Bananele sunt un ingredient care nu apare des in bucataria chinezeasca. Acest fruct are un loc special in gastronomie doar in insula Hainan, loc ce beneficiaza de un climat tropical, excelent pentru cultivarea bananelor.
Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: mediu
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 8 minute
Ingrediente:
1 piept de pui, circa 350 g, dezosat si fara piele
1 ou, batut
150 g amidon
2 banane coapte, dar ferme
ulei, pentru prajit
2 linguri de sos de soia light
2 lingurite de sos de soia dark
2 lingurite de suc de limeta
1 catel de usturoi, dat prin razatoare
1 cm bucata de ghimbir proaspat
1 ceapa verde, taiata bucatele
Instructiuni:
Se feliaza pieptii de pui pe orizontala, in 2-3 felii cat mai subtiri. Se bat feliile cu grija, cu un ciocan de snitele, ca sa se subtieze uniform.
Se pune oul batut intr-un castronel, iar amidonul intr-un alt castron, mai mare.
Se taie fiecara banana in 3-4 bucati, potrivite cu latimea feliilor de carne. Se inmoaie fiecare bucata de banana in ou batut si se aranjeaza pe o felie de carne. Se ruleaza aceasta, strans, ca sa formeze un cilindru. Se tavaleste cilindrul in amidon, cat mai uniform si se pune deoparte.
Se incinge uleiul intr-un wok la 190 °C. Se prajesc rulourile de pui, in transe, daca este nevoie, timp de 3-4 minute, pana sunt rumenite uniform.
Intre timp se da ghimbirul pe razatoarea fina si se stoarce razatura. Se capteaza sucul de ghimbir intr-un castronel (razatura ramasa se arunca). Se amesteca sucul de ghimbir cu sosurile de soia, cu usturoi si suc de limeta.
Se scot rulourile din uleiul incins, se scurg pe prosoape de hartie, apoi se feliaza pe diagonala. Se stropesc cu sos, se orneaza cu ceapa verde si se servesc.
Sfaturi:
Bucatile de pui trebuie batute cu grija, ca fibrele carnii sa nu se rupa.
Pentru mai multa siguranta, rulourile de pui se securizeaza cu cate o scobitoare, imediat ce sunt rulate si tavalite prin amidon.
Cand taiati rulourile, nu faceti felii prea subtiri, caci se pot rupe. Taiati-le la circa 1 cm grosime.
Mie mi se pare ca amidonul, cel normal, care se gaseste peste tot, confera o textura mai lipsita de densitate, mai usoara, aproape mai gelatinoasa, ca nu gasesc alt termen. Desi e cam acelasi cu faina, iese mai aerisit cu amidon. Sau asa imi pare mie.
Asa e, eu am folosit malai la alta reteta care implica un aluat moale in loc de faina+amidon.
@jollyca: Uneori retetele straine sunt confuze, caci desi americanii, canadienii, australienii si neozeelandezii folosesc cornstarch ca sa denumeasca amidonul, britanicii folosesc cornflour si la amidon si la faina de porumb. Daca nu cumva o fi invers… 😐
Am incercat odata malai dar ce se gaseste la noi pe piata nu este atat de fin pe cat ar trebui. Amidonul de porumb este solutia (sau faina de malai pe care am gasit-o numai in varianta Bio, adica foarte scumpa).
@jollyca: Pai la malai tocmai asta este clenciul, ca este granulat mai mare si atunci da o altfel de textura, ma refer la reteta asta. In ce priveste alte retete, amidon (non-bio) se gaseste berechet si nu este scump.
Foarte interesanta reteta. Cere un pic de indemanare, dar cred ca nu voi avea probleme. 🙂 Ar merge cu orez fiert?
@toni: Normal, la ei orezul merge cu orice. 🙂 Poti incerca si cu taitei de orez, sau de celofan.
Foarte interesant si destul de usor de facut.
Totusi… de ce amidon si nu faina? Am mai vazut “substituirea” asta, e chiar asa de importanta?
@jollyca: Nu cred ca este importanta. Pur si simplu asta folosesc chinezii, amidon de cartof mai ales. Eu l-am mai inlocuit in unele retete cu faina, din cand in cand, si mi se pare ca iese acelasi lucru. Dar ca sa pastrez cat de cat consistenta retetei, folosesc amidon alimentar, mai ales ca se gaseste usor.
Cred ca aici se poate folosi chiar si malai, sau miez de nuca de cocos deshidratat, ori seminte de susan, caci ar da o textura mai crocanta.
Ce reteta neobisnuita pentru ce stiam eu despre bucataria chineza! Parca ar fi o reteta frantuzeasca transplantata in Asia. 🙂
@memphis: Si mie mi-a placut tot fiindca este neobisnuita. A iesit insa foarte bine, iar gustul este deosebit.