Aceasta salata acrisoara, cu accente picante, sarate si dulcege, se poate servi ca atare, singura, ca o gustare, dar cel mai adesea ca o salata-garnitura (relish), alaturi de curry-uri picante sau carne la gratar.
Salata de castraveti cu arahide

Bucatarie: thailandeza
Dificultate: usor
Cantitate: 2-4 portii
Timp de preparare: 2 minute + racire
Timp de gatit: 3 minute

Ingrediente:
2 castraveti mari, taiati in jumatate pe lungime, curatati de seminte si feliati
2-3 ardei iuti rosii, curatati de seminte si feliati cat mai subtire
2 catei de usturoi, tocati foarte marunt
2 salote, taiate rondele fine
1 lingura de ulei de arahide
1 lingura de sos de peste
sucul de la 1/2 limeta
1/2 lingurita de ulei brun de susan
3 linguri de zahar de palmier
1 lingurita de pasta de creveti
2-3 linguri de apa
1/2 legatura de menta, frunzele rupte bucatele
30 g arahide, prajite si tocate grosier
ardei iuti despicati, pentru ornat
frunze de menta proaspata, pentru ornat

Instructiuni:
Se combina intr-o craticioara sosul de peste cu zahar, suc de limeta si pasta de creveti. Se amesteca pe flacara mica pana ce pasta si zaharul se dizolva. Se clocoteste lichidul 1 minut, apoi se stinge focul. Se lasa apoi dressing-ul sa se raceasca.

Se prajesc uscat arahidele, fara ulei, intr-o craticioara, la foc mic-mediu, pana se rumenesc putin.
Dupa ce dresing-ul a ajuns la temperatura camerei, se combina cu ulei de arahide si ulei de susan. Se amesteca bine.

Se gusta dressing-ul si se potriveste asezonarea, adaugand, daca este nevoie, sos de peste, suc de limeta sau zahar. De asemenea, daca are o savoare prea concentrata, se dilueaza cu putina apa.

Se amesteca intr-un castron castravetii cu ardei iute, salote si usturoi. Se toarna in castron dressing-ul si se amesteca bine. Se lasa salata sa se odihneasca 15-30 de minute, ca aromele sa se amestece. Inainte de a o servi se adauga si menta, rupta bucatele.

Se imparte salata in boluri individuale si se presara cu arahide prajite. Se orneza cu frunze de menta si ardei iute si se serveste alaturi de curry-uri picante si orez fiert, sau alaturi de frigarui (satay) ori alta carne la gratar.

Nota:
Thailandezii folosesc de obicei coriandru la acest gen de salate, nu menta. Eu am preferat-o pe aceasta din urma, caci mi se pare ca aroma sa este mai placuta intr-un preparat al carui rol, pe langa altele, este si de a racori cerul gurii atunci cand se serveste alaturi de un curry picant.
Bineinteles, m-ar fi bucurat sa am la indemana menta thailandeza si nu din cea romaneasca. Dintre soiurile de menta care se gasesc la noi, cea mai potrivita mi se pare menta piperata (Mentha piperita), din cauza aromei mai speciale.

Puteti adauga si ceapa verde, tocata marunt, alaturi de salote.

In loc de pasta de creveti poteti folosi creveti uscati, pisati superficial intr-o piua. Daca nu aveti la indemana nici pasta de creveti si nici creveti uscati, omiteti aceste ingrediente.
De asemenea, omiteti si amestecarea dressing-ului pe flacara mica; aceasta era necesara pentru dizolvarea totala si gatirea partiala a pastei de creveti.

Sumar reteta
recipe image
Nume Reteta:
Salata de castraveti cu arahide
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total preparare:
Voturi:
41star1star1star1stargray Based on 1 Review(s)