Am cumparat acum cateva luni, de la Dragonul Rosu, o cutie cu muguri de bambus. Cam uitasem de ea, ascunsa cum era in spatele altor cutii si sticlute. I-a venit insa randul si am incercat acesti muguri intr-o salata simpla si rapida, asa cum sta bine unei retete cu bun simt.


Bucatarie: vietnameza
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:
250 g muguri de bambus din cutie, bine scursi
250 g creveti cruzi, decorticati (se poate lasa codita intacta daca se doreste)
1 ceapa, taiata fasiute
4 catei de usturoi, curatati si taiati fasiute
2 cm bucata de ghimbir, taiata fasiute
4 linguri de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
4 linguri de sos de soia
1 lingura de suc de limeta
2 lingurite de zahar brun
1 lingurita de ulei brun de susan
1 lingura de seminte de susan
1 cana cu orez cu bob lung
frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), pentru ornat

Instructiuni:
Se fierbe orezul conform instructiunilor de pe ambalaj. Intre timp se prepara un sos amestecand intr-un castronel sosul de soia cu suc de lamaie, zahar si ulei brun de susan. Dupa ce zaharul s-a dizolvat, se acopera castronelul si se pune deoparte.

Se incinge uleiul intr-un wok. Se adauga ceapa, usturoiul si ghimbirul si se prajesc 3-4 minute la foc mediu-mare, pana ce se fac aurii si incep sa se rumeneasca. Se scot cu o spumiera si se scurg de excesul de ulei pe prosoape de hartie.

Se scurge o parte din ulei, pastrandu-se doar circa 1-2 linguri. Se incinge uleiul si se adauga crevetii. Se prajesc 3-4 minute, pana ce devin roz-portocalii la culoare. Se scot cu o spumierea si se pun pe prosoape de hartie, la cald.

Intre timp se prajesc uscat, fara ulei, semintele de susan, intr-o craticioara, la foc mediu-mic. Se iau de pe foc atunci cand incep sa se rumeneasca putin.

Se asaza mugurii de bambus pe o farfurie, intr-un model imitand spitele unei roti. Se stropesc cu o parte din sos. Peste mugurii de bambus se asaza orezul, iar deasupra acestuia mixtura de ceapa, usturoi si ghimbir prajite. Peste acestea se asaza crevetii si, in finsl, totul se presara cu seminte de susan si se orneaza cu frunze proaspete de coriandru.