Degustare de vinuri: Chile într-un pahar

Chile intr un pahar - Degustare de vinuri: Chile într-un pahar 1 - Retetele lui Radu

În ultimii ani vinurile din Chile au devenit o prezenta constanta si apreciata pe piata noastra. Calitatea buna si foarte buna, ca si preturile corecte, fac ca vinurile chiliene sa fie adevarate “best-sellere”. GUXT va propune o noua expeditie de explorare în lumea vinului. Evenimentul “Chile într-un pahar” va prezenta gama TRIO de la celebrul […]

A fost „Ziua în care vin capsunile”

capsuni07 - A fost „Ziua în care vin capsunile” 4 - Retetele lui Radu

Vineri 9 mai 2014 GUXT a fost din nou plin. Douazeci de persoane au participat la evenimentul de explorari culinare cu tema „Ziua în care vin capsunile”. Marturisesc ca am ales aceasta tema, împreuna cu Costel Clipescu, cuprinsi de un val de entuziasm. În acea zi era soare afara si respiram un aer de primavara […]

A fost degustare de vinuri “Tenuta Ulisse”

ulisse02 - A fost degustare de vinuri "Tenuta Ulisse" 7 - Retetele lui Radu

Ieri, joi 8 mai 2014, la GUXT, în str. Dimitrie Racovita nr. 37, s-a desfașurat o degustare de vinuri în colaborare cu Rifco Trading, distribuitor exclusiv în Romania al vinurilor produse de Tenuta Ulisse. A fost primul eveniment de acest gen organizat de mine, nu doar la GUXT, ci în general. Am avut oarece emotii […]

Curs de practica si teorie culinara: „Fructe de mare – modulul 1”

bannerFructeMare12 - Curs de practica si teorie culinara: „Fructe de mare – modulul 1” 10 - Retetele lui Radu

Tema cursului nu a fost aleasa întamplator. Am fost abordat de multe persoane care nu gatesc fructe de mare de teama sa nu greseasca ceva atunci cand le aleg sau cand le trateaza termic. De fapt, fructele de mare sunt foarte simplu de gatit, daca ai la îndemana cateva informatii utile si daca esti bine […]

A fost cursul de practica si teorie culinara „Masline si ulei de masline”

CursGatitMasline01 - A fost cursul de practica si teorie culinara „Masline si ulei de masline” 13 - Retetele lui Radu

Primul curs de gatit de la GUXT, cel cu tema „Masline si ulei de masline”, care s-a bucurat de colaborarea cu Bacania Veche, a luat sfarsit. Cei cinci cursanti au avut ocazia sa deguste cateva tipuri de masline si de uleiuri, sa prepare condimente ca pesto genovez, pesto rosu si tapenade, sa gateasca masline umplute […]

Astazi sunt dom’ profesor

Astazi dau examen. Îl dau din postura de profesor, ceea ce nu usureaza lucrurile. Ca sa fiu bine înteles, astazi voi fi profesor, nu elev, dar vad acest lucru ca pe un adevarat examen pentru mine… si trebuie neaparat sa-l iau cu nota cat mai mare.

Chiftele de linte in sos picant de rosii

Chiftele de linte cu sos picant de rosii - Chiftele de linte in sos picant de rosii 19 - Retetele lui Radu

Acest tip de reteta este originar din statul Assam. Sa nu va sperie lista de ingrediente, stiu ca este lunga, dar este defalcata pe chiftele si sos si cele mai multe dintre ele sunt mirodenii. Lintea este rehidratata si pisata cu ardei iuti si mirodenii pentru a obtine o pasta; portii mici din ea se […]

Rasfatul de week-end

Rasfat1 - Rasfatul de week-end 22 - Retetele lui Radu

Asa cum v-am promis acum cateva zile, Costel Clipescu si cu subsemnatul, adica echipa din bucataria clubului de explorari culinare GUXT, încercam sa va convingem ca meritati sa va rasfatati, dupa o saptamana de munca, dvs. însiva, familia si prietenii cu preparate culinare deosebite, gatite în casa si livrate acasa.

