Salata de castraveti cu arahide

Aceasta salata acrisoara, cu accente picante, sarate si dulcege, se poate servi ca atare, singura, ca o gustare, dar cel mai adesea ca o salata-garnitura (relish), alaturi de curry-uri picante sau carne la gratar.
Salata de castraveti cu arahide

Bucatarie: thailandeza
Dificultate: usor
Cantitate: 2-4 portii
Timp de preparare: 2 minute + racire
Timp de gatit: 3 minute

Ingrediente:
2 castraveti mari, taiati in jumatate pe lungime, curatati de seminte si feliati
2-3 ardei iuti rosii, curatati de seminte si feliati cat mai subtire
2 catei de usturoi, tocati foarte marunt
2 salote, taiate rondele fine
1 lingura de ulei de arahide
1 lingura de sos de peste
sucul de la 1/2 limeta
1/2 lingurita de ulei brun de susan
3 linguri de zahar de palmier
1 lingurita de pasta de creveti
2-3 linguri de apa
1/2 legatura de menta, frunzele rupte bucatele
30 g arahide, prajite si tocate grosier
ardei iuti despicati, pentru ornat
frunze de menta proaspata, pentru ornat

Instructiuni:
Se combina intr-o craticioara sosul de peste cu zahar, suc de limeta si pasta de creveti. Se amesteca pe flacara mica pana ce pasta si zaharul se dizolva. Se clocoteste lichidul 1 minut, apoi se stinge focul. Se lasa apoi dressing-ul sa se raceasca.

Se prajesc uscat arahidele, fara ulei, intr-o craticioara, la foc mic-mediu, pana se rumenesc putin.
Dupa ce dresing-ul a ajuns la temperatura camerei, se combina cu ulei de arahide si ulei de susan. Se amesteca bine.

Se gusta dressing-ul si se potriveste asezonarea, adaugand, daca este nevoie, sos de peste, suc de limeta sau zahar. De asemenea, daca are o savoare prea concentrata, se dilueaza cu putina apa.

Citeste si articolul →   Bucătăria indiană - o simfonie de arome şi culori

Se amesteca intr-un castron castravetii cu ardei iute, salote si usturoi. Se toarna in castron dressing-ul si se amesteca bine. Se lasa salata sa se odihneasca 15-30 de minute, ca aromele sa se amestece. Inainte de a o servi se adauga si menta, rupta bucatele.

Se imparte salata in boluri individuale si se presara cu arahide prajite. Se orneza cu frunze de menta si ardei iute si se serveste alaturi de curry-uri picante si orez fiert, sau alaturi de frigarui (satay) ori alta carne la gratar.

Nota:
Thailandezii folosesc de obicei coriandru la acest gen de salate, nu menta. Eu am preferat-o pe aceasta din urma, caci mi se pare ca aroma sa este mai placuta intr-un preparat al carui rol, pe langa altele, este si de a racori cerul gurii atunci cand se serveste alaturi de un curry picant.
Bineinteles, m-ar fi bucurat sa am la indemana menta thailandeza si nu din cea romaneasca. Dintre soiurile de menta care se gasesc la noi, cea mai potrivita mi se pare menta piperata (Mentha piperita), din cauza aromei mai speciale.

Puteti adauga si ceapa verde, tocata marunt, alaturi de salote.

In loc de pasta de creveti poteti folosi creveti uscati, pisati superficial intr-o piua. Daca nu aveti la indemana nici pasta de creveti si nici creveti uscati, omiteti aceste ingrediente.
De asemenea, omiteti si amestecarea dressing-ului pe flacara mica; aceasta era necesara pentru dizolvarea totala si gatirea partiala a pastei de creveti.

Sumar reteta
recipe image
Nume Reteta:
Salata de castraveti cu arahide
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Aprecieri:
41star1star1star1stargray Based on 1 Review(s)

6 comentarii pe “Salata de castraveti cu arahide

  1. Memphis spune:

    Si eu as zice ca ansoa este un ingredient mult mai famniliar vesticilor decat preparatele fermentate asiatice din creveti si peste. Cu toate acestea retetele tailandeze functioneaza cel mai bine cu ingredientele lor traditionale.
    Am gatit reteta aceasta si pot spune ca merge de minune alaturi de curriuri picante si la fel de bine si ca o salata de sine statatoare. Foarte gustoasa, racoritoare, parfumata cu texturi diverse si placute.

