Imi place orezul (desi cand eram mic il uram), asa ca mi-am preparat o noua varianta de risotto, care poate fi preparat oricand, de fapt, mai ales toamna tarziu si iarna, caci foloseste nuci si fructe uscate. Lactovegetarienii, sunt sigur, il vor aprecia; de vegetarieni nu sunt deloc sigur, caci daca elimini untul si Parmesanul, reteta isi pierde mult din farmec.


Bucatarie: italiana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 30 de minute

Ingrediente:
600 ml fond de pui, sau de legume (sau supa preparata din cubulete de concentrat)
2 linguri de unt
1 lingura de ulei de masline
1 ceapa mica, tocata marunt
2 catei de usturoi, tocati marunt
200 g orez pentru risotto
120 ml vin alb, sec
sare
piper negru, proaspat macinat
60 g branza Parmesan, rasa
50 g caise deshidratate, taiate cubulete
50 g mieji de nuca, taiati bucatele
frunze de menta, pentru ornat

Instructiuni:
Se incinge bulionul intr-o oala. Intr-o tigaie mare, se incinge uleiul de masline impreuna cu untul; se adauga ceapa si usturoiul si se calesc la foc mic, circa 15 minute, fara sa se coloreze. Cand vegetalele sunt moi, se adauga orezul si se mareste flacara.

Orezul va incepe sa se prajeasca putin, asa ca trebuie amestecat continuu. Dupa 1 minut va fi putin translucid. Atunci se adauga vinul si se amesteca in continuare, pana ce lichidul este aproape absorbit.

Odata ce vinul a fost absorbit de orez, se adauga un polonic cu bulion si 1/2 lingurita de sare.
Se micsoreaza flacara si se lasa sa fiarba, in asa fel incat orezul sa nu se arda la marginile tigaii. Se tot adauga polonice cu bulion, pe masura ce cantitatea de lichid anterioara a fost absorbita, amestecand pentru ca amidonul sa iasa din boabele de orez. Acest proces va dura cam 15-20 de minute.
Cand se adauga ultima, transa de bulion, se adauga si cubuletele de caise deshidratate.

Cand boabele de orez sunt fragede se ia tigaia de pe foc, se adauga restul de unt, branza Parmesan si nucile. Se amesteca bine, apoi se acopera tigaia cu un capac si se lasa sa stea 2-3 minute. Aceasta etapa este foarte importanta, caci permite orezului sa capete textura cremoasa si suculenta.
Se serveste risotto-ul imediat, cat timp isi pastreaza textura corecta, presarat, eventual, cu putina branza Parmesan, proaspat rasa, si decorat cu frunze proaspete de menta.