Curs de practica si teorie culinara: „Masline si ulei de masline”

Masline1 - Curs de practica si teorie culinara: „Masline si ulei de masline” 25 - Retetele lui Radu

Am fost întrebat de foarte multe ori, la evenimentele mele, daca nu organizez si cursuri de gatit. Întrebarile nu veneau de la tineri la început de drum, în cautarea unei calificari (de altfel, acestia nici nu se numara, din motive usor de înteles, printre oaspetii evenimentelor mele gastronomice) ci de persoane mature, cu un oarecare […]

Ziua în care vin capsunile

Ca explorator principal la GUXT, club de cultura gastronomica a carui existenta se bazeaza pe conceptul de explorare culinara, va propun saptamana viitoare un eveniment în… dubla editie. Acesta se va desfasura de doua ori, miercuri si vineri, adica 7 si 9 mai 2014, ca sa ofer ocazia celor care nu sunt disponibili la sfarsit […]

Degustare de vinuri Tenuta Ulisse

Ulisse1 - Degustare de vinuri Tenuta Ulisse 28 - Retetele lui Radu

De vreo doi ani, adica de cand am început sa întredeschid usa catre fascinantul univers al vinurilor, nu mai concep ca poate exista o masa deosebita, cu bucate gatite îngrijit si din alimente de buna calitate, fara sa fie pe masa si un vin bun. Cred ca a cunoaste vinul este un lucru educativ. Este […]

Bhaja Muger Dhal – Linte prajita condimentata

Bhaja Muger Dhal - Bhaja Muger Dhal – Linte prajita condimentata 31 - Retetele lui Radu

Aceasta reteta provine din Bengal si poate fi intalnita in mai multe variante, nu doar cu asezonari si consistente diferite, ci si cu moduri de lucru diferite. Multe dintre retetele de bhaja muger dhal au ca rezultat final un preparat cu mult sos, dar eu am ales o varianta “uscata” si am gatit-o cam ca […]

Gustari mediteraneene

Gustare mediteraneana - Gustari mediteraneene 34 - Retetele lui Radu

Gustarile de mai jos sunt simple, aproape ca nu necesita tratament termic si se dovedesc a fi delicioase, cu conditia sa folositi ingrediente de buna calitate, asa cum se face la GUXT, clubul meu de explorari culinare. Am servit aceasta gustare la un eveniment privat, alaturi de un pahar cu vin rose bine racit si […]

GUXT – Club de Explorari Culinare

GUXT01 - GUXT – Club de Explorari Culinare 37 - Retetele lui Radu

Nu mai tin minte prea bine cum m-am simtit atunci cand am avut prima întalnire cu o fata. Cred însa ca la fel m-am simtit vineri 25 aprilie 2014 cand am deschis oficial, împreuna cu partenerul meu, Catalin Andrei, clubul GUXT. Ma simteam emotionat, nerabdator, parca îmi era teama ca vreun amanunt, uitat în ultima […]

Cum degustam branzeturile

Degustare de branzeturi - Cum degustam branzeturile 40 - Retetele lui Radu

Îmi plac mult degustarile; de orice fel. Ma ajuta sa descopar alimente noi si sa le asociez în diferite feluri; ma ajuta sa explorez noi gusturi si noi arome. Cred ca prima degustare la care am participat, în mod neasteptat, a fost acum 10 ani, în Creta, în piata din Rethymno, unde o australianca, stabilita […]

Rasfatul de week-end

Cred ca mancarea gustoasa este un rasfat. Sunt oare singurul care crede acest lucru? Nu, din cat am putut sa-mi dau seama. O mancare gatita spre perfectie, plina de savoare, daca nu chiar surprinzatoare ca aspect sau combinatie de gusturi și arome, este ceva deosebit, facut cu dragoste și demn de respect.

Pasti fericit în 2014!

