Am avut chef de ceva usor si rapid ai am ajuns astfel la aceasta reteta foarte simpla, in stil chinezesc, dar care “bate” putintel si spre bucataria europeana, caci foloseste ca dressing un fel de… vinegreta, preparata insa cu cateva ingrediente tipic asiatice.
Am urmarit sa obtin un contrast de culori si texturi, iar rezultatul final este gustos, rapid si simplu de preparat. N-as zice ca este o reteta pentru week-end, ci mai curand pentru o cina usoara, intr-o zi a saptamanii cand vii acasa obosit(a) si vrei sa te alinti cu ceva deosebit, care se prepara cat ai bate din palme.
Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 2-4 portii
Timp de preparare: 12 minute
Timp de gatit: 3 minute plus odihna
Ingrediente:
250 g amestec de orez cu bob lung si orez salbatic, fiert
1 cana cu frunze tinere de spanac, sau alta salata (valeriana, salata verde, varza chinezeasca)
5 linguri de ulei de arahide
1 lingura de otet de orez
1 lingura de ulei de susan
2 lingurite de zahar brun
1 lingurita de pasta de ardei iute
2 lingurite de sos de soia
1 lingura de suc de limeta
coaja rasa de limeta
16 creveti cruzi, decorticati (se lasa doar coditele, daca se doreste)
4 cepe verzi, taiate bucatele pe diagonala
1 lingura de alune caju, prajite
Instructiuni:
Se scoate orezul din frigider si se lasa sa ajunga la temperatura camerei. Se incinge o lingura de ulei intr-un wok, se adauga crevetii si se prajesc la foc iute 2-3 minute, pana ce sunt facuti si capata culoare roza-portocalie. Se scot cu o spumiera si se lasa sa se scurga de ulei pe prosoape de hartie.
Se combina intr-un castronel sucul de limeta cu sos de soia, otet de orez, pasta de ardei iute, coaja rasa de limeta, ulei de susan, ulei de arahide si zahar. Se amesteca bine.
Se amesteca intr-un castron mare crevetii, orezul si ceapa verde. Se stropeste totul cu sosul obtinut mai sus si se amesteca bine. Se acopera si se lasa sa stea, la temperatura camerei, circa 10-15 minute. Chiar inainte de a servi salata, se adauga spanacul si se amesteca. Se presara cu alune caju si se serveste imediat.
Sfaturi:
Reteta foloseste orezul cu bob lung, gata fiert. In acest caz, este vorba despre un amestec de orez alb cu orez salbatic. Se poate folosi insa orice fel de orez fiert, cu conditia ca boabele sa nu fie lipicioase. Puteti incerca variante si cu taitei de orez, sau de celofan.
Se poate regla gustul preparatului “umbland” la dressing si variind gustul acru (otet de orez si suc de limeta), iute (pasta de ardei), sarat (sosul de soia) si dulce (zaharul). Puteti obtine varianta de gust cea mai convenabila pentru dvs.
Cei care tin post sau sunt vegetarieni, se pot dispensa de creveti, folosind in locul lor cubulete de tofu prajite in putin ulei, sau ceva legume, fie fierte in aburi (broccoli, morcovi), fie din cutie (porumb tanar, morcov tanar, muguri de fasole).
Au inceput sa-mi placa mult alunele caju, mai ales in mancare. 🙂 Ma bucur mereu cand dau de ele in vreo reteta.
@toni: Mai am cateva astfel de retete pregatite, asa ca trebuie sa ramai prin zona! 🙂
@Radu: ce sunt taiteii de celofan? In caz ca ai mai scris despre ei, mea culpa, mi-a scapat postarea resectiva 🙁
@Ada: Sunt taitei preparati din amidonul dobtinut din mugurii de fasole mung. Cateva detalii gasesti aici.
La fix! Mai am o punga cu creveti si tocmai ma intrebam ce sa fac cu ei. Am primit raspunsul. 🙂
@simina: Sper sa-mi dai vesti bune dupa ce mancati salata! 🙂