Iata o salata satioasa si robusta, o combinatie interesanta de ingrediente cu gusturi, arome si texturi diferite, astfel ca fiecare inghititura este o surpriza plina de savoare. Se prepara rapid, fara sa va tina in fata aragazului.

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 3-4 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 5 minute

Ingrediente:
500 g broccoli oparit
50 g felii subtiri de bacon
50 g branza telemea matura, taiata bucatele
3 rosii, curatata de seminte, tocate
2 linguri de seminte de floarea-soarelui, prajite
2 linguri de busuioc, tocat
1 ardei gras, tocat
2 cepe verzi, tocate
3 linguri de stafide mari si carnoase
1/2 ardei iute rosu, tocat marunt (optional)
2 linguri de suc de lamaie
6 linguri de ulei de masline extra virgin
sare
piper negru, proaspat macinat
1 lingurita de mustar
1 catel usturoi ras
frunze proaspete de busuioc, pentru ornat

Instructiuni:
Se incing 1-2 lingurite de ulei intr-o tigaie mare. Se adauga baconul si s eprajeste cate 2-3 minute pe fiecare parte, pana se rumeneste. Se scurge de excesul de grasime pe prosoape de hartie. Dupa ce se raceste se toaca.

Intre timp se opareste broccoli circa 60-70 de secunde in apa clocotita, apoi se racoreste imediat in baie de gheata (apa foarte rece cu cuburi de gheata) si se scurge.

Se amesteca intr-un castron broccoli cu ceapa verde, ardei gras, rosii, ardei iute, branza, seminte de floarea-soarelui, busuioc tocat, stafide, piper si putina sare. Atentie, branza telemea este deja sarata.

Separat se amesteca prin scuturare, intr-un borcan cu capac ce se inchide ermetic, uleiul de masline cu suic de lamaie, sare, piper, mustar si usturoi ras. Se toarna vinegreta astfel obtinuta in castronul cu salata si se amesteca.
Se serveste salata la temperatura camerei, ornata cu frunze proaspete de busuioc.