Ce preferinte culinare au romanii
Vineri a expirat termenul pana la care cititorii puteau nominalizarea preparatele lor culinare provenind din bucataria romaneasca, sau din cea internationala.
Ştiu ca ceea ce v-am cerut a fost dificil: este, practic, imposibil, sa alegi un singur preparat culinar ca fiind cel preferat. Preferintele noastre se schimba functie de sezon, stare de spirit si chiar companie, asa ca înteleg perfect la ce v-am supus.
Nu pot sa spun ca micul meu sondaj de opinie a avut multi participanti, în mod sigur nici eu nu l-am publicitat foarte bine, asa ca nu stiu cat sunt de relevante rezultatele sale. În urma sa se pot trage, totusi, cateva concluzii.
Mai întai, haideti sa vedem cam ce s-a nominalizat:
În ce priveste bucataria romaneasca, concluzia este clara, iar rezultatul l-ati putut anticipa, probabil, pornind de la titlul articolului.
Sarmalele au castigat detasat, adunand 11 voturi. Ma cam asteptam la acest lucru. Desi provenite din Orient, în cele cateva sute de ani de existenta pe meleagurile noastre au devenit atat de romanesti, încat nimeni nu poate concepe bucataria romaneasca fara ele. Trebuie spus ca au fost mentionate doar sarmalele din varza murata, cu carne de porc, nu si cele în foi de vita, asta ca sa fie clar ca romanii, prin dragostea fata de sarmele îsi declara, de fapt, acelasi sentiment si fata de carnea de porc.
Cu tot tambalaul, nejustificat, al celor care acuza porcul de „pactizare” cu grasimea si îl asociaza, în mod gresit, cu mancarea nesanatoasa, romanii nu renunta la obiceiurile lor. Şi bine fac. Nu-mi aduc aminte ca cineva sa fi îndraznit sa ceara italienilor sa renunte la paste, polenta si pizza, sau nemtilor la carnati ori francezilor la rillette, foie gras, confit si magret. Nu înteleg, deci, de ce ar trebui ca noi sa renuntam la mancarea care ne defineste, si care a avut contributia sa la crearea sentimentului ca apartinem culturii romanesti.
Locul al doilea a fost ocupat de salata de vinete cu 4 voturi. Dupa mine, acest piure de vinete este o adevarata capodopera. Nu suntem singurii care prepara salate de vinete, dar nicaieri nu am mancat ceva atat de bun, de fin si de simplu, demn de orice mare cultura culinara a lumii. Afirm ca salata noastra, însotita sau nu de ardei copti, este cu cel putin o clasa peste baba ghanoush si altele asemenea.
Locul al treilea în preferintele romanilor este ocupat, la egalitate, de ciorba radauteana, ciorba de burta si varza calita cu afumatura sau friptura, cu cate 3 voturi. Personal nu ma omor dupa cele doua ciorbe, dar acestea plac, în mod clar, romanilor si, indiferent de opinia mea, nu trebuie sa lipseasca din nicio carte de bucate romanesti traditionale.
În ce priveste varza calita, o consider un preparat de exceptie. Am mancat chestii similare prin Bulgaria, Polonia si Germania, dar m-au dezamagit, mai ales cea din Germania, unde este un preparat emblematic.
Sub podium, cu cate 2 voturi, se aliniaza salata de boeuf, drobul de miel, clatitele, saramura de peste, ciorba de fasole si limba cu masline. Toate delicioase, daca sunt bine gatite.
Au mai fost votate ciulamaua, supa crema de dovleac, ciorba de varza cu lapte, balmosul, supa de cartofi cu tarhon, placinta de dovleac, iepurele cu masline, pilaful, m,amaliga cu branza, caltabosii, tochitura, papanasii, iahnia de fasole, piftia, bulzul, ciorba de vacuta, ciorba de cartofi cu afumatura, ciorba de peste lipoveneasca si… painea.
Trecem acum la bucataria internationala. Aici lucrurile s-au complicat, caci nu s-au mai facut nominalizari dintre 100-150 de preparate, cum a fost cazul cu bucataria romaneasca, ci din cateva zeci de mii. Votul a fost mult mai disipat, mai putin concentrat.
Înainte de a anunta preparatele cel mai des mentionate, as face o mica analiza apropo de compozitia etnica a mancarurilor mentionate.
Romanii par sa aprecieze cel mai mult bucatariile italiana si franceza, care, cu 7 si respectiv 6 voturi, ocupa primele doua locuri ca numar de nominalizari. Urmeaza India cu 5, Japonia, China, Spania si, surpriza, Marea Britanie cu cate 3, Thailanda, Grecia si Ungaria cu cate 2 voturi, iar Singapore, Iran, Indonezia, Belgia, Austria, Turcia si Maroc cu doar 1 nominalizare.
