Salata de castraveti cu pui

In aceasta salata carnea frageda si usor picanta se “mariaza” bine cu mixtura de castravete si ardei gras, acrisoara si crocanta. Rezulta un preparat echilibrat ca gusturi si arome, delicios, rapid si foarte usor de facut.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute + marinare
Timp de gatit: 10 minute
Ingrediente:
2 jumatati de piept de pui dezosat, fara piele, taiat fasiute
sare
piper negru, proaspat macinat
1 lingurita de boia afumata (pimenton)
1 lingurita de seminte de chimen, macinate
1 lingurita de praf de ceapa
1 lingurita de praf de usturoi
2 linguri de suc de lamaie
4 linguri de ulei de masline
1/2 ardei gras rosu, tocat
1 castravete mediu, taiat rondele subtiri
2 linguri de marar proaspat, tocat
Instructiuni:
Se amesteca intr-un castron boiaua cu chimen, prafuri de ceapa si usturoi, sare, piper, 1 lingura de suc de lamaie si 1 1/2 linguri de ulei. Se adauga fasiutele de carne si se amesteca bine. Se acopera castronul si se lasa carnea la marinat 30-60 de minute.
Intre timp se prepara o vinegreta acrisoara amestecand restul de suc de lamaie cu 1 1/2 linguri de ulei, putina sare si putin piper.
Se amesteca intr-un castron rondelele de castravete cu ardeiul gras. Se adauga vinegreta si se amesteca din nou. Se lasa vagetalele la marinat pana ce este gata carnea.
Se incinge bine o tigaie, la foc iute. Se incinge restul de ulei si se prajeste carnea 2-3 minute, in doua transe daca este nevoie, pana se rumeneste si este facuta. Se pune deoparte, pe o farfurie, sa se raceasca putin.
Se asaza rondelele de castravete pe o farfurie, intr-un mod decorativ. Se presara cu ardeiul gras tocat. Se cladeste carnea in centrul farfuriei.
Se amesteca vinegreta ramasa in castron cu sucul ce se scurge de la carne. Cu sosul obtinut se stropeste salata. Se presara apoi cu marar tocat si se serveste la temperatura camerei.
Sfaturi:
Ca sa economisiti timp, taiati rondele castravetele cu o mandolina. eu am folosit una fixata la grosimea de 2 mm si a mers minunat. Pentru un plus de efect vizual, “zgariati” coaja castravetelui cu un cutit pentru decupat firisoare de coaja de citrice.


  1. cristi-j spune:

    In primul rand imi place prezentarea, poate mai putin manunchiul de marar din mijloc. Si apropo de marar, desi cred ca mararul si castravetele merg foarte bine impreuna, parca aici as prefera altceva, poate patrunjel cu menta.

    Nu prea sunt incantat de folosirea prafurilor de usturoi si ceapa, eu le asociez cu bucataria americana (si nu in bine).

    Cred ca se cam pierde efectul decorativ cu coaja zgariata daca feliile sunt atat de subtiri.

    Imi place boia afumata, mi se pare foarte interesanta. Am baut de curand o bere englezeasca afumata si surpriza a fost puternica.

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Prafurile de usturoi si de ceapa, mai ales cand sunt facute in casa (asa cum este cazul de fata) sunt un adaus interesant. Le-am folosit aici fiindca ceapa si usturoiul natur mi s-au parut a fi prea puternice pentru ce doream eu sa obtin, adica ceva care sa se echilibreze bine cu un aliment destul de delicat, asa cum este castravetele.
      Patrunjel si menta? De ce nu, este o varianta foarte buna. Stii cum este, mai conteaza si ce ai prin casa atunci cand gatesti.
      Efectul decorativ al cojii zgariate a functionat chiar si la grosimea asta a feliilor. Se observa foarte bine.
      Boiaua afumata este, cu adevarat deosebita. Mi-am propus sa am mereu un mic stoc in camara.

  2. mirela spune:

    O sa incerc ,sotul meu are in gand sa cumpere o oaie si sa o imbalsamez putin ,sa se faca pastrama asa ca o sa testez cat de curand si apoi va servesc cu o poza de pastrama

  3. mirela spune:

    O fi greu cu silueta asta cand vezi asemenea bunatati, condimentele enumerate m-au facut sa imi imaginez gustul grozav pe care trebuie sa il aiba puiul. Si poza ne incanta foarte mult. Boiaua dulce pusa pe carnita da un gust grozav de gratar, hmmm ce bun o fi fost.

  4. alinutzika spune:

    ingredientele folosite sunt pe gustul meu si sunt accesibile oricarui buzunar, asa ca sigur o voi incerca!Boiaua afumata doar nu stiu unde as putea-o gasi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.