Osso buco alla milanese – rasol de vitel

Osso buco alla milanese

Osso buco (sau ossobuco) alla milanese – Rasol de vitel, reteta italiana Osso buco alla milanese este reteta cu nr. 900 de pe blog. Nu stiu daca lucrurile se puteau nimeri mai bine decat ca numarul acesta aproape rotund sa fie legat de o reteta clasica, foarte gustoasa. Este posibil ca poza pe care am […]

Pui cu sparanghel si sos veloute

Pui cu sparanghel si sos veloute - Pui cu sparanghel si sos veloute 5 - Retetele lui Radu

Sosul vélouté este unul dintre clasice ale bucatariei franceze. Este unul dintre sosurile-mama, alaturi de sosurile béchamel, olandez, spaniol si de cel de rosii. Un sos merita eticheta de “sos-mama” daca, odata preparat in varianta de baza, el poate fi asezonat divers, dand nastere mai multor sosuri derivate, toate foarte gustoase. Aici, in varianta de […]

Curry de cartofi cu fructe uscate

Curry de cartofi cu fructe uscate - Curry de cartofi cu fructe uscate 8 - Retetele lui Radu

Aceasta reteta este o joaca (o explorare culinara, daca doriti, facuta, bineinteles la GUXT) in care am adunat ingrediente si tehnici de gatit intalnite in prepararea mai multor tipuri de curry-uri indiene. Ceea ce a iesit a fost foarte gustos, combinatia de sos picant cu dulceata fructelor uscate punand bine in valoare cartofii fragezi.

Dulceata de masline

Dulceata de masline - Dulceata de masline 11 - Retetele lui Radu

Dupa ce am facut dulceata de ceapa si de ardei iute, nu cred ca ar mai fi trebuit sa ma surprinda ceva in domeniul dulceturilor. Ei bine, dulceata de masline a reusit. Stiam de ea de ceva vreme si cautam ocazia potrivita pentru a o prepara. Aceasta a venit cu ocazia evenimentului gastronomic “O seara […]

Fougasse

fougasse - Fougasse 14 - Retetele lui Radu

In vechea Roma, “panis focacius” era o varianta de paine coapta in cenusa caminului (“focus” in latina). Aceasta paine antica se regaseste intr-o gama larga de tipuri de paine de astazi: “focaccia” in Italia, “hogaza” in Spania, “fogassa” in Catalonia, “fugassa” in Liguria, “pogacsa” in Ungaria, “pogaci” in Ardeal, “fougasse” in Provence etc. Versiunea din […]

Macrou cu sos de rosii si cartofi natur

Macrou cu sos de rosii si cartofi natur - Macrou cu sos de rosii si cartofi natur 17 - Retetele lui Radu

Macroul este unul dintre pestii preferati de mine: are carnea ferma, oase putine si este satios. Reteta aceasta il gateste intr-un sos de rosii robust si il insoteste cu o garnitura mai “light”, care sa puna in valoare duo-ul peste-sos. Reteta aceasta a fost gatita in cadrul cursurilor de practica si teorie culinara cu tema […]

Tartine cu tapenade si rosii uscate la soare

Tartine cu tapenade si rosii uscate la soare - Tartine cu tapenade si rosii uscate la soare 20 - Retetele lui Radu

Aceasta gustare provine din bucataria franceza, si anume din regiunea Proventa (Provence). Tapenade este un condiment tipic provensal, folosit mai ales ca pasta pentru ungerea tartinelor sau sandviciurilor, dar si ca topping pentru unele preparate mediteraneene. Are o poveste interesanta, care poate fi citita aici. Eu am folosit o reteta de tapenade simpla, mai pe […]

Korma de pui cu ciuperci si ceapa verde

Korma de pui cu ciuperci si ceapa verde - Korma de pui cu ciuperci si ceapa verde 23 - Retetele lui Radu

Korma (sau kormaa, qorma, khorma, kurma) denumeste un tip de curry originar din Asia Centrala, la care carnea si/sau legumele sunt fierte molcom intr-un sos condimentat, pe baza de iaurt, smantana sau lapte de cocos, ingrosat cu o pasta de alune, nuci sau seminte. Sper ca lista de ingrediente sa nu va sperie. Pare mai […]

Clatite Cordon Bleu cu ragu si mozzarella

Clatite Cordon Bleu cu ragu si mozzarella - Clatite Cordon Bleu cu ragu si mozzarella 26 - Retetele lui Radu

Clatite Cordon Bleu – Clatite in toate felurile Cordon Bleu (si nu Gordon Bleu cum veti gasi in foarte multe restaurante si site-uri) denumeste un preparat pe baza de carne umpluta cu branza, apoi trecuta prin faina, ou si pesmet si prajita in baie de ulei.

