Titlul retetei nu prea este potrivit cu preparatul final; este prea saracacios si nu reuseste sa descrie corect ceea ce se petrece in cuptor. Nu are loc doar o uscare, ci si o caramelizare si o aromatizare a rosiilor. Gustul lor se concentreaza si se imbunatateste, aspectul este foarte atragator, iar aroma devine formidabila. Obtineti o garnitura deosebita pentru carne si branzeturi, sau un ingredient interesant pentru o gama destul de larga de preparate.


Bucatarie: italiana
Dificultate: usor
Cantitate: 20 bucati
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 4-6 ore

Ingrediente:
10 rosii coapte, cam de aceeasi dimensiune, taiate in jumatate pe lungime
sare
melasa, sau zahar brun
3 catei de usturoi
1 lingurita de frunze proaspete de cimbru, tocate
1 lingurita de frunze proaspete de rozmarin, tocate
2-3 linguri de ulei de masline extra virgin + 1 lingura pentru stropit
sare granulata, pentru decor
frunze proaspete de cimbru si rozmarin,pentru decor

Instructiuni:
Se incinge cuptorul la 100 °C (la minim).
Se captuseste o tava de copt cu hartie pergament. Se unge cu putin ulei.

Se asaza rosiile in tava, cu partea taiata in sus. Se sareaza si se presara cu melasa, cimbru, usturoi si rozmarin. Se stropesc rosiile cu ulei de masline.
Se tansfera tava in cuptor, pe un raft pozitionat astfel ca tava sa fie in centrul cuptorului.

Se gatesc rosiile 4-6 ore, functie de dimensiunea si tipul lor, pana ce sunt rumenite pe partea cu coaja (partea inferioara, asa cum sunt asezate in tava). Se scoate tava din cuptor si se lasa rosiile sa se raceasca putin, apoi se transfera pe un platou, sau intr-un castron, si se lasa sa se raceasca total. Se presara cu sare cu cristale mari si cu frunze de cimbru si rozmarin, apoi se stropesc cu 1 lingura de ulei de masline.

Se pastreaza in frigider 2 zile. Pentru o depozitare mai indelungata, se acopera complet cu ulei si se tin in frigider, intr-un container inchis ermetic; rezista astfel mai multe saptamani.

Sfaturi:
Aveti grija si supravegheati rosiile, caci bucatile mai mici si mai subtiri vor fi gata inaintea celorlalte. Scoateti-le din tava imediat ce incep sa se rumeneasca pe partea cu coaja.

Daca vreti sa reduceti timpul de gatit, dupa ce taiati rosiile in jumatati sau sferturi curatati-le de seminte. Apoi sarati-le si lasati-le sa se scurga 10-15 minute, asezate un un fund de lemn, cu partea taiata in jos.

Nota:
Mi-a facut mare placere sa prepar aceste rosii. Procedura este simpla, doar le pui in cuptor si te duci in treaba ta. Am stat insa pe langa bucatarie, caci aromele au fost formidabile. La inceput a mirosit a usturoi copt, apoi a ierburi aromate, iar in final a rosie coapta. Minunat.