In fosta Birmanie, actualul Myanmar (nu stiu de ce, dar mi se pare ciudat sa spun ca o reteta este… myanmareza; parca este mai firesc s-o numesc birmana, sau birmaneza), se mananca picant si iute.
Salata birmaneza de gogonele
Reteta aceasta foloseste tomate verzi, cu alte cuvinte, gogonele. Acestea sunt la noi un ingredient destul de neglijat. Le bagam in seama doar cand vine vremea muraturilor, desi au un gust acrisor-dulceag si o aroma proaspata, fructat-ierboasa, care le fac potrivite pentru salate.

Asa cum v-ati obisnuit deja, exista mai multe variante ale acestei retete, iar eu o prezint aici pe cea care mi s-a parut mai gustoasa si, lucru important, care foloseste ingrediente aflate si la indemana noastra.

Bucatarie: birmana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute + inmuiere
Timp de gatit: 5 minute

Ingrediente:
3-4 gogonele, mari cam cat o minge de tenis de camp
2 hasme (sau1 ceapa rosie de apa), taiate solzisori
1 ceapa mica, taiata solzisori
3-4 cepe verzi, taiate bucatele
3-4 catei de usturoi, taiati fasiute
1 mana de frunze de coriandru (optional)
sare
piper negru, macinat grosier
2 linguri de seminte de susan
2 linguri cu varf de alune, sau arahide
1 ardei iute rosu, taiat rondele pe diagonala
1/2 lingurita fulgi de ardei iute (optional)
1 limeta, feliata
1 lingurita de ulei brun de susan
ulei, pentru prajit

Instructiuni:
Se inmoaie hasmele in apa, intr-un castron, timp de 10 minute (acest lucru le va mai “inmuia” aroma). Se scurg bine si se tamponeaza cu prosoape de hartie.

Se incinge 1 lingura de ulei, intr-un wok, la foc mic. Se adauga usturoiul si gateste circa 2 minute, sau pana ce este frumos rumenit. Atentie mare sa nu se arda. Se scoate pe prosoape de hartie. Se pune deoparte jumatate din uleiul aromatizat cu usturoi.

Se adauga in wok inca 1 lingura de ulei si se rumeneste ceapa taiata solzisori. Se scoate pe prosoape de hartie.

Se prajesc uscat, fara ulei, semintele de susan si alunele, separat. Se toaca alunele grosier, cu un cutit.

Se amesteca intr-un castron tomatele verzi, hasmele, ceapa verde, frunzele de coriandru, daca folositi, semintele de susan, alunele prajite, piperul si sarea. Se stropeste mixtura cu ulei brun de susan, cu uleiul aromatizat cu usturoi si cu putin suc de limeta (stoarceti 1-2 feliute). Se amesteca din nou.

Se finiseaza salata presarand-o cu ceapa si usturoi prajit si ornand-o cu rondele de ardei iute. Se pastreaza alaturi cateva feliute de limeta, in cazul in care vreti ceva mai acrisor.
Se serveste salata ca atare, pe post de gustare, sau alaturi de carne prajita.

Nota:
Eu am folosit gogonele usor parguite, rozalii pe alocuri, fiindca mi se par mai gustoase decat cele verzi. Cele verzi sunt insa cele folosite in mod traditional in acest tip de retete. Puteti incerca ambele variante, daca doriti.

Birmanii folosesc la aceasta reteta, in mod traditional, si susan negru. Din pacate, acesta imi lipseste din camara, lucru pe care sper sa-l corectez cat mai repede.
Daca aveti susan negru si vreti sa-l folositi, nu-l prajiti ca pe cel alb, caci capata un gust amarui, oarecum neplacut.

Sfaturi:
Daca nu va place iuteala, renuntati la o parte din fulgii de ardei iute sau la rondelele de ardei iute. Nu elimimnati de tot iuteala, caci va veti indeparta de reteta originala: ea este gandita sa fie picanta si acrisoara, cu accente “pamantesti”, aduse de alune, susan si uleiul de susan.

Dupa gustul meu, adausul de usturoi si, mai ales, de ceapa prajita, este unul dintre punctele forte ale retetei. Eu am prajit mai multa ceapa decat cea indicata in lista de ingrediente (aveam nevoie de ea pentru alta reteta) si am sfarsit mancand aproape tot acest surplus. Combinatia de ceapa prajita cu alune, seminte de susan si restul ingredientelor mi s-a parut delicioasa.

Sumar reteta
recipe image
Nume Reteta:
Salata birmaneza de gogonele
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total preparare:
Voturi:
41star1star1star1stargray Based on 1 Review(s)