    • Radu Popovici spune:

      @memphis: Corect. Retetele thailandeze sunt gandite pentru ingredientele lor traditionale. Ansoaua ar fi fost doar o inlocuire destinata a „occidentaliza” reteta pentru cei care se feresc de pastele de creveti si de sosul de peste.
      Salata aceasta este, cu adevarat, gustoasa si imi pare bine ca ti-a placut.

  2. cristi-j spune:

    Stiam o varianta a acestei salate/garnituri dar adevarul e ca n-am facut-o niciodata. Asta desi cand vine vorba de curry sau alte mancaruri picante, iuti si aromate, m-am obisnuit de la indieni si sud-est asiatici si aproape intotdeauna pun castravete, fie cateva felii crude pe marginea farfuriei fie o varianta de raita/tzatziki fie o mica salata cu ceapa si o vinegreta simpla. Adica foarte rapid si simplu dar pentru mine castravetele e foarte important si potrivit pe post de relish asa ca il folosesc foarte des. Dar trebuie sa fac si aceasta reteta care, chiar daca e un pic mai complexa, e inca la nivelul foarte simplu si e sigur pe gustul meu.

    Vreau sa subliniez doua detalii care pentru mine sunt importante chiar daca poate parea ca nu e mare lucru. Pasta de creveti sau crevetii uscati pisati dau o complexitate si profunzime si sunt un secret foarte bine de stiut pentru tot feluri de sosuri, dipuri, dressinguri sau mancaruri cu sos si e bine sa nu fie omis mai ales cand aceasta salata se serveste independent, cand acompaniaza alta mancare atunci nu e asa pregnant. Se pastreaza foarte bine timp indelungat, eu am intotdeauna ceva de genul asta in frigider/camara.

    Al doilea e timpul de asteptare pentru dressinguri, sosuri si unele salate, eu as zice mai curand 30 decat 15 minute si asta face o mare diferenta chiar daca pare un detaliu minor.
    Si eu as prefera menta in acest caz dar depinde de menta si oricum nu prea multa.

    Mi-a placut ca ai folosit pasta de creveti si ca ai explicat cum trebuie folosita, nu cred ca sunt multi care fac asta.

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Pasta de creveti are, din pornire, un miros destul de respingator. Cred ca daca nu se explica un pic ce se intampla, exista riscul ca cei care nu o cunosc deja sa nici nu se apropie de ea. La fel cu sosul de peste.
      Am intalnit persoane care nu agreeaza pasta de creveti chiar si daca este gatita; acestea simt aroma de putrefactie chiar si dupa ce a existat tratament termic.

      Poate ca cel mai potrivit sfat pe care puteam sa-l dau ar fi fost sa inlocuiasca pasta de creveti si sosul de peste cu pasta de ansoa si sos de soia. Acestea ar fi niste ingrediente pe gustul occidental si care indeplinesc acelasi rol in retete.

      • cristi-j spune:

        Uitasem ceva. Pentru mine nu e nevoie si de sos de peste si de pasta de creveti, eu as prefera doar pasta de creveti, folosirea lor impreuna e un pic prea mult pentru mine intr-o salata.

        Nu stiu daca pasta de ansoa e chiar atat de cunoscuta si de folosita, pe gustul occidental, eu as zice mai curand ca nu. Iar inlocuirile ar da un alt rezultat, nu neaparat rau, eu as prefera pasta de creveti dar ambele variante functioneaza bine.

        • Radu Popovici spune:

          @cristi-j: Eu as zice ca ansoa este un ingredient obisnuit in multe bucatarii mediteraneene si atlantice; asta ma face sa spun ca pentru occidentali este un ingredient mult mai familiar decat pasta de creveti. Peste tot in Europa am vazut ansoa si pasta de ansoa in supermarketurile obisnuite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.