Pui catifelat cu legume si piper de Szechuan

Pui catifelat cu legume si piper de Szecuan - Pui catifelat cu legume si piper de Szechuan 1 - Retetele lui Radu

Am avut ceva timp zilele trecute si am incropit o reteta in stil chinezesc, cu ceea ce aveam in camare si in frigider. De aceea, nu trebuie sa va mire absenta cepei verzi si a coriandrului; lipseau si, pur si simplu, mi-a fost lene sa ma duc la supermarket. Lene si urat… in ultimul timp […]

Supa de somon si creveti cu sofran

Supa de somon si creveti cu sofran - Supa de somon si creveti cu sofran 4 - Retetele lui Radu

Aceasta reteta provine din arsenalul prietenului Costel Clipescu si a fost gatita la GUXT, cu ocazia unui eveniment corporate. Supa este nu gustoasa, ci deosebit de delicioasa. Este, in acelasi timp, si robusta si delicata, si simpla si rafinata. Succesul evenimentului mai sus amintit este datorat, macar partial, si acestei supe, care a intrecut asteptarile […]

Gravlax cu sos de mustar, unt si paine de secara

Gravlax cu sos de mustar - Gravlax cu sos de mustar, unt si paine de secara 7 - Retetele lui Radu

Gravlax este un preparat scandinav care propune fileuri de somon marinate cu sare grunjoasa, zahar si marar. Este servit, de obicei, ca gustare, alaturi de paine sau cartofi fierti, cel mai adesea insotit de un sos pe baza de mustar, numit “gravlaxsås” sau “hovmästarsås”. Gravlaxul este nu doar un preparat culinar, ci si o metoda […]

Pe scurt despre sosul guai wei

Acum câţiva ani, mă documentam despre sosurile asiatice iuţi şi picante, preparate pe bază de ardei iuţi. Materialul găsit a fost destul de bogat şi de variat. Am dat întâmplător şi peste un singur mic articol despre guai wei; acesta mi s-a părut insuficient ca documentare şi, sincer să fiu, destul de neclar, aşa că […]

Pulpe de iepure cu sos de masline

Pulpe de iepure cu sos de masline - Pulpe de iepure cu sos de masline 10 - Retetele lui Radu

Aceasta reteta a fost gatita la GUXT, cu ocazia unui eveniment corporate. Este o reteta de inspiratie franceza, dar care se gateste asemanator, sau doar cu mici deosebiri, in multe alte locuri din lumea occidentala. Preparatul este unul plin de gust. Iepurele are gustul sau caracteristic, iar rosiile si maslinele, ajutate putin de ierburile aromate, […]

Goong pad khing – Creveti cu ghimbir

Goong pad khing - Goong pad khing - Creveti cu ghimbir 13 - Retetele lui Radu

Acum cateva zile am avut ocazia sa revad filmuletele pe care le-am facut in Bangkok, in 2008. Am filmat atunci tot ceea ce am gasit legat de mancare: scene din piete, magazine, gatit stradal etc.. Scena despre care vreau sa vorbesc acum s-a desfasurat seara, atunci cand am mancat in Yaowarat, cartierul chinezesc, ceea ce […]

Dal samosa

Dal samosa - Dal samosa 16 - Retetele lui Radu

Samosa este un fel de coltunas prajit sau copt, continand o umplutura, de obicei sarata, compusa din legume, leguminoase, ceapa, mirodenii si, uneori, carne tocata de miel sau pui. Dal, dahl, dhal sau daal este un termen generic pentru leguminoase uscate si sparte in jumatate. Titlul ar indica, deci, un fel de coltunasi cu o […]

Moo pan kon thot – Chiftele thailandeze din carne de porc

Moo pan kon thot - Moo pan kon thot - Chiftele thailandeze din carne de porc 19 - Retetele lui Radu

Exista mai multe variante ale acestei retete. Unele folosesc o carne de porc foarte slaba, muschiulet sau file, ceea ce mi se pare o greseala, caci chiftelele fara un pic de grasime, ma iertati, dar nu au gust si se usuca la gatit. Alte variante propun amestecarea carnii de porc (slaba sau nu) cu carne […]

