Aceasta reteta are si varianta video.

Reteta este, pe cat de simplă si rapidă, pe atat de hrănitoare si decorativă. Vegetalele oferă o combinatie putin obisnuită pentru bucătăriile europene, iar exotismul ei se poate compara doar cu bogătia de culori si arome.


Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 20 minute
Timp de gatit: 1 minut

Ingrediente:
1 cutie de muguri de fasole, circa 200 g, scursi si spalati
1 castravete verde
1 portocala, rasa si stoarsa de suc
1 portocala intreaga
1 morcov
3 cepe verzi
2-3 cm bucata de ghimbir, dat prin razatoare
1 ardei iute rosu
frunze proaspete de menta
1 lingura de otet de orez (sau otet alb de vin)
2 linguri de sos de soia light
2 lingurite de zahar
1 catel de usturoi, curatat si dat prin razatoare
1 lingurita de ulei de susan
frunze de coriandru (sau patrunjel), tocate marunt
1/2 ardei iute rosu, uscat, pisat
3 linguri de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
2 linguri de seminte de susan

Instructiuni:
Amesteca otetul de orez cu sos de soia, suc de portocala, ulei de susan si de alune, usturoi, zahar, ghimbir, coaja rasa fin de portocala, ardei iute pisat si patrunjel.

Incinge o tigaita la foc mic si prajeste 30 de secunde, fara ulei, semintele de susan. Cand incep sa se rumeneasca putin, ia tigaita de pe foc si pune-o deoparte.
Usuca mugurii de fasole cu prosoape de hartie..

Decojeste castravetele. Decupeaza fasii late si subtiri, folosind un decojitor de legume, sau un cutit econom.

Curata morcovul si decupeaza fasii subtiri, ca si castravetele.
Taie ceapa verde bucatele.
Taie coaja celeilalte portocale si decupeaza-i feliile, tinand-o deasupra unui vas care sa capteze sucul. Taie bucatele feliutele de portocala.

Ruleaza frunzele de menta si taie-le fasiute subtiri.
Curata de seminte si taie julienne ardeiul iute.

Pune intr-un castron mare fasiile de castravete si de morcov, adauga mugurii de fasole, portocala, ceapa verde, ghimbirul, ardeiul iute proaspat si frunzele de menta si amesteca. Toarna dressing-ul peste salata si amesteca bine. Presara deasupra salatei coaja de portocala rasa firisoare si serveste.