Reteta se poate prepara cu pesti intregi, fileuri sau cotlete de pangasius, tilapia sau pastrav (peste neuleios, cu carne alba). Timpul de gatit variaza putin, functie de grosimea bucatii de peste.
Bucatarie: coreeana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Durata: 40 minute
Categorie: fel principal / peste
Ingrediente:
900 g file de peste cu carne alba, curatat de solzi
2 linguri de otet de orez
2 1/2 linguri de ulei de susan
4 linguri de sos de soia
4 catei de usturoi, zdrobiti si tocati marunt
3 cm bucata de radacina proaspata de ghimbir, rasa
2 cepe verzi, tocate marunt
2 linguri de seminte de susan
1/3 lingurita de sare
1-2 lingurite de boia iute, dupa preferinta
1 lingura de zahar brun
piper negru, proaspat macinat
frunze de coriandru (sau de patrunjel), pentru ornat
rondele de ceapa verde, pentru ornat
feliute de limeta, pentru servit
1 ardei iute rosu, taiat rondele, pentru ornat
taitei cu ou (sau orez cu bob lung) fierti, pentru servit
Instructiuni:
Se incinge o craticioara la foc mic. Se adauga semintele de susan si se prajesc pana se rumenesc putin. Se lasa sa se raceasca, apoi se piseaza intr-un mojar, impreuna cu sarea. Aceasta actioneaza ca un abraziv si usureaza macinarea.
Cu un cutit ascutit se practica patru incizii diagonale, pe fiecare parte a pestelui; daca se folosesc fileuri inciziile se practica doar pe o singura parte, cea fara piele. Adancimea inciziilor se alege functie de grosimea fileurilor, sau a pestilor. In cazul unor fileuri subtiri, inciziile vor fi mai superficiale, ca sa nu strapunga fileul.
Se amesteca intr-un castron otetul de orez cu ulei de susan, mixtura de seminte de susan pisate, zahar, sos de soia, usturoi, ghimbir, ceapa verde tocata, boia iute si piper. Se freaca bucatile de peste, pe ambele parti, cu o treime din aceasta mixtura.
Se incinge grill-ul cuptorului. Se tapeteaza o tava de copt cu folie de aluminiu, unsa cu putin ulei. Se asaza fileurile in tava si se frig la 15 cm distanta de grill, circa 6-7 minute pe fiecare parte, ungandu-le ocazional cu inca o treime din mixtura de condimente de la pasul 2. Se transfera pestele pe farfurii individuale, se orneaza cu frunze de patrunjel si rondele de ceapa verde si se serveste cu feliute de limeta si sos, alaturi de taitei. Ultime treime din sosul de condimente se toarna deasupra pestelui, sau taiteilor.
Oh, da! Am intrat in post si vor veni si zilele de dezlegare la peste, iar reteta asta va fi una minunata sa mai schimbe tipicurile cu care ne-am obisnuit. Atata doar ca o sa fac numai pentru mine, iar pentru ceilalti fara “iuteala”. De celelalte 30%, din placerea mea pentru bucatarie si gusturi mai exotice se fac vinovate doua matusi foarte dragi mie si o prietena. Ea mi-a deschis gustul pentru arome nebanuite, pentru istorii si civilizatii din alte lumi. Dar fara modul atat de captivant de interesant al dvs ramanea doar un moft satisfacut o data in an. Cum celorlalti le-am multumit, am considerat necesar sa va multumesc, cu regretul ca nu va mai vad si pe sticla, unde parca ne faceati si pe telespectatori partasi la tot.
@Elena Toma: Cine stie, poate ne vom regasi in viitor si pe ecran. Am cateva proiecte in minte si sper ca prestatia mea viitoara sa fie mai buna si sa pot oferi, pe langa informatii, si o atmosfera mai relaxata si mai vesela. La primele filmari am fost destul de crispat, pe urma am mai capatat experienta si am fost mai in largul meu.
Oricum, multumesc pentru tot, stiu ca era loc destul ca emisiunile sa fie mai bune, dar daca au placut si asa, inseamna ca am avut ce oferi si am transmis si celorlalti putina pasiune pentru gastronomie. Nici nu-mi puteam dori mai mult de atat…