Salata de fructe cu ghimbir

Statisticile blogului imi indica faptul ca aceasta reteta este cea de-a 300-a postata de mine. Este o cifra frumoasa, care va creste, bineinteles. Sper ca cele mai multe dintre ele sa va fi placut si mai sper ca dvs. sa fi gatit macar cateva.

Va propun astazi o salata de fructe simpla, racoritoare si sanatoasa. Este foarte cald si cred ca multi dintre dvs. nu aveti chef de gatit, asa ca o astfel de reteta, ca “manopera” putina, ar putea sa va convina. Salata poate fi servita ca mic dejun, pe post de cina usoara si racoroasa, sau ca desert, la masa de pranz.


Bucatarie: romaneasca
Dificultate: usor
Cantitate: 2-4 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 5 minute

Ingrediente:
2 pere coapte, dar ferme
1/2 pepene galben mic, circa 250 g
125 g capsuni coapte, de aceeasi dimensiune
4 linguri de zahar
1 lamaie, sucul si coaja rasa de la
2 linguri de brandy
2 cm bucata de ghimbir, sau cate este nevoie
1/2 lingurita de scortisoara, pudra
2 lingurite de zahar brun, sau zahar de trestie

Instructiuni:
Se taie perele in jumatate si se curata de coaja si cotor. Se taie apoi fiecare jumatate felii groase de 3-4 mm, pe lungime.

Se feliaja jumatatea de pepene pe lungime, apoi se curata feliile de coaja; acestea trebuie sa aiba circa 3-4 mm grosime.

Se taie fiecare capsuna in jumatate. Se amesteca scortisoara cu zaharul de trestie. Se rade ghimbirul si se stoarce razatura. Trebuie sa se obtina minim 1 lingurita de suc.

Se prepara un sirop amestecand intr-o craticioara, la foc mic-mediu, zaharul cu suc de lamaie, brandy si suc de ghimbir, pana ce zaharul s-a dizolvat.
Se aranjeaza pe un platou feliile de pepene, para si jumatatile de capsuna intr-un mod cat mai decorativ. Se stropesc fructele cu siropul de zahar si se presara cu amestecul de scortisoara si zahar. Se orneaza cu coaja rasa de lamaie si se serveste.

Citeste si articolul →   Curry galben de pui cu morcovi

P.S.:
Stiu, multi vor face un pic ochii mari, vazand ca am trecut ca fiind romaneasca o reteta ce contine ghimbir si zahar brun. Zahar brun si ghimbir sunt totusi pe piata noastra, aproape in orice supermarket, de mai bine de 10 ani, reteta este compusa de mine (ia eu, vrand-nevrand, sunt roman), si sper sa placa publicului din Romania. Daca doriti luati-o doar ca pe o incercare a mea de a imbogati retetarul romanesc. Eu sper sa va placa si s-o adoptati.


18 comentarii pe “Salata de fructe cu ghimbir

  1. toni spune:

    Chiar daca publicul nu adopta o reteta sau alta ceea ce conteaza este ca poate, luandu-te ca model, vor incerca si altii sa foloseasca ghimbir si zahar brun in salatele de fructe. In acest caz eu consider ca bucataria noastra s-a imbogatit. 🙂

  2. toni spune:

    He, he, spuneam in comentariul de dinainte despre proiectul de a imbogati bucataria noastra. Cred ca si reteta aceasta face parte din acel proiect, fie ca este unul constient sau nu. 🙂

  3. incertitudini spune:

    Mă ”topesc ” după salatele de fructe!!
    p.s. am exclus , categoric, in bucătăria mea, zahărul alb.
    Mulțumesc pentru rețetă! Am făcut primul pas- copierea!

  4. RamonaA spune:

    Felicitãri si la mai multe!!!
    Sa nimerit sã fie o retetã la fix pe cãldurile astea 🙂 recunosc cã fug de bucãtãrie, mai ales luna asta…

  5. Gabriela Berechet spune:

    Dilema mea mea este ca, tinand cont de sezonalitate, fructele propuse nu prea sunt simultane: capsunile – inceputul verii, perele – vara-toamna – pepenele galben – vara-toamna…! Asta asa ca sa ne iasa si un pret bun…sa n-o mestecam ca noduri :))

    • Radu Popovici spune:

      @Gabriela Berechet: Aici este intr-adevar o dificultate, dar eu le-am gasit pe toate si am preparat reteta aceasta acum 1 luna. Cum mai toti orasenii cumpara fructe si din super-market, cred ca se poate rezxolva. In orice caz, daca fructele sunt in sezonul cel mai potrivit si cu gustul cel mai bun, cred ca mai bine le mancam crude. 🙂

  6. cristi-j spune:

    nu ma refeream la descrierea bucatariilor , era vorba de mic dejun , pranz si cina . care e mai importanta si cat de importanta , la ce ore , cat de mult se mananca (cate feluri) si motivele pentru toate aceastea si diferentele dintre diferite tari . mi s-ar parea interesant de pus laolalta obiceiurile , caracteristicile si diferentele din diferite tari si culturi in privinta servitului meselor zilnice .

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Am inteles. Am spus doar ca am cam descris aceste obiceiuri (cate mese pe zi, din ce sunt compuse, ordinea bucatelor etc.) atunci cand am prezentat bucatariile din alte tari.

  7. simina spune:

    Foarte faina reteta. Imi place mult ca ai folosit suc de ghimbir. In ce priveste bucatariile altora, ai descris destule bucatarii. Lipsesc insa unele importante, ca Italia si Franta. 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @simina: Ai dreptate cu Franta si Italia, dar documentaia despre aceste bucatarii este exhaustiva. Am inceput sa lucrez la cea italiana si este extrem de dificil de realizat materialul intr-un mod competent. Le voi da insa de cap la un moment dat.

  8. cristi-j spune:

    multe-nainte ! si sa nu slabeasca pasiunea , puterea , rigoarea !
    reteta suna bine dar pentru mine ar fi o problema : cand sunt capsuni n-au aparut pere si pepene galben si invers .
    si am mai retinut formularea „poate fi servita ca mic dejun, pe post de cina usoara si racoroasa, sau ca desert, la masa de pranz” , asta implica ca pranzul e cea mai importanta si mai bogata masa . pentru mine ar fi interesant un articol si/sau discutie despre cum , cand , ce , la ce ora se mananca . cum facem noi si cum fac altii , francezi , spanioli , italieni , englezi , americani , chinezi , japonezi , thailandezi , australieni . si de ce .

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Te-ai intors din concediu? In ce priveste propunerea ta, ar cam trebui luate pe rand bucatariile importante. Intr-o oarecare masura am si facut asta, mai ales cu bucatariile asiatice, si voi continua in masura posibilitatilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.