Salata de bulgur cu rosii, patrunjel si branza de capra

Salata de bulgur cu rosii patrunjel si branza de capra1 - Salata de bulgur cu rosii, patrunjel si branza de capra 1 - Retetele lui Radu

Reteta de fata este extrem de simpla. Mananc destul de des astfel de salate, mai ales seara, si va spun sincer ca imi ofera, stropite cu un pahar de vin alb, o cina deosebita: usoara, satioasa, sanatoasa si gustoasa. Daca aveti o telemea buna, cum este si cea de capra distribuita de Delaco, cheia acestei […]

Salata de vita cu taitei de orez si susan

Salata de vita cu taitei de orez si susan - Salata de vita cu taitei de orez si susan 4 - Retetele lui Radu

Acest tip de salate este unul des intalnit, in diverse variante, in toate bucatariile din Asia de sud-est. Sunt foarte gustoase, picant-acrisoare, cu o aroma specifica, data de uleiul brun de susan. Preparatul se poate servi ca gustare sau ca fel principal, si merge bine cu bere sau cu un vin alb sau rose, aromat […]

Pe scurt despre ciocolata (2)

ciocolata11 - Pe scurt despre ciocolata (2) 7 - Retetele lui Radu

Prepararea ciocolatei Din pastaile de cacao se pot prepara multe varietati de ciocolata. Ciocolata, în cea mai pura forma a sa este doar boabe de cacao pisate într-o piua. Cum ceea ce se poate obtine astfel are o textura foarte grosiera, astazi se folosesc masini cu valturi mari, care pot macina boabele de cacao astfel […]

Sepii cu bulgur si sos de rosii

Sepii cu bulgur si sos de rosii - Sepii cu bulgur si sos de rosii 10 - Retetele lui Radu

Imi amintesc momentul cand am gustat prima data fructe de mare. Era in 2005, in Creta. Nu mi-au placut din prima incercare – de aceea ii inteleg pe cei care sunt reticenti atunci cand le gusta pentru intaia oara – dar apoi am invatat treptat sa le apreciez. Cel mai mult imi plac crustaceele (creveti, […]

Pe scurt despre ciocolata (1)

ciocolata01 - Pe scurt despre ciocolata (1) 13 - Retetele lui Radu

Ciocolata Nu am auzit niciodata pe cineva care sa afirme ca nu-i place ciocolata. Din cate îmi pot da seama, este probabil alimentul cel mai iubit de copii si adulti. Îmi place si mie, desi nu ma omor dupa dulciuri; le mananc rareori si atunci le prefer pe cele cu fructe. Totusi, nici eu nu […]

Vinete cu mozzarella si Grana Padano

Vinete cu branza mozzarella si Grana Padano - Vinete cu mozzarella si Grana Padano 25 - Retetele lui Radu

Am primit de la Delaco un pachet cu cateva produse interesante, cu rugamintea de a le testa in cateva retete. Colaborez cu Delaco de mai multe vreme, in special la evenimentele sustinute de mine, si am ajuns sa fiu destul de bine familiarizat cu produsele distribuite de aceasta companie. Printre produsele primite mi-au atras atentia […]

Aloo tikki – Chiftele picante de cartofi

aloo tikki - Aloo tikki - Chiftele picante de cartofi 28 - Retetele lui Radu

Va propun astazi o reteta vegetariana, simpla dar plina de savoare. Aceasta gustare se gateste in nordul Indiei; se intalneste desin ofertele vanzatorilor stradali de mancare. “Aloo” inseamna “cartofi”, iar “tikki” inseamna “crochete”. Exista nenumarate variante ale acestei retete, dar ingredientele de baza sunt cartofii, mirodeniile si ierburile aromate.