De Pasti – Mancare de casa livrata acasa În ultimele 2-3 saptamani am cam ramas dator cu activitatea pe blog, cel putin la nivelul la care va obisnuisem. Am scuze, caci înca din luna februarie am început un nou proiect, si anume organizarea unui spatiu dedicat culturii culinare si evenimentelor gastronomice.

Tajin de miel cu bulgur

Tajin de miel cu bulgur

Se apropie pastele si foarte multi dintre noi vom gati miel. Ciorba, stufat, drob, pulpa la cuptor etc., dupa traditie. Daca va simtiti aventurosi si sunteti dispusi la un mic experiment culinar, va propun aceasta reteta. Ca sa fiu sincer, cand m-am apucat de gatit impreuna cu Costel Clipescu (a fost una dintre primele retete […]

Cum se prepara supele limpezi (2)

Cum se prepara supele limpezi

În prima parte a acestui articol, publicata cu ceva vreme în urma, am abordat cateva elemente de terminologie, punctand diferentele care exista între “zeama de carne” (în engleza “broth”) si “fond” (în engleza “stock”); am discutat, de asemenea, despre modul de a prepara supe limpezi folosind zeama de carne. În aceasta a doua parte, voi […]

Ardei umpluti cu cascaval afumat si bacon

Ardei umpluti cu cascaval afumat si bacon

Ardei umpluti Va rog sa nu-mi reprosati ca va prezint a treia reteta la rand unde preparatul este gratinat. Am un cuptor cu convectie nou, si imi place teribil sa exersez la el. Reteta de fata este una potrivita ca gustare satioasa, sau, insotita de o garnitura (sa zicem bulgur, cuscus sau orez fiert), chiar […]

Pe scurt despre tapenade

Pe scurt despre tapenade

Am auzit diverse persoane afirmand ca tapenade este un sos sau o garnitura. Altii pretind, si le împartasesc parerea, ca tapenade este un condiment. Tapenade este caracteristica bucatariei provensale (cea nascuta în regiunea Provence, situata în sud-vestul Frantei, la granita cu Italia) si are aspectul unei paste.

Graten de paste cu branza si piper roz

Graten de paste cu branza si piper roz

Imi plac mult pastele, de orice fel. Sunt satioase, gustoase si foarte versatile. Nu-mi vine acum in minte niciun tip de preparat culinar in care sa nu se poata folosi. Cel mai mult imi place asocierea dintre paste si branzeturi. In aceasta reteta, branza cu mucegai Milkana, cremoasa si cu gust fin, face pereche cu […]

Avanpremiera la un proiect (2)

radu popovici blog culinar

Va povesteam în urma cu cateva zile ca muncesc mult la lansarea unui proiect nou. Acesta mi-a consumat aproape tot timpul si toata energia în ultimele 5 luni, si continua c-o faca si în aceste ultime zile. Sunt aproape gata. Am definitivat conceptul, am gasit spatiul, am format echipa, am renovat si modificat ceea ce […]

Despre un anume fel de prostie

Am avut cu totii momente, în viata, cand ne-am pocnit cu palma în frunte si ne-am zis: „Mai, da prost mai sunt!” Era gestul unei revelatii. Prostia era acolo, în fata noastra, doar ca nu am vazut-o de la început. A trebuit sa ne-o arate cineva, sau sa o descoperim singuri. Fecem acest gest în […]

Mancare de casa pentru Pasti!

bannerPasti1 - Mancare de casa pentru Pasti! 52 - Retetele lui Radu

Anul trecut, de Craciun, am initiat proiectul “Gatit în casa, adus acasa”, livrand preparate traditionale romanesti si din bucataria europeana. De data aceasta, va propun acelasi proiect, dar conceput pentru masa de Pasti. Ştiu ca multi dintre dvs. apreciati mancarea buna si va doriti o masa de Pasti traditionala, cu bucate gustoase pe masa, dar […]

Graten de cartofi cu trei feluri de branza

Graten de cartofi cu trei feluri de branza1 - Graten de cartofi cu trei feluri de branza 55 - Retetele lui Radu

