Reteta, foarte simpla, combina in mod inspirat gustul puternic al caracatitei cu vinegreta acrisoara, maslinele sarate si ceapa usor picanta. Este un preparat satios, dar nu greu, condimentat echilibrat, potrivit ca antreu la masa de pranz sau ca cina mediteraneana.


Bucatarie: italiana
Dificultate: usor
Cantitate: 6 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 50 minute

Ingrediente:
1 caracatita, circa 1,2 kg in total, curatata
12 boabe de piper negru
2 foi de dafin
1 crenguta de rozmarin
1 lingura de boabe de coriandru
2 linguri de otet alb
1 lingura de otet balsamic de Modena
1 ceapa rosie mare (circa 200 g), tocata marunt
200 g masline, taiate petale sau tocate
100 g morcov, taiat firisoare subtiri
sare
piper negru, proaspat macinat
feliute de lamaie, pentru ornat
1 legatura de patrunjel proaspat, tocat marunt
4 linguri de ulei de masline extra virgin

Instructiuni:
Se da in clocot apa intr-o oala mare (circa 8-10 litri). Se adauga boabele de piper si cele de coriandru, foile de dafin si rozmarinul. Se lasa sa mijoteze cateva minute, apoi se adauga caracatita. Se da din nou lichidul in clocot, apoi se micsoreaza flacara si se mijoteaza (fierbe molcom) caracatita timp de 40 de minute, sau pana cand este frageda.

Se scoate caracatita din oala, se scurge si se lasa sa se raceasca 5 minute, pana cand poate fi manuita. Se toaca apoi cubulete.
Se prepara o vinegreta amestecand uleiul de masline cu otet, sare si piper.

Se combina intr-un castron mare cubbuletele de caracatita cu ceapa, masline, morcov si patrunjel. Se stropeste mixtura cu vinegreta si se amesteca.
Se serveste salata in pahare tip Martini, ornate cu feliute de lamaie.