Ipohondrii culinare

Fiecare cultura culinara are propria sa istorie, propria sa evolutie si propriul impact asupra sanatatii natiunii. Astazi, mai mult decat oricand, suntem cu totii atentionati cu privire la ce si cum gatim, la ce mancam si cum mancam; aproape ca nu exista saptamana fara a fi anuntati, cu surle si trambite, despre descoperirea vreunui nou […]

Carnati in stil chaurice

Carnati in stil chaurice - Carnati in stil chaurice 31 - Retetele lui Radu

Sunt un tip de carnati cu o asezonare robusta, populari in statul american Louisiana. Reteta a fost adusa initial de spanioli, fiind adaptata de-a lungul timpului la ingredientele locale. Termenul “chaurice” este similar cu “chorizo”, acesti din urma carnati servind, probabil, ca sursa initiala de inspiratie. Am ales o varianta de reteta de carnati chaurice […]

Rulouri de omleta cu crema St. Agur

Rulouri de omleta cu crema St. Agur - Rulouri de omleta cu crema St. Agur 34 - Retetele lui Radu

Rulouri de omleta – reteta simpla, usor de facut Incep prin a va spune ca, dintre toate produsele lactate care se pot cumpara din hipermarketuri, crema de branza St. Agur este preferata mea. De aceea cand Delaco mi-a propus sa aleg cateva produse si sa le pun in evidenta in cateva retete, crema St. Agur […]

Pe scurt despre beurre blanc

Beurre blanc – sos clasic Beurre blanc este un sos clasic francez, a carei denumire tradusa în limba romana înseamna „unt alb”; aceasta emulsie catifelata este servita de obicei cu legume, carne alba, fructe de mare si peste. Multi cred ca beurre blanc este un sos greu de preparat. Totusi, daca se cunosc cateva proceduri […]

Porc cu sos de rosii, usturoi si paste

Porc cu sos de rosii usturoi si paste - Porc cu sos de rosii, usturoi si paste 37 - Retetele lui Radu

Imi plac sosurile picante si usturoiate, in special cele de rosii. Prefer gusturile puternice si aromele pline si robuste. Cred ca am gatit acest tip de reteta in zeci de variante, dar nu reusesc sa ma satur de el. Si de data aceasta am ales o combinatie de gusturi puternice. Aroma de usturoi este completata […]

Pe scurt despre picada

picada - Pe scurt despre picada 40 - Retetele lui Radu

Picada Îmi doresc sa scriu despre picada înca de acum cativa ani, cand am petrecut o saptamana la Barcelona. Din punct de vedere culinar acea calatorie a fost, într-un fel, o revelatie. Am descoperit multe lucruri noi pentru mine la acel moment, preparate, ustensile si termeni culinari pe care ulterior i-am folosit de multe ori. […]

Cartofi copti cu ceapa caramelizata si branza Chavroux

Cartofi copti cu ceapa caramelizata si crema - Cartofi copti cu ceapa caramelizata si branza Chavroux 43 - Retetele lui Radu

Iata o reteta foarte simpla, in care cartofii si ceapa caramelizata pun in valoare onctuozitatea si gustul delicat al branzei Chavroux, distribuita pe piata noastra de Delaco. Savoarea preparatului este completata de uleiul de masline extra virgin si de un pic de fulgi de ardei iute. Patrunjelul proaspat, tocat marunt, vine cu o pata de […]

Cum se fac clatitele

waterloo41 - Cum se fac clatitele 46 - Retetele lui Radu

Clatite – cum sa le preparam cu succes Clatitele se prepara în tigai cu laturi scunde, pe ochiul aragazului. Versatilitatea lor a dat nastere unui numar impresionant de retete de clatite. De la reteta clatitelor clasice pana la cea de clatite americane, între ele gasind, practic, o gama nelimitata de umpluturi dulci sau sarate, montate […]

Pachetele de omleta cu legume si creveti

Pachetele de omleta cu legume si creveti - Pachetele de omleta cu legume si creveti 48 - Retetele lui Radu

Aceste omlete asiatice sunt un preparat versatil si hranitor. Ingredientele listate de mine ca umplutura sunt doar una dintre zecile de variante posibile. Thailandezii folosesc, cel mai adesea, creveti, pui si porc, alaturi de diferite vegetale, crude sau gatite.

