Rulouri de vinete cu ricotta si coulis de rosii

Coulis este un termen provenit din limba franceza, care denumeste sosurile groase, preparate din piure de legume si/sau fructe pasate. In aceasta reteta un coulis de rosii, aromatizat cu busuioc si usturoi, este alaturat feliilor de vinete gatite pe gratar si umplute cu o mixtura pe baza de branza ricotta. Este un preparat simplu si foarte gustos, plin de aroma, cu o textura placuta si decorativ.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 15 minute
Ingrediente:
1 cutie (circa 400 g) cu rosii tocate
sare
piper negru, proaspat macinat
2 lingurite de zahar
4 linguri de ulei de masline
3 catei de usturoi, tocati marunt
6 linguri de busuioc proaspat, tocat
2 vinete medii, curatate de cozi si taiate felii pe lungime (felii groase de circa 1 cm)
250 g branza ricotta
frunze proaspete de busuioc, pentru ornat
Parmesan ras, pentru servit
Instructiuni:
Se prepara mai intai un coulis de rosii. Se proceseaza rosiile intr-un blender pana ce se obtine un piure omogen.
Se incinge o tigaie la foc iute. Se adauga 1 lingura de ulei. Cand acesta este incins, se adauga usturoiul si se gateste la foc mediu, circa 20 de secunde.
Se adauga piureul de rosii si se gateste 5 minute, amestecand frecvent. Se adauga sare, piper, zahar si o treime din busuioc. Se continua gatitul pana ce sosul se ingroasa. Se pune coulis-ul deoparte.
Se ung feliile de vinete cu ulei. Se sareaza si se pipereaza. Se incinge bine gratarul de la OutdoorChef Ascona 570 MX. Se frig feliile de vanata 2-3 minute pe fiecare parte, cu capacul coborat, pana ce se inmoaie si capata urmele specifice de gratar. Se transfera apoi pe suprafata de lucru.
Intre timp se amesteca branza ricotta cu sare, piper si restul de busuioc. Se pune o cantitate de mixtura de branza pe fiecare felie de vanata. Se ruleaza. Se servesc rulourile de vanata asezate pe un pat de coulis de rosii, stropite cu putin coulis, ornate cu frunze proaspete de busuioc si presarate cu Parmesan ras.
Nota: Aceasta este una dintre retetele delicioase preparate de mine la evenimentul “Fun & Grill” care a avut loc intre 30 martie – 1 aprilie 2012 la casa „Mara” din Slanic-Prahova.


12 comentarii pe “Rulouri de vinete cu ricotta si coulis de rosii

    • Radu Popovici spune:

      @MD: Cel mai aproape ar fi fost chiar urda singura. Ricotta cam este un fel de urda, dar cu o textura mult mai fina. Presupun ca pentru asta ai sugerat si un adaus de smantana, ca sa se catifeleze putin textura.
      Cel mai bine este sa nu se inlocuiasca deloc. Ricotta se gaseste acum cam la fel de usor ca urda, desi este ceva mai scumpa.

  1. cristi-j spune:

    o lunga perioada , daca eram intrebat de mancarea preferata spuneam salata de vinete (facuta si servita in anumite conditii desigur) si inca e undeva in frunte . dar pana acum cativa ani nu prea mancasem vinete gatite in alte moduri , nu prea ma atrageau. cand am incercat mi-am dat seama ca de fapt nu imi place doar salata , imi plac vinetele indiferent cum .
    fiind prezente mult in bucatariile mediteraneene si in cele sud-est asiatice , adica preferatele tale , e oarecum surprinzator ca nu-ti plac vinetele … hehehe
    chiar daca e ricotta , mozzarella , parmezan sau alta branza , daca e vorba de gratar sau cuptor , daca vorbim de coulis sau alt tip de sos de rosii , combinatia de rosii , usturoi , busuioc si branza pentru vinete e de baza in bucataria mediteraneeana si sunt , asa cum stii si tu , o multime de combinatii si variante . probabil cea mai celebra e parmigiana di melanzane sau melanzane alla parmigiana care foloseste cam aceleasi ingrediente ca cele de azi doar ca in alt mod , dar o reteta destul de apropiata de ce ai prezentat tu si care mi se pare interesanta e pachetele de vinete la gratar . pe scurt , feliile de vinete (partial gatite) se aseaza in cruce si in interior se pun felii de rosii , mozzarella , busuioc si condimente , se inchid pachetelele si se gatesc pe gratar , se servesc presarate cu parmezan si impreuna cu o vinegreta fina care cuprinde balsamic si pasta de rosii uscate la soare.

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: La mine salata de vinere romaneasca inca este pe primul loc in ce priveste mancarurile din vinete. Am mai spus ca nu ma omor dupa vinete, cum zicea si Andra, poate din cauza texturii. Cum tot trebuia sa fac retete pentru gratar, am incercat si vinete, in mai multe variante, iar rulourile astea mi s-au parut chiar foarte gustoase si prezentabile. Este posibil ca, dupa alte cateva retete, sa ma „imblanzesc” putin fata de vinete si sa gatesc mai des cu ele.

      Stiam de melanzane alla parmigiana, desi inca nu le-am gatit; este bine ca ai amintit de ele. Poate le includ la urmatoarea gratareala.

  2. andra spune:

    Eu nu maninc vinete decit sub forma de salata de vinete. Am probleme cu textura lor. Rulourile astea arata insa foarte bine asa ca aproape ca ma bate gindul sa le incerc si eu. Cu exceptia vinetelor imi plac toate ingredientele. 🙂 Cred ca sosul si umplutura sunt delicioase.

    • Radu Popovici spune:

      @andra: Ai putea inlocui vinetele cu dovlecei sau zucchini. Sau ai putea face totusi o incercare cu ele; ai putea sa fii surprinsa in mod placut. Nici eu nu ma omor dupa vinete, dar am vrut sa le dau o sansa si a iesit ceva chiar exceptional.

    • Radu Popovici spune:

      @Dana: Nu uita ca ricotta este o branza cu gust foarte putin pregnant. Doar Parmesanul, presarat la sfarsit, da o nota sarata, de branza matura. Intregul este surprinzator de gustos; este de incercat.

    • Radu Popovici spune:

      @simina: Sigur. Eu am folosit si un amestec de fromage frais cu 2 linguri de smantana. Mai poti incerca cu branza de vaci amestecata cu smantana sau iaurt (cu conditia ca acesta sa nu fie prea acru).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.