Cel mai bine este ca aceasta salata, potrivita zilelor de vara, sa fie servita nici fierbinte si nici rece, ci la temperatura camerei. Atunci are cel mai bun gust, iar aromele proaspete de busuioc si menta se simt cel mai bine.
Se poate servi ca gustare, in cadrul unui pranz, sau ca salata de insotire pentru un fel principal; salata aceasta este potrivita si ca o cina usoara.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 20 minute

Ingrediente:
2 dovlecei, circa 500 g in total
sare
piper negru, proaspat macinat
boia dulce
boia iute
4 linguri de ulei de masline
1 1/2 lingura de suc de lamaie
2 linguri de busuioc proaspt, tocat
1 lingura de menta proaspata, tocata
coaja rasa de la 1/2 lamaie
1/2 ardei iute rosu, tocat marunt (optional)
frunze proaspete de menta si busuioc, pentru ornat

Instructiuni:
Se amesteca intr-un castronel 2 linguri de ulei de masline cu putina sare, piper, boia dulce si boia iute. Se lasa amestecul sa stea 5 minute, acoperit, pana ce se pregatesc dovleceii.

Se taie dovleceii felii subtiri, pe lungime. Eu am folosit o mandolina si i-am feliat la 3 mm grosime. Se ung apoi cu mixtura preparata anterior.

Am lucrat pe un gratar Ascona 570MX, de la campinggrill.ro. Este extrem de versatil si poate gati, practic, aproape orice fel de preparat. Constructia sa deosebita ii permite sa se comporte nu doar ca gratar, ci si ca aragaz, cuptor sau afumatoare. Reteta se poate gati insa si pe un gratar de fonta, incins la foc mediu-iute.
Cand gratarul este bine incins, se micsoreaza putin flacara si se frig feliile de dovlecel in transe, cate 2-3 minute pe fiecare parte, pana ce sunt fragede dar raman inca al dente.
Se transfera feliile de pe gratar pe un platou acoperit cu prosoape de hartie, ca sa mai scapam de excesul de ulei.

Intre timp se prepara o vinegreta acrisoara si aromata din suc de lamaie, restul de ulei de masline, menta si busuioc tocate, sare si piper. Se servesc dovleceii stropiti cu vinegreta, presarati cu ardei iute tocat, daca doriti ca preparatul sa aiba un plus de personalitate, si cu coaja rasa de lamaie, ornati cu frunze proaspete de busuioc si menta.

Sfaturi:
Pentru o masa mai satioasa, serviti aceasta salata ca acompaniament pentru carne, pui sau peste ori fructe de mare, prajite sau fripte pe gratar.

Nota:
Timpul de gatit al dovleceilor variaza odata cu grosimea feliilor. Nu miscati feliile pe gratar, caci nu veti obtine, clare si curate, urmele specifice gratarului.

Variante:
Similar se pot prepara si zucchini si vinete.

Puteti inlocui busuiocul cu patrunjel si veti obtine o aroma ceva mai robusta. Pentru o aroma puternica si pregnanta, inlocuiti menta si busuiocul cu cimbru sau oregano.

O varianta interesanta este aceea in care, la mixtura de la primul pas al retetei, se adauga si 1-2 catei de usturoi dati prin razatoare.