Salata cu orez si stafide

Este o reteta extrem de simpla, care foloseste orezul cu bob lung, gata fiert si racit. Este o metoda foarte buna de a refolosi orezul ramas de pe o zi pe alta.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2-4 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 0 plus odihna

Ingrediente:
150 g orez cu bob lung, fiert
100 g frunze mixte de salata
1 lingura de vin alb, aromat
4 linguri de ulei de masline
1 lingura de otet de vin alb
2 lingurite de zahar
4 caise deshidratate, taiate bucatele
4 rosii cherry, taiate in jumatate
sare
piper alb, macinat
1 lingura de suc de lamaie
2 linguri de stafide negre, mari si carnoase
oregano uscat

Instructiuni:
Se amesteca intr-un castronel sucul de lamaie cu mustar, sare, piper si zahar. Se adauga treptat uleiul si se amesteca permanent, pana ce se obtine o emulsie bine legata, de culoare galbuie. Se adauga vinul si se amesteca bine.

Se combina intr-un castron mare salata mixta, orezul, rosiile cherry, caisele uscate si stafidele. Se stropeste totul cu sosul obtinut mai sus si se amesteca bine. Se acopera si se lasa sa stea, la temperatura camerei, circa 10-15 minute.
Se presara cu oregano si se serveste rece, ca antreu.


Citeste si articolul →   Fettuccine cu rosii cherry si bacon

16 comentarii pe “Salata cu orez si stafide

  1. Andra spune:

    @Diana: Vad ca atunci cand este vorba despre tine iti sare tandara repede. Intr-adevar, nu stiu cat stai in bucatarie, dar o poti dovedi aici prin comentarii si pareri competente si constructive. Nu poti nega ca replica mea venise la un comentariu al tau, sa zicem, „nefericit”.
    Il respect pe Radu si munca pe care o face cu mare generozitate si fara sa ceara nimic in schimb. Are dreptul macar la putina obiectivitate si bunavointa. Altii ar fi incercat sa faca bani cu munca lor; nu mai vorbesc de cei care tin secretele culinare doar pentru ei insisi. Acest blog este unic in felul sau si ai sa-ti dai seama singura de asta, daca vei mai veni pe aici.

    • Radu Popovici spune:

      @Andra: Multumesc mult, Andra, desi cred ca ma supra-apreciezi. Eu am invatat de la voi si datorita voua mai mult decat voi de la mine. Parol!

  2. Diana spune:

    Andra nu mai fii asa revoltata, plus ca nu stii tu cat stau eu in bucatarie asa ca mai bine abtine te! era doar o parere, si daca nu trebuie spuse si parerile negative atunci sa se puna o interdictie!

  3. Diana spune:

    De ce sunteti asa revoltati eu nu inteleg? E prima oara cand intru pe blog si sincer eu nu am vazut nici un video si nici vreo emisiune tv cu radu, plus ca am dreptul sa imi spun parerea, nu era o acuzatie ci o parere ! Ulterior radu mi a trimis pe mail niste lucruri care m au facut s ami schimb parerea, .

    • Radu Popovici spune:

      @Diana: Reciteste, te rog, modul cum ai formulat acea „parere”. Poate nu ai avut intentia, dar a sunat destul de jignitor si cred ca la fel a sunat si pentru ceilalti cititori. De ce nu iei si remarca Andrei tot ca pe o „parere”, mai ales ca ea a insinuat doar ca nu ai intrat in bucatarie. Tu m-ai acuzat, pur si simplu.
      In fine, aceasta mica cearta nu are importanta, oricine se poate insela, iar eu nu sunt ranchiunos. Esti binevenita pe blog si sunt convins ca, in curand, te vei simti ca atare.
      In ce priveste video-urile cu mine, le poti vedea dand clic pe butonul RETETE. In lista retetelor sunt semnalate cele filmate.

  4. Adrian spune:

    Sunt ospatar si am lucrat in vreo 7 restaurante pana acum. Imi place sa si gatesc si vreau sa te felicit pentru blog. Am invatat foarte multe din el si tin sa te asigur ca sti mai mult decat toti bucatarii cu care am lucrat. Cel putin la nivel teoretic esti beton!

