Rulouri cu creveti si sos nuoc cham

Rulourile din hartie de orez – sau pachetelele, cum mai sunt numite – crude sau prajite in ulei sunt populare in intreaga Asie de Sud-Est. Vietnamul nu face exceptie, propunand o serie impresionanta rulouri cu diferite umpluturi, servite aproape obligatoriu cu celebrul sos nuoc cham, nelipsit de pe masele locuitorilor centrului si sudului tarii.
Rulouri-cu-creveti-si-sos-nuoc-cham
Varianta de fata, gatita, prezentata si servita la Bistro GUXT cu ocazia evenimentului “Cina in stil vietnamez” este caracterizata printr-o umplutura foarte aromata, usoara si gustoasa.

Bucatarie: vietnameza
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 20 minute
Timp de gatit: 0

Ingrediente:
8 foi de hartie de orez, cu diametrul de 12-15 cm
12 creveti, decorticati si prajiti sau fierti timp de 3 minute
16 frunze de menta
80 g taitei subtiri de orez, sau din amidon de fasole mung ori soia
cateva foi de salata verde, taiate chiffonade (daca este posibil, amestecati salata verde cu o alta de alta culoare, pentru un efect cromatic mai interesant)
16 frunze de busuioc
24 frunze de coriandru
60 ml sos nuoc cham, pentru servit
25-30 fire de cepsoara
2 lingurite de ulei brun de susan

Instructiuni:
Se rehidrateaza taiteii 10 minute in apa fierbinte, se scurg, se spala sub jet de apa rece si se scurg din nou cat de bine posibil. Se stropesc cu ulei brun de susan si se amesteca bine. Acest ulei le va da gust placut si i va impiedica sa se lipeasca.
Crevetii se taie in jumatate, pe orizontala.

Se inmoaie fiecare foaie de hartie de orez, pe rand, timp de 3 secunde in apa calduta, intr-un castron de dimensiune potrivita, tinut la indemana. Se scutura de apa si se intinde foaia pe un prosop curat de bucatarie.

Citeste si articolul →   Coq au vin

Se asaza, la circa o treime din diametru, aproape de dvs., cate 3 jumatati de crevete, asezate pe partea colorata portocaliu-roz, intercalate cu frunze de menta. Deasupea acestora se asaza putina salata verde, peste aceasta se asaza cateva fire de taitei, peste taitei se suprapun frunzele de menta si coriandru.

Se trage partea inferioara, cea dinspre dvs. peste umplutura. Se trag lateralele foii de orez, stanga si dreapta, de asemeni peste umplutura. Se incepe rularea, catre capatul indepartat al hartiei de orez. Inainte de ultima tura, se insereaza de-a lungul ruloului cate 3-4 fire de cepsoara. Se termina ultima tura, se fixeaza putin ruloul, daca este nevoie, prin apasare usoara cu palmele si degetele, si se asaza pe o farfurie.

Se servesc rulourile inmuiate in sosul nuoc cham. Cel mai bine, langa ele, se serveste o bere de grau, o weissbier germana sau o witbier belgiana, a caror carbonatare si amareala fina curata cavitatea bucala de iuteala sosului nuoc cham; de asemenea, notele fine de mirodenii si fructe din bere se echilibreaza bine cu aromele de busuioc, coriandru si menta din umplutura rulourilor.

6 comentarii pe “Rulouri cu creveti si sos nuoc cham

  1. Andreea spune:

    Ai niste retete foarte bune . Multe din ele le-am incercat si eu si au fost un real succes.
    Aceste rulori cu creveti sunt foarte bune , le-am preparat si eu si sunt excelente.

