Reţete, dar nu numai…

Se apropie sfârşitul de an şi nu vreau să mă prindă cu sondajul de opinie încă deschis. L-am ţinut deja destul şi a căpătat, de ceva vreme, o structură care nu se mai poate schimba. Rezultatele sondajului “Ce fel de articole culinare îmi plac cel mai mult?” sunt cele din imaginea de mai jos. Da, ştiu că totalul procentelor este doar 99, dar programul a rotunjit pe ici-colo cifrele şi nu a mai ajuns la 100. Oricum, un procent în plus sau în minus nu schimbă mare lucru. Probabil că s-ar fi dus tot la reţete…
Ce materiale culinare preferi?
Lider detaşat: reţetele culinare, căci, nu-i aşa, blogul se numeşte “Reţetele lui Radu”! Este deci un blog, aparent, de reţete.

Cred că cel puţin 90% dintre site-urile şi blogurile culinare româneşti oferă aproape numai reţete. Există site-uri în care reţetele sunt preluate cu toptanul, din diverse surse îndoielnice, şi adesea traduse prost, cu confuzii grosolane de termeni.
Din toate aceste site-uri şi bloguri am foarte puţine lucruri de învăţat… sau chiar nimic. De multe ori reţetele sunt prost explicate, expuse incoerent şi chiar incorect gătite. Motivul este că oricine poate lua o reţetă de oriunde (cred că sunt milioane pe Internet), dar nu oricine ştie să aplice în mod corect tehnicile culinare şi nu oricine cunoaşte în amănunt modul în care se comportă ingredientele.

Este ca şi cum cineva mi-ar pune în faţă o pictură, iar eu m-aş apuca să o reproduc fără să am o idee clară despre tehnica folosită la pictarea tabloului respectiv şi nici nu aş fi prea sigur cum să combin culorile pentru a obţine anumite nuanţe.
Am remarcat că destul de puţini dintre cei care “bucătăresc” pot spune, citind o reţetă, dacă aceasta este corectă sau nu. Preluarea de reţete fără discernământ perpetuează adesea confuzii şi erori ce ne vor împiedica să gătim vreodată, cu adevărat, bine. Pur şi simplu nici nu vom şti că gătim incorect; vom lua reţeta ca bună şi o vom găti greşit de fiecare dată, crezând că ceea ce am obţinut este rezultatul normal.

Citeste si articolul →   Blogăraşii cei proşti

Deşi, sau tocmai pentru că, 56% dintre cititori au ales reţetele ca fiind materialul lor preferat, îmi permit un mic sfat: să ne dorim reţete, dar şi materiale care ne învaţă ce este dincolo de lista de ingrediente.
Sunt sigur că dacă cineva ştie cum se gătesc principalele grupe de alimente şi cum se aplică corect tehnicile culinare, reţetele vin, pur şi simplu, de la sine. Cei care ştiu să picteze corect pot, de exemplu, picta orice le trece prin minte.

Articolele descriind tehnici şi ingrediente culinare oferă cunoştinţe care, odată asimilate, pot servi în orice ocazie. Dacă ştim bine mecanismele după care se desfăşoară “evenimentele” din tigaia sau cratiţa noastră putem inventa orice fel de reţetă. Ne sunt de ajuns doar câteva reţete de bază, căci ne vom descurca să concepem variante ale lor, să schimbăm ingredientele, tehnicile, asezonările etc.
Un bucătar adevărat nu este acela care prepară o reţetă după o listă de ingrediente şi instrucţiuni dată de altcineva, ci acela care poate inventa reţete pornind de la ingredientele pe care le are in frigider şi in cămară. Cred că nu putem atinge acest nivel fără să cunoaştem mecanismele culinare şi fără să avem o oarecare cultură generală culinară. Reţetele în sine, fără articole despre ingrediente, ustensile, tehnici, istorie culinară, turism culinar etc. pierd mult din valoare.

Am de gând să ţin la maxim 50% ponderea reţetelor dintre materialele acestui blog. Vreau să vă pun la dispoziţie un blog mai deosebit, unul care să ofere mai mult decât reţete corecte şi bine explicate.
Îmi doresc ca acest blog să ne ajute să gătim mai bine, să stârnească curiozitatea faţă de ingrediente noi şi stiluri inedite de a găti, să ofere deschiderea necesară ca să putem aborda domeniul culinar dintr-un unghi diferit.
Îmi doresc să gătim cu toţii mai sănătos, mai aromat, mai gustos, mai îngrijit, mai corect.
Îmi doresc să fim deschişi faţă de nou şi să adoptăm, sau să respingem, în cunoştinţă de cauză, noile ingrediente de pe piaţă, noile reţete ce ni se oferă pe toate canalele media, noile ustensile şi tehnologii.
Îmi doresc să creem împreună bucătăria românească de mâine, cea pe care o vom lăsa moştenire copiilor noştri. Cea pe care ei să o numească cu mândrie şi nostalgie “de la mama de acasă”.


16 comentarii pe “Reţete, dar nu numai…

  1. cristi-j spune:

    la mine e mai mult pasiunea decit indeminarea . cunostintele s-au mai adunat dar pentru mine bucatar (unul bun , desigur) e ceva special si deloc usor .