Chana masala

Chana masala - Chana masala 51 - Retetele lui Radu

Chana masala – un curry aromat cu naut (reteta indiana) Acest preparat, cunoscut si sub denumirile “chole masala” si “channay”, este originar din regiunea Punjab, impartita intre India si Pakistan. Ingredientul principal este nautul, numit “chana” in limba hindi. Chana masala este un curry aromat, cu gust picant-acrisor; consistenta sa este relativ uscata, deci sosul […]

Acoperirea alimentelor cu cruste protectoare si crocante (2)

Acoperirea umeda a alimentelor Aluaturile care acopera alimentele ce urmeaza sa fie prajite în baie de ulei sunt concepute sa duca la produse delicate si fragede. Aceste aluaturi au, în principiu, trei componente principale: amidon, lichid si proteine (cel mai adesea oua).

Pollo al chilindrón

Pollo al chilindrón este un preparat traditional provenit din provinciile Aragon si Navarra. Chilindrón denumeste un joc de carti dar, dupa unele surse, si vasul in care se gateste preparatul. Exista mai multe variante, dar aproape toate folosesc pimentón, aromata boia dulce afumata spaniola, si jamon serrano.

Carnati cu curry

Carnati cu curry - Carnati cu curry 55 - Retetele lui Radu

Acest tip de carnati nu provine din Marea Britanie, sau din vreo fosta colonie britanica, ci, neasteptat pentru mine, din Germania. Se vede ca dragostea germanilor pentru carnati este atat de mare, incat au experimentat cele mai neasteptate combinatii. Asa au aparut acesti Currywurst, care au devenit in timp un preparat cheie al bucatariei germane […]

Acoperirea alimentelor cu cruste protectoare si crocante (1)

acoperire - Acoperirea alimentelor cu cruste protectoare si crocante (1) 57 - Retetele lui Radu

Acoperirea cu cruste protectoare este una dintre tehnicile culinare care se efectueaza înainte de tratarea termica a alimentelor. Este o operatiune care protejeaza alimentul de actiunea termica directa, îi pastreaza suculenta si îl acopera cu o crusta crocanta si gustoasa. Am mai atins acest subiect acum ceva vreme, dar revin astazi cu mai multe amanunte […]

Samosa

samosa - Samosa 60 - Retetele lui Radu

Termenul “samosa”, sau “samoosa”, denumeste un fel de ghiozlomele (din turcescul “gözleme”, adica niste coltunasi care, in loc sa fie fierti, sunt prajiti in ulei) umplute cu un amestec, puternic asezonat cu mirodenii, de cartofi, ceapa, mazare, linte, carne tocata, fructe uscate etc. Se pare ca “samosa” provine din limba persana, din cuvantul “sanbosag”. Samosa, […]

Pe scurt despre pissalat

Pissalat (pissala) – din bucataria provensala Pissalat, sau pissala, este un condiment originar din Franta, specific bucatariei provensale, preparat în mod traditional dintr-o pasta de sardine sarate (dupa alte surse si din „ansoa”, nume generic atribuit mai multor specii de hamsii), asezonata cu mirodenii si ierburi aromate si amestecata cu ulei de masline. Denumirea sa […]

Curry de pui cu dovleac

Curry de pui cu dovleac - Curry de pui cu dovleac 63 - Retetele lui Radu

Acest curry este plin de gust si aroma, are o culoare frumoasa si este un pic surprinzator pentru noi, caci bucataria romaneasca foloseste dovleacul neasteptat si nedrept de rar. Combinatia de lapte de cocos si asezonatori picanti pune bine in valoare dulceata naturala a dovleacului.