Gaeng som goong – Curry thailandez acrisor de creveti

Gaeng som goong - Gaeng som goong - Curry thailandez acrisor de creveti 22 - Retetele lui Radu

Cum povesteam intr-un material anterior, “gaeng” denumeste o gama variata de preparate culinare thailandeze, cu mai mult sau mai putin sos, denumite generic, de catre occidentali, curry. Reteta de fata va ofera un preparat acrisor-picant, si este folosita preponderent pentru peste si fructe de mare, sau legume. Este un curry foarte deosebit de cele pe […]

Pe scurt despre Yu Xiang

Yu xiang este unul dintre amestecurile de asezonatori clasice ale bucătăriei din Szechuan (sau Sichuan), una dintre bucătăriile regionale importante ale Chinei. Este, cu alte cuvinte, o combinaţie de ingrediente folosită la asezonarea mâncării.

Pollo all’arancia alla catanese

Pollo all arancia alla catanese - Pollo all’arancia alla catanese 25 - Retetele lui Radu

Aceasta reteta reflecta influenta araba asupra bucatariei siciliene. Carnea este marinata cu mirodenii si ierburi, brezata apoi in suc de portocale cu ceapa, usturoi si masline si, in final, servita cu cuscus, o garnitura destul de populara in Sicilia. Preparatul este delicios, cu un sos complex, cu accente dulci, acrisoare, picante si sarate, destul de […]

Caponata di melanzane alla siciliana

Caponata di melanzane alla siciliana - Caponata di melanzane alla siciliana 28 - Retetele lui Radu

Caponata este un fel de ghiveci sicilian, pe baza de vinete, telina si rosii, asezonata cu masline, zahar, capere, seminte de pin, busuioc si otet; unii o considera ca fiind o salata gatita. Exista mai multe variante de reteta: cu adaus de cartofi, morcovi, ardei grasi sau chiar stafide. Caponata de vinete este cea mai […]

Pesce alla ghiotta

Pesce alla ghiotta - Pesce alla ghiotta 31 - Retetele lui Radu

Ghiotta este un sos folosit ca baza pentru multe preparate siciliene. Ingredientele de baza care il compun sunt ceapa, tulpini de telina, rosii, capere si masline verzi. Traditional sicilienii folosesc pentru acest preparat fie pesti intregi fie, mai adesea, bucati mari de peste spada sau cod.

Kachumber – salata indiana

Kachumber - Kachumber - salata indiana 34 - Retetele lui Radu

Kachumber – salata indiana traditionala Kachumber este o salata indiana, servita mai ales ca insotitor al curry-urilor picante si aromate. Este gustoasa, racoritoare si usoara; are calitatea de a curata papilele gustative prea incarcate de aromele mirodeniilor unui curry indian si de a pregati cavitatea bucala pentru urmatoarea inghititura.

Pe scurt despre sosul ma-la

Acest sos este caracteristic bucătăriei din Szechuan (sau Sichuan, cum mai este scris uneori). Are aspect uleios si conține piper de Szechuan, ardei iuți și diferite mirodenii, mijotate în grăsime. Deși la începuturi a fost propriu doar acestei bucătării regionale (popular mai ales în zona orașului Chongqing, sau Chong Qing), a devenit în ultimii douăzeci […]

Besan Paare – Crackeri crocanti din faina de naut

besan paare - Besan Paare - Crackeri crocanti din faina de naut 36 - Retetele lui Radu

Acesti crackeri au un gust deosebit, datorat fainii de naut si mirodeniilor. Sunt o gustare excelenta la orice ora din zi, mai ales insotita de un chutney picant si de o bere rece.