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Dupa mine, exista bucatari-artisti si bucatari-mestesugari. Sau, inovatori si executanti. Dar asta este situatia in orice meserie.

  2. cristi-j spune:

    inceputul ultimului paragraf e motivul pentru care vin pe blogul tau . si sunt sigur ca nu sunt singurul . asta astept de la tine si ma bucur ca ne dorim acelasi lucru .
    m-a speriat un pic cind spui „Un bucătar adevărat nu este acela care prepară o reţetă după o listă de ingrediente şi instrucţiuni dată de altcineva, ci acela care poate inventa reţete pornind de la ingredientele pe care le are in frigider şi in cămară.” pentru ca eu cam asta fac de fiecare data dar in nici un caz nu sunt un bucatar … hahaha
    eu nu am votat (eram off-line pe atunci) dar as fi zis turism culinar in primul rind pentru ca la mine e mai mult legat de amintiri si senzatii si dorinte , descoperiri si cultura . iar apoi as fi zis tehnici pentru ca am foarte multe de invatat . retetele nu ma prea intereseaza , am 20 de carti de bucate in engleza cu diverse teme si imi sunt de ajuns , desi asa cum le prezinti si le explici tu e cu totul altceva decit in alte parti .

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Nu esti bucatar cu diploma, dar probabil ai spirit de bucatar, asta daca inventile tale „functioneaza” 🙂 Din context mai reiese insa ca trebuie sa stapaneasca foarte bine, daca nu perfect, tehnicile culinare si ingredientele.
      Oricum, cred ca mai aproape de notiunea de bucatar este cel ce inoveaza, decat cel ce calca intotdeauna pe urmele lasate de altul.

  3. Nico spune:

    Sarbatori fericite, in primul rand. Eu as fi bifat partea de tehnica si cea de turism culinar. De aceea citesc acest blog, de fapt, si este unul de referinta pentru mine.

  4. MazdaRX8 spune:

    Sa stii ca tentatia cred ca a fost – pentru toata lumea, sper ca nu ma insel – sa bifeze „Retete”, asta pentru ca eram curiosi (cel putin eu) sa vedem care sunt ingredientele si cum se folosesc la meniurile asiatice! Si eu am bifat „Retete”, pt ca mi-a placut bucataria chinezeasca (mai cunoscuta pt mine – cel putin).
    Dar stand si judecand la rece, imi dau seama ca mai degraba era de bifat zona „Tehnici….”.
    Macar asa, gateam cu mai multa bagare de seama si cu mai multa responsabilitate retete noi de pe meleaguri noi!
    In concluzie, ne bazam pe tine pt descoperirile noi si minunate in care ne-ai obligat sa calatorim, si din punc de vedere Tehnici si din punct de vedere Retete!
    BAFTA! SI SARBATORI FERICITE! LA MULTI ANI 2010!

  5. Elena Toma spune:

    Ai mare dreptate in observatiile facute. Eu am bifat RETETE, dar nu ca intrebare generala ci cu referire directa la blogul tau. Adica? Tu cand ne prezinti o reteta, ii faci o introducere, ne explici provenienta, condimentele si ingredientele folosite si ce greseli sa nu facem sau cu ce sa le inlocuim daca este cazul. Deci primim multe informatii care nu se regasesc in aceeasi masura la unii din noi pe blog.
    Pe mine m-au interesat mult articolele de turism culinar, dar aveam de optat si am facut aceasta alegere pana la urma: RETETE.
    Normal, mai ales in ceea ce priveste bucataria exotica – asiatica mai ales – faceam multe greseli. Dar, indraznesc sa sper ca acum, citind atenta explicatiile tale, fac mult mai putin decat acum un an. Si cred ca am invatat sa dau detalii suficiente pentru a fi intelese retetele. Intotdeauna este loc de mai bine, asa ca sper ca anul care vine sa-mi aduca ceva mai multa sanatate sa le pot duce pe toate si intelepciune, sa pot aplica ce invat aici.
    Deci,
    CRACIUN FERICIT, RADU!
    Sarbatori fericite si sa ti se implineasca toate dorintele legate de proiectele in derulare, sa ai sanatate si multe bucurii sa-ti aduca Mosul si Noul An!

  6. andra spune:

    Ai perfecta dreptate. Si eu am bifat optiunea RETETE, dar stiu ca nu gatesc corect unele ingrediente. De pilda, carnea de vita; am invatat cate ceva despre cum s-o gatesc doar de la tine din blog. Pastele la fel, aveam tendinta sa le fierb prea mult si puneam ulei in apa cand le gateam. Orezul cu bob lung, un alt ingredient pe care il gateam prost pana sa ajung la blogul tau. Cred ca nu sunt indeajuns de creativa ca sa inventez singura retete. Imi trebuie mai mult de un simplu indiciu atunci cand vreau sa gatesc ceva nou. Am probleme mai ales cu condimentele exotice. Oricum, abia astept atat retete noi, cat si orice alt gen de materiale culinare.

    • Radu Popovici spune:

      @andra: Chestia cu creativitatea vine cu timpul, dupa ce stii cum sa gatesti corect principalele ingrediente si dupa ce cunosti foarte bine (si le-ai exersat putin) toate metodele culinare, atat cele care implica tratament termic, cat si cele premergatoare, sau consecutive acestuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.