Saeng wa

Este o salata thailandeza extrem de simpla, care foloseste ingrediente pline de gust si aroma. Preparatul final este delicios, hranitor si sanatos. Se poate gati si cu creveti si pui, sau cu combinatii de porc/pui/creveti.
Saeng wa
Reteta s-a raspandit in ultimii 20 de ani, de cand bucataria thailandeza a inceput sa fie promovata, in restul sud-estului Asiei, Australia si SUA.

Bucatarie: thailandeza
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 20 minute + odihna
Ingrediente:
200 g cotlet de porc dezosat, taiat fasii late de 2-3 cm, pe lungime
2 linguri de sos de soia dark
1 lingura de miere
2 cepe, feliate subtire, pe lungime
10 cm bucata de tulpina de lemongrass, feliata subtire
2-3 frunze de limeta kafru, taiate fasiute subtiri (optional)
2-3 cm bucata de ghimbir proaspat, feliata si taiata julienne
1/2 ardei iute, curatat de seminte si taiat julienne
frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), tocate
1 lingura de zahar de palmier
1 lingura de sos de peste
1 limeta, sucul de la
2 lingurite de pasta de tamarin, desfacuta in 2 lingurite de apa calda
2 linguri de frunze de menta, tocate
2 cepe verzi, taiate bucati de 5 cm lungime si apoi taiate julienne pe lungime
frunze proaspete de menta, pentru ornat
Instructiuni:
Se incinge grill-ul cuptorului. Se amesteca sosul de soia cu miere pana ce aceasta s-a incorporat complet.
Se captuseste o tava de copt cu folie de aluminiu. Se asaza peste ea fasiutele de carne si se ung generos cu mixtura de sos de soia si miere. Se gatesc sub grill timp de 10-15 minute, pana sunt facute. Se intorc frecvent in aceasta perioada si se ung de fiecare data cu mixtura de sos de soia si miere.
Se transfera carnea pe un grilaj metalic asezat deasupra unei farfurii si se acopera lejer cu folie de aluminiu. Se lasa la odihna 5 minute, apoi se taie felii perpendicular pe fibra. Se taie apoi feliile pe lungime, in firisoare cat mai subtiri (circa 5 mm latime).
Se transfera carnea intr-un castron. Se adauga ceapa, lemongrass, frunze de limeta kafru, ghimbir, ardei iute si coriandru.
Se combina intr-un castronel zaharul cu sos de peste, suc de limeta si suc de tamarin. Se amesteca pana ce zaharul s-a dizolvat complet. Se adauga si sosul lasat de carne in tava in care a fost gatita. Se toarna acest sos peste mixtura de carne si condimente din castronul mare. Se amesteca bine, se orneaza cu frunze de menta si se serveste.
Sfaturi:
Sos de peste, sos de soia dark, limeta, ghimbir si coriandru se gasesc relativ lejer in supermarketuri.
Pasta de tamarin, lemongrass, frunze de limeta kafru (kaffir lime) si zahar de palmier se gasesc in magazine specializate, cum este Bacania Veche si Ki-Life.
Am vazut tamarin proaspat la Carrefour. Scoateti miezul catorva pastai, curatati-l bine de samburi si ate, inmuiati-l cu putina apa fierbinte si pasati mixtura printr-o sita metalica, fina. Obtineti astfel pasta de tamarin.
In loc de lemongrass proaspat, puteti folosi si lemongrass conservat, in loc de zahar de palmier folositi zahar brun sau zahar de trestie, iar in loc de coriandru puteti folosi si patrunjel.
De asemenea, daca aveti o problema cu sosul de peste, inlocuiti-l cu aceeasi cantitate de sos de soia light.

Citeste si articolul →   Salata de paste cu peste afumat

9 comentarii pe “Saeng wa

    • Radu Popovici spune:

      @Elena: Poti linistita sa plusezi la capitolul ardei iute (are deja o jumatate de ardei iute julienne), si eu am pus mai mult, dar postez variante pentru publicul larg. 🙂 Multumesc la fel, sa ai o saptamana deosebit de buna.

  1. Elena Toma spune:

    Foarte intersanta propunerea si aproape de gustul meu. Inca o fericita interferenta cu dieta mea. Daca ar fi sa-i adaug ceva, dupa gustul meu, ar fi putin ardei iute. Dar cred ca voi incerca intai asa, pentru ca sunt curioasa de combinatia cu tamarind. O saptamana frucuoasa sa ai, Radu!

  2. Mihaela spune:

    Un deliciu; am mancat o salata asemanatoare in Malaezia si combinatia sare-miere si chilli mi s-a parut foarte gustoasa.
    In tarile arabe in postul Ramadanului se beau sucuri specifice si se consuma dulciuri care se fac doar in aceasta luna.
    Una dintre cele 3 bauturi specifice este si sucul de tamarind( in l.araba este cunoscut sub numele de tamer hindi sau tradus in limba romana “curmale indiene”) preparat din faina de tamarind si este foarte aromata ; se spune ca este foarte buna pentru a potolii setea si este si un laxativ natural.
    Prima data cand am baut-o am recunoscut aroma de roscove, pe care le mancam in copilarie.

    • Radu Popovici spune:

      @Mihaela: Din pacate, tamarinul este inca o raritate la noi. Singura varietate de fruct proaspat disponibila este una dulceaga, nu cea acrisoara. In fine, bine ca exista si asta. Cred ca “pudra de tamarin” ar fi o denumire mai buna decat “faina de tamarin”. Faina te duce cu gandul la aluaturi. 🙂

  3. Yoyo spune:

    Imi place cum arata reteta. Este simpla si cu multe ingrediente aromate. Singura mea teama este ca va fi cam dulce. are si miere si zahar.

    • Radu Popovici spune:

      @Yoyo: Gustul este dulce, sarat si picant, iar aroma citrica, proaspata si iute. Eu zic ca este OK, cel putin dupa gustul meu. Daca ti-e teama ca iese prea dulce, pune doar jumatate din cantitatea de zahar, sau chiar renunta de tot la el.

  4. TeoBucatar spune:

    Aceste retete pe care tu le faci cu usurinta mi se par destul de elaborate.Ma refer in speta la a doza cum trebuie atatea condimente…

    • Radu Popovici spune:

      @Teo: Dupa putin exercitiu te descurci foarte usor, mai ales ca dozajul este doar “ochiometric”, il faci dupa propriul gust. Oricum, orice prajitura este mai complicata decat o reteta asiatica obisnuita, cum este cea de aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.