Cel mai bun preparat culinar

Cel mai bun preparat culinar – clasament În lume se fac diferite clasamente, folosind voturile publicului, despre cele mai bune preparate culinare. Cele mai cunoscute sunt, probabil, cele făcute de CNN Travel; sau, oricum, ele ies cel mai mult în față la căutările făcute de mine pe Google. Am aruncat o privire pe două astfel […]

Pyaz ke pakore

Pyaz ke pakore - Pyaz ke pakore 39 - Retetele lui Radu

Pokora, pakoda sau bhajia sunt diversele denumiri sub care sunt cunoscute aceste gustari. La origine indiene, ele s-au raspandit in intreaga Asie de sud. Denumirea “pakora” provine din sanscrita, “pakvavata”, un cuvant compus, in care “pakva” inseamna “gatit”, iar “vataka” denumeste un fel de crochete din linte, prajite in ghee (unt clarificat). Sunt convins ca […]

Curry panang de creveti

Curry panang de creveti - Curry panang de creveti 45 - Retetele lui Radu

Acest tip de curry (in thailandeza “gaeng panaeng goong”), numit si “penang” sau “panaeng”, este un preparat relativ uscat, foarte parfumat si cu iuteala redusa. Denumirea sa provine din cea a statului malaezian Penang, situat in sudul Thailandei. Originea acestui tip de curry este malaeziana, dar thailandezii l-au adaptat propriului gust. Reteta traditionala continea carne […]

Cum se gătesc curry-urile thailandeze (1)

gaeng - Cum se gătesc curry-urile thailandeze (1) 48 - Retetele lui Radu

Aşa-numitele curry-uri thailandeze sunt atât de diverse încât te descumpănesc, te fac să devii confuz şi nu de puţine ori devin obiectul controverselor. Varietatea lor se datorează, după mine, disponibilităţii unei game largi de ingrediente, sezonalităţii (căci thailandezii, în majoritatea lor, încă mai gătesc după sezon, folosind pe cât se poate doar ce se găseşte […]

Creveti in stil Szechuan

Creveti in stil Szechuan - Creveti in stil Szechuan 51 - Retetele lui Radu

In primul rand vreau sa va avertizez ca aceasta reteta nu este pentru oricine. Daca o gatiti fara sa schimbati o iota, veti avea gura in flacari si veti transpira din belsug. Probabil ca un italian (dar nu un creol, mexican, thailandez, indian etc.) s-ar lua cu mainile de cap vazand cantitatile de usturoi si […]

Salata picanta de cuscus cu fructe

Salata picanta de cuscus cu fructe - Salata picanta de cuscus cu fructe 54 - Retetele lui Radu

Aceasta salata combina cuscusul cu citrice, fructe uscate si mirodenii, oferind un preparat sanatos, plin de vitamine, antioxidanti si fibre. Are un gust picant-acrisor-dulce si o aroma mentolata-citrica, foarte racoritoare. Salata aceasta este potrivita ca mic dejun sau cina usoara, ori ca prim fel al unui pranz de vara.

Curry massaman de pui

Curry massaman de pui - Curry massaman de pui 57 - Retetele lui Radu

Massaman (scris si mussaman, sau matsaman) este un curry thailandez influentat puternic de curry-urile malaeziene, acestea, la randul lor, fiind influentate de cele indiene. Nu se stie exact de unde provine termenul “masaman”, sau cine si unde a gatit prima data acest tip de curry, dar se stie ca se gateste cel mai des cu […]

Salata de castraveti cu arahide

Salata de castraveti cu arahide - Salata de castraveti cu arahide 60 - Retetele lui Radu

Aceasta salata acrisoara, cu accente picante, sarate si dulcege, se poate servi ca atare, singura, ca o gustare, dar cel mai adesea ca o salata-garnitura (relish), alaturi de curry-uri picante sau carne la gratar.

