Aceasta reteta are si varianta video

Este o salata de fructe neobisnuita, cu gust exotic, foarte usor de facut si foarte rapida, racoritoare potrivita ca desert inviorator, dupa o masa copioasa. Aroma deosebita este data de combinatia dintre uleiul brun de susan si limeta.


Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii (s-au gatit doar 2 portii)
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 10 minute plus racire

Ingrediente:
120 g zahar tos
300 ml apa
2-3 linguri de suc de limeta
coaja unei limete, taiata firisoare subtiri
400 g lychi in sirop, din cutie
1 mango proaspat, bine copt, curatat de coaja si sambure, taiat feliute
1 mar, decojit, curatat si taiat feliute
2 banane, taiate rondele groase de 1 cm
1 fruct-stea (carambola), feliat subtire (optional)
1/2 lingurita de ulei brun de susan
2 lingurite de seminte de susan
frunze proaspete de menta (optional), pentru ornat

Instructiuni:
Pune zaharul intr-o cratita si adauga apa si coaja de limeta. Incinge incet, la foc mic, amestecand pana ce se dizolva zaharul.
Creste apoi temperatura si fierbe lichidul incet, timp de 7-8 minute. Ia cratita de pe foc si lasa sa se raceasca.
Scurge fructele de lychi, pastrand sucul. Toarna sucul in siropul racit si adauga si sucul de limeta.

Incinge o tigaita la foc mic si prajeste 30 de secunde, fara ulei, semintele de susan. Cand incep sa se rumeneasca putin, ia tigaita de pe foc si pune-o deoparte.

Pune fructele intr-un castron mare si toarna peste ele mixtura lichida.
Stropeste apoi cu uleiul de susan.
Pune castronul la frigider, ca sa se raceasca circa 1 ora.
Inainte de a servi desertul, presara deasupra semintele de susan si frunzele de menta.