Acest desert pare, la citirea retetei, mai complicat decat este de fapt. Nu este deloc un preparat dificil, iar rezultatul final face ca eforturile dvs. sa fie rasplatite.
Bucatarie: franceza
Dificultate: usor
Cantitate: 12 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 15 minute + odihna + racire
Ingrediente:
6 oua, separate in albusuri si galbenusuri
6 linguri zahar
6 ling faina
1 lingurita de esenta de vanilie
500 ml smantana dulce
250 g ciocolata neagra (65%-75% cacao), tocata marunt
100 g alune de padure, tocate grosier
Instructiuni:
Se incinge cuptorul la 180 °C.
Se freaca galbenusurile cu 5 linguri de zahar pana ce isi maresc volumul de doua ori si formeaza o spuma. Se adauga faina si esenta de vanilie si se amesteca bine.
Separat se bat albusurile cu 1 lingura de zahar pana se fac spuma tare.
Se combina apoi spuma de albusuri cu mixtura de galbenusuri si faina.
Se captuseste o tava de cuptor cu hartie pergament. Se toarna compozitia in tava si se netezeste cu o spatula, ca sa aiba o grosime uniforma.
Se transfera tava in cuptor si se coace blatul 10-15 minute, sau pana ce este facut si usor rumenit.
Se scoate blatul din tava, cu grija pentru a nu-l rupe, si se asaza pe un prospop curat, umed. Se ruleaza impreuna cu prosopul, iar sulul obtinut se lasa la odihna, pana ce aluatul se raceste complet.
Intre timp se prepara crema. Se bate smantana pana ce se face frisca. Se iau 100 ml de frisca, intr-o craticioara, si se incing pe flacara mica-medie, pana ce se atinge punctul de fierbere. Se adauga in craticioara 50 g ciocolata si se amesteca pana ce se obtine un sos omogen.
Se topeste restul de ciocolata in bain marie, se tempereaza si se incorporeaza in restul de frisca. Aceasta compozitie se intinde peste blat si se niveleaza rapid cu spatula. Se ruleaza blatul si se trabsfera pe un platou de dimensiune potrivita, asezat pe imbinare.
Se stropeste cu sosul de ciocolata cald, cat mai uniform. Se presara apoi cu alune tocate si se transfera in frigider. Se raceste minim30 de minute inainte de a fi servit.
Serviti feliile de rulada alaturi de frisca si un coulis sau sirop de fructe, ornat cu frunze de menta.
Da, acum vreo 3 luni am mai incercat sa fac o rulada cu branza cu un decor mai special care m-a atras. Bineinteles ca s-a crapat la rulare cu tot cu prosop umidificat. De atunci am spus pa ruladelor.
Este eveniment ca postezi ceva dulce fara … o adiere marina 😛
@Lia: Lasa adierea marina… este eveniment ca postez un desert, in general. 🙂
Arata bine de tot, Radu!
N-am avut niciodata curaj sa fac rulada, mi se pare foarte greu, recunosc, desi trebuie ca am citit zeci de retete 🙂
Dar poate intr-o zi…
@Sabrina: Este mult mai simplu decat pare. Si eu am fost reticent la inceput, ba chiar aveam emotii ca stric ingredientele, dar m-am convins ca nu este niciun fel de filozofie.