Statisticile blogului imi indica faptul ca aceasta reteta este cea de-a 300-a postata de mine. Este o cifra frumoasa, care va creste, bineinteles. Sper ca cele mai multe dintre ele sa va fi placut si mai sper ca dvs. sa fi gatit macar cateva.

Va propun astazi o salata de fructe simpla, racoritoare si sanatoasa. Este foarte cald si cred ca multi dintre dvs. nu aveti chef de gatit, asa ca o astfel de reteta, ca “manopera” putina, ar putea sa va convina. Salata poate fi servita ca mic dejun, pe post de cina usoara si racoroasa, sau ca desert, la masa de pranz.


Bucatarie: romaneasca
Dificultate: usor
Cantitate: 2-4 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 5 minute

Ingrediente:
2 pere coapte, dar ferme
1/2 pepene galben mic, circa 250 g
125 g capsuni coapte, de aceeasi dimensiune
4 linguri de zahar
1 lamaie, sucul si coaja rasa de la
2 linguri de brandy
2 cm bucata de ghimbir, sau cate este nevoie
1/2 lingurita de scortisoara, pudra
2 lingurite de zahar brun, sau zahar de trestie

Instructiuni:
Se taie perele in jumatate si se curata de coaja si cotor. Se taie apoi fiecare jumatate felii groase de 3-4 mm, pe lungime.

Se feliaja jumatatea de pepene pe lungime, apoi se curata feliile de coaja; acestea trebuie sa aiba circa 3-4 mm grosime.

Se taie fiecare capsuna in jumatate. Se amesteca scortisoara cu zaharul de trestie. Se rade ghimbirul si se stoarce razatura. Trebuie sa se obtina minim 1 lingurita de suc.

Se prepara un sirop amestecand intr-o craticioara, la foc mic-mediu, zaharul cu suc de lamaie, brandy si suc de ghimbir, pana ce zaharul s-a dizolvat.
Se aranjeaza pe un platou feliile de pepene, para si jumatatile de capsuna intr-un mod cat mai decorativ. Se stropesc fructele cu siropul de zahar si se presara cu amestecul de scortisoara si zahar. Se orneaza cu coaja rasa de lamaie si se serveste.

P.S.:
Stiu, multi vor face un pic ochii mari, vazand ca am trecut ca fiind romaneasca o reteta ce contine ghimbir si zahar brun. Zahar brun si ghimbir sunt totusi pe piata noastra, aproape in orice supermarket, de mai bine de 10 ani, reteta este compusa de mine (ia eu, vrand-nevrand, sunt roman), si sper sa placa publicului din Romania. Daca doriti luati-o doar ca pe o incercare a mea de a imbogati retetarul romanesc. Eu sper sa va placa si s-o adoptati.