Este o salata thailandeza extrem de simpla, care foloseste ingrediente pline de gust si aroma. Preparatul final este delicios, hranitor si sanatos. Se poate gati si cu creveti si pui, sau cu combinatii de porc/pui/creveti.
Saeng wa
Reteta s-a raspandit in ultimii 20 de ani, de cand bucataria thailandeza a inceput sa fie promovata, in restul sud-estului Asiei, Australia si SUA.

Bucatarie: thailandeza
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 20 minute + odihna

Ingrediente:
200 g cotlet de porc dezosat, taiat fasii late de 2-3 cm, pe lungime
2 linguri de sos de soia dark
1 lingura de miere
2 cepe, feliate subtire, pe lungime
10 cm bucata de tulpina de lemongrass, feliata subtire
2-3 frunze de limeta kafru, taiate fasiute subtiri (optional)
2-3 cm bucata de ghimbir proaspat, feliata si taiata julienne
1/2 ardei iute, curatat de seminte si taiat julienne
frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), tocate
1 lingura de zahar de palmier
1 lingura de sos de peste
1 limeta, sucul de la
2 lingurite de pasta de tamarin, desfacuta in 2 lingurite de apa calda
2 linguri de frunze de menta, tocate
2 cepe verzi, taiate bucati de 5 cm lungime si apoi taiate julienne pe lungime
frunze proaspete de menta, pentru ornat

Instructiuni:
Se incinge grill-ul cuptorului. Se amesteca sosul de soia cu miere pana ce aceasta s-a incorporat complet.

Se captuseste o tava de copt cu folie de aluminiu. Se asaza peste ea fasiutele de carne si se ung generos cu mixtura de sos de soia si miere. Se gatesc sub grill timp de 10-15 minute, pana sunt facute. Se intorc frecvent in aceasta perioada si se ung de fiecare data cu mixtura de sos de soia si miere.

Se transfera carnea pe un grilaj metalic asezat deasupra unei farfurii si se acopera lejer cu folie de aluminiu. Se lasa la odihna 5 minute, apoi se taie felii perpendicular pe fibra. Se taie apoi feliile pe lungime, in firisoare cat mai subtiri (circa 5 mm latime).

Se transfera carnea intr-un castron. Se adauga ceapa, lemongrass, frunze de limeta kafru, ghimbir, ardei iute si coriandru.

Se combina intr-un castronel zaharul cu sos de peste, suc de limeta si suc de tamarin. Se amesteca pana ce zaharul s-a dizolvat complet. Se adauga si sosul lasat de carne in tava in care a fost gatita. Se toarna acest sos peste mixtura de carne si condimente din castronul mare. Se amesteca bine, se orneaza cu frunze de menta si se serveste.

Sfaturi:
Sos de peste, sos de soia dark, limeta, ghimbir si coriandru se gasesc relativ lejer in supermarketuri.

Pasta de tamarin, lemongrass, frunze de limeta kafru (kaffir lime) si zahar de palmier se gasesc in magazine specializate, cum este Bacania Veche si Ki-Life.
Am vazut tamarin proaspat la Carrefour. Scoateti miezul catorva pastai, curatati-l bine de samburi si ate, inmuiati-l cu putina apa fierbinte si pasati mixtura printr-o sita metalica, fina. Obtineti astfel pasta de tamarin.

In loc de lemongrass proaspat, puteti folosi si lemongrass conservat, in loc de zahar de palmier folositi zahar brun sau zahar de trestie, iar in loc de coriandru puteti folosi si patrunjel.
De asemenea, daca aveti o problema cu sosul de peste, inlocuiti-l cu aceeasi cantitate de sos de soia light.