Roti jala sunt un preparat malaezian traditional, al carui nume, in traducere, inseamna “clatite-plasa” sau “clatite-dantela”. De ori cate ori le privesc, nu pot sa nu ma gandesc la milieurile crosetate, aflate la mare pret pe vremea bunicilor. Probabil ca cei mai maturi dintre dvs. si le aduc si ei aminte.
Roti jala - Clatite malaeziene dantelate
Aceste clatite nu pot contine, in mod evident, o umplutura, precum clatitele cu care suntem obisnuiti, dar se comporta bine atunci cand vine vorba de sosuri cu o consistenta mai groasa, care se “agata” de structura lor dantelata. In plus, arata interesant.
Sunt folosite ca alternativa la orez sau paine, alaturi de curry-urile malaeziene, sau ca gustare, atunci cand sunt insotite de un sos picant.

Am vazut si variante de reteta care folosesc doar apa, oua si putin ulei, fara lapte de cocos, dar cred ca varianta aleasa de mine este mai gustoasa. Laptele de cocos da un alt gust, mai “plin”, mai complex, potentat si de relativ importantul adaus de sare.
Se mai pot prepara variante aromatizate cu amestecuri de mirodenbii, pisate foarte fin: curry sau garam masala, de pilda, dar puteti experimenta cu orice alt amestec de mirodenii.

Mancata simplu, fara vreun sos sau curry alaturi, roti jala seamana la gust cu o combinatie de omleta si clatita de-ale noastre, dar sunt ceva mai fine si mai onctuoase.

Bucatarie: malaeziana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:
250 g faina
250 ml apa
200 ml lapte de cocos gros
4 oua, batute
1 1/2 lingurita de sare
1/2 lingurita de curcuma praf
ulei

Instructiuni:
Se cern faina si sarea intr-un castron. Se adauga curcuma si se amesteca.
In alt castron se amesteca bine de tot apa, ouale batute si laptele de cocos.

Se adauga amestecul de lichide in castronul cu faina, treptat, amestecand viguros cu un tel, pana ce lichidul este complet incorporat, iar orice aglomerare vizibila a fost sparta.
Se trece mixtura printr-o sita metalica fina, ca sa se inlature orice aglomerare ramasa.

Se transfera mixtura in forma speciala pentru roti jala. Aceasta in teorie, caci la noi nu am vazut niciodata asa ceva. Se poate insa improviza un dispozitiv asemanator.
Roti jala - clatite dantelate malaeziene
Cea mai simpla varianta este sa gauriti cu un cui inrosit in foc (il tineti bine cu patentul, deasupra flacarii de la aragaz) un dop de plastic de la o sticla de apa sau de suc. Umpleti apoi sticla cu aluat si o presati usor, ca sa scoata firele ce vor forma clatita-plasa.

Se incinge la foc mediu o tigaie neaderenta. Se adauga 1/2 lingurita de ulei si se unge bine tigaia. Se face flacara mica spre medie.

Se adauga aluatul, cu miscari circulare sau verticalesi orizontale, pana ce formati in tigaie o retea de linii ca o plasa.
Se deslipeste roti jala cu o spatula si se transfera pe o farfurie calduta. Se ruleaza ca un rulou de primavara, sau ca o clatita obisnuita, sau se pliaza, ca sa se obtina o jumatate de cerc, si se mai pliaza inca o data, ca sa se obtina un sfert de cerc, sau un triunghi. Se poate si impaturi ca un pachetel dreptunghiular. Pe scurt, puteti fi creatici la acest capitol.

Se procedeaza identic pana ce se termina tot aluatul. Clatitele-plasa se pot aseza unele peste altele. Trebuie sa fie fragede si usor pliabile
Se servesc clatitele alaturi de un curry malaezian (merg bine in special cu cele pe baza de lapte de cocos), sau, mai simplu, alaturi de un sos picant.

Nota:
Mie imi plac aceste clatite moi si fragede; le pot rula bine si le pot inmuia mai usor in dipuri. Se pot obtine si roti jala mai crocante, daca dupa ce se gatesc vreo 2 minute pe o parte, se intorc si se continua alte 2 minute pe partea cealalta. Gatite astfel clatitele ies mai crocante si mai uscate.

Cred ca mai merita mentionat si faptul ca exista si derivate dulci ale acestui preparat, cel mai cunoscut fiind numit jala mas, diferenta fiind ca este doar halbenus de ou care se extrudeaza intr-un singur fi; acesta se fierbe in sirop de zahar aromatizat cu mirodenii. Va voi prezenta aceasta reteta cat de repede pot.

Sumar reteta
recipe image
Nume Reteta:
Roti jala - Clatite malaeziene dantelate
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total preparare:
Voturi:
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)