Retete, dar nu numai…

Se apropie sfarsitul de an si nu vreau sa ma prinda cu sondajul de opinie înca deschis. L-am tinut deja destul si a capatat, de ceva vreme, o structura care nu se mai poate schimba. Rezultatele sondajului “Ce fel de articole culinare îmi plac cel mai mult?” sunt cele din imaginea de mai jos. Da, stiu ca totalul procentelor este doar 99, dar programul a rotunjit pe ici-colo cifrele si nu a mai ajuns la 100. Oricum, un procent în plus sau în minus nu schimba mare lucru. Probabil ca s-ar fi dus tot la retete…
Ce materiale culinare preferi?
Lider detasat: retetele culinare, caci, nu-i asa, blogul se numeste “Retetele lui Radu”! Este deci un blog, aparent, de retete.

Cred ca cel putin 90% dintre site-urile si blogurile culinare romanesti ofera aproape numai retete. Exista site-uri în care retetele sunt preluate cu toptanul, din diverse surse îndoielnice, si adesea traduse prost, cu confuzii grosolane de termeni.
Din toate aceste site-uri si bloguri am foarte putine lucruri de învatat… sau chiar nimic. De multe ori retetele sunt prost explicate, expuse incoerent si chiar incorect gatite. Motivul este ca oricine poate lua o reteta de oriunde (cred ca sunt milioane pe Internet), dar nu oricine stie sa aplice în mod corect tehnicile culinare si nu oricine cunoaste în amanunt modul în care se comporta ingredientele.

Este ca si cum cineva mi-ar pune în fata o pictura, iar eu m-as apuca sa o reproduc fara sa am o idee clara despre tehnica folosita la pictarea tabloului respectiv si nici nu as fi prea sigur cum sa combin culorile pentru a obtine anumite nuante.
Am remarcat ca destul de putini dintre cei care “bucataresc” pot spune, citind o reteta, daca aceasta este corecta sau nu. Preluarea de retete fara discernamant perpetueaza adesea confuzii si erori ce ne vor împiedica sa gatim vreodata, cu adevarat, bine. Pur si simplu nici nu vom sti ca gatim incorect; vom lua reteta ca buna si o vom gati gresit de fiecare data, crezand ca ceea ce am obtinut este rezultatul normal.

Citeste si articolul →   Pe scurt despre acoperirea alimentelor (coating)

Desi, sau tocmai pentru ca, 56% dintre cititori au ales retetele ca fiind materialul lor preferat, îmi permit un mic sfat: sa ne dorim retete, dar si materiale care ne învata ce este dincolo de lista de ingrediente.
Sunt sigur ca daca cineva stie cum se gatesc principalele grupe de alimente si cum se aplica corect tehnicile culinare, retetele vin, pur si simplu, de la sine. Cei care stiu sa picteze corect pot, de exemplu, picta orice le trece prin minte.

Articolele descriind tehnici si ingrediente culinare ofera cunostinte care, odata asimilate, pot servi în orice ocazie. Daca stim bine mecanismele dupa care se desfasoara “evenimentele” din tigaia sau cratita noastra putem inventa orice fel de reteta. Ne sunt de ajuns doar cateva retete de baza, caci ne vom descurca sa concepem variante ale lor, sa schimbam ingredientele, tehnicile, asezonarile etc.
Un bucatar adevarat nu este acela care prepara o reteta dupa o lista de ingrediente si instructiuni data de altcineva, ci acela care poate inventa retete pornind de la ingredientele pe care le are in frigider si in camara. Cred ca nu putem atinge acest nivel fara sa cunoastem mecanismele culinare si fara sa avem o oarecare cultura generala culinara. Retetele în sine, fara articole despre ingrediente, ustensile, tehnici, istorie culinara, turism culinar etc. pierd mult din valoare.

Am de gand sa tin la maxim 50% ponderea retetelor dintre materialele acestui blog. Vreau sa va pun la dispozitie un blog mai deosebit, unul care sa ofere mai mult decat retete corecte si bine explicate.
Îmi doresc ca acest blog sa ne ajute sa gatim mai bine, sa starneasca curiozitatea fata de ingrediente noi si stiluri inedite de a gati, sa ofere deschiderea necesara ca sa putem aborda domeniul culinar dintr-un unghi diferit.
Îmi doresc sa gatim cu totii mai sanatos, mai aromat, mai gustos, mai îngrijit, mai corect.
Îmi doresc sa fim deschisi fata de nou si sa adoptam, sau sa respingem, în cunostinta de cauza, noile ingrediente de pe piata, noile retete ce ni se ofera pe toate canalele media, noile ustensile si tehnologii.
Îmi doresc sa creem împreuna bucataria romaneasca de maine, cea pe care o vom lasa mostenire copiilor nostri. Cea pe care ei sa o numeasca cu mandrie si nostalgie “de la mama de acasa”.

16 comentarii pe “Retete, dar nu numai…

  1. cristi-j spune:

    la mine e mai mult pasiunea decit indeminarea . cunostintele s-au mai adunat dar pentru mine bucatar (unul bun , desigur) e ceva special si deloc usor .

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Dupa mine, exista bucatari-artisti si bucatari-mestesugari. Sau, inovatori si executanti. Dar asta este situatia in orice meserie.

