Bucataria chinezeasca nu este cunoscuta ca find una iute. Condimentata si aromata da, dar nu iute. Cu toate acestea, bucataria din regiunea Sichuan (Szechuan) are cateva preparate care sunt daramator de iuti.
Salata aceasta face parte din categoria retetelor cu gust complex, dar intr-adevar iute. Iuteala se simte in mai multe “straturi”: ardeiul iute uscat transmite aroma sa picanta si afumata in grasimea in care se gateste, piperul de Sichuan da o iuteala blanda si “gadilicioasa”, ardeiul iute proaspat da nota de iuteala ceva mai puternica si fructata, uleiul aromat cu ardei iute vine cu o nota finala, uleioasa.
Ca atare, cei care nu iubesc neaparat iuteala, dar sunt interesati sa gateasca reteta, sunt rugati sa reduca la jumatate sau chiar la o treime cantitatile de ardei iuti uscati si proaspeti, fulgi de ardei iute si piper de Sichuan. De asemenea, ii sfatuiesc sa renunte la uleiul aromatizat cu ardei iute. oricum este un ingredient care se gaseste greu, doar la Dragonul Rosu si, in plus, este… foarte iute.
Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 aminute
Timp de gatit: 8 minute
Ingrediente:
2 linguri de ulei de arahide
5-6 ardei iuti uscati
200 g bacon, taiat felii de 7-8 mm grosime, apoi taiat bucatele
1 lingura de vin de orez Shaoxing
1/2 ardei iute proaspat, rosu, curatat de seminte si vinisoare, tocat marunt
1 lingurita de piper de Sichuan
1/2 lingurita de fulgi de ardei iute
4 stelute de anason
1/2 lingurita de sare
2 lingurite de zahar de trestie (sau zahar brun)
1/2 limeta, sucul de la
1 castravete
1 lingura de otet de orez
2 cepe verzi, taiate bucatele de 2 cm lungime, pe diagonala
2 linguri de alune caju (sau orice alt fel de alune ori arahide)
frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), pentru ornat
2 lingurite de ulei aromat cu ardei iute, pentru servit
Instructiuni:
Se taie castravetele in jumatate, pe lungime. Se scobesc semintele cu o lingurita, apoi se taie felii de 1 cm grosime, in forma de semiluna. Eventual inainte de aceasta se decojeste total, sau intr-un mod decorativ.
Se incinge uleiul intr-un wok. Se adauga ardeii iuti uscati, anasonul stelat si piperul de Sichuan. Se amesteca 20 de secunde, la foc foarte iute. Cand piperul incepe sa crape, se adauga baconul si se amesteca 10 secunde. Se adauga vinul de orez, ardeiul iute proaspat si fulgii de ardei iute si se amesteca bine.
Dupa 2 minute, sau cand baconul incepe sa se rumeneasca putin, se adauga castravetele si se amesteca rapid. Se adauga otetul, sucul de limeta, sarea si zaharul. Se amesteca bine timp de 1-2 minute pana cand baconul este rumenit, iar castravetele se face fraged, pastrand insa textura crocanta.
Se adauga alunele si ceapa verde si se amesteca 10 secunde. Se serveste salata fierbinte, ornata cu frunze de coriandru si stropita cu ulei aromat cu ardei iute.
Nota:
Este o reteta chinezeasca oarecum atipica. Sosul de soia, ghimbirul si usturoiul, trei dintre aromele atot prezente in bucatele chinezesti, lipsesc cu desavarsire de data aceasta.
Sfaturi:
Daca nu gasiti anason stelat, folositi 1 lingurita de seminte de anason. Puteti experimenta si inlocuind anasonul stelat cu 1 lingurita de fenicul sau chiar de amestec “5 arome”; veti avea parte de arome mai mult sau mai putin diferite, dar reteta inca va functiona.
Piper de Sichuan, ulei aromatizat cu ardei iute, anason stelat si vinde orez Shiaoxing se gasesc in magazinele alimentare din Dragonul Rosu 1 si 2.
Daca nu gasiti vin de orez, il puteti inlocui cu vin alb demi-sec, aromat.
nici n-am spus ca n-ar fi … hehehe
eu as zice ca aceasta reteta e cam exagerata (suna bine in engleza – overkill … hahaha) : si ardei iuti uscati si fulgi de ardei iute si ardei iute proaspat si piper sichuan si ulei aromat cu ardei iute … si vin de orez si otet de orez si suc de limeta … ceva de genul : am fost convins din prima, nu e nevoie de insistenta … hahaha
pe de alta parte, e un moment bun sa ne reamintim cum sunt mesele chinezesti, rotunde, pline de boluri cu multe feluri din care fiecare se serveste cu ce si cat vrea, si cu orez. in acest caz aceasta salata capata alt inteles.
si e vorba si de obisnuinta.
mi-a placut cum ai inceput, ai surprins si contrazis convingerile multora … hahaha … “bucataria chinezeasca nu e cunoscuta ca una iute”
@cristi-j: Te asigur ca reteta este autentica. Cum este gustul? Iute, dar bun. Din toate incercarile de a gati “chinezeste”, cred ca ce se face in Sichuan mi se potriveste cel mai bine. Mi-a placut absolut tot ceea ce am incercat si mai am si pacatul de a agrea iuteala (sau iutelile suprapuse 🙂 ).
vezi ce inseamna sa fii infumurat? 😀 am inceput sa citesc, si cand am vazut.. instructiuni de taiat castravetele, am zis in sinea mea: ei haide..
promit sa citesc mai atent.
da’ zau semanau cu apio! 😛
@nea’Mielu: Doar putin. Bucatile de castravete din poza erau mult prea mari pentru apio (puteai compara cu feliile de limeta si cu stelutele de anason), iar acolo unde a mai ramas coaja verde erau mult prea verzi. 🙂
si miezul apos cu seminte scobit.. hmm.. you got me for a sec.. 😀
@nea’Mielu: Pai, daca ai fi citit reteta mai atent, te-ai fi prins din prima. 🙂
hmm.. as jura ca in poza recunosc niste “apio” feliat (petiol de telina)! ma insel?
@nea’Mielu: Pai daca ar fi fost in poza nu puneal si in lista de ingrediente? 🙂 Ce vezi tu sunt semilune de castraveti, a caror coaja am curatat-o smechereste, in fasii subtiri alternative; am un cutit special care poate face asta.
Interesanta reteta ( eu mananc destul de iute ), dar, parca nu este pentru ” lunga vara fierbinte “.
Binevenite si “sfaturile”
@Mirela Stanescu: As indrazni sa zic ca vara este momentul in care este mai bine sa se manance iute. Ardeii iuti regleaza temperatura corpului, racorindu-l prin transpiratie.
Aseara . Vin si impresiile trebuie doar sa ma adun putin.
Uau! Salata asta chiar trebuie sa fie iute daca o lasi asa. Am avut ocazia sa gust uleiul iute de Sichuan si nu este chiar pentru oricine.
Combinatia de ingrediente este insa deosebita prin simplitatea ei. Interesanta condimentarea cu anason linga ardeii iuti. Vorba ta , este de incercat o varianta si cu 5 arome chinezesti.
@memphis: Aroma de anason se “pupa” bine cu iuteala ardeilor.
Te-ai intors de la Milano? Ceva impresii?
Interesanta combinatia. Sa vad de ceva bacon in zona, ca restul sunt deja prin frigider
@corina: Ai si uleiul chinezesc aromatizat cu ardei iute? 🙂