Este o reteta destul de surprinzatoare, care asociaza gustul usor amarui al andivelor cu dulceata fructelor, iuteala-dulce a cepei rosii si cu gustul dulce-acrisor al otetului balsamic. Contrastul de texturi este si el interesant: nuci si andive crocante, stafide si curmale moi, carnoase si fragede.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 12 minute
Timp de gatit: 6 minute

Ingrediente:
1/2 cana cu mieji de nuca
2 andive mari
1 ceapa rosie mica, tocata marunt
2 linguri de otet balsamic
8 curmale uscate, tocate
2 linguri de stafide jumbo aurii, cat mai mari si mai carnoase
8 linguri de ulei de masline
sare
piper negru, proaspat macinat
cateva fire de patrunjel proaspat, tocat

Instructiuni:
Se incinge cuptorul la 180 °C.
Se intind miejii de nuca pe o tava si se prajesc circa 5-6 minute. Dupa ce s-au racit se freaca cu un prosop, ca sa se indeparteze o parte din coji. Nu insistati prea mult, curatati doar ce se decojeste usor.

Se taie curmalele cubulete mici. Se pun apoi in otet impreuna cu ceapa si stafidele si se lasa la inmuiat 20 de minute. Se adauga apoi uleiul si se amsteca bine. Se asezoneaza cu sare si piper.

Intre timp se curata andivele de frunzele exterioare, se indeparteaza cotorul si se desfac in foi. Se pun in apa rece cateva minute, apoi se scurg bine si se sterg prin tamponare cu prosoape de hartie.

Se amesteca apoi andivele cu miejii de nuca si patrunjelul tocat. Se adauga dressingul, se amesteca si se serveste salata imediat.

Posibil subiect de discutie:
Reteta este un experiment al meu, de care sunt multumit. Am trecut-o la bucatarie belgiana, din cauza andivelor, dar ar fi putut la fel de bine sa fie italiana, sau franceza sau altceva. Cum ingredientele se gasesc toate pe piata noastra, ar putea deveni, la un moment, dat si romaneasca. Asta daca va place…