  2. cristi-j spune:

    inceputul ultimului paragraf e motivul pentru care vin pe blogul tau . si sunt sigur ca nu sunt singurul . asta astept de la tine si ma bucur ca ne dorim acelasi lucru .
    m-a speriat un pic cind spui “Un bucatar adevarat nu este acela care prepara o reteta dupa o lista de ingrediente si instructiuni data de altcineva, ci acela care poate inventa retete pornind de la ingredientele pe care le are in frigider si in camara.” pentru ca eu cam asta fac de fiecare data dar in nici un caz nu sunt un bucatar … hahaha
    eu nu am votat (eram off-line pe atunci) dar as fi zis turism culinar in primul rind pentru ca la mine e mai mult legat de amintiri si senzatii si dorinte , descoperiri si cultura . iar apoi as fi zis tehnici pentru ca am foarte multe de invatat . retetele nu ma prea intereseaza , am 20 de carti de bucate in engleza cu diverse teme si imi sunt de ajuns , desi asa cum le prezinti si le explici tu e cu totul altceva decit in alte parti .

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Nu esti bucatar cu diploma, dar probabil ai spirit de bucatar, asta daca inventile tale “functioneaza” 🙂 Din context mai reiese insa ca trebuie sa stapaneasca foarte bine, daca nu perfect, tehnicile culinare si ingredientele.
      Oricum, cred ca mai aproape de notiunea de bucatar este cel ce inoveaza, decat cel ce calca intotdeauna pe urmele lasate de altul.

  3. Nico spune:

    Sarbatori fericite, in primul rand. Eu as fi bifat partea de tehnica si cea de turism culinar. De aceea citesc acest blog, de fapt, si este unul de referinta pentru mine.

  4. MazdaRX8 spune:

    Sa stii ca tentatia cred ca a fost – pentru toata lumea, sper ca nu ma insel – sa bifeze “Retete”, asta pentru ca eram curiosi (cel putin eu) sa vedem care sunt ingredientele si cum se folosesc la meniurile asiatice! Si eu am bifat “Retete”, pt ca mi-a placut bucataria chinezeasca (mai cunoscuta pt mine – cel putin).
    Dar stand si judecand la rece, imi dau seama ca mai degraba era de bifat zona “Tehnici….”.
    Macar asa, gateam cu mai multa bagare de seama si cu mai multa responsabilitate retete noi de pe meleaguri noi!
    In concluzie, ne bazam pe tine pt descoperirile noi si minunate in care ne-ai obligat sa calatorim, si din punc de vedere Tehnici si din punct de vedere Retete!
    BAFTA! SI SARBATORI FERICITE! LA MULTI ANI 2010!

  5. Elena Toma spune:

    Ai mare dreptate in observatiile facute. Eu am bifat RETETE, dar nu ca intrebare generala ci cu referire directa la blogul tau. Adica? Tu cand ne prezinti o reteta, ii faci o introducere, ne explici provenienta, condimentele si ingredientele folosite si ce greseli sa nu facem sau cu ce sa le inlocuim daca este cazul. Deci primim multe informatii care nu se regasesc in aceeasi masura la unii din noi pe blog.
    Pe mine m-au interesat mult articolele de turism culinar, dar aveam de optat si am facut aceasta alegere pana la urma: RETETE.
    Normal, mai ales in ceea ce priveste bucataria exotica – asiatica mai ales – faceam multe greseli. Dar, indraznesc sa sper ca acum, citind atenta explicatiile tale, fac mult mai putin decat acum un an. Si cred ca am invatat sa dau detalii suficiente pentru a fi intelese retetele. Intotdeauna este loc de mai bine, asa ca sper ca anul care vine sa-mi aduca ceva mai multa sanatate sa le pot duce pe toate si intelepciune, sa pot aplica ce invat aici.
    Deci,
    CRACIUN FERICIT, RADU!
    Sarbatori fericite si sa ti se implineasca toate dorintele legate de proiectele in derulare, sa ai sanatate si multe bucurii sa-ti aduca Mosul si Noul An!

  6. andra spune:

    Ai perfecta dreptate. Si eu am bifat optiunea RETETE, dar stiu ca nu gatesc corect unele ingrediente. De pilda, carnea de vita; am invatat cate ceva despre cum s-o gatesc doar de la tine din blog. Pastele la fel, aveam tendinta sa le fierb prea mult si puneam ulei in apa cand le gateam. Orezul cu bob lung, un alt ingredient pe care il gateam prost pana sa ajung la blogul tau. Cred ca nu sunt indeajuns de creativa ca sa inventez singura retete. Imi trebuie mai mult de un simplu indiciu atunci cand vreau sa gatesc ceva nou. Am probleme mai ales cu condimentele exotice. Oricum, abia astept atat retete noi, cat si orice alt gen de materiale culinare.

    • Radu Popovici spune:

      @andra: Chestia cu creativitatea vine cu timpul, dupa ce stii cum sa gatesti corect principalele ingrediente si dupa ce cunosti foarte bine (si le-ai exersat putin) toate metodele culinare, atat cele care implica tratament termic, cat si cele premergatoare, sau consecutive acestuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.