  5. Adrian spune:

    @Diana: Ai vorbit fara sa gandesti. Am verificat si acest blog are cam 10 luni de viata, timp in care au fost postate 170 de retete. Nici un restaurant din tara asta nu are mai mult de 40-50 de retete in meniu, in cel mai fericit caz. Un restaurant isi improspateaza semnificativ meniul dupa vreo 2-3 ani de functionare. Ca sa postezi 170 de retete „furate” ar trebui sa colinzi vreo 10-20 de restaurante si sa fotografiezi tot ce poti. Pe langa faptul ca este mai ieftin sa le gatesti acasa, unde crezi ca exista in Bucuresti restaurante cambodgiene, cipriote, suedeze, filipineze, laotiene, jamaicane, vietnameze etc.? Analizeaza un pic si vasele in care sunt prezentate preparatele. In general restaurantele au farfurii mari si albe. Radu a folosit o sumedenie de vase, covorase de bambus, fete de masa, betisoare, tacimuri, se vede ca omul a investit nu doar pasiune, ci si o gramada de bani. Unde gasesti tu toate astea la un restaurant, sau chiar la mai multe? Ce restaurant stii tu sa aiba vase de pamant in care sa serveasca salata si ulcioare in care sa serveasca vinul? Ce restaurant isi permite atatea sute de ingrediente, cate sunt in retetele lui Radu?
    Gandeste putin inainte de a scoate porumbelul, sau n-ai mai fost de mult timp printr-un restaurant?

    • Radu Popovici spune:

      @Adrian: Ai gasit argumente mai bune decat ale mele. Eu am fost atat de surprins, incat nici n-am mai apelat la logica 🙁
      Frumoasa analiza si adevarata; se vede ca ai experienta restaurantelor. Lucrezi cumva in domeniu?

  6. Radu Popovici spune:

    De ce sa nu-i dau voie sa comenteze? Nu am nimic de ascuns si sunt deschis si la critici. Desi o acuzarie de impostura nu este tocmai ce mi-as fi dorit…
    Oricum, atat timp cat este folosit un limbaj urban, orice comentariu va fi acceptat.

  7. memphis spune:

    @Diana: Zau asa, pe blogul asta s-au scris o multime de chestii interesante si inteligente, iar tu, nu stiu cum ai facut, dar ai reusit sa scrii singura prostie. Bravo tie!
    Ducky are dreptate, eu nici nu ti-as fi dat voie sa postezi.

  8. andra spune:

    @Diana: N-ai decat sa te miri, sau sa nu crezi, dar noi l-am vazut pe Radu gatind lucruri mult mai complicate decat aceasta salata. A avut zeci de emisiuni la TV in care l-am urmarit preparand feluri mai complexe si mai grele. Cred ca te-ai luat de cine nu merita: altii il copiaza si-i fura pozele…
    Te-ai gasit si tu sa-i pui la indoiala calitatile tocmai la o reteta extrem de simpla, in care doar tai cateva vegetale si le pui in farfurie. Se vede ca nu prea stai prin bucatarie…

  9. Ducky spune:

    Mi se pare o mare măgărie să intri în casa cuiva şi să te apuci să-l acuzi de furt şi/sau minciună, mai ales că nu ai nici o dovadă. Cred că Radu a fost din cale-afară de amabil şi de politicos în răspuns. Eu ţi-aş fi dat o mare interdicţie de a mai posta pe blogul meu…

    • Radu Popovici spune:

      @Diana: Diana, poti crede ce vrei, dar eu iti pot demonstra ca sunt fotografii facute de mine. De fapt, sunt destul de mandru de ele, mai ales ca nu sunt decat un fotograf amator. Fa-mi o vizita la birou si iti pot arata retetele (cu doar cateva exceptii, cand mi-a fost lene) fotografiate pas cu pas, pe masura ce le-am preparat, si la rezolutie foarte mare. Mai mult, pozele cu preparatul final sunt fotografiate din mai multe unghiuri si chiar in mai multe aranjamente acolo unde am folosit mai multe vase. Daca te uiti atenta la toate retetele, vei vedea ca unele farfurii se repeta, am vreo 40, dar postate sunt vreo 170 de retete, asa ca este inevitabil sa le repet. Chiar ti se pare ca reteele mele sunt atat de greu de facut incat nu sunt in stare sa le gatesc singur? Desigur, sub protectia anonimatului este usor sa vorbesti, nu te expui cu nimic…
      Ti-am trimis pe e-mail chiar reteta aceasta, fotografiata din mai multe unghiuri. Astept scuzele de rigoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.