Rulourile din hartie de orez – sau pachetelele, cum mai sunt numite – crude sau prajite in ulei sunt populare in intreaga Asie de Sud-Est. Vietnamul nu face exceptie, propunand o serie impresionanta rulouri cu diferite umpluturi, servite aproape obligatoriu cu celebrul sos nuoc cham, nelipsit de pe masele locuitorilor centrului si sudului tarii.
Rulouri-cu-creveti-si-sos-nuoc-cham
Varianta de fata, gatita, prezentata si servita la Bistro GUXT cu ocazia evenimentului “Cina in stil vietnamez” este caracterizata printr-o umplutura foarte aromata, usoara si gustoasa.

Bucatarie: vietnameza
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 20 minute
Timp de gatit: 0

Ingrediente:
8 foi de hartie de orez, cu diametrul de 12-15 cm
12 creveti, decorticati si prajiti sau fierti timp de 3 minute
16 frunze de menta
80 g taitei subtiri de orez, sau din amidon de fasole mung ori soia
cateva foi de salata verde, taiate chiffonade (daca este posibil, amestecati salata verde cu o alta de alta culoare, pentru un efect cromatic mai interesant)
16 frunze de busuioc
24 frunze de coriandru
60 ml sos nuoc cham, pentru servit
25-30 fire de cepsoara
2 lingurite de ulei brun de susan

Instructiuni:
Se rehidrateaza taiteii 10 minute in apa fierbinte, se scurg, se spala sub jet de apa rece si se scurg din nou cat de bine posibil. Se stropesc cu ulei brun de susan si se amesteca bine. Acest ulei le va da gust placut si i va impiedica sa se lipeasca.
Crevetii se taie in jumatate, pe orizontala.

Se inmoaie fiecare foaie de hartie de orez, pe rand, timp de 3 secunde in apa calduta, intr-un castron de dimensiune potrivita, tinut la indemana. Se scutura de apa si se intinde foaia pe un prosop curat de bucatarie.

Se asaza, la circa o treime din diametru, aproape de dvs., cate 3 jumatati de crevete, asezate pe partea colorata portocaliu-roz, intercalate cu frunze de menta. Deasupea acestora se asaza putina salata verde, peste aceasta se asaza cateva fire de taitei, peste taitei se suprapun frunzele de menta si coriandru.

Se trage partea inferioara, cea dinspre dvs. peste umplutura. Se trag lateralele foii de orez, stanga si dreapta, de asemeni peste umplutura. Se incepe rularea, catre capatul indepartat al hartiei de orez. Inainte de ultima tura, se insereaza de-a lungul ruloului cate 3-4 fire de cepsoara. Se termina ultima tura, se fixeaza putin ruloul, daca este nevoie, prin apasare usoara cu palmele si degetele, si se asaza pe o farfurie.

Se servesc rulourile inmuiate in sosul nuoc cham. Cel mai bine, langa ele, se serveste o bere de grau, o weissbier germana sau o witbier belgiana, a caror carbonatare si amareala fina curata cavitatea bucala de iuteala sosului nuoc cham; de asemenea, notele fine de mirodenii si fructe din bere se echilibreaza bine cu aromele de busuioc, coriandru si menta din umplutura rulourilor.

Sumar reteta
recipe image
Nume Reteta:
Rulouri cu creveti si sos nuoc cham
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total preparare:
Voturi:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)