Iata o reteta pentru iubitorii de branzeturi. Camembertul cu gust delicat, branza cu mucegai albastru Milkana, cu gustul sau bine definit si caracteristic si Grana Padano, branza robusta, cu gust puternic, formeaza o combinatie delicioasa, plina de personalitate, o companie buna pentru cartofii fragezi. Aromele de nucsoara si piper alb completeaza bine profilul gustativ al […]

Carnati in stil thailandez

Carnati in stil thailandez1 - Carnati in stil thailandez 58 - Retetele lui Radu

Aceasta reteta foloseste cateva ingrediente specifice sud-estului Asiei: pasta de curry, ghimbir, orez cu bob rotund, lipicios, limeta si sos de peste. Ingredientele sunt exotice, dar nu de neatins. Cu putin noroc le puteti gasi in supermarketuri si nici macar nu sunt scumpe. Carnatii de fata sunt picanti si plini de aroma, satiosi dar deloc […]

Pe scurt despre originea pastelor (2)

Acest articol se refera la originea pastelor europene, adica la cele preparate pe baza de grau; deocamdata voi lasa deoparte si celelalte alimente asimilate, cu mai mult sau mai putin temei, în anumite situatii, pastelor: gnocchi, bulgur, cuscus etc. Despre unele dintre ele am scris deja, celelalte vor urma într-un viitor pe care mi-l doresc […]

Avanpremiera la un proiect

În ultimele luni lucrez intens la un proiect pentru care ma pregatesc, constient sau nu, de mai mult de 5 ani. Am devenit constient de faptul ca paseam pe un drum care, inevitabil, ma conducea spre ceea ce urmeaza sa fac în viitor, doar în ultima jumatate a acestui interval de timp.

Pe scurt despre originea pastelor (1)

Iubesc pastele “fainoase”, cum erau ele numite acum vreo 20-30 de ani, ca sa se deosebeasca, probabil, de alte paste, numeroase si în alimentatie, dar si în multe alte activitati, de la industrie la constructii, de la vopseluri si coloranti, de la arta la mai stiu eu ce. Italienii le-au numit, tot pana acum cateva […]

Triangoloni cu sos de unt, salvie si piper roz

Triangoloni cu sos de unt salvie si piper roz1 - Triangoloni cu sos de unt, salvie si piper roz 62 - Retetele lui Radu

Triangoloni sunt paste umplute, asemanatoare cu mai bine cunoscutelor ravioli si tortellini. Dupa cum arata si numele lor (italienii adauga sufixul “ini” pentru pastele de dimensiuni mici si “oni” pentru cele de dimensiuni mari), triangoloni sunt triunghiuri mari, cam de doua imbucaturi normale.

Cum sa gatesti un pui la cuptor

pui la cuptor retete radu popovici - Cum sa gatesti un pui la cuptor 65 - Retetele lui Radu

Pui la cuptor – cum sa impresionam cu un preparat simplu Un pui întreg, gatit la cuptor, este un preparat deosebit; poate face o figura foarte frumoasa la mesele de duminica, în familie, sau cand aveti oaspeti la masa. Este un preparat care ar trebui sa figureze în repertoriul fiecarui pasionat de bucatarie. Un avantaj […]

Montarea preparatelor (2)

platting 03 - Montarea preparatelor (2) 67 - Retetele lui Radu

Pregatirea pentru montaj Sunt importante 4 aspecte: – spatiul de lucru trebuie sa fie organizat si curat – se pun la îndemana toate ustensilele potrivite pentru transferarea alimentelor pe farfurie: spatule, clesti, linguri. Lingurile de lemn sunt adesea prea mari, iar forma lor nu este net delimitata; îm plus, pot fi aderente, ceea ce duce […]

Crema de branza cu castravete, marar si chimen

Crema de branza cu castravete marar si chimen1 - Crema de branza cu castravete, marar si chimen 69 - Retetele lui Radu

