Imi plac mult acest gen de salate. Sunt rapide, usor de facut si ametitor de savuroase. Ingredientele sunt combinate intr-un amestec apetisant de culori, texturi, forme, gusturi si arome, care nu te pot lasa indiferent.

Este un preparat bine gandit, continand in proteine (creveti), carbohidrati (orez), fibre, minerale si vitamine (legume), condimentat echilibrat.

Bucatarie: chineza
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 3 minute + racire

Ingrediente:
16 creveti, decorticati
250 g orez cu bob lung, fiert si racit
1 ceapa rosie mica, taiata cubulete
1 ardei gras rosu, taiat cubulete
6 fire de coriandru proaspat
2 linguri de suc de lamaie
1 lingura de sos de soia
1 lingura de ulei de arahide (sau ulei de floarea-soarelui)
2 lingurite de ulei brun de susan
1/2 lingurita de piper alb, macinat
1/2 lingurita de zahar de trestie (sau brun brun)
6 cm bucata de castravete, curatat de seminte si taiat cubulete
6 cm bucata de morcov, curatat si taiat cubulete mici
1/2 lingurita de ghimbir, dat prin razatoare
1 catel de usturoi, dat prin razatoare
2 cepe verzi, taiate bucatele, pe diagonala
1 lingura de seminte de susan, prajite

Instructiuni:
Se incinge putin ulei intr-un wok, sau tigaie mare. Se prajesc crevetii la foc foarte iute, circa 2-3 minute, amestecandu-i frecvent pana ce isi schimba culoarea; trebuie sa fie facuti, fragezi si usor crocanti. Se scot pe o farfurie si se lasa sa se raceasca pana ce ajung la temperatura camerei.

Intre timp se amesteca intr-un castron uleiul de arahide cu cel de susan, cu sos de soia, coriandru, ceapa verde, suc de lamaie, ghimbir, usturoi, piper alb si zahar, pana ce acesta din urma se dizolva complet.

Se combina intr-un castron orezul rece cu ceapa rosie, ardei gras, castravete si creveti. Se toarna peste aceasta mixtura dressing-ul preparat mai inainte. Se presara peste salata semintele de susan si se serveste.

Nota:
Uleiul brun de susan se obtine prin presarea semintelor de susan prajite in prealabil. Este folosit ca un condiment, avand gust si aroma puternice, asemanatoare celor de nuca, dar totusi diferite. Evitati sa-l folositi la gatit, caci expunerea la temperatura il face sa-si piarda aroma. Este bun pentru dressing-uri, la asezonarea de la sfarsitul tratamentului termic, sau la marinade.

Salate similare se pot face folosind si pui, porc, rata, vita, peste, scoici, calmari etc.