Mancati aceasta salata cu paine, ca gustare, sau serviti-o ca garnitura, alaturi de carne (pui, porc, vita, curcan, vanat sau un peste mai gras – somon, crap etc.) fripta sau prajita; merge, de asemenea, foarte bine alaturi de orez, cartofi sau legume.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 0
Ingrediente:
2 cepe rosii
sare
piper negru, proaspat macinat
1 lingura de suc de lamaie
2 linguri de ulei de masline extra virgin
1 lingura de patrunjel proaspat, tocat marunt
1/3 ardei iute rosu, curatat de seminte si tocat marunt
1/3 ardei iute galben, curatat de seminte si tocat marunt
Instructiuni:
Se curata cepele, se spala si se taie rondele foarte subtiri.
Se combina intr-un castron feliutele de ceapa cu sare, piper, suc de lamaie, patrunjel, ardei iute si ulei de masline. Se amesteca folosind degetele, ca feliile de ceapa sa se desfaca.
Se lasa ceapa la marinat 10-15 minute in frigider inainte de a servi salata la masa.
Am adaugat la aceasta salata faina de dovleac si o lingura de drojdie inactiva. Devine delicioasa!
Cea mai buna salata de ceapa rosie (dar si de varza murata) IMHO, este cea cu ulei de samburi de bostan. (Cea din postul Pastilor cand se pun in functiune presele)
@Mamadeus: Nu va contrazic, caci nu am incercat salata cu ulei de seminte de bostan. Asa, pe neve, as zice ca gustul acestui ulei este un piculet cam acoperitor. Oricum, cea mai buna varianta este intotdeauna cea care iti place cel mai mult. 🙂
nu vreau sa supar pe nimeni si poate n-o sa fiu inteles gresit dar oricum nu ma pot abtine . nu ma cred deloc vreun priceput dar totusi … parca e prea putin … astept cu nerabdare data urmatoare cand va veni “reteta” pentru felii de paine unse cu unt . sigur se va gasi cineva care sa zica “ce combinatie interesanta , abia astept s-o incerc , ce idee minunata !”
cu putin otet in loc de zeama de lamaie merge foarte bine la ciorba de fasole cu afumatura 😛
@k.soze: Decat 90% dintre oteturile de pe piata, mai bine suc de lamaie. 🙂
Interesantã combinatie, meritã încercat.
Gãtesc mai mult cu ulei de mãsline, mai ales în salate e mai sãnãtos, iar ardeiul iute personal îl ador. 🙂
@Ramona: La gatit, ulei de masline rafinat; la salate, ulei de masline extra virgin. Daca ti le poti permite mereu… la noi sunt cam scumpe. la tine insa, cred ca este mai simplu. Si mie imi plac ardeii iuti. Iar in salata asta au rostul lor. 🙂
La noi, la Maramu’, uleiul de floarea soarelui ii ia locul celui de masline din reteta. Si nu pot zice ca-i mai rau…
@Marius: Depinde de multe lucruri. Uleiul de floarea-soarelui virgin este excelent. Cel rafinat este insipid. Daca intre uleiurile virgine de floarea-soarelui si cel de masline alegerea este pur subiectiva, pot afirma totusi ca niciun ulei rafinat si insipid nu se compara, in aceasta reteta, cu cel de masline extra virgin.
Chestiile astea nu au legatura cu Maramu’, cu Dobrogea, Banat sau Oltenia, pur si simplu este chestie de gust personal.
Salata de ceapa este preferata mea, reteta o am de la bunica si la noi in familie se consuma frecvent,pentru cei ingrijorati ca ar putea experimenta vreun gust neplacut le pot spune ca dupa marinare ceapa devine dulceaga la gust si nu te mai poti opri din mancat.
@Emil40: Asa este. Creeaza dependenta. 🙂