Bucatariile asiatice au adunat în total 17 nominalizari, cele europene 25 de nominalizari, iar Africa una singura, acordata unui preparat marocan. Nimic din Caraibe si America de Sud.
În ce priveste preparatul strain cel mai nominalizat, nu avem unul singur, ci 4, toate adunand cate 3 voturi: sushi, pui Tandoori, risotto si paella. O combinatie de Mediterana cu Asia: 3 preparate pe baza de orez si unul care se serveste foarte des alaturi de orez. Deci, mult orez. Încep sa ma mir de ce pilaful nostru a adunat atat de putine voturi; sau, mai bine, sa nu ma mir, caci orezul nu este ceva în care sa excelam. Ca o consolare, sarmalele contin si ele orez.
Pe locul al doilea, cu 2 voturi adunate de fiecare, cassoulet-ul francez si vita Wellington, iar pe locul al treilea tot restul de preparate culinare nominalizate, 37 la numar. Probabil ca daca as mai fi amanat termenul final al acestui sondaj, am fi avut si aici o ierarhizare mai bine punctata.
Am si o concluzie interesanta. Daca în ce priveste bucataria nationala votantii au nominalizat mancaruri foarte traditionale, mancate în mod sigur la mama acasa, pe la bunici si alte rude, printre preparatele internationale sunt cateva surprize. Ar fi fost de asteptat ca cineva traditionalist, odata scos din bucataria proprie sa prefere ceva asemanator, sau apartinand unor bucatarii care ne-au influentat puternic, ca cea turceasca, greceasca, franceza, austriaca, ungureasca, bulgareasca, sarbeasca etc.
Cu toate acestea, cu exceptia bucatariei franceze, nominalizarile legate de celelalte bucatarii listate mai sus sunt foarte putine. Faptul ca Asia si Africa au strans 18 voturi fata de cele 25 ale Europei, arata faptul ca publicul meu este atras nu doar de traditie, ci si de mancarea exotica. Sper ca „vina” pentru acest lucru sa-mi apartina, macar partial, si mie.
Am pastrat la urma ce este mai bun. Cei trei care au castigat cate un voucher pentru doua persoane pentru evenimentele de la GUXT sunt cititorii Calina, Memphis si Doru. Îi voi cantacta în privat pentru stabilirea detaliilor.
Multumesc tuturor pentru participare si va doresc sa va îndepliniti toate fanteziile culinare.
Felicitari pentru ideia de a organiza concursul, felicitari castigatorilor. Cuv permisiunea dv. va voi face o recomandare: „Sa papi mataluta odata „Lenguado á la almendras” felul II, dupa o paella de marisco I si apoi desert traditionala placinta de dovleac cu nuci si scortisoara, in final un vin sec „Ribeira del Duero – crianza 2007, apoi cu siguranta imi vei da si mie macar a 2 a mentiune. Va salut si va respect: Aurel Baciu – membru R.G.C. in devenire.
Felicitari norocosilor, admiratie organizatorului. Trebuie ca ai avut ceva rabdare sa stai sa socotesti toate nominalizarile si toate voturile.
@Petras: „Noroc” ca nu au fost multe. 🙂
Sper sa nu te superi pe mine daca spun ca am fost surprins de acest articol. Din pacate surprins intr-un mod negativ. Atat de negativ incat nu voi intra in detalii pentru ca sigur as fi gresit inteles. Iti doresc sa iasa mai bine alta data.
Ma bucur pentru Memphis. Pentru ca nu traieste in Romania, pentru ca vine in decembrie si pentru ca, cu ocazia asta, are un motiv bun sa te viziteze si sa stati de povesti … hahaha
@cristi-j: Am invatat cu ani in urma sa nu ma supar pe tine. Acum ma surprinzi si tu. Nu prea inteleg cum si de ce te-am surprins neplacut.
Felicitari celor norocosi.
Ce fain, multumesc mult de tot. O sa-mi placa si mai mult blogul tau. 🙂
@Calina: Pentru putin. Ai fost norocoasa.
Felicitari castigatorilor!
Radu, poate repeti acest concurs? Adica alta tema, dar cu aceleasi premii. 🙂
@Raluca: Poate. 🙂
Ooo, multumesc pentru premiu. Sa vedem cum facem caci nu traiesc in Romania. Voi veni la Bucuresti abia prin decembrie. Sper sa fie ok.
@Memphis: Nu este nicio problema. Vii cand poti si gasim o solutie.