Aceasta salata este derivata din salata Olivier, creata in Rusia de un celebru bucatar francez. Exista versiuni ale sale in multe alte tari, ca Rusia, Bulgaria, Grecia, Iran, Spania. Mai multe amanunte aici. Hering’s Dictionary of Classical and Modern Cookery considera aceasta salata ca fiind un preparat romanesc.


Bucatarie: romaneasca
Dificultate: usor
Cantitate: 6 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 0

Ingrediente:
250 g carne de vita (sau de pui) fiarta si taiata cubulete
2 castraveciori murati, taiati cubulete
1 gogosar murat, taiat cubulete
250 g cartofi, fierti si taiati cubulete
1 morcov, fiert si taiat cubulete
150 g mazare proaspata, sau congelata, fiarta
150 g radacina de telina, fiarta si taiata cubulete
50 g masline verzi, curatate de samburi si taiate bucatele
3 oua fierte tari, taiate cubulete
2 galbenusuri de ou
2 linguri de mustar
sare
piper negru, proaspat macinat
2 lingurite de boia iute
2 linguri de suc de lamaie
250 ml ulei de floarea-soarelui
6 castraveciori murati, taiati felii, pentru ornat
fasiute de gogosar murat, pentru ornat

Instructiuni:
Pentru a obtine maioneza se folosesc oua aduse la temperatura camerei, iar uleiul se va adauga cu grija, treptat, in cantitati mici, amestecand continuu. Acestea sunt conditiile ca maioneza sa nu se taie. Mustarul si sucul de lamaie ajuta la stabilizarea emulsiei de ulei si galbenus de ou.
Se prepara maioneza amestecand intr-un castronel mustarul cu sare, piper si suc de lamaie. Se adauga galbenusurile si se amesteca bine. Se adauga treptat uleiul, la inceput foarte putin (doar cateva picaturi), apoi mai cu lejeritate, amestecand continuu pana ce se obtine o emulsie omogena si groasa, de culoare aurie.

Se amesteca intr-un castron mare carnea cu boia, castraveciori si gogosari taiati cubulete, cartofi, morcovi, telina, mazare si oua. Se sareaza si se pipereaza. Se adauga maioneza (se pastreaza o parte din ea pentru ornat) si se amesteca bine. Se gusta si se potriveste de sare, piper si suc de lamaie.

Se imparte salata in castronele indviduale, se unge la suprafata cu maioneza ramasa si se orneaza cu castraveciori si gogosari murati. Se acopera si se raceste inainte de a fi servita.