Pe scurt despre vinegreta (2)

Vinegreta Vinegreta este un temen provenit din limba franceza (“vinaigrette”, diminutiv de la “vinaigre” care înseamna “otet”), care denumeste o emulsie de ulei si acid, adesea aromatizata cu verdeturi, mirodenii sau condimente, folosita în mod curent ca sos rece pentru salata (dressing), ca marinada sau ca sos rece, în special pentru preparate din legume, ca […]

Rasgulla

Rasgulla este un desert pe baza de branza si sirop dulce si aromat, popular in subcontinentul indian, mai ales in statele Odisha – de unde este si originar – si Bengalul de Vest. Este o reteta veche de cel putin cateva sute de ani si foloseste bile, preparate dintr-un aluat din branza de casa si […]

Carnati în stil Bockwurst

Carnati in stil Bockwurst1 - Carnati în stil Bockwurst 67 - Retetele lui Radu

Carnati Bockwurst Combinatia de carne de porc si vitel este „legata”, în aceasta reteta, cu lapte si oua, si aromatozata cu piper alb, cuisoare si patrunjel. Acest tip de carnat, foarte popular în Germania, se bea alaturi de bere Bock si este una dintre vedetele oricarui Oktoberfest. Daca doriti o altfel de reteta, va recomand […]

Khasta kachory

“Khasta” inseamna “sfaramicios”, iar preparatul este originar din Rajahstan. Este un “chaat”, adica o gustare, si face parte din repertoriul foarte bogat oferit de mancarea stradala. Kachory se servesc oricand in timpul zilei, dar mai ales la micul dejun. Aceste gustarele – kachory sfaramicioase – sunt pufoase si umflate, crocante si sfaramicioase la suprafata, iar […]

A fost „Cina thailandeza”, ianuarie 2014

Daca am tinut eu bine socoteala, seara thailandeza a fost evenimentul cu numarul 20 desfasurat în frumoasa mansarda (suprafata circa 200 mp si înaltime 7 m) din str. Paris nr. 7A, în cladirea care adaposteste sediul principal din Bucuresti al companiei Halewood Romania.

Carnati cu chimen

Carnati cu chimen - Carnati cu chimen 72 - Retetele lui Radu

Nu stiu daca am declarat vreodata oficial, dar chimenul este una dintre mirodeniile mele preferate. Cum in aceasta iarna am intreprins o campanie de facut carnati, nu este de mirare, cel putin pentru mine, ca am cautat si variante de retete cu chimen. Reteta pe care am ales-o provine din Germania, iar carnatii obtinuti au […]

Pe scurt despre garum (2)

Garum - reteteleluiradu.ro

Garum – Istoric Grecii au fost primii europeni care au fabricat garum pe scara larga si l-au exportat pe coastele actuale ale Italiei, Frantei si Spaniei. S-au gasit amfore, în diverse locuri, provenite din epave antice, cu urme de garum vechi de peste 2500 de ani. Romanii au raspandit garumul în asa masura, încat orice […]

Pe scurt despre garum (1)

Zilele trecute am gatit un stir-fry folosind putin prahok, un condiment cambodgian preparat din peste fermentat. Multi stim ca bucataria asiatica propune, în mod traditional, o sumedenie de astfel de condimente / potentatori de gust, posesori de cantitati mari de umami; sos de peste, sos de stridii, belachan, trassi, ngapi (nam prik), bagoong, prahok si […]

Un pic de teorie a carnatului

carnati - Un pic de teorie a carnatului 76 - Retetele lui Radu

Marturisesc ca pana de curand aproape ca nu am dat importanta carnatilor. Nu am avut niciodata rude la tara, nu am avut ocazia sa particip la ritualurile de taiere si preparare a porcului, nimeni nu mi-a trimis pachete cu „porcarii” de casa, nu am facut de unul singur niciodata carnati, iar contactele sporadice cu cei […]

