Titlul retetei nu prea este potrivit cu preparatul final; este prea saracacios si nu reuseste sa descrie corect ceea ce se petrece in cuptor. Nu are loc doar o uscare, ci si o caramelizare si o aromatizare a rosiilor. Gustul lor se concentreaza si se imbunatateste, aspectul este foarte atragator, iar aroma devine formidabila. Obtineti o garnitura deosebita pentru carne si branzeturi, sau un ingredient interesant pentru o gama destul de larga de preparate.
Bucatarie: italiana
Dificultate: usor
Cantitate: 20 bucati
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 4-6 ore
Ingrediente:
10 rosii coapte, cam de aceeasi dimensiune, taiate in jumatate pe lungime
sare
melasa, sau zahar brun
3 catei de usturoi
1 lingurita de frunze proaspete de cimbru, tocate
1 lingurita de frunze proaspete de rozmarin, tocate
2-3 linguri de ulei de masline extra virgin + 1 lingura pentru stropit
sare granulata, pentru decor
frunze proaspete de cimbru si rozmarin,pentru decor
Instructiuni:
Se incinge cuptorul la 100 °C (la minim).
Se captuseste o tava de copt cu hartie pergament. Se unge cu putin ulei.
Se asaza rosiile in tava, cu partea taiata in sus. Se sareaza si se presara cu melasa, cimbru, usturoi si rozmarin. Se stropesc rosiile cu ulei de masline.
Se tansfera tava in cuptor, pe un raft pozitionat astfel ca tava sa fie in centrul cuptorului.
Se gatesc rosiile 4-6 ore, functie de dimensiunea si tipul lor, pana ce sunt rumenite pe partea cu coaja (partea inferioara, asa cum sunt asezate in tava). Se scoate tava din cuptor si se lasa rosiile sa se raceasca putin, apoi se transfera pe un platou, sau intr-un castron, si se lasa sa se raceasca total. Se presara cu sare cu cristale mari si cu frunze de cimbru si rozmarin, apoi se stropesc cu 1 lingura de ulei de masline.
Se pastreaza in frigider 2 zile. Pentru o depozitare mai indelungata, se acopera complet cu ulei si se tin in frigider, intr-un container inchis ermetic; rezista astfel mai multe saptamani.
Sfaturi:
Aveti grija si supravegheati rosiile, caci bucatile mai mici si mai subtiri vor fi gata inaintea celorlalte. Scoateti-le din tava imediat ce incep sa se rumeneasca pe partea cu coaja.
Daca vreti sa reduceti timpul de gatit, dupa ce taiati rosiile in jumatati sau sferturi curatati-le de seminte. Apoi sarati-le si lasati-le sa se scurga 10-15 minute, asezate un un fund de lemn, cu partea taiata in jos.
Nota:
Mi-a facut mare placere sa prepar aceste rosii. Procedura este simpla, doar le pui in cuptor si te duci in treaba ta. Am stat insa pe langa bucatarie, caci aromele au fost formidabile. La inceput a mirosit a usturoi copt, apoi a ierburi aromate, iar in final a rosie coapta. Minunat.
Am luat rosii cherry din grading si le-am put acum in cuptor, dar la 70 de grade, cu putina sare si busuioc. Sper sa iasa o.k.
@Gabriela: Busuiocul isi cam pierde aroma cand este incalzit. Cimbru, salvie, oregano, maghiran, rozmarin si altele sunt mai folositoare in cazul acesta.
Multam, pupam cu drag. Week-end fain.
@Gabriela: La fel. 🙂
Sper sa va mai prind pe la calculator, tocmai m-am apucat sa fac reteta, o intrebare, cand si cum pun cei 3 catei de usturoi, am citit si recitit reteta, inclusiv comentariile de dupa si nu gasesc vreo referinta.
Toate cele bune.
@Gabriela: Usturoiul se pune inainte de a baga rosiile in cuptor. Imi pare rau pentru omisiune. Am corectat.
Eu am o reteta, similara cu cea din postare, diferentele sunt ca se foloseste sare in loc de zahar, condimente uscate in loc de cele proaspete. iar timpul de coacere este aproximativ 8 ore, 4 ore pe partea taiata, 4 ore pe cealalta, cu usa de la cuptor intredeschisa si cu focul la minim. Am testat cu succes reteta, rosiile isi pierd toata apa si puse in ulei (de preferat masline) rezista si 2 ani.
@Florin: Stiu de varianta ta. Eu am dorit insa altceva: rosii carnoase si nesarate, caci vreau sa pot controla mai bine gustul mancarii.
Bunica mea le punnea taiate si sarate pe casa, la soare, acoperite cu tifon sa nu vina mustele. Seara le ducea in casa. Operatiunea dura vreo cateva zile, iar produsul finit era divin.