Crêpe Suzette – istorie si legenda

crepeSuzette - Crêpe Suzette – istorie si legenda 29 - Retetele lui Radu

Crêpe Suzette – Clatite frantuzesti Cand se aduce vorba despre clatite, si ma refer la cele frantuzesti, adica la „crêpes”, si nu la clatite americane (pancakes, flipjack si altele), multora le vin in minte celebrele crêpes Suzette. Aceste clatite sunt un preparat clasic al gastronomiei franceze, sunt spectaculoase si absolut delicioase. Crêpe Suzette este inteleasa […]

Pe scurt despre bucataria catalana (3)

Acest ultim episod al seriei dedicata culturii culinare catalane trece în revista, foarte rapid, ultimele trei secole de istorie si de influente culinare. Sunt apoi enumerate preparatele culinare caracteristice zonei, amintite pietele de alimente ale Barcelonei si prezentate cateva aspecte statistice legate de starea actuala a gastronomiei catalane.

Somon posat cu sos olandez si legume aburite

Somon posat cu sos olandez si legume aburite - Somon posat cu sos olandez si legume aburite 35 - Retetele lui Radu

Sosul olandez este unul dintre sosurile-mama ale bucatarieie clasice franceze. Este un sos delicat, rafinat, foarte gustos. De aceea este asortat cu ingrediente cu gust ne-pronuntat, gatite in asa fel incat sa puna sosul in valoare, nu sa-l acopere. Aceasta reteta a fost preparata la cursurile de practica si teorie culinara desfasurate la GUXT.

Porc cu hribi, galbiori si sos de vin

Porc cu hribi galbiori si sos de vin - Porc cu hribi, galbiori si sos de vin 38 - Retetele lui Radu

Cred ca nu am mai vazut ciuperci proaspete, cu exceptia atotprezentelor champignon, de peste 20 de ani. Cei mai tineri dintre noi au auzit mai curand de funghi porcini si de ciuperci chanterelle, decat despre hribi, respectiv galbiori. Aceste ciuperci, nu mai vorbesc de ghebe, manatarci, bureti de iarna etc., mai sunt de gasit doar […]

Curry de pui cu lapte de cocos si orez Jasmine

Curry de pui cu lapte de cocos si orez Jasmine - Curry de pui cu lapte de cocos si orez Jasmine 40 - Retetele lui Radu

Va propun o reteta de curry, gatita la GUXT… sa zicem in joaca, intr-un moment de respiro. Daca tot este vorba la GUXT despre explorari culinare, cred ca astfel de joaca ar trebui sa se intample cat mai des. A iesit ceva gustos si foarte aromat; preparatul mai are si avantajul ca, cel putin in […]

Pe scurt despre bucataria catalana (2)

catalana07 - Pe scurt despre bucataria catalana (2) 43 - Retetele lui Radu

Partea a doua a articolului despre cultura culinara catalana continua parcursul istoriei acestei provincii autonome. Voi povesti despre influenta reciproca dintre sud-vestul Frantei si Catalonia, despre unele dintre primele carti de retete ale literaturii medievale, publicate în catalana, ca si despre expansiunea regatului aragonezo-catalan. Francezii Cand discutam despre influenta exercitata de bucataria franceza asupra celei […]

Salata de creveti cu pui si mango

Salata de creveti cu pui si mango - Salata de creveti cu pui si mango 47 - Retetele lui Radu

La GUXT Costel Clipescu si cu mine ne-am “jucat” cu ingredientele pe care le aveam la indemana dorind sa preparam o salata cu influente mixte, mediteraneene si asiatice. Am obtinut un preparat frumos colorat si decorativ,- o salata s-o mananci din ochi, cum se spune -, cu gust usor picant si acrisor, si cu un […]

Pe scurt despre bucataria catalana (1)

catalana00 - Pe scurt despre bucataria catalana (1) 50 - Retetele lui Radu

Acum cativa ani am vizitat Barcelona. Ştiam si pe atunci, bineînteles, ca acest oras este exponentul unei bucatarii regionale spaniole de exceptie, cea catalana; astazi ma gandesc însa ca as fi înteles mai bine Barcelona daca as fi stiut ceea ce stiu acum. Seara catalana organizata la GUXT a fost ocazia unei documentari serioase, iar […]

Cursuri de practica și teorie culinara

cursuri00 - Cursuri de practica și teorie culinara 53 - Retetele lui Radu

Foarte multa lume ma întreaba unde ar putea urma cursuri de gatit. Cei care pun aceasta întrebare nu sunt proaspeti absolventi de liceu în cautarea unei calificari, ci persoane trecute de 25-30 de ani, uneori chiar ceva mai varstnice, care doresc, pur și simplu, sa învete sa gateasca preparate interesante, mai corect și mai creativ, […]

Somon cu sparanghel si sos mousseline

Somon cu sparanghel si sos mousseline - Somon cu sparanghel si sos mousseline 56 - Retetele lui Radu

Sosul mousseline este un derivat din sosul olandez (hollandaise), considerat de bucataria clasica franceza a fi unul dintre cele cinci sosuri-mama. Mai este cunoscut si ca sos Chantilly. Mousseline este un sos delicat, fin si rafinat, folosit in special alaturi de peste, fructe de mare, legume si pui.

Creveti cu sos de vin si gremolata

Creveti cu sos de vin si gremolata - Creveti cu sos de vin si gremolata 59 - Retetele lui Radu

Nu prea am mai postat in ultima vreme retete cu creveti, asa ca le duceam dorul. Ca aproape intotdeauna, si de data aceasta o am pentru dvs. o reteta foarte simpla si rapida, dar plina de savoare. Ea a fost prezentata, explicata si exemplificata la cursurile de practica si teorie culinara sustinute de mine si […]

Hojaldres de ciruela y bacon

Hojaldres de ciruela y bacon - Hojaldres de ciruela y bacon 62 - Retetele lui Radu

Aceste rulouri de aluat umplute cu prune uscate si bacon sunt o tapa (gustare spaniola care se serveste alaturi de vin sau bere) foarte populara in Catalonia. Eu le-am gustat prima data la Barcelona, acum cativa ani, si de atunci le-am oferit deja la cateva evenimente. Reteta este extrem de usoara, iar preparatul este surprinzator. […]

Baba al rum

baba al rum - Baba al rum 65 - Retetele lui Radu

Acest desert isi trage originea din “babka”, o prajitura inalta si cilindrica, din Polonia, unde inca este gatita in aceasta forma. “babka” inseamna “batrana”, sau “bunica”, fiind un diminutiv al cuvantului “baba”. “Baba au rhum” a fost lansata la Paris, undeva pe la 1835, fiind introdusa via Alsacia si Lorena. Stanisław Leszczyński, regele exilat al […]

Supa crema de sparanghel cu topping crocant

Supa crema de sparanghel cu topping crocant - Supa crema de sparanghel cu topping crocant 68 - Retetele lui Radu

Supa crema de sparanghel – reteta cu topping crocant (pentru mese festive) Iata o reteta este demna de o masa festiva. Gustul supei este rafinat si delicat, iar contrastul de texturi dintre supa matasoasa si toppingurile crocante are, in mod incontestabil, farmecul sau. Aceasta reteta a fost gatita si servita la GUXT, in cadrul evenimentului […]

Masline umplute

masline umplute - Masline umplute 70 - Retetele lui Radu

Acum cateva zile va prezentasem o reteta despre care spuneam ca este una dintre cele mai simple posibile. Cea de fata este aproape la fel de simpla si de rapida, surprinzatoare si interesanta. Este un exemplu de cum poti obtine ceva gustos si incitant cu un minim de efort si cu doar cateva ingrediente. Maslinele […]

