Oameni buni, supermarketurile astea au si partea lor buna. Gasesti in ele ingrediente care nu sunt de sezon, aduse din toate colturile lumii. Putem face ceea ce strabunicii nostri nici nu ar fi visat. Cum este sa mananci rosii, verdeturi si salate proaspete in miezul iernii? Este bine.
Afara sunt nametii de 1 m inaltime, turturi imensi atarna de jgheaburile caselor, lumea merge zgribulita, dar eu “sunt” acum, cu sotia mea, intr-o carciumioara scaldata in soarele Mediteranei. Am pus cuvantul sunt intre ghilimele, caci in mod real suntem in bucataria noastra, din Bucuresti; calatorim doar in imaginatie, iar mijlocul nostru de transport este o simpla reteta de salata. O salata minunat de simpla, cu gust echilibrat si delicios, plina de aroma ingredientelor proaspete.
Bucatarie: italiana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 0
Ingrediente:
250 g branza mozzarella, taiata cubulete
250 g frunze mixte de salata, rupte bucatele
12 rosii cherry, taiate in jumatate
100 g mieji de nuca, intregi sau tocati grosier
4 cepe verzi, taiate bucatele
2 linguri de masline negre, intregi, sau curatate de samburi si taiate in jumatate
sare
piper negru, proaspat macinat
4 1/2 linguri de ulei de masline extra virgin
1 1/2 lingura de suc de lamaie
2 lingurite de mustar
2 lingurite de miere
1/4 cana cu frunze proaspete de busuioc, rupte bucatele
Instructiuni:
Se pun intr-un borcan cu capac uleiul de masline, sucul de lamaie, sarea, mierea si mustarul. Se inchide borcanul si se agita viguros cateva minute, pana ce se ingredientele se amesteca bine.
Se amesteca intr-un castron mare frunzele de salata, maslinele, branza mozzarella, ceapa verde, busuiocul si miejii de nuca. Se toarna dressing-ul deasupra, se potriveste de sare si se amesteca. Se presara salata cu piper negru, proaspat macinat. Se serveste salata la temperatura camerei.
Daca se prepara salata inainte, indicat este ca dressing-ul sa se adauge chiar inainte de a o servi, caci aciditatea sosului va ofili si va pata frunzele de salata si de busuioc.
Se poate consuma ca antreu, sau ca salata de insotire pentru un preparat pe baza de paste, carne sau orez.
A, imi place mustarul, dar sunt rezervata la combinatia cu mozzarela. Eu am luat mozzarela din aceea buna, molcuta, in lichid, pe care de cele mai multe ori o rup, nu o tai. Busuioc…toate celelalte da, dar cu mustarul sunt rezervata aici. Daca tu ai spus ca se pune sunt convinsa ca e bun, dar, cum nu cumpar asa de des mozzarela pe cat as vrea, zic pas la mustar de asta data. Sper ca nu te superi… Pot sa-ti spun ca a fost excelenta!
@Elena Toma: Mustarul se dizolva in dressing. Practic nu este ca si cum ai pune mustar pe branza.
@Radu – da, asa e. Uite vb ieri cu un amic din Bucuresti si eu cred totusi, desi pare incredibil acum, eu cred ca in viitor (30-40-50 ani) anumite alimente vor fi gratuite, pste tot, in lume. Painea si laptele, in primul rand. Cum vor fi obtinute, e cu totul altceva.
Si mai cred ceva: vrind/nevrind in viitor vom accepta cu zimbetul pe buze alimentele GM. Atentia mare insa, ca lumea confunda GM cu chimicalele, ceea ce e incorect. Sincer, cred sincer ca vom consuma linistiti GM peste un timp. Va conta sa fie mincare, cred, pur si simplu. Dar nu tb. sa privim cu inima-ndoita GM, parerea mea, fiindca nu se stiu decit lucruri negative despre asa ceva, adica ceea ce s-a dorit sa stim. Cred 🙂 . O planta GM care creste insa in pamint, natural, crescuta natural, e ok, dupa parerea mea. A fost doar modificata genetic sa nu mai moara asa repede in urma atacului larvelor, etc. Fair enough.
@Cristi: Ma bucur ca esti optimist. Eu cred, mai degraba, ca vom ajunge la hrana sintetica: pilule cu aminoacizi, vitamine si minerale. In fine, sa lasam scenariile SF, inca mai putem gati cu placere.