  2. cristi-j spune:

    hahaha …

    De cand imi tot propun sa fac niste pachetele proaspete cu hartie de orez! Promit ca saptamana viitoare le realizez. Vor avea alta umplutura dar nu conteaza. Sunt minunate! cu cat ma gandesc mai mult cu atat mi se face pofta mai tare … hahaha

    Dar … e printre cele mai ciudate articole (si amuzante pentru mine) :
    Spui ca varianta de fata e gatita apoi spui ca timpul de gatit e 0.
    16 frunze, 16 frunze, 24 de frunze, 25 de fire ?!?! chiar trebuie numarate?
    Laptuca, menta, busuioc, coriandru, cepsoara. Daca le iei de la supermarket cu 6 lei pachetelul lasa o gaura insemnata in buget … hahaha. Mult mai ieftin in piata (cepsoara insa n-am vazut)
    80 de grame de taitei ? de obicei pachetele sunt de 50, 60, 100, 200 grame. Cum fac?
    Crevetii se taie pe orizontala. Care e orizontala crevetelui ? Apoi se aseaza jumatatile pe partea colorata. Sunt rulouri, chiar conteaza pe ce parte? Din poza nu se observa nimic.
    Se servesc rulourile inmuiate in sos. Nu e sosul separat? asa se vede.
    Cred ca e plin de bere germana si belgiana in Vietnam!

    Ok, scuze, nu te supara, foarte carcotas comentariul dar mi s-a parut foarte amuzant, fara rautate … hahaha

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Pai, tu despici mereu firul in patru, iar pe mine nu ma lasi sa numar frunzele? Este incorect. 🙂
      Si ca sa-ti raspund pe masura, iata lamuririle pe care le-ai cerut:

      Crevetii au fost gatiti inainte de a fi introdusi in rulouri, deci pentru mine reteta a fost gatita, chiar daca am trecut crevetii gata gatiti la lista de ingrediente.

      Cu taiteii iti explic eu cum faci: iei cate grame iti trebuie din pachet, apoi il sigilezi si-l pui deoparte, pentru o ocazie viitoare. Stiu ca pare complicat, dar nu este.

      Orizontala crevetelui poate fi descoperita usor. Il pui pe un fund de tocat, iar el se asaza singur pe propria sa orizontala. Dupa aia, il tai in jumatate.

      Conteaza pe ce parte pui jumatatea de crevete, fiindca daca partea sa exterioara este orientata spre exteriorul ruloului, culorile se vad frumos prin hartia de orez; asa cum, zic eu, poti vedea lesne si din poza.

      Rulourile se servesc intr-adevar inmuiate in sos; se ia ruloul cu doua degete, de ce capat doresti tu. Capatul celalalt se inmoaie in sos si apoi se baga in gura; se musca, astfel ca bucata inmuiata in sos sa-ti ramana in gura. Operatiunea se repeta apoi de cateva ori, pana ce intreg ruloul este mancat. Pare mai complicat explicat astfel, dar te asigur ca este simplu de tot.

      Nu stiu cum sta treaba cu berea in Vietnam, dar aceasta reteta a fost facuta in Romania, in Bucuresti, intr-un loc unde este plin de bere. Asa ca, m-am folosit de avantajele locale.

      Daca mai ai nelamuriri, iti stau la dispozitie si sunt gata sa-ti explic procedurile acolo unde nu le intelegi.

      • cristi-j spune:

        hahaha …
        Sunt sigur ca poti sa-mi explici procedurile … nelamuriri se gasesc oricand … hahaha
        De exemplu nici acum nu sunt complet lamurit cu acestea dar incerc sa ma descurc singur … hahaha

        Pe de alta parte. E minunat sa vezi cum se fac rulourile in numar mare, intinse pe o suprafata mare de preparat si adaugand pe rand ingredientele, formele, culorile, sa vezi cum se umplu si apoi cum se ruleaza. Ar fi grozava o filmare time-lapse. Am vazut de curand ceva asemanator cu popiah.

        • Radu Popovici spune:

          @cristi-j: Sunt atatea de facut incat abia de am timp sa pozez una-alta. Cu filmatul e ceva mai dificil, caci post-procesarea este mult mai laborioasa.
          Am de mult in cap ideea de a face filmari la Bistro GUXT. Cam costa, ceea ce ar fi un prim impediment. Dar cred ca voi trece peste el, probabil spre sfarsitul toamnei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.