La masa cu stramosii – Maya (3)

ienibahar - La masa cu stramosii – Maya (3) 73 - Retetele lui Radu

Ierburi, flori, fructe si frunze aromate, ca vanilie, epazota, achiote (seminte de annatto), frunze de avocado, oregano mexican, ienibahar, Mansoa hymenaea (numita si “vita de usturoi”, o planta cataratoare, ale carei flori, frunze si radacini emana un miors slab de usturoi), Hoja santa (Piper auritum) etc. erau cunoscute si cultivate pentru gatit si în scopuri […]

Sandviciuri patatera

Senviciuri patatera - Sandviciuri patatera 76 - Retetele lui Radu

Morcilla patatera este denumirea unui carnat din Extremadura. Denumirea nu este tocmai corecta, caci termenul “morcilla” este dat carnatilor care contin si sange, deci celor de tipul sangeretelui de la noi. Morcilla patatera nu contin, insa, nicio picatuta de sange. Au o compozitie formata din grasime de porc, carne slaba de porc, multa boia de […]

Banderillas

Banderillas

Aceste tapas isi trag denumirea de la sagetile colorate, infipte de toreadori, matadori sau alti dori (nu am reusit niciodata sa retin denumirile corecte) in spinarea taurului, pentru a-l enerva si atata. Spre deosebire de banderillas din arena, acestea servesc unui scop mult mai pasnic: sunt o gustare interesanta, aspectuoasa si delicioasa. Exista multe tipuri […]

Midii gratinate cu gremolata si Parmesan

Midii gratinate cu gremolata si Parmesan - Midii gratinate cu gremolata si Parmesan 80 - Retetele lui Radu

Nu stiu daca aceasta reteta este cea mai simpla postata pe blog, probabil ca nu, dar cu siguranta se numara printre cele la care raportul calitate/timp investit este unul dintre cele mai bune. Preparatul, tipic mediteranean, este plin de gust si aroma; desi midiile nu se numara printre fructele de mare preferate de mine, le-as […]

La masa cu stramosii – Maya (2)

porumbMayas - La masa cu stramosii – Maya (2) 83 - Retetele lui Radu

Porumbul, cel mai important aliment pentru azteci, era secondat de dovleci, fasole si ardei iuti. Porumbul, dovlecii si fasolea sunt numiti, în America de Nord, „cele trei surori”; incorporate în dieta aceste alimente se completeaza unul pe celalalt, aducand împreuna nutrientii necesari organismului.

Zucchini alla scapece

Zucchini alla scapece - Zucchini alla scapece 86 - Retetele lui Radu

Aceasta reteta este tipica pentru Campania, regiune a carei capitala este orasul Neapole. Termenul “scapece” provine, se pare, din limba spaniola, de la “escabeche” si reflecta influenta culturala lasata de spanioli. Escabeche denumeste atat o tehnica de gatit, cat si un numar destul de mare de preparate culinare. Tehnica escabeche consta in marinarea intr-o vinegreta […]

La masa cu stramosii – Maya (1)

hartaMaya - La masa cu stramosii – Maya (1) 89 - Retetele lui Radu

În urma cu ceva vreme am început un serial de mare întindere, numit „La masa cu stramosii”. Intentia mea era sa ofer informatii despre modul în care obtineau hrana vechile civilizatii antice, despre ingredientele lor culinare, despre ceea ce mancau si, nu în ultimul rand, despre modul în care mancarea era legata de religia si […]

Porc cu coulis de capsuni si piure de telina

Porc cu coulis de capsuni si piure de telina - Porc cu coulis de capsuni si piure de telina 92 - Retetele lui Radu

Reteta aceasta este placuta ochiului si interesanta. Nu este modul meu preferat de a gati un muschiulet de porc, dar ca explorare culinara este o experianta care merita facuta. Carnea este bine pusa in evidenta de sosul dulceag-picant si de salata proaspata si acrisoara. Delicatul piure de telina da o nota rafinata si actioneaza ca […]

Pui cu curry si lapte de cocos

Pui cu curry si lapte de cocos - Pui cu curry si lapte de cocos 94 - Retetele lui Radu

Pui cu curry si lapte de cocos – o reteta usor picanta Va propun astazi un curry gatit intr-un un sos pe baza de lapte de cocos, aromatizat cu un amestec de mirodenii, ceapa, usturoi, ghimbir si ardei iute. Gustul este usor picant, dar bine echilibrat, iar aroma complexa si foarte placuta. Bucatarie: Retetele lui […]