@florin: Alea sunt uscate la soare si sunt si ele minunate. Rosiile uscate in cuptor se obtin mai repede si facute ca in reteta sunt mai carnoase. In plus, asezonarea cu usturoi si cimbru le da o aroma exceptionala. Nu as putea spune care dintre variante imi place mai mult, cred ca amandoua mi se par la fel de gustoase.
Anul trecut am facut de foarte multe ori rosii uscate in cuptor.Nu am folosit insa rozmarin si cimbru.Am folosit busuioc.Anul acesta incerc si varianta asta.Sunt delicioase cu branzica proaspata de la capritele noastre,dar nu rezista mai mult de 2-3 zile…pentru ca se consuma rapid!:))
Super reteta!
Acum trei ani am incercat ceva de genul acesta si au iesit niste rosii foarte faine, ceva mai moi decat cele de cumparat. Le-am pastrat cateva saptamani in frigider, inchise in borcane mici, sterilizate in prealabil. Deasupra am pus un strat subtire de ulei de masline.
Multumesc ca mi-ai amintit de reteta!
@lacri: Da, rosiile sunt mult mai carnoase, cel putin dupa doar 6 ore, cat le-am tinut eu. Se poate continua inca 1 ora, daca se doreste sa arate ca cele din magazin.
sunt sigura ca au un gust perfect! Mie imi plac rosiile crude sau gatite sub orice forma!
o sa incerc sa le fac …chiar mai multe tavi in acelas timp si cred ca ai dreptate …vor avea un pret mult mai mic decat cele din magazin.
@camelia: Sigur, depinde si de moment. daca le faci acum, poate iesi cam la fel de scump ca rosiile uscate din comert. Daca iei rosii in sezon, cand pretul este mai mic, sau daca le iei din gradina proprie, atunci nu se mai discuta.
o sa incerc si eu cu rosii de gradina cherry ca mi-am plantat rasad
@Flori: Sunt printre cele mai bune rosii de salata. Vor fi foarte gustoase si se vor gati mai repede, fiindca sunt mici.
Imi plac foarte mult rosiile uscate, dar mi se pareau imposibil de preparat in casa. Sigur o sa incerc, dar astept pentru cele din gradina. 🙂
Sau poate as putea face rosii cherry uscate? 😀
@Roxana: Sigur, se pot folosi si rosii cherry. Eu am gasit in piata rosii, de sera, dar foarte aromate si gustoase, cu fundul un pic tuguiuat. Au iesit foarte bune. Bineinteles, cand ies rosiile in gradina, reiau procedura. 🙂
huh , delicios !!!! insa 4-6 ore de copt la gas sau la curent….huh …..le ce pret ajung cu rosiile?
@Camelia: Eu zic ca mai putin fata de pretul din magazin, mai ales daca pui 3-4 tavi odata.
Chiar aveam nevoie de aceasta reteta de rosii uscate.Am vazut multe retete de manacare le cere se folosesc,dar ne avand le scoteam din reteta.Cand se vor coace la mine in gradina am sa prepar,asa sunt sigura ca sunt bio si de calitate.Vor trece de pe vrej direct la uscat. Multumesc Radu pentru reteta.
@Cretu Veronica: Vezi totusi ca nu sunt acelasi lucru cu rosiile uscate din comert, cele conservate in ulei. Alea sunt mult mai putin carnoase, dar poti prelungi timpul de coacere pana ce rosiile tale ajung ca acelea.
cred ca ai uitat sa folosesti usturoiul in instructiuni.
“Merita incercata imediat ce gasiti niste rosii de calitate” … asta e cam greu
@cristi-j: Prin curtea vecinilor. 🙂 Eu am gasit in piata niste rosii neasteptat de aromate si de gustoase. Poate nu sunt chiar de topul topului, dar mi-a convenit sa incerc cu ele si au iesit foarte gustoase.
Super, super! Si nici nu e greu de facut. Atunci cand voi face si vor fi gata va trebui sa le pun repede in borcan – mi-e ca tot o sa le gust si voi ramane fara. Aromele sunt prefaratele mele si le am si la indemana. Multumim pt. reteta, este excelenta.
@rodica paraschiv: Merita incercata imediat ce gasiti niste rosii de calitate.
Arata nemaipomenit,nu stiu daca am gustat asa ceva,dar merita incercat.Multumim de reteta
@irina: Sunt foarte bune. O sa postez si cateva retete in care le folosesc.
Imi plac rosiile coapte la gratar! Voi incerca si varianta aceasta, cu prima ocazie.
@panacris: Eu zic ca astea sunt altceva. Nu vreau sa le laud, incearca-le singura. 🙂
cred ca deja le simt gustul, iar 4-6 ore este perfect pt o zi de sambata cat ma invart prin casa.
yummy.
@Gabriela: Mai ales ca acum nu este cald si poti suporta un cuptor mergand. Totul este sa gasesti niste rosii coapte, cu gust si aroma.