Sarmale instant

Sarmale la minut – stii ce vrei? Cred că fiecare dintre noi a mâncat sarmale de zeci, sau chiar sute de ori. Probabil foarte mulți dintre noi și-au urmărit bunicile, mătușile și mamele, în bucătărie, împachetând sarmalele și pregătindu-le pentru fiert. Mi-aș putea închipui că majoritatea dintre noi iși mai aduce aminte cum fierbeau cratițele […]

Curry thailandez galben de creveti

Curry thailandez galben de creveti - Curry thailandez galben de creveti 63 - Retetele lui Radu

Aceasta reteta are sosul preparat pe baza de iaurt, un ingredient mai putin obisnuit pentru curry-urile thailandeze, care sunt gatite de obicei cu lapte de cocos (in centru si sudul tarii) sau apa (in nordul tarii). Iaurtul se foloseste uneori impreuna cu pastele de curry foarte iuti, cum este cea galbena, pentru a mai calma […]

Amsterdam pe fugă (3)

AmsterdamRestaurante02 - Amsterdam pe fugă (3) 66 - Retetele lui Radu

Ca întotdeauna, o călătorie în altă țară are pentru mine și o importantă componentă culinară. Nu vreau să văd doar muzee, catedrale, străzi și oameni, ci și piețe, magazine alimentare și restaurante. Sau, ca să fiu sincer, mai ales piețe, magazine alimentare și restaurante. De cele mai multe ori timpul mi se pare atât de […]

Pasta de ardei iute

Pasta de ardei iute - Pasta de ardei iute 90 - Retetele lui Radu

Sosurile si pastele de ardei iute sunt condimente superbe. Se pot folosi si ca marinade, si ca dipuri si ca ingrediente pentru asezonarea sosurilor si supelor picante. Din cate am observat, din pounctul de vedere al ingredientelor componente, acest gen de pasta se poate prepara cam in trei mari variante: paste compuse doar ardei iute […]

Amsterdam pe fugă (2)

amsterdamBranza01 - Amsterdam pe fugă (2) 93 - Retetele lui Radu

Spuneam în articolul trecut că Olanda are o suprafață de doar circa 40.000 kmp, fiind cam de șase ori mai mică decât România. Cu toate acestea, nu știu cum reușește să fie, după SUA, cel mai important exportator de alimente din lume. Sincer, mi se pare incredibil! Imediat în urma Olandei, în acest clasament vin […]

Yaki-gyoza

Yaki gyoza - Yaki-gyoza 96 - Retetele lui Radu

Gyoza denumeste in japoneza un tip de coltunasi, umpluti cu diferite variante de amestecuri de legume, fructe de mare, peste, porc, pui, oaie sau vita. Acesti coltunasi, odata umpluti, se pot gati in mai multe feluri: prajiti in tigaie si apoi inabusiti in aburi, caz in care se numesc “yaki-gyoza”, fierti molcom in apa, adica […]

Amsterdam pe fugă (1)

amsterdam01 - Amsterdam pe fugă (1) 99 - Retetele lui Radu

Cred că, de obicei, atunci când vizităm pentru prima dată un loc, ajungem acolo cu nişte aşteptări. Sau prejudecăţi: avem o impresie pre-formată, compusă din cele auzite, din cele văzute la televizor, din cele citite sau, uneori, chiar dintr-o documentare mai mult sau mai puţin sumară. Toate acestea ne proiectează o „imagine” a locului respectiv. […]

Strudel cu mere si stafide

Strudel cu mere si stafide - Strudel cu mere si stafide 102 - Retetele lui Radu

Strudel cu mere si stafide – o reteta in stil austriac Strudelul, la origine austriac, a devenit popular in Europa Centrala si in Balcani, unde se prepara in diferite variante. Acest desert este popular si la noi; reteta de fata este lucrata in stil austriac, merele fiind prezente ca bucati mari si fragede, dar nelipsite […]

Supa de prepelita cu taitei de casa

Supa de prepelita cu taitei de casa - Supa de prepelita cu taitei de casa 105 - Retetele lui Radu

Incepusem sa va povestesc acum cateva zile ca am avut de gatit, la un eveniment desfasurat la GUXT, o gramada de prepelite. V-am relatat atunci cum ne-am organizat, astfel ca sa folosim totul cat mai eficient. Dupa piepturile de prepelita cu sos brun si trufe si dupa vol-au-vent-urile cu prepelita si galbiori, iata si supa […]

Vol-au-vent cu prepelita si galbiori

Vol au vent cu prepelita si galbiori - Vol-au-vent cu prepelita si galbiori 108 - Retetele lui Radu

