Oameni buni, supermarketurile astea au si partea lor buna. Gasesti in ele ingrediente care nu sunt de sezon, aduse din toate colturile lumii. Putem face ceea ce strabunicii nostri nici nu ar fi visat. Cum este sa mananci rosii, verdeturi si salate proaspete in miezul iernii? Este bine.

Afara sunt nametii de 1 m inaltime, turturi imensi atarna de jgheaburile caselor, lumea merge zgribulita, dar eu „sunt” acum, cu sotia mea, intr-o carciumioara scaldata in soarele Mediteranei. Am pus cuvantul sunt intre ghilimele, caci in mod real suntem in bucataria noastra, din Bucuresti; calatorim doar in imaginatie, iar mijlocul nostru de transport este o simpla reteta de salata. O salata minunat de simpla, cu gust echilibrat si delicios, plina de aroma ingredientelor proaspete.

Bucatarie: italiana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 0

Ingrediente:
250 g branza mozzarella, taiata cubulete
250 g frunze mixte de salata, rupte bucatele
12 rosii cherry, taiate in jumatate
100 g mieji de nuca, intregi sau tocati grosier
4 cepe verzi, taiate bucatele
2 linguri de masline negre, intregi, sau curatate de samburi si taiate in jumatate
sare
piper negru, proaspat macinat
4 1/2 linguri de ulei de masline extra virgin
1 1/2 lingura de suc de lamaie
2 lingurite de mustar
2 lingurite de miere
1/4 cana cu frunze proaspete de busuioc, rupte bucatele

Instructiuni:
Se pun intr-un borcan cu capac uleiul de masline, sucul de lamaie, sarea, mierea si mustarul. Se inchide borcanul si se agita viguros cateva minute, pana ce se ingredientele se amesteca bine.

Se amesteca intr-un castron mare frunzele de salata, maslinele, branza mozzarella, ceapa verde, busuiocul si miejii de nuca. Se toarna dressing-ul deasupra, se potriveste de sare si se amesteca. Se presara salata cu piper negru, proaspat macinat. Se serveste salata la temperatura camerei.
Daca se prepara salata inainte, indicat este ca dressing-ul sa se adauge chiar inainte de a o servi, caci aciditatea sosului va ofili si va pata frunzele de salata si de busuioc.
Se poate consuma ca antreu, sau ca salata de insotire pentru un preparat pe baza de paste, carne sau orez.