Iarna nu este anotimpul meu preferat. Pentru mine exista doua modalitati culinare ca sa o suport: fie incerc sa ma integrez si ma delectez cu vin fiert, carnati, sarmale si piftie, fie incerc sa uit de ea si gatesc preparate exotice, care imi amintesc de meleaguri mai calde. Cred ca cel mai bine este sa alternezi cele doua metode. Ofera variatie si timpul se scurge, parca, mai repede.

Reteta de astazi face parte din cea de-a doua categorie. Este usoara si simpla si ar putea, de ce nu, in definitiv?, sa faca parte din meniul de Revelion, ca o gustare fina, servita cu un pahar de sampanie.

Bucatarie: Ratetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 4-6 portii
Timp de preparare: 15 minute + racire
Timp de gatit: 15 minute

Ingrediente:
1 kg amestec de fructe de mare (scoici si midii curatate de cochilie, creveti mici curatati, bucăţi de calmari, caracatite si sepii, sau pui de calmari, caracatite si sepii)
sare
piper negru, proaspat macinat
8 linguri de ulei de masline
1 castravete mare, curatat de coaja
1 morcov mediu, curatat
2 lingurite de zahar
1/2 ridiche neagra, curatata de coaja
1/2 pastarnac, curatat
2-3 cm bucata de ghimbir, curatata
1 lamaie
1/2 portocala
2 linguri de patrunjel proaspat, tocat marunt
1/2 lingurita de fulgi de ardei iute
frunze proaspete de patrunjel, pentru ornat

Instructiuni:
Ghimbirul se rade, iar razatura se stoarce. Sucul obtinut se pune deoparte. Se storc citricele.

Se feliaza cu o mandolina legumele, pe lungime, felii cat mai subtiri. Se taie feliile fasiute subtiri, transversal.

Se amesteca sucul de ghimbir cu sare, fulgi de ardei iute, 4 linguri de ulei, zahar, suc de lamaie si suc de portocale, intr-o craticioara la foc mic, pana ce se dizolva zaharul. Se ia sosul de pe foc si se lasa sa se raceasca.
Se amesteca jumatate din dressing cu legumele, intr-un castron. Se acopera vasul si se pune deoparte.

Se incinge restul de ulei intr-o tigaie mare. Se gatesc fructele de mare la foc iute, in transe daca este nevoie, timp de 2-3 minute, sau pana ce sunt facute. Se transfera intr-un castron si se combina cu restul de dressing. Se acopera si se lasa la marinat 30 minute.
Se servesc fructele de mare pe pat de salata de castravete si morcov, ornate cu frunze de patrunjel.

Nota:
Am folosit amestec de fructe de mare, de la RFamily, potrivit pentru acest gen de salate. Contine cele listate mai sus, provine din Thailanda si are un pret extrem de accesibil. Pot afirma ca raportul pret-calitate este unul corect.

La felierea legumelor am folosit o mandolina Kyocera, cumparata acum 4 ani de la ft-shop.ro. Este fiabila si folositoare la cantitati si dimensiuni mici. Am taiat castravetele felii de 3 mm grosime, morcovul, ridichea si pastarnacul la 1,3 mm grosime.
Profitati de faptul ca in aceasta perioada exista o reducere de 20% la produsele Kyocera