Pui cu legume si mult ghimbir

Aceasta reteta este inspirata din bucataria cambodgiana. Acolo ghimbirul, in special cel tanar si suculent, se foloseste destul de des in preparatele gatite prin procedeul stir-fry. Bineinteles, am gatit reteta cu ce ghimbir am avut la indemana, cel de hipermarket, care nu exceleaza la prospetime. Am avut insa sansa sa gasesc ceva cat de cat […]

Carnati stil Cotechino

Carnati stil Cotechino - Carnati stil Cotechino 80 - Retetele lui Radu

Cotechino di Modena (uneori scris si “coteghino” sau “cotecchino”) sunt carnati proaspeti, din carne si slanina de porc. Istoria lor incepe, se pare, in anul 1511 cand in localitatea Gavello, in timpul unui asediu, macelarii au gasit o modalitate de a conserva carnea, folosind la prepararea acestui tip de carnati bucati mai putin fragede si […]

Cum se prepara supele limpezi (1)

Supe limpezi din zeama de carne Fiecare cultura culinara are propriul sau repertoriu de supe, de la supe clare, la supe-crema, de la cele usoare pana la cele foarte robuste, de la supe dulci la cele sarate si picante. Fiind atat de multe si de variate, o clasificare a lor este extrem de dificil de […]

Între Occident si Orient – scurt sejur la Istanbul (7)

Iata ca a venit vremea pentru ultimul articol inspirat de calatoria mea la Istanbul, din luna septembrie a anului trecut. Aveam în minte un alt material pentru astazi, dar si asa m-am cam întins cu aceste articole de turism „culinar” – au trecut cateva luni de la sosirea înapoi în tara – si unele amanunte […]

Pui cu cartofi si mirodenii

Aceasta reteta provine din peninsula Malaezia si a fost adaptata dupa retetele aduse de portughezii stabiliti acolo in secolul al XVI-lea. In timp, preparatul a devenit unul dintre preferatele comunitatii eurasiatice din Singapore, formata dintr-un amestec de descendenti ai portughezilor, olandezilor, britanicilor, indienilor si chinezilor. Reteta nu se gaseste in meniurile restaurantelor, fiind un preparat […]

Invitatie la o cina thailandeza

cinaThailandeza1 - Invitatie la o cina thailandeza 85 - Retetele lui Radu

Gata cu vacanta, eu unul am intrat în regim normal de lucru. Iar lucrul, cum spuneam în articolul precedent, înseamna în mare masura evenimente culinare, sau gastronomice, cum îmi place mie sa spun, fiindca pe langa mancare si bautura, unul dintre punctele de interes sunt discutiile despre mancare.

Bilant 2013

La sfarsitul anului 2012, cand am trecut în revista cele întamplate în ultimele 12 luni, prevedeam ca 2013 sa fie un an al evenimentelor culinare. Nu întotdeauna socoteala de acasa se potriveste cu cea din targ, cum spune un proverb de-al nostru, dar de data aceasta chiar s-a potrivit.

Tarte cu praz si bacon

Va propun astazi o gustare simpla, dar delicioasa si prezentabila. Astfel de tarte, cu diverse umpluturi, se pot servi atat la mesele de zi cu zi, cat si la cele festive; le puteti oferi chiar si la masa de Revelion.

Mousse de ficatei de pui cu trufe si confit de ceapa

Mai am pe blog o reteta destul de asemanatoare, dar cea de fata difera putin ca mod de lucru si destul de mult ca asezonare, prezentare si servire. Este o reteta simpla, dar fina si sofisticata, si rapida, dar aromata si delicioasa; este un preparat ce poate fi servit la masa de Revelion.

Craciun fericit 2013!

Pentru mine 2013 a fost un an plin: multe evenimente, de toate felurile posibile, filmari, consultanta, catering. Recunosc ca ma simt obosit… dar si implinit. Sper ca 2013 nu a fost un an rau nici pentru dvs. Multumesc tuturor celor care îmi viziteaza blogul pentru atentia si timpul acordat. Le multumesc mai ales celor care […]