Aceasta reteta are si varianta video.
Reteta este, pe cat de simpla si rapida, pe atat de hranitoare si decorativa. Vegetalele ofera o combinatie putin obisnuita pentru bucatariile europene, iar exotismul ei se poate compara doar cu bogatia de culori si arome.
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 20 minute
Timp de gatit: 1 minut
Ingrediente:
1 cutie de muguri de fasole, circa 200 g, scursi si spalati
1 castravete verde
1 portocala, rasa si stoarsa de suc
1 portocala intreaga
1 morcov
3 cepe verzi
2-3 cm bucata de ghimbir, dat prin razatoare
1 ardei iute rosu
frunze proaspete de menta
1 lingura de otet de orez (sau otet alb de vin)
2 linguri de sos de soia light
2 lingurite de zahar
1 catel de usturoi, curatat si dat prin razatoare
1 lingurita de ulei de susan
frunze de coriandru (sau patrunjel), tocate marunt
1/2 ardei iute rosu, uscat, pisat
3 linguri de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
2 linguri de seminte de susan
Instructiuni:
Amesteca otetul de orez cu sos de soia, suc de portocala, ulei de susan si de alune, usturoi, zahar, ghimbir, coaja rasa fin de portocala, ardei iute pisat si patrunjel.
Incinge o tigaita la foc mic si prajeste 30 de secunde, fara ulei, semintele de susan. Cand incep sa se rumeneasca putin, ia tigaita de pe foc si pune-o deoparte.
Usuca mugurii de fasole cu prosoape de hartie..
Decojeste castravetele. Decupeaza fasii late si subtiri, folosind un decojitor de legume, sau un cutit econom.
Curata morcovul si decupeaza fasii subtiri, ca si castravetele.
Taie ceapa verde bucatele.
Taie coaja celeilalte portocale si decupeaza-i feliile, tinand-o deasupra unui vas care sa capteze sucul. Taie bucatele feliutele de portocala.
Ruleaza frunzele de menta si taie-le fasiute subtiri.
Curata de seminte si taie julienne ardeiul iute.
Pune intr-un castron mare fasiile de castravete si de morcov, adauga mugurii de fasole, portocala, ceapa verde, ghimbirul, ardeiul iute proaspat si frunzele de menta si amesteca. Toarna dressing-ul peste salata si amesteca bine. Presara deasupra salatei coaja de portocala rasa firisoare si serveste.
Buna ideea acestei salate! Pica la momentul oportun si cred ca pentru cei care nu tin post ar merge langa ceva pui de minune, dandu-i si lui ceva din exotismul salatei. De-abia astept sa vad ce o sa ne mai propui in retetele pe care le vei filma.
@Elena: Sincer, nu m-am gandit s-o asociez cu nimic. Mi-a placut foarte mult ca atare. Dar, este posibil ca tu si cristi-j sa aveti o ide buna… ma refer la folosirea ei ca salata-garnitura, pentru a insoti un fel principal.
In ce priveste filmarile, eu am planuri mari. Sa vedem cate dintre ele pot fi finalizate.
Tare bunã mai e si usor de preparat 🙂
@Ramona: Crezi ca sotului o sa-i placa? Din cate spuneai este cam reticent la “exotisme”. 🙂
Imi place reteta. Eu as zice ca probabil este chinezeasca la origine, dar apoi s-a raspandit in sud si sud-est. Sunt convins ca este foarte aromata, usoara, sanatoasa si decorativa.
Mi-a placut si filmul, chiar ma bucur ca ai reinceput filmarile.
@memphis: Si eu cred tot asa, apropo de raspandirea retetei. 🙂 Am planificata inca o filmare inainte de sarbatori, asa ca voi avea video-retete noi in decembrie si ianuarie.
Daca e vorba de salate eu sant prezenta imi place combinatia .
@andreeacodruta: Atunci iti zic: bine ai venit! 🙂
e superba ! contine toti “suspectii” obisnuiti si imi place foarte mult combinatia . eu nu prea pun zahar iar menta proaspata nu prea am de obicei , si in plus parca as pune si niste ardei gras rosu . desi este , eu parca nu i-as spune chinezeasca , mai mult un termen general , asiatica . imi place cu un orez aromat si/sau un curry gros de carne .
o mica corectie , vezi ca ghimbirul apare de doua ori la instructiuni , si la dressing si la sfarsit .
@cristi-j: Ai dreptate, ghimbirul aparea de doua ori. Am corectat. Reteta este culeasa de mine din Hong Kong, desi nu sunt sigur ca am prestat-o 100% identic cu ce am mancat in urma cu 5 ani. 🙂 Oricum , ma bucur ca ti-a placut.
Mircea, ma bucur ca iti place. Sper s-o incercati.
o reteta foarte buna pentru zilele acestea.tinem post si ne prinde bine o salata exotica. Multumim! 🙂