Incepusem sa va povestesc acum cateva zile ca am avut de gatit, la un eveniment desfasurat la GUXT, o gramada de prepelite. V-am relatat atunci cum ne-am organizat, astfel ca sa folosim totul cat mai eficient. Acest preparat clasic francez este deosebit. Aluatul este usor si pufos, iar umplutura are un gust delicat si rafinat, […]

Supa de usturoi cu masline

Supa de usturoi cu masline - Supa de usturoi cu masline 114 - Retetele lui Radu

Nu ca acum ar fi cazul… am vrut doar sa clarific relatia mea cu usturoiul. Adausul de masline din aceasta reteta da adancime gustului si vine cu un plus de culoare. Servita cu paine prajita, care sa ofere un contrast de texturi, aceasta supa matasoasa este delicioasa si satioasa. Poza este facuta in graba, aproape […]

De-ale globalizării

Am auzit foarte des afirmația că trebuie musai să mănânci produse locale, fiindcă toate ființele ce împart un terroir, vibrează cumva pe aceeași lungime de undă. Adica apa, pâinea, legumele, vinul, animalele și toate celelalte alimente au ceva în comun care face ca asocierea lor în farfuria noastră să fie gustoasă și benefică. Mulți prieteni […]

Knackwurst cu varza

Knackwurst cu varza - Knackwurst cu varza 120 - Retetele lui Radu

Stiu ca aceasta este mai curand o reteta potrivita pentru luna noiembrie decat pentru iulie, dar zilele acestea au fost atat de ploioase, incat la GUXT in bucatarie a parut ca este toamna. Cu un mic efort de imaginatie, intr-o zi ploioasa si racoroasa, aceasta reteta nu mai este atat de nepotrivita. Preparatul in chestiune […]

Piept de prepelita cu trufe si sos brun

Piept de prepelita cu trufe si sos brun - Piept de prepelita cu trufe si sos brun 123 - Retetele lui Radu

Recent am avut ocazia, la GUXT, sa gatesc prepelite, alaturi de Costel Clipescu, in cadrul unui eveniment la care au participat 15 persoane. Asa se face ca am avut de-a face cu 30 de prepelite si 60 de oua de prepelita, care s-au transformat intr-u meniu, dupa unii dintre oaspeti, memorabil. Cele trei preparate care […]

O mică degustare de… roșii

rosii - O mică degustare de... roșii 126 - Retetele lui Radu

Am primit recent de la Tomatina, printre alte vegetale, o selecție de 7 tipuri de roșii. Trei dintre ele îmi erau cunoscute, dar celelalte au fost o surpriză plăcută. Mă simt bine când întâlnesc fructe, legume sau alte alimente pe care nu le-am gustat niciodată, așa că am fost încântat să profit de ocazie.

Decalogul nesimțitului

Nu am idee câți dintre dumneavoastră știți ce implică un blog. Probabil că nu v-ați gândit la asta nicio secundă, căci aveți la îndemână mii de bloguri; doar deschideți browserul, tastați un url și gata! Brusc, vi se deschide în față, complet gratuit și fără nicio obligație pentru dvs., un întreg univers. Captivant sau banal, […]

Knackwurst

Knackwurst - Knackwurst 129 - Retetele lui Radu

Acesti carnati sunt originari din Germania si se disting atat prin mirodeniile cu care este parfumata umplutura, cu textura fina si pastoasa a acesteia, ca si cu modul in care se gatesc. In germana Knackwurst vine de la “knacken”, care inseamna “a crapa”, sau de la “knacking”, care inseamna “crocant”. Aceasta se refera la faptul […]

Curry de somn cu lapte de cocos

Curry de somn cu lapte de cocos - Curry de somn cu lapte de cocos 132 - Retetele lui Radu

Va prezint o alta reteta gatita in cadrul cursurilor de practica si teorie culinara de la GUXT. Reteta este, ca orice curry de acest fel gatit corect, foarte gustoasa si plina de aroma. Cum acest curry se gateste repede si este foarte simplu, il puteti lua in consideratie pentru o masa de pranz in weekend, […]