Aceasta a fost una dintre primele retete pe care le-am… era sa zic gatit, dar este atat de simpla incat, desi am facut-o pana acum in zeci de variante, am ezitat s-o public. Asta pana ce am vazut ce succes are la prieteni; acest lucru m-a hotarat s-o prezint si pe blog. De fapt, nu […]

Montarea preparatelor (1)

platting 01 - Montarea preparatelor (1) 72 - Retetele lui Radu

Orice preparat implica eforturi, începand cu alegerea ingredientelor, pregatirea si gatirea lor. Dat fiind ca mancarea este perceputa de toate simturile, aceeasi cantitate de efort, imaginatie si creativitate trebuie investita si în montarea si prezentarea lor. Bucatarii profesionisti chiar obisnuiesc sa schiteze pe hartie modul în care va arata urmatoarea lor reteta. Atunci cand acesteia […]

Cum se gatesc cerealele

cereale - Cum se gatesc cerealele 77 - Retetele lui Radu

Într-o serie de articole publicate anterior, am subliniat faptul ca civilizatia umana, asa cum o cunoastem astazi, a fost posibila datorita surplusului de alimente adus, în principal, de culturile a trei cereale importante: orez, grau si porumb. Cred ca o mica serie de mici articole dedicate cerealelor nu ar fi nefolositoare si nici neimportanta, mai […]

Mozzarella cu pesto rosu si ansoa

Mozzarella cu pesto rosu si ansoa1 - Mozzarella cu pesto rosu si ansoa 80 - Retetele lui Radu

Aceasta gustare este o varianta a celebrei si delicioasei insalata caprese. Gustul placut si neutru al mozzarellei pune bine in valoare ansoaua si pesto-ul rosu, semintele de pin aduc un plus de textura, iar aromele de busuioc si de ulei de masline extra virgin completeaza in mod fericit acest preparat plin de savoare.

Orez lipicios cu fructe si sirop caramel

Orez lipicios cu fructe si sirop caramel1 - Orez lipicios cu fructe si sirop caramel 83 - Retetele lui Radu

Imi place mult bucataria thailandeza, dar trebuie sa recunosc ca nu sta grozav la capitolul deserturi. Acestea sunt putine la numar si, in general, se bazeaza pe orez si fructe. Cele mai multe dintre ele sunt insa destul de gustoase. Orezul lipicios (sticky rice) este considerat o delicatesa si folosit adesea la prepararea deserturilor: probabil […]

Carnati cu fenicul, in stil italienesc

Carnati cu fenicul1 - Carnati cu fenicul, in stil italienesc 86 - Retetele lui Radu

Acest tip de carnati se remarca prin aroma camforata, adusa de fenicul si anason, si prin gustul picant-aromat, datorat ardeilor iuti si piperului. Astfel de carnati merg bine cu bere lager, sau cu un vin rosu demisec ori demidulce.

Mutantii din bucatarie (3)

Despre co-dependenta Nu doar plantele si animalele domesticite depind de oameni pentru a supravietui. Oamenii au devenit si ei dependenti de noile lor creatii. Agricultura, furnizand cantitati mai mari de alimente, a permis punerea bazelor unui nou stil de viata si a dus la construirea unor societati mai complexe. Acestea se bazeaza astazi pe o […]

Mutantii din bucatarie (2)

„Naturalul” facut de om În general, lucrurile s-au întamplat astfel: o mutatie aparuta în mod natural a fost propagata de om la început poate inconstient, dar apoi în mod sigur cu intentie, programatic; scopul propagarii mutatiei a fost acela de a obtine mai multa hrana cu mai putina bataie de cap.

Mutantii din bucatarie (1)

Inevitabil în jurul meu se vorbeste despre mancare. Eu însumi vorbesc foarte mult despre acest subiect. Ma lovesc adesea de oameni care, în diferite contexte, rostesc sintagma „mancare naturala”. Foarte multi dintre cei pe care îi stiu preocupati de sanatatea proprie se chinuie, realmente, sa manance întotdeauna cat mai „natural”. Lor le dedic acest articol […]