Salata de andive cu somon afumat

Salata este delicioasa, plina de culoare, decorativa si se prepara foarte rapid. Gustul usor amarui al andivelor, asociat cu somon si cu dressing-ul dulce-acrisor este, cu adevarat deosebit.
Salata de andive cu somon afumat - Salata de andive cu somon afumat 1 - Retetele lui Radu

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 5 minute plus infuzare
Timp de gatit: 0

Ingrediente:
2 andive, frunzele separate, spalate si taiate bucatele
1 lingura de capere
200 g somon afumat, taiat fasiute subtiri
1 cana cu frunze proaspete de valeriana, ruccola ori, spanac tanar
2 lingurite de mustar
2 lingurite de suc de lamaie
1 lingurita de zahar
cateva masline negre, curatate de samburi si taiate in jumatate
sare
piper negru, proaspat macinat
4 linguri de ulei de masline

Instructiuni:
Se prepara un dressing amestecand intr-un castron mustarul cu sare, zahar si suc de lamaie. Cand zaharul este dizolvat, se adauga treptat uleiul de masline, amestecand continuu, pana ce se obtine o emulsie omogena, de culoare aurie. Se acopera si se lasa 10 minute, ca sa se amestece gusturile si aromele. Inainte de a se adauga in salata se amesteca din nou.

Intre timp se combina frunzele de valeriana cu masline, capere, andive si somon. Se adauga dressing-ul si se amesteca bine. Se pipereaza si se serveste salata rece, ca gustare, sau antreu.

Citeste si articolul →   Supa cu orez

19 comentarii pe “Salata de andive cu somon afumat

  1. Adrian Stoenescu spune:

    Adrian Stoenescu Said in May 7th, 2010 @11:25

    Va propun o reteta de inlocuitor de capere. O stiu de la dl. dr. Ovidiu Bojor. Dar pentru asta trebuie sa aveti o mica gradina. Se cumpara de la magazinele de specialitate seminte de caltunasi (Tropaeolum). Se seamana si dupa ce cresc plantele se pot folosi florile in salate, dar nu acestea sunt inlocuitoare de capere. Dupa ce s-au scuturat florile se formeaza pe codite fructele plantei. Acestea se recolteaza cat sunt inca tinere, nu mai mari decat un bob mic de mazare. Acestea se conserva in solutie de otet cu sere. Au un gust excelent putin picant si se pot folosi ca si caperele. Incercati va rog. Pofta buna !

    • Radu Popovici spune:

      @Adrian Stoenescu: Acel Troppaeolum despre care vorbiti se numeste „conduras” (sau nasturel, ori creson) si este un condiment destul de cunoscut. Desi mai folosite sunt frunzele, fructele imature se folosesc, intr-adevar, ca inlocuitor de capere. Precizarea dvs. este foarte buna. Cu toate acestea, este mare bataie de cap cu gradina, cules, murat etc., in timp ce caperele se gasesc pe toate drumurile si sunt mai bune.

  2. Strati spune:

    Ouuuuu!!
    Nu stiam ca de condimente.ro te ocupi tot tu.
    Toata stima si admiratia pentru munca depusa.
    Asemenea lui Toni sunt prea lenes pentru un blog al meu dar sper sa contribui cu ceva retete de prin „obosita” noastra dobroge!

  3. Elena Toma spune:

    Oh, salatica asta este minunata la dieta mea si ceva delicat, fin si delicios! Ce sa-ti doresti mai mult, decat sa-ti placa la dieta? Eu nu vreau sa schimb nimic la ea. Iar in ceea ce priveste caperele, cred ca trebuie sa gasesti un recipient bun (care se poate verifica la etanseitate!) si sa perseverezi in a le folosi. Felicitari, Radu!

    • Radu Popovici spune:

      @Elena Toma: Cum amintesti destul de des de dieta ta, chiar m-am gandit daca aceasta salata ti s epotriveste. Se pare ca da, asa ca iti pot ura pofta buna!

