene, acestea, la randul lor, fiind influentate de cele indiene. Nu se stie exact de unde provine termenul “masaman”, sau cine si unde a gatit prima data acest tip de curry, dar se stie ca se gateste cel mai des cu […]
Aceasta salata acrisoara, cu accente picante, sarate si dulcege, se poate servi ca atare, singura, ca o gustare, dar cel mai adesea ca o salata-garnitura (relish), alaturi de curry-uri picante sau carne la gratar.
Sarmale la minut – stii ce vrei? Cred ca fiecare dintre noi a mancat sarmale de zeci, sau chiar sute de ori. Probabil foarte multi dintre noi și-au urmarit bunicile, matușile și mamele, în bucatarie, împachetand sarmalele și pregatindu-le pentru fiert. Mi-aș putea închipui ca majoritatea dintre noi iși mai aduce aminte cum fierbeau cratitele […]
Aceasta reteta are sosul preparat pe baza de iaurt, un ingredient mai putin obisnuit pentru curry-urile thailandeze, care sunt gatite de obicei cu lapte de cocos (in centru si sudul tarii) sau apa (in nordul tarii). Iaurtul se foloseste uneori impreuna cu pastele de curry foarte iuti, cum este cea galbena, pentru a mai calma […]
Ca întotdeauna, o calatorie în alta tara are pentru mine și o importanta componenta culinara. Nu vreau sa vad doar muzee, catedrale, strazi și oameni, ci și piete, magazine alimentare și restaurante. Sau, ca sa fiu sincer, mai ales piete, magazine alimentare și restaurante. De cele mai multe ori timpul mi se pare atat de […]
Sosurile si pastele de ardei iute sunt condimente superbe. Se pot folosi si ca marinade, si ca dipuri si ca ingrediente pentru asezonarea sosurilor si supelor picante. Din cate am observat, din pounctul de vedere al ingredientelor componente, acest gen de pasta se poate prepara cam in trei mari variante: paste compuse doar ardei iute […]
Spuneam în articolul trecut ca Olanda are o suprafata de doar circa 40.000 kmp, fiind cam de șase ori mai mica decat Romania. Cu toate acestea, nu știu cum reușește sa fie, dupa SUA, cel mai important exportator de alimente din lume. Sincer, mi se pare incredibil! Imediat în urma Olandei, în acest clasament vin […]
Gyoza denumeste in japoneza un tip de coltunasi, umpluti cu diferite variante de amestecuri de legume, fructe de mare, peste, porc, pui, oaie sau vita. Acesti coltunasi, odata umpluti, se pot gati in mai multe feluri: prajiti in tigaie si apoi inabusiti in aburi, caz in care se numesc “yaki-gyoza”, fierti molcom in apa, adica […]
Cred ca, de obicei, atunci cand vizitam pentru prima data un loc, ajungem acolo cu niste asteptari. Sau prejudecati: avem o impresie pre-formata, compusa din cele auzite, din cele vazute la televizor, din cele citite sau, uneori, chiar dintr-o documentare mai mult sau mai putin sumara. Toate acestea ne proiecteaza o „imagine” a locului respectiv. […]
Strudel cu mere si stafide – o reteta in stil austriac Strudelul, la origine austriac, a devenit popular in Europa Centrala si in Balcani, unde se prepara in diferite variante. Acest desert este popular si la noi; reteta de fata este lucrata in stil austriac, merele fiind prezente ca bucati mari si fragede, dar nelipsite […]
Incepusem sa va povestesc acum cateva zile ca am avut de gatit, la un eveniment desfasurat la GUXT, o gramada de prepelite. V-am relatat atunci cum ne-am organizat, astfel ca sa folosim totul cat mai eficient. Dupa piepturile de prepelita cu sos brun si trufe si dupa vol-au-vent-urile cu prepelita si galbiori, iata si supa […]
Incepusem sa va povestesc acum cateva zile ca am avut de gatit, la un eveniment desfasurat la GUXT, o gramada de prepelite. V-am relatat atunci cum ne-am organizat, astfel ca sa folosim totul cat mai eficient. Acest preparat clasic francez este deosebit. Aluatul este usor si pufos, iar umplutura are un gust delicat si rafinat, […]
Aceasta reteta este de inspiratie indiana si poate fi o varianta interesanta pentru vegetarieni, daca inlocuiesc untul clarificat cu ulei. Supa este plina de aroma, cu un gust complex si foarte interesant.
Nu ca acum ar fi cazul… am vrut doar sa clarific relatia mea cu usturoiul. Adausul de masline din aceasta reteta da adancime gustului si vine cu un plus de culoare. Servita cu paine prajita, care sa ofere un contrast de texturi, aceasta supa matasoasa este delicioasa si satioasa. Poza este facuta in graba, aproape […]
O alta reteta gustoasa prezentata la GUXT. Tineti-o minte, caci este delicioasa, rapida si usor de facut. Supa fina si matasoasa este asezonata inspirat cu aroma picanta de chimen, combinata cu cea afumata a baconului.
Am auzit foarte des afirmatia ca trebuie musai sa mananci produse locale, fiindca toate fiintele ce împart un terroir, vibreaza cumva pe aceeași lungime de unda. Adica apa, painea, legumele, vinul, animalele și toate celelalte alimente au ceva în comun care face ca asocierea lor în farfuria noastra sa fie gustoasa și benefica. Multi prieteni […]
Stiu ca aceasta este mai curand o reteta potrivita pentru luna noiembrie decat pentru iulie, dar zilele acestea au fost atat de ploioase, incat la GUXT in bucatarie a parut ca este toamna. Cu un mic efort de imaginatie, intr-o zi ploioasa si racoroasa, aceasta reteta nu mai este atat de nepotrivita. Preparatul in chestiune […]
Recent am avut ocazia, la GUXT, sa gatesc prepelite, alaturi de Costel Clipescu, in cadrul unui eveniment la care au participat 15 persoane. Asa se face ca am avut de-a face cu 30 de prepelite si 60 de oua de prepelita, care s-au transformat intr-u meniu, dupa unii dintre oaspeti, memorabil. Cele trei preparate care […]
Am primit recent de la Tomatina, printre alte vegetale, o selectie de 7 tipuri de roșii. Trei dintre ele îmi erau cunoscute, dar celelalte au fost o surpriza placuta. Ma simt bine cand întalnesc fructe, legume sau alte alimente pe care nu le-am gustat niciodata, așa ca am fost încantat sa profit de ocazie.
Nu am idee cati dintre dumneavoastra știti ce implica un blog. Probabil ca nu v-ati gandit la asta nicio secunda, caci aveti la îndemana mii de bloguri; doar deschideti browserul, tastati un url și gata! Brusc, vi se deschide în fata, complet gratuit și fara nicio obligatie pentru dvs., un întreg univers. Captivant sau banal, […]
Acesti carnati sunt originari din Germania si se disting atat prin mirodeniile cu care este parfumata umplutura, cu textura fina si pastoasa a acesteia, ca si cu modul in care se gatesc. In germana Knackwurst vine de la “knacken”, care inseamna “a crapa”, sau de la “knacking”, care inseamna “crocant”. Aceasta se refera la faptul […]
Va prezint o alta reteta gatita in cadrul cursurilor de practica si teorie culinara de la GUXT. Reteta este, ca orice curry de acest fel gatit corect, foarte gustoasa si plina de aroma. Cum acest curry se gateste repede si este foarte simplu, il puteti lua in consideratie pentru o masa de pranz in weekend, […]