Toni, atunci, cauta cartea The Wine Pocket Bible.
E o carticica cu coperta crem, care cuprinde notiuni de baza + indicatii culinare. Pe net e ieftina, 5-6-7 euro, vezi de unde si cum poti sa o iei.
@Cristi: Multumesc, stiu blogul; este si la Radu in blogroll. Dar acolo nivelul este prea sus pentru mine, iar lucrurile sunt prea evazive; se presupune ca eu ar trebui deja sa stiu unele lucruri. Eu as vrea sa stiu lucruri teoretice absolur elementare. Asa, ca un fel de curs de oenologie (cred ca asa se numeste).
@toni – iti recomand blogul lui Cezar Ioan, e specialist in vinuri. vinul.ro/blog.
Asa e, Radu, insa, vezi tu, depinde si de unde sint aduse aceste ingrediente. Cum au fost produse, etc, etc.
Cred ca e un aspect foarte important. Pentru mine sigur e, recunosc, insa am observat ca multi nu sint interesati de acest lucru, cum am mai discutat.
In orice caz, legat de rosiile e import, cele din Olanda sint cele de necumparat ever. Stii cum sint cultivate, nu? In vata, in spatii inchise, cu lumina falsa, nu in pamint. Si asa mai departe. De unde naiba-si extrage vitamina rosia olandeza?
Si asa mai departe….
Dar na……cine e interesat.
@Cristi: Normal ca ai dreptate, conteaza si cum au fost obtinute, dar daca chiar ai pofta, ti-o poti face, chiar daca vegetalele nu sunt chiar pline de gust si aroma. La modul cum ne-am batut joc de planeta asta, tare mi-e ca la un moment dat, sper ca eu sa nu mai apuc acel moment, nici nu va mai conta cum sunt cultivate, ne vom bucura sa le avem pe masa.
Radu, cu exceptia mustarului, se presteaza salata. Mozzarela am achizitionat deja cand am facut aprovizionarea, asa ca… de-abia astept sa vad combinatia asta cu nuci. Mai ales ca vreo cateva zile nu ma voi putea delecta cu bunatati propuse de tine. O zi buna!
@Elena Toma: Nu-ti place mustarul? Ziceai ca-ti plac lucrurile picante.
Nici eu nu ma pricep, dar mi-ar placea sa invat cum sa asortez mancarea cu vin. Din pacate, am tot cauta un blog care sa te invete cum sa deosebesti vinurile si cum sa le asociezi, dar inca n-am gasit. Nu prea explica nimeni chestiile astea.
@toni: Eu am citit deja o carte despre vinuri si degustarea lor, scrisa de profesorul Viorel Stoian, nu-mi mai amintesc titlul exact. Dar n-am ramas cu prea multe… din cauza mea, nu a cartii. Aceste cunostinte generale, de initiere, trebuie sustinute prin exercitiu si informare constanta si continua. Cuvantul sommelier nici macar nu figureaza in DEX, dar denumeste o meserie complexa si placuta, aceea de a fi la curent cu vinurile de pe piata si de a le imperechea cu mancarea. Nu ajunge sa cunosti doar soiul de vin, sa zicem, merlot; trebuie sa cunosti bine soiurile de merlot de pe piata, caci pot fi vinificate si cupajate in mod diferit. In fine, chestie complicata; mi-ar placea si mie sa stiu mai multe, macar cat sa nu fiu complet in afara subiectului.
Vinul este cel mai bun insotitor al mancarii. Radu, ce vin crezi ca ar merge cu aceasta salata?
@toni: Ca insotitor al mancarii, pe langa vin as adauga si o conversatie inteligenta. 🙂 Nu ma pricep la vinuri aproape de loc, asa ca nu stiu cate parale face sfatul meu. Cred ca la salata aceasta ar merge un vin alb sec sau demi-sec, fara prea multa aciditate. Dar nu ma bazez pe pricepere sau pe cunoasterea vinurilor, ci doar pe cum imi inchipui ca ar fi combinatia de gusturi.
Ai dreptate. Daca o carte, sau un film, te pot transporta intr-o alta realitate, de ce nu ar putea face asta si mancarea? Si ea “povesteste” in felul ei.
@andra: Si fata de film are si avantajul ca nu este intrerupta de publicitate. Cel mult de un pahar cu vin! 😉