Churros cu sos de ciocolata

Churros cu sos de ciocolata - Churros cu sos de ciocolata 96 - Retetele lui Radu

Churros este un preparat pe baza de aluat oparit, tras prin pos si prajit in ulei. Se pot prepara churros ca desert, sau gustare, acompaniate de sosurile potrivite respectivei posturi. Churros cu sos de ciocolata este un desert traditional mexican, dar este intalnit si in Spania, Filipine, Portugalia, Brazilia, Columbia, Venezuela, Argentina Peru, Cuba, Uruguay […]

Melci cu umplutura de curmale, smochine si stafide

Melci cu umplutura de curmale si smochine - Melci cu umplutura de curmale, smochine si stafide 99 - Retetele lui Radu

Umplutura de curmale si smochine este delicioasa. Nu are nevoie de adaus de zahar, ci doar de o asezonare discreta cu mirodenii si apa de flori de portocal. Aceasta din urma ii da o aroma rafinata, extrem de placuta.

Lup de mare cu legume si rozmarin

Lup de mare cu legume si rozmarin - Lup de mare cu legume si rozmarin 102 - Retetele lui Radu

Va prezint din nou o reteta preparata in bucataria de la GUXT, locul unde incercam sa exploram vastul si fascinantul univers al gastronomiei. Reteta este una foarte simpla, de inspiratie mediteraneana. Uleiul de masline italienesc, usturoiul si rozmarinul contureaza profilul de aroma al preparatului.

Gazpacho de capsuni

gazpacho de capsuni - Gazpacho de capsuni 104 - Retetele lui Radu

Reteta de fata este o adaptare dupa mult mai binecunoscutul gazpacho de rosii spaniol. Supa este foarte aromata si racoritoare, cu gust acrisor-picant-vag dulceag. O sa simtiti bine si castravetii si capsunile, ca si aromele ierburilor; aromele mirodeniilor sunt un pic mai “joase”, undeva in planul al doilea. Incercati aceasta supa atunci cand capsunile sunt […]

Rillette de rata

Rillette de rata - Rillette de rata 107 - Retetele lui Radu

Rillette de rata – o reteta rustica Rillette este un preparat culinar similar unei paste de carne, obtinute din carne si grasime, adesea imbogatita cu alte ingrediente (ierburi aromate, usturoi, mirodenii etc.). La origine, rillette a fost preparata din carne de porc, piept mai ales, taiat cubulete, sarat din belsug si gatit lent, in propria […]

Salata de capsuni cu rucola si branza cu mucegai

Salata de capsuni cu branza - Salata de capsuni cu rucola si branza cu mucegai 110 - Retetele lui Radu

Aceasta reteta face parte din grupul celor gatite la GUXT, cu ocazia evenimentului cu tema “Ziua in care vin capsunile”. Este o reteta inedita si originala, surprinzatoare, simplu de preparat si delicioasa. Cheia succesului este sa se foloseasca doar ingrediente de cea mai buna calitate; in special capsunile trebuie sa fie pline de gust si […]

A fost “Food & Wine Pairing”: vinuri albe si tinere de la Corcova

corcova01 - A fost "Food & Wine Pairing": vinuri albe si tinere de la Corcova 113 - Retetele lui Radu

Ieri, în cadrul seriei “Pranzul de duminica”, a avut loc la GUXT un eveniment de împerechere între vinuri si bucate. Oaspete ne-a fost Robert Marshall, de la Roy & Damboviceanu Corcova, unul dintre producatorii mici dar care an de an propune publicului vinuri de foarte buna calitate.

GUXT va propune, la pranzul de duminica, mult sparanghel

bannerSparanghel - GUXT va propune, la pranzul de duminica, mult sparanghel 116 - Retetele lui Radu

Sparanghelul, numit si “leguma regilor”, este socotit de multi o delicatesa. Bucatarii rafinate, în special cea franceza, îl folosesc în multe preparate care pun în evidenta gustul sau delicat. M-am gandit sa va invit, din nou, duminica 18 mai, orele 13:00, la o explorare culinara care sa evidentieze versatilitatea acestui aliment, modul în care se […]