Aceasta reteta are si varianta video.
Serial realizat in colaborare cu Riso Scotti Danubio.

Iata un preparat italian clasic, originar din nordul Italiei, dar popular in intreaga peninsula.

Gustul delicat al crevetilor se echilibreaza cu aroma afumata si gustul puternic de prosciutto, integrandu-se perfect in aceasta varianta de risotto, plina de culoare si nutrienti.

Bucatarie: italiana
Dificultate: mica
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 25 minute

Ingrediente:
2 linguri de ulei de orez
1 ceapa mare, tocata
sare
piper negru, proaspat macinat
1/4 lingurita de firisoare de sofran
2 catei de usturoi, tocati
200 g orez pentru risotto
100 ml vin alb, sec
1 litru de fond de legume, clocotit
50 g prosciutto, taiat fasiute subtiri
12 creveti decorticati
2-3 cubulete de unt
25 g Parmesan, proaspat ras
3 linguri de patrunjel proaspat, tocat
cativa carlionti de Parmesan, pentru servit
frunze de patrunjel, pentru ornat

Instructiuni:
Se pune orezul intr-o tigaie bine incinsa si se prajeste uscat 2-3 minute, la foc mare, amestecand continuu.

Se adauga in fondul clocotit sofranul si se amesteca.

Intre timp se incinge uleiul intr-o tigaie mare si adanca. Se face focul mic si se adauga ceapa. Se sareaza si se caleste 2-3 minute, pana ce incepe sa se faca translucida. Se adauga usturoi si se continua 1 minut, amestecand.

Se adauga orezul si se amesteca bine. Se mareste flacara si se gateste orezul amestecand fecvent, pana ce incepe sa se faca translucid. Se micsoreaza flacara, se adauga vinul si se amesteca permanent pana ce intreg lichidul este absorbit. Se adauga apoi cate 1 polonic cu fond clocotit, amestecand continuu pana ce acesta este absorbit. Dupa ce este absorbit, se adauga un nou polonic.

Atunci cand orezul este pe trei sferturi gatit, se adauga prosciutto si se continua pana ce orezul este fraged si cremos. Intreg procesul dureaza circa 20 de minute.

Se adauga patrunjelul si crevetii cu 2-3 minute inainte de final si se amesteca. Se adauga Parmesan ras si unt, se asezoneaza cu sare si piper si se amesteca din nou. Se acopera tigaia si se lasa sa stea 5 minute. Crevetii se vor gati datorita caldurii remanente din risotto.
Se serveste risotto-ul fierbinte, ornat cu frunze de patrunjel si carlionti de Parmesan.