  4. Ada spune:

    @Radu: n-am o problema cu otetul din vin de buna calitate dar caperele respective mi s-au parut a fi fost conservate in otet de proasta calitate, altele nu am mai cumparat ca sa pot sa ma lamuresc. Am inteles ca sunt si capere in sare. Ce poti sa-mi spui despre ele? Ce sa fac, intreb specialistul….tu ai venit cu indemnul sa nu ne sfiim si sa punem intrebari 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @Ada: Caperele sarate au un gust extrem de puternic si de sarat, pentru mine deranjant. Am avut un borcan, dar nu mi-au placut si, in cele din urma, au sfarsit la gunoi. Mi s-a parut ca cele murate au un gust mult mai fin. Pe de alta parte, cred ca este si o chestie de gust personal. Este posibil ca tie sa-ti placa.

  5. Ada spune:

    Si mie imi face cu ochiul reteta ta dar spune-mi, te rog, legat de capere. Am facut sosuri de capere pt peste si nu mi-a placut gustul lor, caperele erau in borcan in otet, de la MegaImage dar eu am perceput o aroma de vin prost, otetit. Toate caperele au acest gust? Ca daca da, inseamna ca nu imi plac mie si tare imi pare rau ca am dat peste destule retete cu capere ce pareau delicioase, daca nu, sfatuieste-ma de care sa cumpar. Merci frumos!

    • Radu Popovici spune:

      @Ada: Ada, otetul este… vin otetit, si aici n-avem ce face. Posibil ca ce avem noi in comert, ma refer la caperele murate, sa fie preparate cu un otet mediocru. Deci, ori ai nimerit un borcan defect, ori, foarte probabil, nu-ti plac tie caperele. Nici nu prea ai cu ce le inlocui, din pacate. Singurul lucru disponibil, care-mi trece prin cap acum, este castraveciorul murat, bine scurs, taiat cubulete.

  6. toni spune:

    He, he, ce nostim. pe masura ce citeam reteta se tot adaugau comentarii 🙂
    Buna treaba cu condimenteweb, vei avea si de la mine cateva retete. Sunt prea lenes ca sa-mi fac un blog, dar pot participa la proiectul tau. Sunt convins ca va fi o treaba de calitate.

    • Radu Popovici spune:

      @toni: Iar pe masura ce eu raspundeam la comentarii, apareau altele noi. 🙂
      Te astept cu retetele, de altfel voi anunta si pe blog ziua cand apare noua versiune a site-ului.

    • Radu Popovici spune:

      @andra: In ce priveste condimenteweb.ro, am vesti bune. Site-ul este gata, acum se introduce continutul. Am un om care iontroduce retete, iar eu am luat la mana partea teoretica (cea de condimente, mix-uri si glosar de termeni) pentru a elimina erorile si greselile dactilo. Am inceput site-ul prin 2003-2004, cand eram „nevinovat” rau de tot si am facut o serie de erori si confuzii pe care acum le pot elimina in cunostinta de cauza. Probabil la sfarsitul lunii va fi online versiunea cea noua, dar nu cu tot continutul de retete si de glosar. Aceste sectiuni se vor tot completa in ritm cat mai rapid posibil, pana la epuizarea stocului actual, apoi se va continua cu adaugarea de retete si termeni culinari noi.
      Toti cei care au retete personale (bine ar fi si cu poze) sunt bineveniti sa le posteze pe condimenteweb.ro. Mi-as face mare placere sa colaboram la acest proiect.

    • Radu Popovici spune:

      @andra: Coloristic, olecuta de rosu n-ar strica, intr-adevar. Ca gust nu sunt asa de sigur. Reteta este bine echilibrata. Ma tem ca rosiile ar aduce o umiditate nedorita, caci ar dilua sosul si ar veni cu aciditatea lor, ceea ce ar influenta gustul. Nu stiu ce sa spun, trebuie incercat. Poate rosii curatate de seminte (desi se pierde aproape toata vitamina C, caci ea sta in acel material moale care inveleste semintele) si cu gust mai neutru, nu prea acrisoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.