Am publicat cu ceva timp in urma o reteta cu rosii uscate si caramelizate in cuptor. Au fost delicioase, dar, nu stiu cum, am cam uitat de ele pana de curand.
Mi-am amintit apoi ca pot fi o gustare delicioasa, sau o garnitura excelenta pentru carnea rosie si cu gust pregnant, cum este cea de vita, miel si vanat.
Rosii caramelizate, servite cu branzeturi
Reteta de fata este o idee foarte buna pentru o gustare interesanta. Desi timpul de preparare este lung, manopera implicata este foarte putina.

Spre deosebire de reteta amintita mai sus, cea de acum a fost gatita putin altfel, pentru a micsora timpul de coacere. De asemenea, de data aceasta am folosit un cuptor cu convectie, foarte precis, capabil sa mentina constanta temperatura.
Preparatul acesta a fost servit la GUXT, cu ocazia evenimentului „Cina mediteraneana”, desfasurat ieri seara.

Bucatarie: GUXT
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 5 minute + scurgere
Timp de gatit: 2-4 ore

Ingrediente:
10 rosii de dimensiuni egale (eu am folosit Black Russian)
sare
piper negru, proaspat macinat
melasa
4-5 catei de usturoi, feliati foarte subtire
cimbru uscat
ulei de masline extra virgin
otet balsamic negru, pentru servit
branza mozzarella, pentru servit
branza Grana Padano, pentru servit
branza Brie, pentru servit

Instructiuni:
Se incinge cuptorul la 100 °C.
Se spala rosiile si se taie in jumatate. Se reteaza la fiecare dintre jumatati cate un mic “capac”, astfel ca sa se obtina o suprafata orizontala, pe care jumatatile de rosie sa poate sta fix. Nu este o operatiune neaparat necesara, dar ajuta ca rosiile sa fie mai stabile si mai uniform expuse caldurii.
Se transfera jumatatile de rosie intr-o sita metalica si se sareaza. Se lasa la scurs 20-30 de minute.

Se captuseste o tava de cuptor cu hartie pergament. Se asaza in tava jumatatile de rosii, cu sectiunea taiata in sus. Se stropesc cu ulei de masline, se presara cu melasa, piper, feliute de usturoi si cimbru. Se transfera in cuptor.
Rosii caramelizate, servite cu branzeturi
Se coc rosiile pana ce ating gradul de caramelizare si de uscare dorit. Dupa gustul meu, ar trebui sa fie rumenite la muchii, inca destul de fragede si de suculente, nu atat de uscate ca rosiile uscate la soare, care vin pe piata conservate in ulei.
Se gusta si se potriveste asezonarea (sare si piper).
Se servesc la temperatura camerei, stropite cu ulei de masline extra virgin si cu cateva picaturi de otet balsamic, alaturi de branzeturi cu gust delicat, sau cu gust sarat, ambele tipuri punand bine in valoare gustul rosiilor. Evitati branzeturile cu mucegai, care au gust foarte puternic si o aroma caracteristica, sau pe cele puternic aromate (cu chimion, cu schinduf, sau cu ierburi), care ar putea concura cu rosiile.
Acompaniati preparatul cu un pahar de vin alb sau rosé, racit cum se cade.

Sfaturi:
Am cumparat rosii Black Russian din piata Moghioros. Imi place mult gustul lor, atunci cand sunt bine coapte.
O alternativa sunt rosiile prunisoare, care, fiind mai carnoase, pot fi puse direct in cuptor, fara a mai fi lasate la scurs.

Daca nu gasiti melasa, folositi zahar brun, sau chiar zahar simplu.

Sumar reteta
recipe image
Nume Reteta:
Rosii caramelizate, servite cu branzeturi
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total preparare: